Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sens dopłacać do najwyzszego modelu plazmy

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie myslę o plazmie Panasonica moje typy to Tx - P50ST60E, Tx- P50VT50E oraz TX - P50GT60, nie zależy mi na bajerach, tylko na dobrym obrazie i dźwięku, cena pierwszego modelu ST jest bardzo korzystana do pozostałych trzeba dopłacić ok. 1000 zł i tak spytam, czy jest sens ? Może ktos testował te modele i się wypowie, czy jest duża różnica w jakości obrazu?

Najpierw od najsłabszego :

ST

GT

VT

ZT

ST ma procesor wizyjny Media Tech z Tajwanu , a wyższe Japoński Hexa , ja wybrałem GT .

Lepszy procesor to lepsza płynność obrazu . Zdania są podzielone , niektórzy biorą ST , bo jest tańszy i większy , a obraz nie odbiega mocno od GT .

ST ma procesor wizyjny Media Tech z Tajwanu , a wyższe Japoński Hexa , ja wybrałem GT.

Lepszy procesor to lepsza płynność obrazu . Zdania są podzielone.

Piszą w testach, że wszystko jest identycznie w kwestii płynności obrazu a procesor odpowiada za niższy input lag przy grach i szybsze menu / działanie aplikacji smart.

Główny minus ST to większy input lag (jeśli grasz na konsoli, pc) i komfort gry na wyższych modelach będzie odczuwalnie lepszy. Obraz to już bardzo minimalne różnice między sąsiadującymi modeli.

ST i GT mają te same matryce. VT i ZT z rozszerzonym gamutem.

Najlepsze w kategorii cena jakość są w odwrotnej kolejności, od ST do ZT.

Bierz najlepszy na jaki Cię stać. Jak masz 5k i chcesz 50' to 50GT60. A jak chcesz najlepszy tv w kategorii jakość/cena to raczej ST - za te same pieniądze będziesz miał np 55ST60. Mały dylemat miałbym tylko w przypadku gdy dużo grasz, ale myślę, że i tak wybrałbym większego ST, chyba że musisz koniecznie brać te 50 cali max.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

w 100% z moim kolegą sympatycznym don 111 się zgadzam.pozdrawiam.Lepiej sam bym tego nie wytłumaczył.Dodam jeszcze że bierz jak największy i nie martw się że np 55 cali przy 2,5m będzie za duży.Właśnie szkoda że gt robią tylko do 50 cali.

To znaczy powiedzmy sobie jeszcze jedną sprawę. Można się zgodzić z tym, co kiedyś napisał @Don111: skalibrowanych obrazów na każdym z tych modeli praktycznie nie odróżnisz. Ale sęk tkwi właśnie w tym jednym słowie: skalibrowanych.

Modele od GT w górę przychodzą z fabryk już skalibrowane, gdyż mają tryb THX. Czyli teoretycznie mają w tym trybie obraz referencyjny. Tyle teoria, w praktyce nie jest tak różowo. W fabrycznie ustawionym THX też trzeba to i owo poprawić, znam sprawę z autopsji. Ale jakieś 95% roboty masz już "na dzień dobry" załatwione. Natomiast jeśli chcesz mieć obraz referencyjny na ST - musi być na nim przeprowadzona profesjonalna kalibracja.

Plazma już wisi na uchwycie, powiem tak dla mnie rewelacja, wizualnie super, bardzo cienka, o 3kg nawet lżejsza od poprzedniej TH -42 PY8P, po odpaleniu super menu dosłownie komputer, dużo funkcji, obraz i dźwięk powala - oczywiście w porównaniu do poprzedniej. Dopiero oceniłem to po 30 min. zabawie, wieczorem na spokojnie siadam i zaczynam zabawę bo ocenę na tę chwilę zrobiłem na podst. ustawień fabrycznych, powiem krótko osoby, które jeszcze się zastanawiaja, niech składają zamówienia, bo na rynku jest coraz mniej tego sprzętu.

