Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej do 30000zł

rekin81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na etapie stworzenia listy kilku zestawów wzmacniacz + kolumny, które mam zamiar przesłuchać. Co się tyczy odtwarzacza cd to zostawiam to na później, czyli po doborze wzmacniacza i kolumn. Należę do wielbicieli muzyki klasycznej. Chciałbym kupić raz a porządnie zestaw, który ma mi posłużyć na najbliższe 10 (a może i więcej lat) lat. Moje możliwości finansowe zamykają się w kwocie 30.000zł. Szukam sprzętu nowego, bo obawiam się ryzyka!

Proszę o propozycje połączenia wzmacniacza i kolumn, które są warte odsłuchania? :)

Zastanawiam się nad połączeniem Ayon Spark III + Bowers & Wilkins 805. Co sądzicie o takim połączeniu? Wtedy pewnie dopasowałbym odtwarzacz CD również marki Ayon :)

szkoda, że obawiasz się sprzętu używanego...no ale cóż nie można mieć wszystkiego..... podejrzewam, ze wydasz po 8 kzł za klocek(wzmak, kolumny, cd) a reszta pozostanie na kable......może to zabrzmi snobistycznie ale ten przedział cenowy nie oferuje ciekawych propozycji na 10 i więcej lat użytkowania....tak na marginesie ciekawe czy jakikolwiek przedział cenowy gwarantuje wieloletnia satysfakcję :)

jeśli chodzi o cd nie kupowałbym nowego, jest tak duzy wybor urzadzen z drugiej reki, ze az szkoda nie skorzystać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Witam,

jestem na etapie stworzenia listy kilku zestawów wzmacniacz + kolumny, które mam zamiar przesłuchać. Co się tyczy odtwarzacza cd to zostawiam to na później, czyli po doborze wzmacniacza i kolumn. Należę do wielbicieli muzyki klasycznej. Chciałbym kupić raz a porządnie zestaw, który ma mi posłużyć na najbliższe 10 (a może i więcej lat) lat. Moje możliwości finansowe zamykają się w kwocie 30.000zł. Szukam sprzętu nowego, bo obawiam się ryzyka!

Proszę o propozycje połączenia wzmacniacza i kolumn, które są warte odsłuchania? :)

Zastanawiam się nad połączeniem Ayon Spark III + Bowers & Wilkins 805. Co sądzicie o takim połączeniu? Wtedy pewnie dopasowałbym odtwarzacz CD również marki Ayon :)

Rozumiem potrzebe kupowania nowego sprzętu, sam tak mam:)

Nie wiem , czy polaczenie Ayona z B&W to dobry pomysl. Jeśli lampa na amplifikacji co popieram do klasyki, to szukałbym np naszych kolumn ze Studio16Hz, czy Bodnar Audio albo np. Xavianow. Studio16hz i Bodnar slyszalem, Xaviany proponuje tylko z lektur testow.

Choc opinia o tych monitorach B&W jest na tyle dobra, ze może warto sprobowac, trzeba pamietac jednak o niskiej efektywności.

Konto w trakcie usuwania

Rozumiem potrzebe kupowania nowego sprzętu, sam tak mam:)

Bogatemu nikt nie zabroni...jeśłi ma się do wydania 200-300 tyś PLN to pewnie że mozna kupować nowe, bo dystrybutor chętnie sprzedaje tak drogie klocki z rabatem - 30% a nawet i więcej procent. Imdroższy sprzęt tym lepsza cena. Znam przykłady gdzie kolumny słynnej firmy katalogowo kosztujące około 160 tyś PLN dystrybutor sprzedał za 80 tyś PLN.

Zupełnie co innego jak ma się do wydania 30 tyś PLN. Wtedy upust będzie z 10%-15% procent co i tak nie pozwoli kupić niczego co zadowoli na wiele lat,

szkoda, że obawiasz się sprzętu używanego...no ale cóż nie można mieć wszystkiego..... podejrzewam, ze wydasz po 8 kzł za klocek(wzmak, kolumny, cd) a reszta pozostanie na kable......może to zabrzmi snobistycznie ale ten przedział cenowy nie oferuje ciekawych propozycji na 10 i więcej lat użytkowania....tak na marginesie ciekawe czy jakikolwiek przedział cenowy gwarantuje wieloletnia satysfakcję :)

I Kolega ma całkowita rację. Po 8 tyś PLN za urządzenie to nic takiego na wiele lat się nie kupi,

Należę do wielbicieli muzyki klasycznej. Chciałbym kupić raz a porządnie zestaw, który ma mi posłużyć na najbliższe 10 (a może i więcej lat) lat.

