Skocz do zawartości
IGNORED

Który z tych amplituner-ów wybrać?

Emil_51226

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prozbe do wszystkich którzy by mieli chęć doradzic i pomóc mnie dokonaniu dobrego wyboru co do kina domowego.Wypatrzyłem sobie oto takie modele - PIONEER VSX-1123-K, ONKYO TX-NR626,DENON AVR-X2000 i MARANTZ NR1603.Który z nich jest wart uwagi i jakie zestway głosników warto by było kupić, żeby to wszystko tak ładnie komponowało.Zestaw bedzie uzywany do filmów no i czasami do słuchania muzyki.Chce powiedziec ,że za bardzo nie znam sie ale i też nie chce kupić gotowy zestaw kina domowego.Co do cen głośników to maksymalnie do 5000zł jestem w stanie.Dziękuję bardzo i czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam.

Wział bym pod uwagę Pioneera Onkyo i dołozył bym jeszcze Yamahe 773. Posłuchaj wszystkich 3 i zdecyduj. Roznice w funkcjach beda nieznaczne.

Jesli chodzisz o głosniki to w tej cenie koniecznie musisz posłuchać. To nie mała kwota a słuchać będziesz tylko Ty. Pomysłow jest kilka.

Moim zdaniem brałbym pod uwagę amplitunery Onkyo TX-NR626 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-nr626.html) oraz Yamaha RX-V773 (http://www.q21.pl/yamaha-rx-v773.html) oraz jeśli budżet pozwoli model wyższy Yamaha RX-A820 Aventage (http://www.q21.pl/yamaha-rx-a820-aventage.html).

Wybór kolumn natomiast zależy od wielu czynników, m.in. od wielkości pomieszczenia oraz Twoich preferencji brzmieniowych. Spójrz proszę na Dali serii Zensor (http://www.q21.pl/category/kolumny-kino-domowe/1/short/name/asc/41), Monitor Audio serii MR (http://www.q21.pl/category/kolumny-kino-domowe/1/short/name/asc/17) oraz jeśli lubisz brzmienie otwarte, analityczne, kinowe to Klipsch najlepiej serii Icon (http://www.q21.pl/category/kolumny-kino-domowe/1/short/name/asc/128).

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Serdecznie jednak zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

A czy można kupowac kolumny z róznych firm? np. przednie Tannoy ,sub. JBL itp.

Możesz mieszać kolumny na pewno suba i tylne natomiast przód i centrala raczej lepiej mieć z jednej firmy głównie chodzi o kopułkę wysoko tonową.

Pozdrawiam

Paweł

775 ma MHL, czyli mozliwość przesylu plików wysokiej jakości z telefonu do amplitunera. Także wział bym 773, lub coś z zeszłorocznej oferty Aventage. W tym roku amplitunery sa slabe. Zeszło roczne byly lepsze. Poluj na nie bo zaoszczedzisz jeszcze kase

czy ta 820 Avatage jest dużo lepsza(od 773) warta tej dopłaty?na skalerach mi nie zależy chcę żeby oprócz kina stereo nie kuło w uszy a przynajmniej nie było gorzej niż mam obecnie (leciwy Rotel rsp 10680).

zboruch rozumie , że planujesz zmienić swego jak nazwałeś leciwego Rotela tylko ze względu na brak wyjść hdmi ,

wątpię czy coś w tym przedziale cenowym (Yamaha 773 czy 775 czy Aventage 820) zagra lepiej niż Twój Rotel mimo , że jest starszy , kiedyś "klocki" były o niebo lepsze niż dziś , jak chcesz uderzyć w coś co zagra podobnie dobrze jak Twój musisz skoczyć półkę albo nawet dwie wyżej . A na czym Ci zależy bardziej , na muzie czy kinie , bo jeśli na muzie to możesz kupić ampli z wyjściem pre-out chociażby ta Yamaha 773 i do niej jakiś wzmak , który łączysz z ampli z pre-out front , do wzmaka kolumny i źródło stereo analogiem,

Rotel ma świetne brzmienie i w kinie i w muzie wiec teraz jedynym minusem jego ( a może jest to nawet plus bo dźwięk można puścić z odtwarzacza wielokanałowym analogiem na Rotela ( jeśli odtwarzacz takie ma , będzie chociaż core z HD) a obraz hdmi na projektor lub TV) jest brak wspomnianych wyjść hdmi a co za tym idzie dekoderów HD ,

ale kup ten tańszy 773 z przedostatniej serii , jest dostatecznie nowoczesny .

