Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli Elb miał w swoim systemie MBL 101 i wzmacniacz CAT?

Nie miał,tylko gdzieś czytał,że niejaki Ken Stevens z CAT używał.......a jak przeczytał to już wie wszystko-przecież jest inteligentny po byku!!

Takie farmazony to kiedyś na bazarze Różyckiego przechodziły jak się grało w benkla.np. w slepie na rogu mięso jest bez kartek))

Zawsze uznaje ,że tylko piszę nt. grania o tym co słuchałem zazwyczaj u siebie,bo co przeczytałem to moje,a życie zawsze swoje.

pozdr

ps.

Jak tak ma wyglądać zakladka h-end to dziękuję bardzo.........Stasiop wracaj bo Elb nie ma z kim się dzielić ta Nirvaną))

Maciek, jak nie sprawdisz Octavy, toś kiep :)

PS.Dystrybucja GM-ek idzie pełną parą...

Jaką garaż ma wydajność?

Moze pozyczysz swoich kulek do testów,bo jutro idę do hula-kula na kregle...........

ps.

coś mało piszesz w hajendzie,bo udzielasz sie w zakładce start zatoczyłeś zaklęty krąg.......wszystko już wiesz o audio na pewno

potrzebuję na wiosnę pomocnika murarza..............masz kogoś na oku?..........garaż będzie powiększony -mam taki kaprys!!

miałem kupić aviory,ale je opylyli,podpowiedziała mi żona,żebym se kupił pylona,a audioquesty midnight pozyczysz,bo chce mieć hajenda

Witam.

Byłem właścicielem CAT- JL-2 w Krakowie , używałem cztery lata . Został sprzedany do Holandii , facet przyjechał po niego do mnie do domu . Twierdził że ma już taki jeden , ale za te pieniądze kupił sobie następny . Oficjalnie podają moc 100 wat w czystej klasie A , ale jest to zaniżona wartość zwłaszcza po wymianie lamp mocy na KT-120 . Waga końcówki około 80kg , za taka wagę w większości odpowiadają trafa i obudowa .Jest w stanie pociągnąć większość produkowanych kolumn ( przynajmniej 90%). W stosunku do Jadis dzwięk jest szybszy , dynamiczniejszy , bardziej przeźroczysty i w moim odczuciu większy .

Ekspertem od CAT jest forumowy kolega Lacrimosa , wie o nim wszystko . O szczegóły proszę jego pytać.

sly30

Źle słyszałeś o awaryjności , pewnie wyczytałeś w internecie i powtarzasz po niedoszłych właścicielach . Nie zmienia to faktu że jest to sprzęt delikatny jak reszta lampowych wzmacniaczy i łatwo go uszkodzić . Serwis po gwarancyjny jest i zależy od dilera u którego kupisz tzn. jaki ma kontakt z CAT-em i czy mu się chce .

Jest to bardzo rzadki sprzęt , ja po złożeniu zamówienia czekałem sześć miesięcy na dostawę .

A dlaczego już nie masz takiego pieca? Na czym teraz grasz?

Sprzedałem cały system ze względów finansowych i nie mam nic w zamian ciekawego do grania. Za jakiś czas wrócę do tego ale to będzie historia pisana na nowo.

• 4 miesiące później...

OK, ok..:)) Nie czułem potrzeby manifestowania i dlatego nie pisałem, ale skoro nalegasz:))

Było

Jest

, a ściślej, są obydwa.Tak na wszelki wypadek, gdyby znudziło mnie 360 Radialstrahler:)

To ost. raczej nie nastąpi, bo od czasu(chyba 2007), gdy po raz pierwszy spotkałem się z konceptem na odmienną emisję dźwięku MBL, me serce mocniej zabiło i tak już zostało.Kierując się biciem owego serca, nabyłem w końcu cebule MBL.Jak to z cebulą bywa, nie obyło się bez "płaczu" bo podczas odsłuchu okazało się, że sprzedający dysponuje akustycznym potworkiem, którego bas zabija wszystko co dobre.Zatem, płakać się chciało, a nawet .., chciałem odstąpić od transakcji właśnie z uwagi na bas.

