Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie, że tak byłoby najlepiej. Ale nowego pokoju nie wybuduje a kolejna przeprowadzka, to już tylko na cmentarz. Dlatego jak wszyscy muszę jednak poruszać się w ramach pewnych ograniczeń.

Żadnych nowych budów :) Najwyżej poszukać coś nowego gotowego najbardziej pasującego zarówno do życia na co dzień jak i do audio.

Mamy tu na forum osoby które takie pomieszczenia sobie od zera budowały przy mocnym wsparciu akustyków co do wytycznych jak to pomieszczenie ma wyglądać a po solidnej budowie zgodnej z wytyczoną sztuką i tak trzeba było sporo adaptacji akustycznych dorzucić żeby zagrało. Znalezienie czegoś tzw. stan zastany jest o tyle prostsze że możemy sobie takie pomieszczenie pomierzyć i oszacować jego przydatność bez eksperymentów nie do końca obliczalnych. Myslę że budownictwoprzed 1939 rokiem było bardziej łaskawe dla akustyki, Te wszystkie współczesne żelbety niosące falę akustyczną po całym budynku, sufity podwieszane z domkami dla pająków kurzu,roztoczy i much nad nim; ściany z gipsokartonu to jakaś profanacja jeśli chodzi o odsłuch muzyki.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Od 2 lat rozmyślam sobie co można zrobić wiecej. W kwestii akustyki już więcej zrobić nie mogę. Zapewne się da, ale w moim pokoju już nie. W kwestii amplifikacji i preampów przerobiłem to co mogłem i dalej już nie pójdę. Doszedłem do ściany zarówno w kwestii tranzystorów jak i lamp. Lepszych lamp wg moich oczekiwań po prostu juź nie ma. Z lepszymi tranzystorami też raczej słabo. Moźe taki Goldmund Telos 3500 jest jeszcze lepszy, ale nie mam jak się przekonać. Poza tym waga pod 200kg za sztukę oraz kosmiczna cena pod 200 000€ skutecznie mnie zniechęciły. Nie potrzebuje też tysięcy watów mocy. W kwestii źródeł też trudno pójść dalej. Wbrew zapewnień niektórych osób Rossini, to bardzo dobry DAC ale postępu wzgledem mojego Gryphona nie słyszę. Nawet bardziej podoba mi się Gryphon. Może za kilka lat będzie coś nowego, lepszego. Czyli w tych kwestiach postępu na razie nie zrobię.

Rozglądam się więc za jeszcze lepszymi kolumnami i okazuje się to trudne. Nie widzę opcji alternatywnej dla moich Utopii. Jestem świadom, że zawsze w pewnych aspektach można jeszcze lepiej. Ale nie widzę takich kolumn na rynku. Myślałem też, że możne inna koncepcja kolumn np płaskie panele czy tuby albo hybryda wstęgi z klasycznym basem. Nawet Piega chce mi wstawić do pokoju ich topowe Master Line i gdybym się zdecydował to Utopie biorą w rozliczeniu. Ale chyba jednak to nie są opcje dla mnie. Tuby nie lubię, płaskie panele dla mnie mają za mało życia i jakoś dziwnie grają,ni basie nie wspominając bo to porażka. Może MBL X-Treme ale w moim pokoju mogą się nie sprawdzić.

Po wizycie w USA zrozumiałem, że kolejnym i chyba jedynym sposobem pójścia dalej w tej zabawie jest bezkompromisowa wariacja na temat Grande Utopii z wykorzystaniem tego co w niej jest bardzo dobre np pochylenie frontowych ścianek na słuchacza, budowa modułowa, niski bas na dużym driverze, rozdzielenie subbasu od midbasu, D'Apolitto na średnicy, wypasiony tweeter itd.

Ale do tego sekcje basowe bardziej rozbudowane, midbas też, wszystko co najlepsze jak obudowa z sandwicha HDF+żywica+sklejka+żywica+aluminium, wew.użebrowanie z alu+sklejka, dobre okablowanie wewnętrzne oraz brak zwrotki pasywnej na sekcjach basowych i za to procesor DSP z pełną korekcją fazy, time align oraz wyrównania częstotliwości. Ale na średnicy i wysokich brak DSP i możliwie najlepsza zwrotnica pasywna.

