Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  152 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

To zdaje się są EWA. Firma postępuje bardzo prostolinijnie, dając jeden model kabli i szlus. Chociaż chyba też był jakiś tańszy model V, gdzieniegdzie widziałem. Osobiście jestem uczulony na producentów kabli, którzy mają tzw. bogatą ofertę. Jakby nie można było przewodu zrobić raz, no, niech będzie dwa razy, a dobrze. Pachnie mi to umyślnym psuciem własnego projektu.

Też się zastanawiam nad tymi kablami EWA , co kolega , tylko to jest połowa wartości moich kolumn, wiec nie wiem czy jest sens pchać się w takie koszta .

To zdaje się są EWA. Firma postępuje bardzo prostolinijnie, dając jeden model kabli i szlus. Chociaż chyba też był jakiś tańszy model V, gdzieniegdzie widziałem. Osobiście jestem uczulony na producentów kabli, którzy mają tzw. bogatą ofertę. Jakby nie można było przewodu zrobić raz, no, niech będzie dwa razy, a dobrze. Pachnie mi to umyślnym psuciem własnego projektu.

Sa model 5 tez. Nizszy tanszy. Odpowiednik TQ Black/Silver

Ja mam zamowiony LS-25 i pewnie dostane go w tym tygodniu. Mialem Ultra Black w swoim systemie kilka razy i znam go dobrze - a szczegolnie co dobrego robil w moim systemie. Takze bedzie dobre porownanie.

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja mam zamowiony LS-25 i pewnie dostane go w tym tygodniu.

No ciekawy jestem opinii , daj znać jak odsłuchasz - z czym będą spięte na obu końcach?

• Redaktorzy

Ja mam zamowiony LS-25 i pewnie dostane go w tym tygodniu. Mialem Ultra Black w swoim systemie kilka razy i znam go dobrze - a szczegolnie co dobrego robil w moim systemie. Takze bedzie dobre porownanie.

No to faktycznie, zapowiada się coś interesującego. Przy okazji, Colin był tak uprzejmy, że obiecał przysłać mi go do odsłuchu. Wygląda, ze Audiostereo podbiło znacząco zainteresowanie produktami EWA. I bardzo dobrze, uważam że facetowi należy się coś od życia.

Gość messier57

(Konto usunięte)

Powiem szczerze również się zdziwiłem że do takich fajnych kolumn takie kable są podłączone.. jestem przekonany ze na lepszych kablach te kolumny zagrają zdecydowanie lepiej.. Messier naprawdę warto bo kolumny masz fajniutkie... te kable to nie ta liga do tego co masz.. To tak jakby np CR 7 zagrał w Naszej lidze.. może tylko co on miałby tu robić.. Z jaką elektroniką graja te kolumny?

Ps. Tych kabli nie sprawdzałeś jak zagrają z Twoimi kolumnami ?

https://www.q21.pl/tellurium-q-ultra-black-speaker.html

EWA LS XXV to kabel zaprojektowany przez Colina ktory zaprojektowal kable TQ, rowniez tego Ultra Black i prawdopodobnie to lepszy kabel. Colin pisze ze LS XXV to najlepszy kabel jaki zrobil ;) Ale co to znaczy to trzeba sprawdzic :) Jak pisalem wczesniej, przetestuje za 3 tygodnie LS XXV kontra Black Diamond u znajomego wtedy bede wiedzial wiecej. A moj system wymaga duzo popraw. Zaczalem od zrodla i kolumn i powoli bede poprawial reszte. Nie od razu Rzym zbudowano :)

• Redaktorzy

No właśnie, najlepszy kabel jaki zrobił, i taką mowę ja rozumiem. Można powiedzmy dodać tańszą wersję i będzie jeszcze ok. A teraz dajmy na to firma kablarska, która DO TYCH SAMYCH zastosowań ma powiedzmy cztery linie produktów po cztery modele w każdej, żeby pokryć całość rynku, od niezasobnych do bogatych. No to KTÓREŚ z tych kabli muszą być do dupy, skoro te najdroższe są takie dobre, nie? W przypadku okablowania szczególnie dużo płaci się za know how, z wyjątkiem niektórych przypadków koszt materiału i produkcji nie jest szczególnie wysoki. I teraz producent dawkuje: do tego kabla dajemy wszystko, co wiemy, temu odejmiemy trochę, temu jeszcze trochę, a temu odejmiemy wszystko, jak w urządzeniach z serii "Zero" Audio Note. Nawiasem mówiąc, w Audio Note numer oznaczał liczbę rozwiązań, swego rodzaju własnych stopni doskonałości opracowanych przez firmę. W tym kontekście numer "zero" jest znaczący...