Miałem jednak asa w rękawie w postaci Mirka z Acoustic Lab, który doradził to i owo i początkowo zranione serce, poczęło bić na nowo.Wyjechaliśmy z 101 znacznie bliżej środka pokoju i zrobiło się znośnie.

Dobiwszy targu, z Waść Żabojadem, zapakowaliśmy potężne skrzynie do auta i oddaliśmy hołd Gustave Eiffel, zobaczyliśmy, a ściślej chcieliśmy zobaczyć czy dalej najlepsze kasztany rosną na placu Pigall, ale przecie "Zuzanna" mówiła, że świeże partie, to tylko jesienią, więc wypiliśmy kawę i następnego ranka ruszyliśmy w długą, powrotną drogę.

...

Po powrocie, Mirek dostroił pułapki i gra jak należy.

W sumie, wypada mi podziękować , a zarazem pochwalić Acoustic Lab za pomoc w zakupie i strojenie pułapek(!)

Korzystając z okazji, wypada mi się pokłonić jeszcze jednej osobie.

Nasz forumowy kolega Piotr Żurawski (Adagio Sound) dokonał pewnych poprawek w swoim wzmacniaczu Adagio Amp i powiem Wam, ze jeszcze przed zakupem MBLi słuchałem go na AP Cardeas i mało co nie odstąpiłem od kupna Mbli :) , bo AP z tym piecem zagrały wybornie!

Alternatywnie zakładałem, że jeśli przyszłoby mi zostać z AP Cardeas, to nie wykluczone, że zakupiłbym SE GM 70 32W, bo naprawdę było nieźle.Jednak jak to mówią, zawsze znajdzie się "większa ryba" i po przeróbkach Adagio Amp, zagrał bezkonkurencyjnie lepiej i to bez zbytniego się wsłuchiwania!

Przede wszystkim, w mojej i nie tylko mojej ocenie, zagrał NATURALNIE!

Nie dodawał nic od siebie, a jedynie wzmacniał to co otrzymał ze źródła.

Z GM 70 było b. ciekawie, ale doświadczenie z Adagio Amp, pokazało mi, ze ten lampowy świat bywa nieco podkolorowany i choć może się to podobać, to na moje, nie o to chodzi w wiernej reprodukcji dźwięku.

Co by nie było, z Adagio Amp, raźniej upływały mi odsłuchy i gdybym miał się zdecydować na wybór końcówki do Cardeasów, to na dziś wybrałbym Adagio Amp.

Ktoś skontruje, ze tran nie ma czaru, a ja mu na to, ze czar jest w samej muzyce i naturalnej barwie instrumentów i dalsze kolorowanie w/g mnie nie ma sensu.

W sumie z GM 70 było czarująco, a z Adagio Amp wybornie naturalnie.

Ja wybieram to ostatnie.

Wracając do MBL 101, to wiadomym jest, ze nie każdemu przypadną do gustu, choćby z racji odmiennej, do okólnej emisji dźwięku.

Dźwięk jest raczej obecny niż "rzucony na twarz" jak to jest w kolumnach kierunkowych.

Dla mnie owa "obecność" dźwięku jest ciekawsza, bardziej naturalna, bo emisja jest sumaryczną dźwięku bezpośredniego i odbitego na zasadzie zbliżonej do tego z wydarzeń Live.

Obcowanie z MBL 101 wymaga dla pewnej części słuchaczy, adaptacji narządu słuchu, bo przyzwyczaili się do emisji kierunkowej i taką uważają za najlepszą.

OK, mają prawo, ale ja mam do innego.

Dźwięk jest nienachalny, swobodny, dynamiczny, a przede wszystkim gładki.

Pięknie brzmi mój ulubiony Nicolo Paganini np;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest więcej mikro informacji i planktonu.., świetnie wypadają rozbudowane składy orkiestrowe, Jazz w różnej postaci i pianistyka.