Zleciłem wstępnie taki projekt bo wiem, że można to zaprojektować dobrze. W Polsce są zdolni ludzie. Ale muszą być chęci i mieć myślenie ..."go Big or go home"... :-))

Inną rzeczą jest wykonanie takiego systemu modułów. I to też u nas jest możliwe. Ale czy to się uda to czas pokaże. Z fabrycznych kolumn nie widzę na razie innej opcji. Może Trenner&Friedl The Duke, które mam mieć za jakiś czas i wiem że można zamówić wersje custom wg.życzenia. Ale obstawiam, że opcja bezkompromisowa zbudowana od podstaw byłaby ok... :-)

Sylwek w twoim przypadku to bedzie tylko skok w bok nie w góre, po prostu stac Ciebie na kazdy klocek i szybko dojechales do sciany:) w twoim przypadku to juz bicie piany :))taka prawda...

Cenne rady. Zaraz kupie nowy dom do audio i będę tam sam siedział, a rodzinka sama w drugim domu... hehehe.... Dzięki za dobre rady. Sam bym na to nie wpadł... :-)

Z drugiej strony, gdyby tak myślał Kwiatkowski czy Piwowarczyk, to nigdy nic dobrego by nie stworzyli. A jednak stworzyli i to dużo lepsze niż zachodnia, nabita marketingiem konkurencja. Czyli jednak można.

Ale to ich główny kierunek życia, z tego żyją na co dzień. Taki sukces to staraj się uzyskać w tym z czego masz papu bo o tym masz największa wiedzę.

Cenne rady. Zaraz kupie nowy dom do audio i będę tam sam siedział, a rodzinka sama w drugim domu... hehehe.... Dzięki za dobre rady. Sam bym na to nie wpadł... :-)

O! To głowa rodziny nie ma nic do powiedzenia gdzie wszyscy będą razem ;P

Nie idź w takim razie tą drogą bo zostaniesz sam jak palec.

Podaruj już sobie te dobre rady... :-) Jak rozumiem, mam porzucić obecny dom i zacząć szukać nowego lub od nowa się budować. 56m2 to na audi za mało. Najlepiej żeby było 200m2... :-)

Sylwek w twoim przypadku to bedzie tylko skok w bok nie w góre, po prostu stac Ciebie na kazdy klocek i szybko dojechales do sciany:) w twoim przypadku to juz bicie piany :))taka prawda...

Sugerujesz w takim razie najprostsze rozwiązanie, fakt nie wpadłem na nie wcześniej ;)

Nie ma żadnego bicia piany. Piano zapytał mnie jakie mam plany i o czym myślę, więc mu odpowiedziałem. A czy coś z tego wyjdzie to czas pokaże. Nie zamierzam zmieniać lokum. To które mam w pełni mnie satysfakcjonuje. Zawsze można mieć lepsze, większe, w fajniejszym miejscu, ale nie czuję takiej potrzeby.

Sugerujesz w takim razie najprostsze rozwiązanie, fakt nie wpadłem na nie wcześniej ;)

Cos w tym rodzaju,najlepsza dupa sie znudzi i tak samo sprzet,ot taka przypadlosc,mnie tez sie moj zestaw znudzil,dlatego dokupilem sobie Lebena i bawie sie w tuning,na jakis czas bede mial zajecie:))

a potem pewnie znowu cos innego mi strzeli do glowy:))

Nie ma żadnego bicia piany. Piano zapytał mnie jakie mam plany i o czym myślę, więc mu odpowiedziałem. A czy coś z tego wyjdzie to czas pokaże. Nie zamierzam zmieniać lokum. To które mam w pełni mnie satysfakcjonuje. Zawsze można mieć lepsze, większe, w fajniejszym miejscu, ale nie czuję takiej potrzeby.