Adek wszystko wie , bo ma 773 .

dzięki czester15.30 ale czy wiem wszystko , fakt niczego co jest teraz na czasie mu nie brakuje ( dekodery , wejścia , wyjścia, obsługiwane formaty audio jeśli komuś na tym zależy , 2 wyjścia hdmi , 1 wejście na panelu frontowym 5 na tylnym, pre-out 7.2 , jedynym mankamentem jaki zauważyłem jest brak przewijania podczas słuchania muzy z pendraka ale to to nie wiem czy któryś ampli ma ) ,

jak zagra u kolegi zboruch to zależy jakie ma kolumny a to trzeba posłuchać jednak jak pisałem , Rotel to inna liga , kolega mając tego Rotela na pewno nie kupił kolumn za tysiąc zł tak jak ja więc nie ma nawet co mówić o jakimkolwiek porównaniu czy wrażeniu odsłuchowym zresztą je ( wrażenia odsłuchowe) każdy ma wg swoich upodobań , brzmienie moich kolumn mi odpowiada bo to moim zdaniem kolumny grają a nie elektronika , fakt , może mieć jakiś mały wpływ na jakość brzmienia ale żeby zmieniało je w aż tak słyszalną różnice , przynajmniej nie w tym przedziale cenowym .

czy ta 820 Avatage jest dużo lepsza(od 773) warta tej dopłaty?na skalerach mi nie zależy chcę żeby oprócz kina stereo nie kuło w uszy a przynajmniej nie było gorzej niż mam obecnie (leciwy Rotel rsp 10680).

Strasznie się sparzysz,bo żaden amplituner,nawet te po 6000 pln,nie zagrają jak ten Rotel,brak dekoderów hd nic tu nie zmieni,obecne klocki to lipa straszna,co rok to gorszy złom.

zgadza się głownie brakuje mi i wyjść hdmi mam tv i projektor wkurza mnie już żąglerka kablami.W stereo jestem zadowolony...w kinie jakby czegoś mi brak... może problem mam gdzieś indziej...kolumny mam DIY front 2xSTX 18AWX + Vifa XT25(na kanał) coś w rodzaju FX300 sub DIY na pealsie chyba sls10 (80l br) front napędza stary Pioneer A777.Jako BR słuzy mi PS3 do audio Mac MIni (pliki wave USB>COAX>Rotel) pomieszczenie jakieś 25-30m.Znowu nie chce zamienić siekierki na kijek....może faktyczne dokupić lepszejszy odtwazacz BR z dekoderami na pokładzie i po analogu puścić na multichanel w rotelu?a może w lepszą końcówkę zainwestować?

zgadza się głownie brakuje mi i wyjść hdmi mam tv i projektor wkurza mnie już żąglerka kablami

dlaczego żonglerka kablami , czyżby ani projektor ani tv nie miały wejścia component ale może inaczej , może trzeba by było faktycznie kupic już jakiś odtwarzacz BD z wyjściem wielokanałowym analogowym wtedy analogiem do Rotela a hdmi bezpośrednio do TV i projektora, np. Oppo 103 , ma 2 wyjścia hdmi więc projektor i TV byłyby załatwione i ma wyjście 7.1 analog więc tu też ,

kolumny są dobre rozumiem , napisz o nich co nieco bo chcę je właśnie polecić założycielowi tematu , więc niech poczyta , wiem , że brzmienie może różnic się od od oryginału , (słyszałeś je zanim zostały zrobione DIY) , ale tak dla zarysu ich możliwości ,

Co do cen głośników to maksymalnie do 5000zł jestem w stanie

i tak jak wyżej , przyjrzyj się kolumnom z STX-a mianowicie FX300 na podstawie których zboruch ma zrobione DIY lub FX200 a na tyły dałbym MX140 jedynie co to jest problem z centralnym bo kolumny pochodzą z działu Hi-End i Hi-Fi więc tylko stereo , może można by było centralkę z działu kina d., np C200 ale tu są inne przetworniki niż w serii FX wiec może być małe niezgranie ale ogólnie brzmienie nie będzie odbiegało tak bardzo od tych proponowanych Dali, Monitor Audio czy Tannoy ,

suba można z innej "stajni" nic nie będzie stało na przeszkodzie ,

nie doczytałem powierzchni pomieszczenia w którym to ma grać .

też biorę pod uwage Oppo BDP-103(dokladnie jak piszesz) tylko cena mnie odstrasza.FX nie słyszałem, MX140 miałem jakiś czas mi osobiście się góra w nich nie podoba,a vifa została mi z poprzedniej konstrukcji oraz brzmieniowo mi podchodzi, z 18AWX jestem b.zadowolony planuje jeszcze central na nich zrobić i tyły.Generalnie polecam(również wersje TL)jak za te pieniądze.

z tym komponentem u mnie to nie takie proste....do projektora idzie 15m hdmi....w PS3 tam jest jakaś kombinacja z przejściówką...jedynie dekoder TV (NC+) mogę hdmi do projektora komponent do tv (tylko coś zawsze się przed tym łączem wzbraniałem)muszę pokombinować, dlatego myślałem że ten ampli sprawę załatwi, ale faktycznie w jednym pomoże w drugim zaszkodzi...

na końcówkę zawsze mi kasy było szkoda(zawsze jakiś inny wydatek się pojawił) podiety mam wzmak Pioneer A777(stary jak swiat ale ma dwa trafa)na fronty oraz jak używam centrala to Sony 570ES

z tym komponentem u mnie to nie takie proste....do projektora idzie 15m hdmi....w PS3 tam jest jakaś kombinacja z przejściówką...jedynie dekoder TV (NC+) mogę hdmi do projektora komponent do tv (tylko coś zawsze się przed tym łączem wzbraniałem)muszę pokombinować, dlatego myślałem że ten ampli sprawę załatwi, ale faktycznie w jednym pomoże w drugim zaszkodzi...

na końcówkę zawsze mi kasy było szkoda(zawsze jakiś inny wydatek się pojawił) podiety mam wzmak Pioneer A777(stary jak swiat ale ma dwa trafa)na fronty oraz jak używam centrala to Sony 570ES

a tyły ,kolejny wzmacniacz,trochę przekombinowałeś.