Kompletnie nie gubią się przy gęstych składach( co zdarza się wielu kolumnom) i "gęstość na scenie" kolumnom w ogóle nie przeszkadza.

Za wcześnie na dokładne, wnikliwe opisy, bo kolumny mam dopiero od tygodnia, więc póki co, bawię się.., trochę doginam, lekko przesuwam, aby znaleźć to optymalnie najlepsze dla siebie miejsce.

Pewne jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . to , ze te 30m2 które posiadam, to trochę za mało dla 101-dynek w kwestii reprodukcji pięknej, naturalnej w pełni 3D sceny i pozornych.Przydałoby się jeszcze z 10 - 20 m2:) , ale z drugiej.., czy to ja pierwszy chcę wjechać Tirem do zwykłego garażu:))

Marzenie było i się spełniło:)

Reasumując;

MBLe nie były dla mnie zaskoczeniem, bo niejednokrotnie ich słuchałem i wiem co potrafią, natomiast zaskoczeniem są AP Cardeas i Adagio Amp i ich wspólna, wysmakowana synergia(!) i wcale już nie jestem tak przekonany do sprzedaży AP Cardeas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję i fajnie, że udało się spełnić marzenie. Co do tranzystorów to podzielam pogląd, że wybitne trany grają pięknie i mogę coś o tym powiedzieć jako posiadacz kilku wybitnych tranzystorów w przeszłości, a obecnie jednej pary ale też lampowego SET.

trochę doginam, lekko przesuwam

Warto tutaj się przyłożyć.

Ze dwa metry przestrzeni za kolumnami i robi się Wow!

Nie potrzebują bardzo szerokiego ustawienia,tak jak i nie ma potrzeby dalekiego siedzenia od nich.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Kompletnie nie gubią się przy gęstych składach( co zdarza się wielu kolumnom) i "gęstość na scenie" kolumnom w ogóle nie przeszkadza.

Swiete slowa to jest wyznacznik najwyzszej jakosci - Nie gubia sie przy wiekszych skladach, chociaz niestety te podwojne cebulki zagraly jednak znacznie lepiej nz pojedyncze, no ale tam dodana byla lepsza elektronika. To i tak MBL to jest jakas klasa galaktyczna do ktorej zadna kolumna nie moze nawet dorownac. Jest malo rzeczy juz w audio ktore robia na mnie wrazene, MBL z pewnoscia to cos co chcialbym w domu miec!

Gratuluje zakupu :)

W Monachium pogratulowalem konstruktorowi okreslajac system MBL-a za najlepszy system jaki slyszalem na HGH-endzie Monachijskim. Konstruktor sie bardzo ozywil i bardzo grzecznie podziekowal, pokazujac nie tylko klase sprzetu ale i wlasna.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jest malo rzeczy juz w audio ktore robia na mnie wrazene,

WOW !!!!!

A na mnie wręcz przeciwnie.

Na mnie ogromne wrażenie zrobiła maszyna marki "Singer".

Do dziś nie mogę otrząsnąć się po szoku ;)

Widze Jarku ze zazdroscisz Piano glosniczkow ;) Niestety w tej konfrontacji Utopie kontra MBL przegrywaja z kretesem i nawet nie chodzi tu juz o rozdzielczosci dzwieku i oddanie barw i smaczkow ale rowniez w kwestiach dynamicznych i pieknych niskich pomrukiwan - ktore tak sadze Ty bardzo lubisz.

A jak to nazywasz przesmiewczo Singer czyli ironicznie moj DAC? ... to byl prototyp ktory i w innych szanujacych sie firmach wyglada rownie dziwacznie to rzecz normalna...:)

Stasiop, jak zwykle piszesz o czym czego nie znasz. MBL są fajne ale akurat w kwestii basu....trochę mniej super ale dobre.

Za to Utopie słynną z najlepszego basu, więc akurat tu kulą w płot Stasiu.....jak zresztą prawie zawsze w przypadku twoich opinii.