Trudno ,zeby tobie takie lokum nie pasowalo,zgrzeszyl bys:))wiekszosc moze sobie tylko pomarzyc:))

Majac pomieszczenie odsluchowe takie jak nasz kolega to moze warto byloby odsluchac te kolumny,tylko nie wie czy nie za duze,chociaz Japonczycy to co wstawiaja do swoich pomieszczen to az nie chce sie wierzyc ze to gra:

http://www.analogaudio.mn/wp-content/uploads/2014/01/pro-arrakis-01.jpg

Podaruj już sobie te dobre rady... :-) Jak rozumiem, mam porzucić obecny dom i zacząć szukać nowego lub od nowa się budować. 56m2 to na audi za mało. Najlepiej żeby było 200m2... :-)

Jak koniecznie chcesz kupić stary młyn w pieknej cichej okolicy jak Peter Gabriel to jak najbardziej :)

Ale 200m2 to już kolejne problemy z za dużym czasem pogłosu tak że te 120m2 to zarówno dla właściwego odsłuchu najniższego basu, właściwą ilością naturalnego oświetlenia (i odległości od okien w pomieszczeniu) ogrzania tej kubatury no i przemieszczania się po nim to już moim zdaniem optimum. Przyjaciółka mojej babci miała taki dom wybudowany przed wojna pod Krakowem właśnie w takim pokoju z tarasem bezpośrednio na ogród czułem się jak panisko :) Pomieszczenie było nieprzeładowane meblami, dobra akustyka po prostu fantastico! A z kuchni był cudowny widok na cały Las Wolski i klasztor na Bielanach; zachody słońca i takie tam pierdoły, taki obrazek za free gratis ;)

Nie ma tego w Europie. Możesz sobie zamówić i kupić ale demo u siebie nie posłuchasz. Nawet na show w Monachium nigdy ich nie widziałem. No i oczywiście cena ok milion.

Ale tu padła sugestia, że mam zmienić chatę... :-))

Można prościej, zmień filozofię na życie nie czekaj aż ono to zrobi za Ciebie bo się możesz nie doczekać ;)

Kolejne dobre rady... :-) Zacznij od siebie. Pokaż jak to zrobiłeś, a ja później postaram się też tak to zrobić... :-)

Edytowane przez sly30

Nie ma tego w Europie. Możesz sobie zamówić i kupić ale demo u siebie nie posłuchasz. Nawet na show w Monachium nigdy ich nie widziałem. No i oczywiście cena ok milion.

Gadaj z Putinem może Ci da posłuchać tego Lyngdorfa, moim skromnym zdaniem to raczej do oglądania sprzęt i pokazywania innym :)

Parę lat temu na AS ten ich wcześniejszy system korekcji okazał się wtopą, tego nie dało się słuchać!

Kolejne dobre rady... :-) Zacznij od siebie. Pokaż jak to zrobiłeś, a ja później postaram się też tak to zrobić... :-)

Bardzo prosto, zaczynam wyrzucać zbędne graty które całe życie gromadziłem bo "się przydadzą"

Sylwek,

Powodzenia !! Życzę Ci abyś na końcu tego projektu otworzył porządną szkocką i powiedział: "To jest to co chciałem uzyskać" !!

...

Tak to wżyciu bywa na nieudanych randkach z pięknymi kobietami ze najpierw zaczynamy rozmowę od obmacywania dupy.

Mocne i dobre !

----------------------------------------------------

Panowie co wy z tymi radami o wymianie kolumn,Sly posiada kolumny jedne z najlepszych jakie istnieja,a niby co ugrac na zmianie kolumn?wiecej sopranow ,wiecej basu ,wieksza przestrzen,glebsza scena, no co bo nie kumam tego,on juz to pewnie ma,wg. mnie to bedzie jak ze zmiana mebli nic po za tym,:))

Sylwek dojechales do sciany i tyle,nuda panie nastala:))

Sylwek,

Powodzenia !! Życzę Ci abyś na końcu tego projektu otworzył porządną szkocką i powiedział: "To jest to co chciałem uzyskać" !!

Sylwek będę bezczelny po tylu uszczypliwościach które podobno ode mnie otrzymałeś? wpraszam się na tą szkocką i oczywiście odsłuchy.

Powodzenia życzę a po audiofilsku żeby nie zapeszać urwij druty ;)

p.s. jakoś tak bezwiednie wyszło w ostatnim zdaniu że nie ma być kabli ale nic nie sugeruję na literki zaczynające się od Goldm.. ;)

Edytowane przez ASURA

Dyskusja prawie jak w czeskim filmie ;)

Sylwester szczerze mówiąc to nie rozumiem co chcesz osiągnąć ( ciężko tak do końca zrozumieć o co konkretnie chodzi ) ale jeżeli wierzysz ,że jakaś bliżej nieokreślona grupa ludzi , bez stosownego zaplecza a co najważniejsze wieloletniego doświadczenia w budowie kolumn ( cost no object ) zrobi ot tak na zlecenie lepsze kolumny niż Grande Utopia to szczerze w to wątpię.

