Skocz do zawartości
IGNORED

Oszczędzanie zachowawcze, lokata, obligacje. Co wybrać?

zeitgeist

Rekomendowane odpowiedzi

Piłka jest krótka: mam 80tyś zł do zamrożenia z nadzieją na jakiś zysk. Przeglądałem kilka ofert lokat terminowych ale się jescze na żadną nie zdecydowałem. Przez myśl przeszły mi też obligacje skarbowe, ale z tymi jeszcze nie miałem do czynienia. Może ktoś z Was miał ostatnio podobny dylemat i podzieli się doświadczeniem. Bardzo byłbym zadowolony z 5% zysku w skali roku ale to chyba niewykonalne przy obecnym rynku takich produktów finansowych. Okres jaki mnie interesuje 3-5 lat.

Nic z instrumentów finansowych. Czasy będą raczej niepewne. Nie zdziwiło by mnie wcale gdyby za kilka lat na całym świecie "skasowano" obligacje skarbu państwa - jako sposób na oddłużenie krajów z długów których nie można spłacić.

Na 3-5 lat i tak nie zarobisz, koszty lokaty i inflacja zjedzą zyski.

Kup okazyjnie dom albo działkę w dobrej lokalizacji. Niekoniecznie w Polsce.

Absolutnie unikaj funduszy inwestycyjnych.

Obligacje zbankrutowanego Tuskolandu- Sliska sprawa

Lokaty bankowe. Lichwa w biały dzień.

Złoto, nieruchomości, dzieła sztuki- Gdybym miał kasę to bym obstawiał. Grunt to nie słuchać naganiaczy z TVN, GW i CNBC.

Absolutnie unikaj funduszy inwestycyjnych.

W grę wchodzi tylko zachowawcze oszczędzanie, nie jestem typem ryzykanta.

Mam świadomość tego o czym już tu zostało napisane, bankierska lichwa z którą się trzeba pogodzić bo jak funkcjonować w skomercjalizowanym świecie bez usług bankowych, można jedynie je ograniczyć do ROR'u.

Kiedyś już miałem lokatę na 1 rok i szczęśliwie udało mi się odzyskać oszczędności + 3,25% zysku, ale to nagroda pocieszenia i teraz na taką superofertę nie mogę przystać, dlatego pytam osoby które miały podobne dylematy jaką formę wybrały.

Co do obligacji to za bardzo tematu nie znam i muszę jakieś bliższe informacje uzyskać bo nie słyszałem żeby w PL kogoś przekręcili na obligacjach czytaj AmberGold.

A z nieruchomościami na prowincji gdzie mieszkam to jest tak, że trudno coś kupić i potem trudno sprzedać z zyskiem.

byłbym zadowolony z 5% zysku w skali roku

dziś 3,53% na 3 m-ce, za 2-3 m-ce stopy pójdą w górę i wróci 5% na 3 miesięcznych (open finance)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Warto powertować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przewertuję później, dzięki

Ukryta Zawartość

dla lokat polecam kasy spółdzielcze np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) używam i jest ok , a procent wyższy z lokat niż u konkurencji komercyjnej,

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Mam pod nosem jakiś lokalny bank spółdzielczy ale nigdy go nie brałem pod uwagę. Jutro zapytam o ofertę.

A powiedzcie mi jedno bo się zastanowiłem dziś czy jest możliwość i odnotowano precedens negocjowania oprocentowania oczywiście na korzyść klienta?

Oczywiście, można negocjować, ale z taką gotówką wiele się nie zyska. Może pół punktu procentowego dadzą więcej, nic ponad to.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Prawdziwy audiofil powinien zainwestować w sprzet który obroni się sam i oprze zębowi czasu czyli w dzieła Darkula, Makgajwera i innych Diskorelaksów.

Kapitalizacja odsetek w każdą środę ;).

Jestem Europejczykiem.

Piłka jest krótka: mam 80tyś zł do zamrożenia z nadzieją na jakiś zysk. Przeglądałem kilka ofert lokat terminowych ale się jescze na żadną nie zdecydowałem. Przez myśl przeszły mi też obligacje skarbowe, ale z tymi jeszcze nie miałem do czynienia. Może ktoś z Was miał ostatnio podobny dylemat i podzieli się doświadczeniem. Bardzo byłbym zadowolony z 5% zysku w skali roku ale to chyba niewykonalne przy obecnym rynku takich produktów finansowych. Okres jaki mnie interesuje 3-5 lat.

inwestuj kupuj zyj działaj, nie chomikuj bo będziesz stal w miejscu (miał to co obecnie) a z czasem tylko stracisz

chwilowy brak działalności w audio.

inwestuj w siebie - zaplanuj mega wycieczkę na wiosnę -

dla siebie kobiety - na pewno sie zwróci!

zrób proff kurs dźwigowego nurka pilota spawacza podwodnego

- inwestuj w siebie - kasa się nie zmarnuje

a doświadczenia są bezcenne

- ja minimini pojeździłem po Syrii Jordanii Libanie - kasa poszła

a teraz pewine dłuuugo nie da się zwiedzić Palmiry czy Damaszku...

więc mam plan na coś w zasięgu - jakiś Meksyk MaczuPiczu może Brasil -

dziś tam spokojnie

ale wiadomo co bedzie dalej???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jeśli chodzi o obligacje, to inwestowałem w nie wielokrotnie przy pomocy banków internetowych. Bardzo wygodne kupowanie i wykupywanie (można w każdej chwili wykupić przed terminem, wtedy jednak np. Inteligo pobiera prowizję 1 zł od 100 złotowej obligacji). Terminy, które miałem i mam do wyboru to: 2, 3, 4 i 10 lat (im dłuższy okres, tym większe oprocentowanie, zmienne lub stałe, odsetki wypłacane np. co pół roku lub rok, albo kapitalizowane po takim okresie). Oprocentowanie aktualne: 3,2-4 %.

Od ponad 6 lat te obligacje dziubam, problemów nie ma.

Zresztą gdyby z obligacjami były problemy, to by znaczyło, że państwo pada, wojna jakaś albo cuś (odpukać).

Osiem dych... Na wycieczkę za dużo, na dom w Hiszpanii - za mało. Ja bym kupił jakiś przyjemny obrazeczek:) Nigdy nie stracisz.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, skąd kolega ma taką kasę ? Czy US zatwierdził posiadanie i jak to się stało że się tyle uzbierało żeby tak sobie zmarnować na tak długie lata... przecież tu taka dziura i nie ma czym łatać...

Tak poważnie to masz naprawdę poważny problem bo ja też szukałem i nic ale skłaniałbym się do wypowiedzi powyżej czyli żyj póki możesz, świat zwiedzaj, omijaj BANKI i wszelakich doradców finansowych !

Ja kupiłem trochę Bitcoinów i jak na razie nie narzekam ale to nie spełnia Twoich kryteriów ...

Przy okazji skoro Sir Branson się zainteresował to coś musi w tym być

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.