Cebule kreują większą przestrzeń wokoło siebie niż Utopie ale trochę gorzej zapełniają środek sceny. Zawsze jest coś za coś. Ale to świetne kolumny jeśli można je odstawić od ściany za nimi min.2 m. Ja nie mogę, więc u mnie zagrałyby kiepsko, dużo gorzej niż Utopie, Avalony czy TAD. Ale u Maćka może być bardzo dobrze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Widze Jarku ze zazdroscisz Piano glosniczkow ;) Niestety w tej konfrontacji Utopie kontra MBL przegrywaja z kretesem i nawet nie chodzi tu juz o rozdzielczosci dzwieku i oddanie barw i smaczkow ale rowniez w kwestiach dynamicznych i pieknych niskich pomrukiwan

Staszek "wydaje mi się" , że Tobie się po prostu niestety jak zwykle wydaje ...

I jeszcze jedno Stasiu. Twierdzisz, że te wielkie MBL są jednak znacznie lepsze niż 101. A po czym tak wnosisz? W Monachium grały tylko te wielkie, ale nie grały 101-ki więc nie masz porównania, nawet wystawowego. Powiem tobie, że kilka lat temu byłem bardzo bliski zamówienia 101-ek i nawet pojechałem do Berlina z cashem. Słuchałem i 101-ek i tych wielkich i dla mnie prawie nie było różnicy.Owszem te wielkie mają 6 subwooferów i w wielkim pokoju pewnie potrafią mocniej przywalić ale żeby to wykorzystać pokój musiałby być ze 200m2. W kwestii reszty pasma nie zauważyłem różnicy mimo, że cebule w tych wielkich były podwójne. Dlatego uważam, że z kolumn MBL to właśnie 101-ki są najlepsze bo cena rozsądniejsza niż tych wielkich,grają podobnie, łatwiej je ustawić i lepiej wyglądają. Poza tym lepiej pasują do pomieszczeń poniżej 100m2.

Stasiop, jak zwykle piszesz o czym czego nie znasz. MBL są fajne ale akurat w kwestii basu....trochę mniej super ale dobre.

Za to Utopie słynną z najlepszego basu, więc akurat tu kulą w płot Stasiu.....jak zresztą prawie zawsze w przypadku twoich opinii.

Dla mnie jakosc basu to jakosc wybrzmien instrumentow klasycznych glownie kontrabasu, na podwojnych cebulkach na kazdym nagraniu z ktorych 70% znalem bylo wzorcowo i tyle w temacie. Utopie roznego typu slyszalem wielokrotnie z roznymi zestawieniami bylo dobrze ale na cebulkach bylo duzo lepiej, tam bas byl twardy i bardzo kontrolowany. Dla mnie w basie, sprawa prosta, albo slysze WYRAZNA melodie na basie na gestych utworach albo sie ona gubi. Na Utopiach zazwyczaj duzo bardziej sie gubila. Owszem to moze byc sprawa amplifikacji czy tez zrodla bo MBL byly napedzane z super wzmakow, a Utopie to slyszalem na roznych wzmakach i ciezko porownywac. Ale i tak takiej pieknej palety basowej jak na MBL nie slyszalem nigdzie - tak to wlasnie gra na zywo!

Z tego co sie na tym znam z doswiadczenia, za jakosc basu nie tylko odpowiada modul basowy i glosnik basowy ale cale pasmo kolumny poprzez srodek i gore- bo uderzenia basu jak i jego odbieranie, to szerokie spektrum harmonicznych i mysle wlasnie ze za jakosc basu w MBL-ach jak i innych glosnikach odpowiadaja wszystkie przetworniki ( ktore w MBL-u sa ultra wysokiej jakosci) i stad wlasnie duzo lepsza jego jakosc. Dla mnie opad szczeny we wszystkich aspektach i tyle w temacie, a Utopie......hmmmm sorki to juz troche zabytek, jest tyle nowszej i lepszej technologii przykro mi :(

Co nie znaczy ze Focale sa zle, tylko konkurencja nie spi, a Focal ciagle mieli ten sam pasztet z innymi nazwami i innymi ciut glosnikami.