Modele od GT w górę przychodzą z fabryk już skalibrowane, gdyż mają tryb THX. Czyli teoretycznie mają w tym trybie obraz referencyjny. Tyle teoria, w praktyce nie jest tak różowo. W fabrycznie ustawionym THX też trzeba to i owo poprawić, znam sprawę z autopsji. Ale jakieś 95% roboty masz już "na dzień dobry" załatwione. Natomiast jeśli chcesz mieć obraz referencyjny na ST - musi być na nim przeprowadzona profesjonalna kalibracja.

Nic nie przychodzi skalibrowane. Obaliłem tą teorię w innym temacie. Tryb THX ma podobną średnią błędów barw co Prawdziwe Kino z ST60.

powiem krótko osoby, które jeszcze się zastanawiaja, niech składają zamówienia, bo na rynku jest coraz mniej tego sprzętu.

, o , a niektórzy użytkownicy forum twierdzą , że plazmy panasa będą zalegać na półkach i nikt nie będzie chciał kupować wycofaną technologię . Ty i ja masz święty spokój na wiele lat z dobrym obrazem , a później będzie widać.

Nic nie przychodzi skalibrowane. Obaliłem tą teorię w innym temacie. Tryb THX ma podobną średnią błędów barw co Prawdziwe Kino z ST60.

Dlaczego zatem Prawdziwe Kino nie nazywa się po prostu THX? Chyba nie chodzi tylko o to, aby nie płacić opłat licencyjnych? I co to w ogóle za dziwaczna nazwa "Prawdziwe Kino"? Czym zatem jest występujący obok niego tryb Kinowy? Nieprawdziwym Kinem?

Dlaczego zatem Prawdziwe Kino nie nazywa się po prostu THX? Chyba nie chodzi tylko o to, aby nie płacić opłat licencyjnych? I co to w ogóle za dziwaczna nazwa "Prawdziwe Kino"? Czym zatem jest występujący obok niego tryb Kinowy? Nieprawdziwym Kinem?

Z takimi pytaniami to do filozofów albo księgowych. Ja tylko stwierdzam fakt i nie potrzebne mi do niego żadne ideologie :)

Z takimi pytaniami to do filozofów albo księgowych. Ja tylko stwierdzam fakt i nie potrzebne mi do niego żadne ideologie :)

Nie odpowiadając udzieliłeś odpowiedzi. THX jest chyba jednak bliżej ideału niż Prawdziwe Kino. Powiadasz, że udowodniłeś identyczną ilość odchyleń od normy w każdym z tych trybów. Na ilu egzemplarzach badałeś? Jeden z THX i jeden z Prawdziwym Kinem? To za mało aby czynić statystyki i wyciągać uogólniające wnioski.

THX jest chyba jednak bliżej ideału niż Prawdziwe Kino.

I stwierdziłeś to wzgledem czego? Znaczka? Bo pewnie nie porównywałeś a tymbardziej nie robiłe żadnych pomiarów

Na ilu egzemplarzach badałeś?

A ty na ilu?:)

Ja powiem, że u mnie na ST60 tryb prawdziwe kino był bardzo dobry, wystarczyło (z grubsza) zjechać z czerwonym, reszta to małe odchyłki. THX z kolei, miał lekki problem z nadmiarem zielonego (w starszych modelach).

Równie dobrze mogę przeczytać ulotkę reklamową bądź katalog produktów Panasonica. Jakoś o wiele bardziej wiarygodne są dla mnie informacje od osoby która zajmuje się tym na co dzień, była u mnie i widziałem co robi i jakim sprzętem się posługuje.

Równie dobrze ktoś na hdtvtest.co.uk może napisać żeby poczytać audiostereo.pl i trafi na np twoje posty i refleksje brane znikąd. Zarówno na temat tv jak i audio.