Może napiszesz ile masz m2 w swoim pokoju odsłuchowym i jakiej klasyki słuchasz najczęściej? Barok, opera, symfonika, muzyka dawna, współczesna? Na czym najbardziej Tobie zależy? Potęga brzmienia orkiestry czy naturalność i realność wokali w pieśniach lub mzuyce sakralnej renesansu?

Z tego co piszesz wnioskuję, że te 30 tyś to dla Ciebie poważna suma pieniędzy. Dlatego radzę BARDZO mocno się zastanowić nim je wydasz. Jeśli dokonasz nie najlepszego wyboru to koszty zmian będą spore...

Jest wiele interesujących sprzetów na rynku wtórnym. Trzeba tylko kupować od audiofila a nie handlarza. Trzeba miec trochę cierpliwości i kasę zawsze pod ręką bo dobre okazje gdy się pojawią szybko znikają. Niestety są też audiofile cwaniaki, któzy potrafią na bezczela wciskać różne graty...sam tego doświadczyłem i jak to w zyciu trzeba mieć oczy otwarte...ZAWSZE...

Nagrodą za takie poszukiwania jest jednak możliwość stworzenia tego czego szukasz... systemu na wiele, wiele lat, któy codziennie będzie wywoływał usmiech na twarzy, podczas słuchania jak i samego spoglądania na niego.

Co do konkretnych propozycji to najpierw sprecyzuj swoje preferencje i wielkość pokoju odsłuchowego...

Jesli koniecznie musisz kupic coś nowego to jedyne co mi przychodzi do głowy w tej cenie to Devialet 110 + kolumny z oferty Top HiFI, dlatego że jesli kupisz to razem to dadzą Tobie rabat i może zmiescisz się w cenie około 30 tyś PLN. Poza tym do Devialeta możesz na razie podłączyć komputer kablem USB i słuchać muzyki, a źródło kupic za jakiś czas. To przyszłosciowe urządzenie i w tej cenie nie do pobicia. Co do kolumn to mają w ofercie rózne firmy, możesz więc do woli testować ProAc, B&W, Vienny...

Ten Devialet 110 na spokojnie wystarczy do pokoju do 25m2.

<br />może to zabrzmi snobistycznie ale ten przedział cenowy nie oferuje ciekawych propozycji na 10 i więcej lat użytkowania....tak na marginesie ciekawe czy jakikolwiek przedział cenowy gwarantuje wieloletnia satysfakcję :) <br />

No chyba że jest lutowane na pająka to wtedy będzie gwarancja że sprzęt pochodzi lata.

Obecne technologie lutowania tzw. Fala czy SMD powodują że cała elektronika czy nam się podoba czy nie jest podgrzewana do ok 260 stopni!

Podziekujmy urzędasom z UE za cynę bezołowiową :)

Jak za pewne wiemy nie tylko kondensatory nie lubią tak wysokiej temperatury; przypominam nawet teflon w 230 stopniach mówi Out!. Czym mniejszy element elektroniki tym się bardziej w całości dogłębnie nagrzewa i d u p a audiofilska!!!!!!!

Wysokiej klasy urządzenia maja masę takich właśnie małych elementów które temperaturą uszkodzono i one najpierw będą się sypać!!!

Ponieważ elementów jest masa diagnoza też będzie trudna a nikt się obecnie nie bawi w serwisowanie tak gęsto upakowanej elektroniki gdyż to wymaga bardzo dobrych fachowców no i czasu (pomierzmy ileś tam punktów pracy). Jak jest dobrze to nam cała płytę wymienia jak jest jakaś mała audiofilska firma to nie ma takich płyt na półce bo wiele razy po drodze dopracowywała konstrukcje o co się klienci na złość sobie ustawicznie domagają :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeśli chodzi wyłącznie o sprzęt nowy, który chciałbyś posłuchać w "zestawie", to najlepiej skontaktować się ze sklepami. Niezależnie od tego, co będą tu pisali koledzy (co albo słuchali, albo czytali), to w sklepach w Polsce będziesz miał w tym przedziale cenowym pewnie jeden albo dwa sensownie złożone zestawy i to wszystko.

