Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  151 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość messier57

(Konto usunięte)

O, dzięki serdeczne za te cenne informacje!

Proszę bardzo :)

Zapytałem Marka Granta ile by kosztowała wysyłka do Polski. Odpisał ,ze w zależności od ciężaru zamówienia, ale w okolicach 10 funtów, czyli 50zl.

Napisał mi tez ze niedługo będzie dostępny tez interkonnekt. Nie wiem tylko czy RCA czy XLR.

Wciąż czekam na moje LS-25 ,ale powinien dojść na dniach :)

Edytowane przez messier57

Proszę bardzo :)

Zapytałem Marka Granta ile by kosztowała wysyłka do Polski. Odpisał ,ze w zależności od ciężaru zamówienia, ale w okolicach 10 funtów, czyli 50zl.

Napisał mi tez ze niedługo będzie dostępny tez interkonnekt. Nie wiem tylko czy RCA czy XLR.

Wciąż czekam na moje LS-25 ,ale powinien dojść na dniach :)

Czekam na opinie - ciekawe też są interkonekty

Sprzedam VITUS RI100

Gość messier57

(Konto usunięte)

Czekam na opinie - ciekawe też są interkonekty

U siebie mam porównanie tylko to Blacka. Podczas targów AVS porównam je u kolegi ,który ma Diamond Black głośnikowy. Ciekawi mnie tez porównanie biwire LS-25 kontra pojedynczy Diamond. Dam znać jak będę wiedział więcej.

Ciekawi mnie tez porównanie biwire LS-25 kontra pojedynczy Diamond.

A co to porównanie miałoby niby wnieść?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość messier57

(Konto usunięte)

A co to porównanie miałoby niby wnieść?

Porównanie miałoby na celu porównać. Bez porównania nie będę wiedział czy cos to wnosi czy nie. Sam nie jestem fanem biwire, ale na angielskim forum przeczytałem rade aby spróbować ,bo może to zagrać lepiej od Diamond Blacka. Nie wierze ,ale chce sprawdzić.

Bi wire nie różni się w zasadzie od użycia jednego kabla plus jumpery. Nic tu bi wire nie zmieni i nie jest lepszy. To już bi amp mógłby mieć więcej sensu.

LS-25 ponoć jest ciut lepszy od Ultra Black. Sam nad LS-25 się zastanawiam bo Ultra Black słuchałem wiele razy.

• 2 tygodnie później...
Gość messier57

(Konto usunięte)

Witam ponownie. Kabelek dzisiaj do mnie dotaral. Dam znać jak gra gdy posłucham więcej, na razie po 15 minutach słychać ewidentna poprawę w stosunku do TQ Black.

post-68066-0-07172300-1508343021_thumb.jpg

Ja u siebie testuje kilka kabelków (kimber 12tc, chord oddysey 2, chord epic twin, qed Genesis spiral, cardas Iridium ) w tym dwa Tellurium q black I i II

20171018_130221.jpg

20171014_124555.jpg

Po tygodniu testów na podstawie notatek wybiorę sobie faworyta bo to nie taka prosta sprawa. Od razu uprzedzenia pytanie odnośnie różnicy pomiędzy 1 i 2.

Jak dla mnie to średnicą i góra pozostaje bez zmian, naprawdę ciężko mi wyłapać różnice ale bas jest delikatniej glabszybko na II. Nie jest to kolosalna roznica ale schodzi jak dla mnie troszkę niżej reszta bez zmian.

Edytowane przez Bipo

Ciekawe bo ponoc srednica glownie rozni te dwie wersje najbardziej.

To sa calkiem swierze przewody?

Ciekawe bo ponoc srednica glownie rozni te dwie wersje najbardziej.

To sa calkiem swierze przewody?

Jest zauważalna różnica od samego początku obydwa sprawdzałem

Jest zauważalna różnica od samego początku obydwa sprawdzałem

Według ciebie co się zmieniło między I a II?

Tak wersja 2 jest spokojniejsza, cieplejsza bardziej odpowiednia do sprzętu posiadajacego nadmiar góry, jedynka ma charakter bardziej rockowy chcesz ożywienia jedynka bardziej odpowiednią; odsłuch u siebie wskazany

Gość messier57

(Konto usunięte)

Tak wersja 2 jest spokojniejsza, cieplejsza bardziej odpowiednia do sprzętu posiadajacego nadmiar góry, jedynka ma charakter bardziej rockowy chcesz ożywienia jedynka bardziej odpowiednią; odsłuch u siebie wskazany

Jak jedynka ożywia to co robi LS-XXV? Po zmianie z jedynki na LS-XXV mam właśnie ożywienie. Jest więcej góry, wszystkie krótkie ostre dźwięki są bardziej dźwięczne, bardziej wyraźne, lepiej rozlokowane i łatwiejsze w określeniu. Ale nie kują w ucho. Po prostu są. W nagraniach słyszę coś w tle czego na TQ Black nie słychać. Najbardziej rzucająca się zmiana w ucho to perkusja. Jest lepsza energia, większa dynamika, co sprawia wrażenie właśnie tego ożywienia. Lepiej są tez instrumenty rozlokowane. To co na TQ Black jest gnieździ się środku teraz jest bardziej rozsunięte na boki. Niski bas jest lepiej kontrolowany, gdzie wcześniej miałem male buuu wynikające jak myślę z poluzowania dołu, teraz zniknęło. To samo na gorze, mimo ze jest jej więcej to wszystko jest trzymane w ryzach o wiele lepiej. Będę się musiał dokładnie przysłuchać różnym wokalom, ale tu także słyszę więcej życia, płynności i naturalności.

Według ciebie co się zmieniło między I a II?