Żeby nie było, GT to lepszy tv od ST, jak dla mnie wyłącznie przez inputlag, tyle czy warte jest to tej różnicy w cenie. Na pewno nie jest lepszy przez znaczek THX, choć na niektórych robi to niesamowite wrażenie.

hdtvtest.co.uk również zajmuje się tym na codzień i jest uważane za źródło wiarygodne. Porównanie ich do ulotek reklamowych producenta dowodzi, że nie masz pojęcia o temacie i uprawiasz polemikę dla samej polemiki.

dowodzi, że nie masz pojęcia o temacie i uprawiasz polemikę dla samej polemiki.

Tak jak i ty, w każdym temacie...

Napis 2000 WAT na mini-wieży też robi z tobą takie rzeczy jak znaczek THX?

Twoja opinia na temat mojej osoby interesuje mnie w takim samym stopniu jak zapewne Ciebie interesuje moja opinia na temat Twojej osoby. Czyli wcale. Nie od dziś dowodzisz, że jeśli tylko ktoś prezentuje poglądy i opinie, z którymi się merytorycznie nie zgadzasz - stać Cię jedynie na wycieczki osobiste, co dowodzi ze kontrargumentów merytorycznych nie masz. Nie podejmuję się rozmowy na tym poziomie, a to mianowicie z braku doświadczenia.

Panowie tak jeszcze pytanie, czy do plazmy jest sens kabel zasilajacy plazmę na np. w miare profesjonalnego przewodu sieciowego w ekranie ?

Bobcat, coś niedobrego się z Tobą dzieje od jakiegoś czasu ...

Żeby nie było, GT to lepszy tv od ST, jak dla mnie wyłącznie przez inputlag, tyle czy warte jest to tej różnicy w cenie. Na pewno nie jest lepszy przez znaczek THX, choć na niektórych robi to niesamowite wrażenie.

Przejrzałem dokładniej i GT ma przewagę nad ST w takich rzeczach

- Niższy Input lag 23ms (ST - 47ms)

- szybszy procesor i 24 tys. vs 12 tys. stopni gradacji kolorów (ładnie wygląda ale w żadnym teście nikt nie był w stanie stwierdzić różnic w obrazie ani w jego obróbce)

- Display mirroring (chyba to jest wyświetlanie ekranu tabletu lub smartfona na ekranie tv)

- nagrywanie na USB, chyba fajny bajer

- kilka bajerów (sztucznych poprawiaczy obrazu) w menu

- 2 pary okularów 3D (ST 1 para)

Kwestia kalkulacji czy dla nich warto czy nie warto dopłacać.

No i właśnie jak dla mnie ten inputlag powoduje że GT jest lepszy od ST, reszta to zbędne bajery

Nie od dziś dowodzisz, że jeśli tylko ktoś prezentuje poglądy i opinie, z którymi się merytorycznie nie zgadzasz - stać Cię jedynie na wycieczki osobiste, co dowodzi ze kontrargumentów merytorycznych nie masz. Nie podejmuję się rozmowy na tym poziomie, a to mianowicie z braku doświadczenia.

Walisz czasem takimi głupotami że aż człowieka skręca. Wypisujesz jakieś refleksje nie podparte niczym, sorry, podparte tym co masz u siebie czyli tak jest najlepiej a reszta jest bezsensu.

Jeżeli uważasz, że piszę głupoty - przekonaj mnie o tym za pomocą merytorycznych argumentów. Widzę, że Cię to przerasta i potrafisz tylko obrażać. Ja osobiście wolę być postrzegany jako ten, który nie ma racji niż jako ten, który nie ma kultury.

bobcat a streść mi tak w jednym zdaniu co wg. Ciebie pisali na hdtvtest o tym, ok?

W każdym teście hdtvtest.co.uk można znaleźć stwierdzenie typu: "ten model niestety nie ma trybu THX, który daje obraz zbliżony do referencyjnego", albo też "na podkreślenie zasługuje fakt posiadania trybu THX". Każdorazowo w przypadku telewizorów z THX jest to wymienione na liście plusów danego modelu. Uważasz, że Lucas im płaci za reklamę?