777 to nie zły wzmacniacz,ale końcówka nie ma pre,i gra znacznie lepiej,lepiej sprzedaj te dwa wzmacniacze,i kup końców3kę 5,lub7 kanałową,nie są takie drogie,przedwzmacniacze się dublują,a zapewniam cię że nie są to wybitne pre w tych wzmacniaczach.

Jest ok,patrz na stan,bo to jednak swiadczy o tym jak była katowana,im wiekszy pobór prądu tym lepsza,jak nie wielkie pomieszczenie to spokojnie wystarczy,mozna ja wyrwac nawet taniej.1068 to na prawdę dobry procek,gra lepiej stare dts od dts hd wszystkich nowych amplitunerów,miałem to okazje sam przetestować.W domu były dwa amplitunery z dts hd .Marantz,oraz Yamaha,wysokie i drogie modele,potem na podobnej głośności Rotel i końcówka,koncerty z blu-ray nawet głuchy by usłyszał zdecydowanie więcej na Rotelu,przyznam sie szczerze byłem w szoku.

nie będzie za słaba,można zawsze podwoić moc wykorzystując tylko trzy kanały ,a fronty z osobnej końcówki lub z dobrego wzmacniacza,ale to jest zbedne to nie duze pomieszczenie.

ciekawy sprzęt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

też tak myślałem jak by było słabo zasilic front i central....a reszta odzysk...ciekawy link ale chyba za dużo jak za takie archiwum...elektrolity pewnie suche...a co myślisz o firmie AMC jest na tym portalu kilka ofert nawet wygląda solidnie?

Oglądałem to i nawet słuchałem,wydawało mi się to cherlawe i suche,ale ja mam trochę uprzedzenie do Anglików.Wiek nie jest tak straszny,sam mam starego Luxmana,i nic nie jest powysychane,trzyma parametry jak nowy,nie brumi,ani buczy,wszysko zależy od tego jaki model trafimy,czy dłubany,przerabiany,reanimowany .Posiadałem sporo wzmacniaczy,nowych i paro letnich,ale najbardziej przypadły mi do gustu stare Luxmany,Sansui,Marantz,i Grundig a-9000.

br cyfrowo, reszte analogiem a na gramofon przez co łączysz procek nie ma pre?

też używam gramofonu tylko wpinam w pioneera

a do procka trzeba będzie pre dokupić

br cyfrowo, reszte analogiem a na gramofon przez co łączysz procek nie ma pre?

blu=ray cyfrowo cox Philips 9600,jest też podpięty analogowo 5,1 aby wykorzystać dekodery hd,nie ma różnicy,gramofon,i tuner,oraz cd do wzmacniacza ,Wzmacniacz podpiety pod pre-do procesora,tak mi wygodniej własnie dlatego że procesor nie ma pre dla gramofonu,za to wzmacniacz ma to pre wybitnie dobre,cd pod wzmacniacz oraz pod procesor cyfrowo,róznica minimalna praktycznie tylko ciut głosniej po cox,kolumny to Tagi Platinum.

Podpinam się pod temat. Proszę o pomoc w wyborze amplitunera, mam już kilka typów, ale nie wiem który będzie dla mnie najlepszy. Obecnie pokój ma około 16m2, ale docelowo będzie znacznie większy. Kolumny w tej chwili stereo, w przyszłości pewnie rozbudowa o suba do kina i może resztę głośników. Sprzęt będzie wykorzystywany mniej więcej po połowie do muzyki i do kina.

Moje typy to:

Denon AVR-X2000

YAMAHA RX-V773

Onkyo TX-NR 626 (duży plus za wbudowane wifi)

Jeśli chodzi o funkcjonalność to właściwie każdy jest dla mnie wystarczająco dobry, więc priorytetem jest jakość dźwięku w stereo. Może ktoś odsłuchiwał te modele i jest w stanie powiedzieć, który z nich zagra najlepiej?

YAMAHA RX-V773

Kup amplituner z wyjściem wielokanałowym pre - out 7.1

Post nr 5 , otwieraj linki i wszystko czytaj .

Ukryta Zawartość

, a w ogóle zacznij od wzmacniacza stereo i kolumn frontowych do których możesz w przyszłości dobrać tej samej serii centralną i surrandy . Zorganizuj sobie ODSŁUCHY .

Kolumny w tej chwili stereo, w przyszłości pewnie rozbudowa o suba do kina

więc priorytetem jest jakość dźwięku w stereo.

To nie jest dobry pomysł słuchać stereo z amplitunera nawet za 5000 PLN .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.