Ale próbuj jak masz jeszcze siły i zapał , ciekawy jestem jaki będzie efekt końcowy.

Edytowane przez Axolotl

Ale nie porównuj modułowej obudowy Utopii z grubego MDF-u z dyktą garażowych klunkrów. Poza tym jaki niski know-how. Obrabiarki precyzyjne do drewna to sprzęt o jakim garażowi sklecacze mogą tylko pomarzyć.

Trochę nieładnie piszesz, choć wiadomo, że poruszasz się w wyższych rejonach najdroższych sprzętów.

Jednak, czy nie jest zastanawiające, że właściciele "garażowych klunkrów" (To to k..wa znaczy????) czerpią duże zadowolenie ze swoich czasami b. dobrze brzmiących zestawów, a Ty się troszkę miotasz jak lew w klatce;-)

zbudowałbym od podstaw mega wypasiony pokój

Maciej też czasem coś mądrego doradzi;-) Może podejść do tematu bezkompromisowo, ale od właściwej strony...

Dałem Ci namiar do Gold, GoldMunda

Mam Ci już rachunek za porady wystawić czy trochę później ;)

Ile procent daje Goldmund? Drugie tyle od Sylwka i kupujesz High-Enda;-) Główka pracuje, a mózg myśli;-)

Moja kobita czerpie wielką radość ze słuchania w pracy na bomboxie... :-) To jest kwestia oczekiwań i preferencji. Jeden śmiga Golfem III i jest mega szczęśliwy. Inny ma Porsche 911 i myśli jeszcze o tuningu żeby osiągnąć więcej. Ludzie bawią się w różne hobby.

A z tym budowaniem od podstaw nowej chaty to można sobie podarować takie rady.

Ile procent daje Goldmund? Drugie tyle od Sylwka i kupujesz High-Enda;-) Główka pracuje, a mózg myśli;-)

No widzisz Marslo napisał że od Nagry mam Nagrę CDC no a teraz czekam na ten system dla siebie od Goldmunda tylko Sylwek jakoś zwleka ;(

Sylwek bądź człowiekiem ja tez sobie jakiś fajny system chcę w pokoju postawić ;)

Dyskusja prawie jak w czeskim filmie ;)

Sylwester szczerze mówiąc to nie rozumiem co chcesz osiągnąć ( ciężko tak do końca zrozumieć o co konkretnie chodzi ) ale jeżeli wierzysz ,że jakaś bliżej nieokreślona grupa ludzi , bez stosownego zaplecza a co najważniejsze wieloletniego doświadczenia w budowie kolumn ( cost no object ) zrobi ot tak na zlecenie lepsze kolumny niż Grande Utopia to szczerze w to wątpię.

Ale próbuj jak masz jeszcze siły i zapał , ciekawy jestem jaki będzie efekt końcowy.

W nic nie wierzę. Wiem, że zawsze jest jeszcze pole do poprawy i jednak można. Problem w tym czy jest to realne do wykonania w Polsce, ale od praktycznej strony, bo teoretycznie bez problemu.

Moja kobita czerpie wielką radość ze słuchania w pracy na bomboxie... :-)

Musisz koniecznie zapoznać ją z moją ona w jednym paluszku ma a raczej z komórki ze słuchawek słucha Spotif-y ;)

Śpiewa przynajmniej z słuchawkami na ulicy na głos? Moja czasem zapomni się ale jak się zapomni to śpiewa zarąbiście i wtedy jest dla słuchającego z zewnątrz zarówno a capella jak i unpluged ;)

Poznaj bratnie dusze nie bądź wiesz kto ;)

Żeby nie było, lata twierdziła że nienawidzi słuchawek :)))

Niezbadane te nasze kobitki som.

Edytowane przez ASURA

właściciele "garażowych klunkrów" (To to k..wa znaczy????) czerpią duże zadowolenie ze swoich czasami b. dobrze brzmiących zestawów,

Ci ludzie często są oszukiwani przez sklecaczy garażowych. Za określoną kasę mogliby kupić dobre kolumny na wtórnym rynku, ale cwaniaki wmawiają im, że za tą samą kasę będą mieć super high end vintage, legendy, mity i opowieści z mchu i paproci. I sklecają im jakieś kolumny i tak się biznes kręci.