Jak jedynka ożywia to co robi LS-XXV? Po zmianie z jedynki na LS-XXV mam właśnie ożywienie. Jest więcej góry, wszystkie krótkie ostre dźwięki są bardziej dźwięczne, bardziej wyraźne, lepiej rozlokowane i łatwiejsze w określeniu. Ale nie kują w ucho. Po prostu są. W nagraniach słyszę coś w tle czego na TQ Black nie słychać. Najbardziej rzucająca się zmiana w ucho to perkusja. Jest lepsza energia, większa dynamika, co sprawia wrażenie właśnie tego ożywienia. Lepiej są tez instrumenty rozlokowane. To co na TQ Black jest gnieździ się środku teraz jest bardziej rozsunięte na boki. Niski bas jest lepiej kontrolowany, gdzie wcześniej miałem male buuu wynikające jak myślę z poluzowania dołu, teraz zniknęło. To samo na gorze, mimo ze jest jej więcej to wszystko jest trzymane w ryzach o wiele lepiej. Będę się musiał dokładnie przysłuchać różnym wokalom, ale tu także słyszę więcej życia, płynności i naturalności.

Padło pytanie kolegi "co sie zmieniło według mnie ? wiec odpowiedziałem co według mnie .....każdy może to inaczej odbierać ....

Odsłuchiwałem tellurium q black II przez kilka dni i powiem wam, że bas jest troszkę lepszy niż w I, ale nadal obawiam się tych wysokich, które w niektórych kawałkach potrafią męczyć. Może się przyzwyczai mój słuch ale raczej jak dla mnie jest troszkę za dużo tej góry. W sklepie, gdzie wyporzyczałem kabelek sprzedawca zaproponował aby spróbować z niższą seria ultra blu która gra mocniej dołem i ma łagodniejsza gorę...

Edytowane przez Bipo

Witam

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki to model kabla głośnikowego jesli jedyne informacje jakie znajduja się na nim to tellurium Q patent pending a kolor kabli to coś jakby fiolet?

Odsłuchiwałem tellurium q black II przez kilka dni i powiem wam, że bas jest troszkę lepszy niż w I, ale nadal obawiam się tych wysokich, które w niektórych kawałkach potrafią męczyć. Może się przyzwyczai mój słuch ale raczej jak dla mnie jest troszkę za dużo tej góry. W sklepie, gdzie wyporzyczałem kabelek sprzedawca zaproponował aby spróbować z niższą seria ultra blu która gra mocniej dołem i ma łagodniejsza gorę...

A jak Blue nie pomoże -

Popytaj w klubie Van Den Hull-a może coś w Twojej sprawie koledzy pomogą, kiedyś kable głośnikowe CS 122 miałem przez parę lat

IC Van Den Hull The First przez pare dni przebywał u mnie ... ciepła bestyja

a może zmiana cos z podstawowego sprzętu w rachubę wchodzi ?

Ps Widzę że tam byłes :)

Musisz mieć bardzo jasny system bo Black przez zdecydowaną większość są oceniane od "neutralnego" do "lekko niedoświetlonego".

Ultra Blue wyraźnie wycisza wysokie (choć nie traci detalu), może ci pasować.

Witam

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki to model kabla głośnikowego jesli jedyne informacje jakie znajduja się na nim to tellurium Q ™ patent pending a kolor kabli to coś jakby fiolet?

Wrzuć fotę...jakiś Blue starszy model chyba

To taki kabelek teraz trzeba przetestować :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Taki kabelek ze zworkami dostałem

20171020_224830.jpg

Ładna "Tasiemka ":)

ja oprócz Blacków jedynie Silvera miałem okazje sprawdzić

Taki kabelek ze zworkami dostałem

20171020_224830.jpg

Wersja Blue bez Ultra

Gość messier57

(Konto usunięte)

Moj TQ Black tez ma napis patent pending. Ale jest czarny, ten fioletowy. Taki napis miały kable zanim opatentowali swoja technologie, czyli jest to starszy kabel.

Mam u siebie w bezpośrednim starciu trzy kabelki od Tellurium

- Q Black I

-Q Black II

- Ultra Black Blue

Odnośnie wprowadzonych zmian jakie zaobserwowałem w swoim systemie to wszystkie trzy kabelki powodują zmiany większe lub mniejsze. Black I gra zdecydowaniem górą, w moim systemie bardzo uwypuklił wysokie tony, do tego stopnia, że w pewnych momentach grał męcząco. Niestety zagrał też słabszym basem niż Black II. Natomiast Black II zagrał troszeczkę niższym basem i minimalnie mniej wyeksponowaną górą w porównaniu do Black I. Ultra blue moim zdaniem jest przeciwieństwem Black I i II. Zagrał mocnym dołem (dociążył dół), dużo bardziej łagodniejszą górą z porównywalną średnicą do I i II. Uważam, że wszystkie trzy kabelki są bardzo dobre tylko trzeba je dobrać pod swój system.

Edytowane przez Bipo

Podobnie zauważyłem w moim odsluchu dwóch Black- ach są systemy gdzie dla każdego coś się znajdzie myślałem o dwójce ale wybrałem Harmonixa...

Dla pełnego przeglądu sytuacji, pozostało Ci jeszcze sprawdzić TQ Silver. Ja się przesiadłem z Black I właśnie, i o takie cechy brzmieniowe, jakie ma właśnie Silver - w moim przypadku się rozchodziło. Gram już chyba ze 2 lata i jestem bardzo zadowolony.

Moj TQ Black tez ma napis patent pending. Ale jest czarny, ten fioletowy. Taki napis miały kable zanim opatentowali swoja technologie, czyli jest to starszy kabel.

Tylko pytanie jaki to może być model..?

może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z cyfrowym z serii Black jego cena jest sporo wyższa niż IC Black

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.