Bobcat, coś niedobrego się z Tobą dzieje od jakiegoś czasu ...

W jednym miejscu czytamy, że tu piszą (wg Ciebie) "ujarani", tu że ze mną coś niedobrze.

Chyba masz jakieś problemy z samym sobą.

Ja osobiście wolę być postrzegany jako ten, który nie ma racji (...)

Bobcat, nie mając zbyt wielkiej nadziei, że poniższe porzekadło skłoni Cię do refleksji, chciałbym jednak je przytoczyć:

jeśli jeden znajomy powie Ci, że jesteś koniem, możesz go wyśmiać. Jeśli drugi Ci to powie, zastanów się nad sobą. Jeśli jednak trzeci też Ci powie, ze jesteś koniem - kup sobie siodło.

Z Tobą jest tak, że praktycznie w każdym wątku tak średnio z 5 osób pisze Ci, że jesteś koniem (tak wiesz,metaforycznie), a Ty zamiast kupić sobie siodło (od razu zaznaczam: w przenośni), to stoisz twardo na stanowisku, że to raczej wszyscy mają jakieś zbiorowe halucynacje.

Żądasz argumentów - a jak je dostajesz, np. od Maćka czy właścicieli danego TV to co robisz? ignorujesz te argumenty, bo dla Ciebie ważniejsza jest ... nazwa (!!!!!), tak: NAZWA trybu.

Po prostu można się załamać...

W każdym teście hdtvtest.co.uk można znaleźć stwierdzenie typu: "ten model niestety nie ma trybu THX, który daje obraz zbliżony do referencyjnego", albo też "na podkreślenie zasługuje fakt posiadania trybu THX".

no, i to jest konkret, to jest ARGUMENT, podobnie jak teksty w ulotkach marketingowych :))))

a to, że na pomiarach wychodzi, że ten tryb wcale nie jest lepszy od innych, to nie ma ŻADNEGO znaczenia - no bo przecież jak PRAWDZIWE kino może być w domu, skoro dom to nie kino? No bo czy ktoś mieszka w kinie? Ale w prawdziwym czy nie prawdziwym? No jak prawdziwym skoro ekran to TV a w kinie jest projektor?

:)))))

W każdym teście hdtvtest.co.uk można znaleźć stwierdzenie typu: "ten model niestety nie ma trybu THX, który daje obraz zbliżony do referencyjnego", albo też "na podkreślenie zasługuje fakt posiadania trybu THX". Każdorazowo w przypadku telewizorów z THX jest to wymienione na liście plusów danego modelu. Uważasz, że Lucas im płaci za reklamę?

A co mają pisać, bobcat? Że posiadanie THX jest wadą? Nikt nie przeczy temu, ze THX świeci całkiem dobrze, ale może Ty następnym razem przeczytaj dalej i dowiedz się, że True Cinema jest równie dobre.

Nawet pokusiło mnie wczoraj żeby, mojego znajomego, Davida co o tym sądzi. Jest chief editorem na hdtvtest i to on pisał testy tych plazm, więc to właśnie jego słowa próbujesz przytaczać. Wszystkie jego kwestie są pogrubione:

yo David

just have a philosophical question to you:)

i've found that true cinema mode on st60 is usually better than THX on VT60 or GT60

in terms of average dE

can you confirm that?

wouldnt surprise me

i believe st60 could get thx certification as well

how you think?

well

the true cinema mode is basically just the thx mode rebranded

using the r&d they did before

hah thats interesting

and even more interesting is that most accurate seems to be.. x60

had two of them

minimal dE

about twice lower than an average vt60

that's weird

indeed

------------------------------------------------------------------------------

Mam nadzieję, że to ukróci Twoje bezsensowne dywagacje o "nieprawdziwym kinie"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.