EWA LS XXV to kabel zaprojektowany przez Colina ktory zaprojektowal kable TQ, rowniez tego Ultra Black i prawdopodobnie to lepszy kabel. Colin pisze ze LS XXV to najlepszy kabel jaki zrobil ;) Ale co to znaczy to trzeba sprawdzic :) Jak pisalem wczesniej, przetestuje za 3 tygodnie LS XXV kontra Black Diamond u znajomego wtedy bede wiedzial wiecej. A moj system wymaga duzo popraw. Zaczalem od zrodla i kolumn i powoli bede poprawial reszte. Nie od razu Rzym zbudowano :)

To daj znać co i jak.... najlepiej zaproś drugą osobę na odsłuch - zawsze to lepiej jak druga osoba również ocenia dane kable.. Lepszy dystans ma :- )

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość messier57

(Konto usunięte)

To daj znać co i jak.... najlepiej zaproś drugą osobę na odsłuch - zawsze to lepiej jak druga osoba również ocenia dane kable.. Lepszy dystans ma :- )

Bedzie nas trzech prawdopodobnie, ja będę słuchał co oni mówią głownie, szczególnie właściciel systemu. On najlepiej go zna. Mial u siebie tez Ultra Black, wiec będzie miał punkt odniesienia do nich również.

No właśnie, najlepszy kabel jaki zrobił, i taką mowę ja rozumiem. Można powiedzmy dodać tańszą wersję i będzie jeszcze ok. A teraz dajmy na to firma kablarska, która DO TYCH SAMYCH zastosowań ma powiedzmy cztery linie produktów po cztery modele w każdej, żeby pokryć całość rynku, od niezasobnych do bogatych. No to KTÓREŚ z tych kabli muszą być do dupy, skoro te najdroższe są takie dobre, nie? W przypadku okablowania szczególnie dużo płaci się za know how, z wyjątkiem niektórych przypadków koszt materiału i produkcji nie jest szczególnie wysoki. I teraz producent dawkuje: do tego kabla dajemy wszystko, co wiemy, temu odejmiemy trochę, temu jeszcze trochę, a temu odejmiemy wszystko, jak w urządzeniach z serii "Zero" Audio Note. Nawiasem mówiąc, w Audio Note numer oznaczał liczbę rozwiązań, swego rodzaju własnych stopni doskonałości opracowanych przez firmę. W tym kontekście numer "zero" jest znaczący...

AQ to jeden z lepszych (negatywnych) przykladow mnozenia produktu byle sprzedac jak najwiecej. Ale to typowy amerykanski model firmy.

Ja mam odmienne zdanie, bardzo lubię produkty tej firmy, świetnie wykonane i mają swoją jakość. Do tego firma uznawana na świecie, niestety te fajne rzeczy kosztują ale takie życie. ...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja nie napisalem nic ze nie lubie ich produktow albo ze sa zle wykonane ;)

Firma uznawana...wiele jest takich. Ta ma dobrze napompowany balonik marketingowy. Ale spoko, sam cos od nich mam :D

A próbował już ktoś z was porównywać kable ,przez połączenie dwóch różnych producentów do dwóch kanałów , I nie chodzi mi tu o przestrzeń kabla, a raczej o barwę tonalną średnicy i góry, bo dołu nie odróżnisz , ja już tak próbowałem jeden kanał był podłączony moim starym kablem, drugi jakimś zwykłym kablem zaproponowanym przez sprzedawcę, różnica kolosalna, w tym drugim Średnie i Górne tony były wycofane,zamknięte,mało słyszalne , zdecydowanie prowadził jeden kanał i pięknie wybrzmiewał detale i wokale - myślę że jest to dobry sposób sprawdzania jeżeli ktoś chce Uspokoić górę lub też wyostrzyć . Co myślicie ? Bo nie zawsze usłyszymy różnicę po przełączeniu dwóch kabli naraz.

Ja eksperymentowalem kiedys z polaczeniami szeregowymi roznych kabli glosnikowych lacznie ze skracaniem dlugosci jednego z nich w takim polaczeniu. Nie praktykowalbym tego na codzien, to bylo czysto edukacyjne.

Ja eksperymentowalem kiedys z polaczeniami szeregowymi roznych kabli glosnikowych lacznie ze skracaniem dlugosci jednego z nich w takim polaczeniu. Nie praktykowalbym tego na codzien, to bylo czysto edukacyjne.

rafa i jakie wnioski wyszły( jakież to były?) ?

Pomysł ciekawy ( poprzednie AQ Rockety jeszcze sa)ale zona juz i tak na mnie dziwnie paczy 036.gif

Jestem ciekaw twojej opinii rafa o LS-25

Ja nie napisalem nic ze nie lubie ich produktow albo ze sa zle wykonane ;)

Firma uznawana...wiele jest takich. Ta ma dobrze napompowany balonik marketingowy. Ale spoko, sam cos od nich mam :D

Dokładnie wiele jest firm uznanych na świecie.. ja tak jak napisałem cenię ich produkty ... niestety to co mi się podoba to są już droższe kabelki ale nikt ni epowiedział że będzie lekko.. fajne jest to że tyle jest firm "kablarskich" że nawet najbardziej wymagający coś dla siebie wybierze.. czy też ten kto chce wydać w miarę normalne pieniądze na jakiś kabel.. Ja osobiscie jakbym kiedyś zmieniał sprzęt to jeden/dwa kable tej firmy sobie sprawdzę.

rafa i jakie wnioski wyszły( jakież to były?) ?