A w tych pieniądzach można owszem kupić świetny zestaw używany lub ex-demo, ale to raczej po miesiącach poszukiwań i konieczności podjechania tu i ówdzie w celu sprawdzenia i odebrania sprzętu (www.audiomarkt.de). Dla mnie punkt odniesienia (do muzyki klasycznej) mniej więcej w tym budżecie w zakresie sprzętu używanego byłby następujący:

- starsze kolumny Piegi ze wstęgowym na środku i na górze - model do dobrania w zależności od rozmiarów pomieszczenia,

- Jeff Rowland Concentra,

- wyższy model Meridiana / niższy Esoterica.

nie rozumiem ustawicznego dazenia do przechrzczenia pytajacych o rade na sprzet uzywany,mimo iz zaznaczaja,ze maja na mysli sprzet nowy.nie chce urazic uczciwych sprzedajacych,ale nie kupie gratow uzywanych po doswiadczeniach w kraju i za granica.nie chce opisywac konkretnych przypadkow-nie to miejsce,ale zareczam,ze niektore zjezylyby resztki koafiurki u czesci z Panow.napisze tylko,ze wybitny przypadek dotyczyl zakupu u producentow w UK sprzedajacego direct.byly ciekawe s/h w kraju.

Ad rem-jak wyzej zachecam do wizyty w Top HiFi.Mam tam same dobre doswiadczenia.Np w Sopocie duza sala odsluchowa,multum towaru,wypozyczenie do odsluchu w domu,elastyczne ceny.Czeste wyprzedaze i promocje.

nie kupie gratow uzywanych po doswiadczeniach w kraju i za granica.nie chce opisywac konkretnych przypadkow

Ad rem-jak wyzej zachecam do wizyty w Top HiFi.Mam tam same dobre doswiadczenia.Np w Sopocie duza sala odsluchowa,multum towaru,wypozyczenie do odsluchu w domu,elastyczne ceny.Czeste wyprzedaze i promocje.

Aby dobrze kupić sprzęt z drugiej ręki trzeba mieć sporo cierpliwości, inteligencji i szczęścia. Natomiast jest to możliwe i nie należy straszyć tu nikogo wmawiajac że tylko ze sklepu jest ok. Znam doskonale przypadki sprzwedaży urządzeń ze sklepu jako nowych, które były już komus wcześniej sprzedane i przyjęte potem w rozliczeniu i ponownie wystawione jako nowe. Wielokrotnej naprawy psującego się w samym sklepie odtwarzacza CD, który cały czas wracał na półkę jako nowe urządzenie, a potem znajdował się w ofercie wyprzedażowej. Ten CD zespuł sie po raz kolejny na moich oczach gdy chciałem go posłuchac w salonie dystrybutora. Kolejny nowy CD u innego dystrybutora również się popsuł w czasie odsłuchów. Co się z nim stało? Jakoś go naprawiono i za pół roku był w promocji;-)

Zasada jest prosta, chcesz coś kupić to najpierw policz do trzech, pomyśl i podejmuj decyzję. Od tego mamy mózg aby mądrze decydować i brac odpowiedzialność za decyzje.

Ja większość urządzeń kupowałem od pierwszych właściceli, wiele na gwarancji i wszystkie działają do dzisiaj bez problemu. Miałem też kilka innych sprzętów kupionych jako nowe, które zepsuły się po upływie terminu gwarancji i trzeba je było wyrzucić.

Nim się coś kupi z high-endu to najpierw nalezy poczytać opinie o awaryjności konkretnego modelu sprzętu jest bowiem wiele niemal niezawodnych konstrukcji, które można naprawić za niewielkie pieniądze u renomowanych serwisantów i jest wiele takich, których reaktywacja będzie kosztowac fortunę.