I jeszcze jedno Stasiu. Twierdzisz, że te wielkie MBL są jednak znacznie lepsze niż 101. A po czym tak wnosisz? W Monachium grały tylko te wielkie, ale nie grały 101-ki więc nie masz porównania, nawet wystawowego.

Graly tez i te male, mylisz sie jak zwykle ;)

Zreszta te mniejsze slyszalem jeszcze kilka razy w innych miejsach

Powiem tobie, że kilka lat temu byłem bardzo bliski zamówienia 101-ek i nawet pojechałem do Berlina z cashem. Słuchałem i 101-ek i tych wielkich i dla mnie prawie nie było różnicy.Owszem te wielkie mają 6 subwooferów i w wielkim pokoju pewnie potrafią mocniej przywalić ale żeby to wykorzystać pokój musiałby być ze 200m2. W kwestii reszty pasma nie zauważyłem różnicy mimo, że cebule w tych wielkich były podwójne. Dlatego uważam, że z kolumn MBL to właśnie 101-ki są najlepsze bo cena rozsądniejsza niż tych wielkich,grają podobnie, łatwiej je ustawić i lepiej wyglądają. Poza tym lepiej pasują do pomieszczeń poniżej 100m2.

Te wielkie mialy doskonala amplifikacje na wzmakach ktore moim zdaniem sa numer jeden na swiecie.

Ja slyszalem juz te mniejsze kilka razy na mniejszych wzmakach i nie bylo WOW, a teraz WOW bylo na obu systemach, mysle ze konstruktor to poprostu wie jak zestawic

Szkoda czasu na dyskusję z tobą. Te wszystkie twoje opinie to twoje wydumki na podstawie zdjęć i opinii z netu oraz filmików z Youtube. Powodzenia… :-)

Widzisz i gdzie twoja klasa Sly30? Ty najzwyczajniej mowiac oglednie celowo mijasz sie z prawda bo zabraklo Ci rzeczowych argumentow. I poniewaz dzialasz tak jak dzialasz, probujesz mnie zdyskredytowac tu publicznie, po co? hmmm?. Wszystko oczym pisze jest do weryfikacji nawet to ze graly tam rowniez te male kolumny MBL-a, niech sie ktos odezwie i potwierdzi ktos kto byl w Monachium, zweryfikujemy tutaj Twoja publiczna prawdomownosc. ;)

pozdr

Gdy ja byłem to grały tylko duże, ale ja tam byłem tylko 2x po 20 min. Ale nie w tym rzecz. Wszystkie sprzęty jakie tu ludzie mają, są dla ciebie kiepskie, przestarzałe, słabe itd.

Jak opisywałem Metronome C-8 to dla ciebie był zły. Gryphon też nie jest zbyt dobry. Reimyo teź dla ciebie jest słabe, Utopie też kiepskie, MSB też było do D...., lampy są wszystkie do D... Itd. To co ludzie realnie mają i czego słuchają jest dla ciebie kiepskie. To co jest dobre? To co ty wytwarzasz? Tyle że chyba tylko w marzeniach i swojej wyobraźni. Za to filmiki z YouTube są ok i miarodajne w ocenie sprzętów.

Daj już sobie spokój.

Gdy ja byłem to grały tylko duże, ale ja tam byłem tylko 2x po 20 min. Ale nie w tym rzecz. Wszystkie sprzęty jakie tu ludzie mają, są dla ciebie kiepskie, przestarzałe, słabe itd.

Jak opisywałem Metronome C-8 to dla ciebie był zły. Gryphon też nie jest zbyt dobry. Reimyo teź dla ciebie jest słabe, Utopie też kiepskie, MSB też było do D...., lampy są wszystkie do D... Itd. To co ludzie realnie mają i czego słuchają jest dla ciebie kiepskie. To co jest dobre? To co ty wytwarzasz? Tyle że chyba tylko w marzeniach i swojej wyobraźni. Za to filmiki z YouTube są ok i miarodajne w ocenie sprzętów.