Sly,

Problem jest w Twojej glowie.

Masz super sprzet i super dzwiek.

Mozesz miec inny, ale wcale nie lepszy.

Rozwiaznie jest jedno - daj sobie spokoj ze sprzetem , sluchaj muzy.

Nie chciej wiecej i lepiej, ciesz sie z tego co masz.

Zawsze bedzie jakas koncepcja, jakis sprzet ,co komus gdzies zagral lepiej .

Pogon za jeszcze lepszym majac sprzet na Twoim poziomie jest nie na miejscu, dobrze Ci radze , jak kolega koledze.

Don't worry , be happy.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Tak realnie myśląc to chyba końca nie ma, bo problem jest już na początku, gdy podpasujemy sprzęt pod swoje ulubione nagranie to na drugim nowym ulubionym utworze gra nie do końca dobrze jak żeśmy sobie wymarzyli.

Rozbieżność nagrań jest tak ogromna ze powinna być karalna przez nieupublicznienie

Inny ma Porsche 911 i myśli jeszcze o tuningu żeby osiągnąć więcej

W autach da sie wiecej lepiej i to sie czuje ,ale kazdy silnik ma swoje ograniczone mozliwosci,choc jak przegniesz z moca to i jazda sie konczy,no chyba ,ze zostaja wyscigi na cwier,c mili:)

a w audio juz tak tego nie odczuwa,na jakims wysokim poziomie to juz placebo, i chec wyroznienia posiadania drogiej bizuterii,zeby oko cieszylo,na wysokim poziomie niema lepiej gorzej,jest inaczej,kto tego nie zrozumie ten brnie dalej i wywala kase w powietrze,ale jak kogos stac to sie moze bawic,ja tego nie neguje,tez bym tak robil:)raz sie zyje...

Niezły ubaw. Same cenne rady do których ci doradzający sami się nie stosują... :-) marslo, masz rację. Wyluzuj i ciesz się muzyką. Masz świetny system i świetne kolumny. Tylko po co zamówiłeś teraz 2x droższe kolumny?... :-))) a powiedz tak szczerze...gdyby nie pewne kosztotwórcze uwarunkowania rodzinne to jakie byłyby teraz zamówione kolumny? Te 2x droższe niż obecne? Czy może 5-8x droższe Trio z hornami na basie, a może duże Acapella?... :-) Nie musisz odpowiadać. Znam odpowiedz. To jak w tej sytuacji mają się te twoje dobre rady do rzeczywistości?... :-))

W autach da sie wiecej lepiej i to sie czuje ,ale kazdy silnik ma swoje ograniczone mozliwosci,choc jak przegniesz z moca to i jazda sie konczy,no chyba ,ze zostaja wyscigi na cwier,c mili:)

a w audio juz tak tego nie odczuwa,na jakims wysokim poziomie to juz placebo, i chec wyroznienia posiadania drogiej bizuterii,zeby oko cieszylo,na wysokim poziomie niema lepiej gorzej,jest inaczej,kto tego nie zrozumie ten brnie dalej i wywala kase w powietrze,ale jak kogos stac to sie moze bawic,ja tego nie neguje,tez bym tak robil:)raz sie zyje...

Nie do końca się zgodzę. Poza tym ja właśnie nie szukam drogiej biżuterii tylko najlepszego dźwieku.

Edytowane przez sly30

Ja sie do nich jak najbardziej stosuje. Wymieniam kolumny po 6 latach bo wychodzi model, ktory ma nowe elementy. NIe jest to model topowy , najdrozszy, najlepszy tylko taki, co wnosi cos nowego przy zachowaniu sygnatury dzwieku i reszty toru.. Nie jest innej firny , tylko tej samej. Czyli kontynuacja . Pozostale sprzety malymi krokami poprawiam, ale te ktore sie sprawdzily zostaja i nie wymnieniam ich na inne za wszelka cene.

U Ciebie nie ma zadnego nowego modelu kolumn, nie ma nowej technologi tylko jest niezadowolenie z tego co masz i chec kupna czegos nowego , lepszego tylko teoretycznie. Ja bym poczekal na nowe Grandy i sluchal muzy.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.