Przykładem jest CD Krella 280, które można bez problemu naprawiac i wymieniać transport oraz laser oraz Krell SACD znany z awaryjności i problemów z naprawą.

jak kupisz za 30 tys. zł nowy sprzęt i to pod klasykę, która jest kapryśna jak cholera to niestety nie będziesz zadowolony. Ja to samo nie tak dawno przechodziłem z tym, że już głośniki stały i pod nie trzeba było dokupić wzmak. Miał być tak za 10-12kzł a skończyło się na 25 tys. zł i to nie był koniec moich problemów. Szybko okazało się, że dac do wymiany bo nadal nie mam tego co szukałem.

Wzmak czy dac śmiało można na rynku wtórnym poszukać. I nic nie bierz bez co najmniej tygodniowego wysłuchania. Na początek powinieneś postawić albo na głośniki albo na wzmacniacz i do tego wybranego elementu dokupować resztę. Ja postawiłem na głośniki. Jak lubisz np. lampę i to przysłowiową 300B to zawęzisz sobie od razu wybór głośników ale masz już bazę. Chyba, że któreś głośniki Cię zauroczyły. Myślę, że jest to jakiś pomysł bo od czegoś trzeba zacząć i kolejno dosztukowywać.

jak kupisz za 30 tys. zł nowy sprzęt i to pod klasykę, która jest kapryśna jak cholera to niestety nie będziesz zadowolony. Ja to samo nie tak dawno przechodziłem z tym, że już głośniki stały i pod nie trzeba było dokupić wzmak. Miał być tak za 10-12kzł a skończyło się na 25 tys. zł i to nie był koniec moich problemów. Szybko okazało się, że dac do wymiany bo nadal nie mam tego co szukałem.

Wzmak czy dac śmiało można na rynku wtórnym poszukać. I nic nie bierz bez co najmniej tygodniowego wysłuchania. Na początek powinieneś postawić albo na głośniki albo na wzmacniacz i do tego wybranego elementu dokupować resztę. Ja postawiłem na głośniki. Jak lubisz np. lampę i to przysłowiową 300B to zawęzisz sobie od razu wybór głośników ale masz już bazę. Chyba, że któreś głośniki Cię zauroczyły. Myślę, że jest to jakiś pomysł bo od czegoś trzeba zacząć i kolejno dosztukowywać.

Mądre słowa. Kolumny to dobra baza od której można budować system... klasyka potrafi pięknie zagrać na niektórych modelach Sonus Faber... smyczki marzenie... i ta barwa...

właśnie barwa w klasyce jest najważniejsza. Tu oprócz głośników grający barwą szukaj wzmaka z nasyconą średnicą i to tą dolną. Lampa aż się prosi.

Ja szukałem coś na tranzystorach i padło na Lavardina. Dac też warto z wyjściem lampowym poszukać ale nie taki, gdzie lampy to bufor a tak na prawdę wzmacniacze operacyjne całą robotę robią.

Myślę, że Sonus Faber lub podobne to dobry kierunek szczególnie starsze modele jak minima amator. Rok masz z głowy w poszukiwaniach i nie idź na skróty bo kasę stracisz i kupę nerwów.

Dodam tylko że 30000zł są przeznaczone na kolumny i wzmacniacz. Na chwilę obecną musi mi wystarczyć "odziedziczony" po bracie odtwarzacz cd Marantz SA 8003. W następnej kolejności będę wymieniał cd, ale to kwestia czasu :)

Dodam tylko że 30000zł są przeznaczone na kolumny i wzmacniacz. Na chwilę obecną musi mi wystarczyć "odziedziczony" po bracie odtwarzacz cd Marantz SA 8003. W następnej kolejności będę wymieniał cd, ale to kwestia czasu :)

A co z kablami? One sa żyłami systemu, bez dobrze dobranych kabli nic nie osiągniesz...

Bowers & Wilkins 805

Te b&w, to nic szczególnego. W ogóle odradzam małe podstawkowe kolumny do klasyki, bo to taki wykastrowany z basu dźwięk. Dobry do smyczkowych kwartetów i nic ponad to. Dodatkowo im mniejsza kolumna, tym mocniejszego wzmacniacza wymaga. Do lampy potrzebna jest więc duża, pełnowymiarowa kolumna.