Daj już sobie spokój.

Sly, Jarek i inni po co w ogóle zawracacie Sobie głowę i dyskutujecie ze Stasiem. Biedaczysko słuchał basu flagowego Focala na youtube i jego pierdziawki nie wyrabiały :) Osobiście nie jestem fanem Focala jak i innych kolumn tradycyjnych ale na pewno bas to jedna z mocniejszych stron tych kolumn. Focal słynie z własnych membran "W" i od lat uchodzi za jednego z najmocniejszych zawodników w niskotonowcach (nie tylko w sprzęcie domowym ale i car audio). Bliższa jest mi koncepcja dźwiękowa MBLa z tym, że kolumny te podobnie jak elektrostaty potrzebują mnóstwo miejsca z tyłu 4-5m nie jest przesadą. Mam nadzieję, że Piano wiedział o przymusowym transporcie w pionie! Najważniejsze, żeby każdy był zadowolony z posiadanego zestawu a demagodzy jak Stasiop zostali izolowani. Miał już dawno opuścić planetę Audiostereo ale nie wytrzymał i powrócił...

Jedyne co potrafi to wkręcać się w cztery litery i zmieniać barwy klubowe w zależności jak wiatr zawieje. Był już "funflem" niemal każdego na tym forum tylko nikt nie odwzajemnia jego miłości (może z wyjątkiem Elba i nieśmiertelnego chłamu Trinity, którego niebawem będzie chciał opchnąć).

Stasiu skopiuj ten wypas od Elba, części to 1000$, marny zasilaczyk impulsowy i kilka ogólnie dostępnych scalaczków. Będziesz miał hiper granie na śniadanie i niech CI śpiewa jak Singer.

Stasiu skopiuj ten wypas od Elba, części to 1000$, marny zasilaczyk impulsowy i kilka ogólnie dostępnych scalaczków.

Mam taka swoja zasade ze jak sie na czyms nie znam nie wypowiadam sie, tobie tez radze.

Czesci w Trinity sa z najwyzszej polki nie znasz sie poprostu a moze co bardziej prawdopodobne jak zwykle specjalnie siejesz dezinformacje i wprowadzasz czytajacych w blad!

Ciekawe, to dlaczego sam nie stosujesz się do własnych zasad?… :-)

Stosuje, jak najbardziej. Jesli czegos nie jestem pewien, lub sie domyslam, zawsze zaznaczam to w swojej wypowiedzi. To moim zdaniem wystarczy i jest jak najbardziej uczciwe.

Mam taka swoja zasade ze jak sie na czyms nie znam nie wypowiadam sie,

Jakbyś do tej zasady dodał jeszcze jedną,i nie wypowiadał swoich kategorycznych i jedynie słusznych ocen,na temat kolumn czy urządzeń,które miałeś okazję posłuchać jedynie na wystawach,to mielibyśmy tutaj pełnię szczęścia :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jakbyś do tej zasady dodał jeszcze jedną,i nie wypowiadał swoich kategorycznych i jedynie słusznych ocen,na temat kolumn czy urządzeń,które miałeś okazję posłuchać jedynie na wystawach,to mielibyśmy tutaj pełnię szczęścia :).

Przykro mi ale formula forum ma to do siebie ze kazdy ma prawo napisac o swoich nawet najbardziej dziwacznych i kontrowersyjnych wrazeniach, czy sie komus to podoba czy tez nie. Kazdy ma tez prawo pisac tylko swoje przeciez subiektywne wrazenia, rowniez moga byc i nawet kategoryczne, przeciez mozna sie z tym zgadzac lub nie, po to jest forum aby to przedyskutowac. No ale jak sie nie potrafi, a jedyna forma dyskusji jest zatykanie komus ust, no to trzeba uderzyc sie w piers i problemu poszukac w sobie :) Ja i tak bede pisal co uwazam za stosowne ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.