Pomysł ciekawy ( poprzednie AQ Rockety jeszcze sa)ale zona juz i tak na mnie dziwnie paczy 036.gif

Ze cechy sie nie dodaja a powstaje wypadkowa cech. Skracanie jednego powoduje dominacje cech tego dluzszego (to wazne np w kontekscie okablowania wewnatrz kolumn, 1m w srodku ma wciaz calkiem duze znaczenie).

• Redaktorzy

Jeśli wsadzę w swój system LS-XXV, to będzie trochę tak, jakbym wrócił do Cable Talk 3.1, który miałem w latach 90. :-)

Mi chodziło bardziej o podłączenie kanału lewego jednym kablem i kanału prawego kablem innego producenta - w taki sposób odrazu jesteśmy w stanie wychwycić różnice w szczegółowości kabli

Gość messier57

(Konto usunięte)

Mi chodziło bardziej o podłączenie kanału lewego jednym kablem i kanału prawego kablem innego producenta - w taki sposób odrazu jesteśmy w stanie wychwycić różnice w szczegółowości kabli

Głowa Cie tylko rozboli... Nierealne aby cokolwiek wychwycić. Mozg analizuje obraz całościowy, wypadkowa, a nie lewy czy prawy kanał oddzielnie.

Głowa Cie tylko rozboli... Nierealne aby cokolwiek wychwycić. Mozg analizuje obraz całościowy, wypadkowa, a nie lewy czy prawy kanał oddzielnie.

Tak jak pisałem wyżej, ostatnio tak podłączyłem i różnice były słyszalne i to wyraźnie. Kolumna podłączona jednym kablem miała wycofane górne i średnie pasmo, różnica była na tyle duża, że bez większego wsłuchiwania się można ,było zauważyć który kabel kolumnę zaciemnia. Spróbuj a się przekonasz. W końcu mamy dwoje uszu ,słyszymy w stereo a nie w mono - doskonale słyszysz Że niektóre dźwięki w muzyce wybrzmiewają raz w lewym raz w prawym kanale lub w obu , tak samo po podłączeniu dwóch różnych Kabli słyszysz W którym kanale brakuje detali w którym dominują . Czyż nie ?

Edytowane przez Matiart
Podłączenie kabla- srebro z jednej miedz z drugiej zapewne tez dałoby wychwycić zmiany

Pewnie.

Ja do porównania użyłem

Starego kabla sinic link AST 75 który jest rodowany

I trochę młodszego zachwalanego przez sprzedawcę miedzianego beztlenowego Adam Hall nie pamietam modelu

Ten drugi odpadł w przedbiegach

Edytowane przez Matiart
Gość messier57

(Konto usunięte)

Podłączenie kabla- srebro z jednej miedz z drugiej zapewne tez dałoby wychwycić zmiany

Jak np. rozmieszczenie instrumentów na scenie?

Myślę ze od strony srebrnej bardziej słyszalne byłyby ale to moje gdybanie ;)

kiedyś miałem nierówne długości kabla miedzianego zwykłego za dwa ileś (jeszcze o audio nic nie wiedziałem) różnica była 1.5 metra i nie wiem czy podświadomość czy co ale miałem wrażenie ze ten krótszy szybciej dźwiękowo docierał do mnie jako słuchacza

Potem czytałem ze takie zróżnicowanie nieuchwytne dla ucha jest ....

Nie, bardziej chodzi o to, że na jednym kablu na kanale lewym może być tak, że dźwięk będzie dominować, a na drugim kablu na kanale prawym , może być wycofany i wybierasz to co Ci pasuje , w zależności od preferencji - czy chcesz system uspokoić czy wyostrzyć, czy pasuje Ci taka szczegółowość czy przeszkadza bo w uszu kłuje. Prościej wyjaśnić nie umiem. Ja u siebie wybrałem bardziej szczegółowy, ale jeszcze mi mało i będę szukał dalej takiego który jeszcze otworzy górne pasmo.

Gość messier57

(Konto usunięte)

Nie, bardziej chodzi o to, że na jednym kablu na kanale lewym może być tak, że dźwięk będzie dominować, a na drugim kablu na kanale prawym , może być wycofany i wybierasz to co Ci pasuje , w zależności od preferencji - czy chcesz system uspokoić czy wyostrzyć, czy pasuje Ci taka szczegółowość czy przeszkadza bo w uszu kłuje. Prościej wyjaśnić nie umiem. Ja u siebie wybrałem bardziej szczegółowy, ale jeszcze mi mało i będę szukał dalej takiego który jeszcze otworzy górne pasmo.

Ja podpinam dwa kable i po tygodniu wiem co gdzie lepiej/gorzej gra. Dla mnie rozwiązaniem jest cierpliwość.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.