Najważniejsza jest adaptacja akustyczna pomieszczenia, na to najlepiej sobie na początek od razu odłożyć pewien budżet.

Mając taki budżet szukałbym polskich kolumn, osiągają pewien nazwijmy to "minimalny wymagany poziom" w niższych rejonach cenowych.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A jakiej wielkości jest pomieszczenie ? To determinuje wybór kolumn.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W ogóle odradzam małe podstawkowe kolumny do klasyki, bo to taki wykastrowany z basu dźwięk. Dobry do smyczkowych kwartetów i nic ponad to. Dodatkowo im mniejsza kolumna, tym mocniejszego wzmacniacza wymaga. Do lampy potrzebna jest więc duża, pełnowymiarowa kolumna.

na 18m2 też duże kolumny? Chyba mało się znasz na klasyce skoro nie wiesz, że jest jeszcze muzyka dawna, która idealnie wypada na topowych monitorach...

Muzyka dawna to takie plumkanie. Klasyka to też duże orkiestry ... a te na topowych monitorach wypadają ... blado ?

Skąd wiadomo, że pomieszczenie to 18m2 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Te b&w, to nic szczególnego. W ogóle odradzam małe podstawkowe kolumny do klasyki, bo to taki wykastrowany z basu dźwięk. Dobry do smyczkowych kwartetów i nic ponad to. Dodatkowo im mniejsza kolumna, tym mocniejszego wzmacniacza wymaga

To fakt że B&W 805 to nic szczególnego, ale jesli odradzasz kolumienek podstawkowych do klasyki to jesteś w totalnym błędzie.Wystarczy abyś posłuchał klasyki na

Sonusach Minimach Vintage albo Cremonach Auditor M a zaliczyłbyś pozytywny opad szczęki do końca odsłuchów. To że podstawkowce wymagają mocniejszych

wzmacniaczy jest prawdą.

Niestety do klasyki to sprzet musi byc najwyzszej proby. Poszukalbym jakiejs dobre lampowki u polskich producentow lub cos sprawdzonego co robia w Chinach. No i bardzo wazne bedzie tutaj same zrodlo, na Twoim miejscu wszedlbym w PC-audio i w jakiegos DAC-a. Ale prawda jest taka zeby byc zadowolonym ze sluchania klasyki to trzeba wydac naprawde DUZO. Nie myslales o sluchaniu na sluchawkach, to tez jakas alternatywa w tych pieniadzach.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Na sluchawkach nie bedzie moze takiego rozmachu jak na kolumnach, ale za to mozemy uslyszec kazde "pierdniecie" na koncu sali koncertowej:) Za 30 patykow mialbys topowy zestaw sluchawkowy... Warto nad tym pomyslec

pzdr

Szukam sprzętu nowego, bo obawiam się ryzyka!

Ryzyko to jest w zakupie sprzętu nowego gorszej jakości.

Na allegro jest MF M6i500 za 13.000 oraz M6DAC za 5.500. - dość nowe, można przesłuchać.

Do tego Magnepany MG 1.7 za 11.000 + subwoofer Velodyne EQ-10MAX za 2.500.

Wychodzi trochę więcej niż 30.000 ale pewnie te 2.000 można utargować.

Gwarantuję, że to zestawienie odtworzy sugestywnie kwartet smyczkowy i orkiestrę symfoniczną.

Warunek - pomieszczenie ok. 30m2 i możliwość ustawienia miejsca odsłuchu min 4m od kolumn.

obawiam się, że dac M6DAC nie uciągnie klasyki.

Stasiop dobrze napisał - trzeba wydać duuużo, mnie sam dac pod 18 tys już wyszedł i dopiero jestem zadowolony. W klasyce każdy element jest tak samo ważny. Nie ma, że super kolumny i wspaniały wzmak i taki sobie CD - nie tędy droga. Ja jestem wielkim wielbicielem klasyki i ona stanowi podstawę mojej płytoteki.

Od czegos trzeba zacząć. Pewien kompromis musi być.

rekin81 - jaki okres klasyki najbardziej lubisz słuchać: barok, klasycyzm, romantyzm XX wiek ? I jaki rodzaj rodzaj przeważa tj. kameralistyka, chóralna, orkiestrowa? Masz ulubionych wykonawców, wymień kilku?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.