Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

model MBL 126

To jest świetna kolumna do 20metrów i poniżej :).

Nie chce się wychodzić z pokoju.Dźwięk trzyma za dupsko jak diabli!!!

Pamiętam,pamiętam :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Sylwek,

Wiesz, te GM 70 bardzo fajnie zgrały się z Cardeasami, a i wykonanie monosów b.przyzwoite(przynajmniej mnie sie podobały)

Jak już pisałem, hipotetycznie w przypadku, gdybym miał zostać z AP( bo wówczas nie wiedziałem jeszcze jak potoczy się droga z MBL) , to poważnie rozważałem GM 70, natomiast nieoczekiwanie zaskoczył mnie poprawiony Adagio Amp

Zaskoczył do tego stopnia, że po paru dniach odsłuchu skreśliłem jakąkolwiek lampę w tym GM 70 z potencjalnego zakupu.

Już po 1 h tran zagrał zdecydowanie lepiej, ale doświadczenie kazało mi posłuchać parę dni, aby się upewnić.

Na pierwszy ogień poszla Klasyka - Viotti Violin Cocerto i na tranie usłyszałem piękną linię wiolonczel wraz z NATURALNOŚCIĄ czego na GM-ce i innych nie słyszałem.Na GM 70 była barwa, ale zabrakło NATURALNOŚCI z WŁAŚCIWĄ NAGRANIU ILOŚCIĄ I PALETĄ BARW, co dopiero pokazał Adagio.WłaŚnie partie wiolonczel imho, sporo mówią o systemie.Początkowo myślałem, ze to wina składowych systemu lub Cardeasów, ale nic z tego(!) AP za friko nie dostały w Stereoplay 65 punktów i zagrały i to jak!Sęk w tym, ze potrzebują wyszukanego pieca.Moze nie najlepszego i najdroższego na świecie, ale tego jedynego.Takim właśnie w moim wcześniejszym systemie okazał się Adagio Amp.

Mówię tu cały czas i podkreślam złożoność systemu czyli;

Cardeas+Adagio Amp+reszta toru+akustyka

Zwyczajnie, nie mogę napisać, ze Gm 70 zagrał lepiej, aby się komu przypodobać, bo DLA MNIE i nie tylko, nie zagrał.Zagrał czarująco, ale nie na tyle naturalnie jak Adagio Amp.Troche tak jakbym w Tv podkręcił kontrast.Moze jest ciekawiej, ale to już nie jest naturalność w dosłownym rozumieniu.

Dziś jest estyma na GM70 i wiem, ze każde słowo na NIE wobec GM 70, będzie odbierane negatywnie jakbym z premedytacją chciał komu zaszkodzić, a tym czasem ja odbieram jedynie wartości soniczne urządzeń i przydupowstwo mnie nie interesuje.

GM70 to świetna lampa ale nie musi pasować do każdego systemu. Znając statystykę można mieć pewność, że są systemy do których nie wpasuje się na 100% możliwosci. To normalna sprawa. Poza tym po raz kolejny pada mit lampy. Dziś sam jestem bardziej ZA niż Przeciw lampie, jak jeszcze rok temu, ale widzę, też że godne uwagi są tylko najlepsze konstrukcje lampowe, większość, nawet uznanych firm to garażowy rupieć i że tranzystory są coraz lepsze, widać i słychać w nich postęp.

Widzę też, ze niektórych bardzo zabolało, ze śmiałem napisać iż GM 70 w moim przekonaniu, zagrały nieznacznie, ale gorzej niż Adagio Amp.(oczywiście nie chodzi tylko o GM ,bo to tylko jeden ostatnich przykładów, ale też o parę innych, nawet ważniejszych spraw i osób)

To tylko potwierdza, ze większość jest miła i włazi w dupę wówczas, gdy widzą w tym mniejszy czy większy interes.

Mnie nic nie zabolało,nic mnie nie uwiera,nic nie mam do sprzedania,ale jak zwykle śmieszą mnie takie zdania)

Moich gm-70 nie słuchałeś,więc nie wiesz co by było .......gdyby........natomiast ja wiem-totalna masakra)

Spełniło się natomiast moje pisanie,że Piano dojrzał i Cardeasy pójdą w inne ręce.

Gdybyś tylko chciał posłuchać moich gm-70 to proszę daj znać-bo 2x48 wat........nigdzie tak grających nie znajdziesz.-wkrótce się dowiesz.

Gratuluję kolumn Mbl 101.........chociaż to nie moje granie i ogólnie dla mnie za drogie są-tak Ci prawi człowiek już stary,jakby kupił mbele 101

a przez rok przez taki zakup musiał jeść suchary)

To nie moja sprawa,ale jak jest jakiś nowy sprzęt w domu to dopiero jest zabawa!!

pozdr

Wczoraj słuchałem, ale tak "na prawdę" płyt od dechy do dechy, bo zdarzało się, ze celowo lub podświadomie omijałem fragmenty z "bardzo gęstym zapisem" czyli takie w których grały całe partie dęciaków, smyczków i .., w ogóle baaaaardzo duuuuużo się działo.

Omijałem, bo znaczna część głośników gubi w się takim gęstym zapisie, a 101 kompletnie nic sobie z tego nie robią(!)

Z wielką swobodą i rozmachem odtwarzają wszystko to co wrzucę do ARC, a

Kolejnym, niezrównanym atutem jest znikanie zestawów(!!!) Żadnych domysłów, żadnego śledzenia - ich zwyczajnie( a może niezwyczajnie) nie ma w pokoju.W tej dyscyplinie, to nic nie ma do nich startu.Ten aspekt jest niezwykły i po części tłumaczy fakt, ze nad 101 (w tym dyfrakcją) pracowano ponad 20 lat.

Z mojej strony, wielki szacun dla Maletzky/Reis!

No i jakos dziwnym trafem w 1h w Monachium uslyszalem TO SAMO :D

Tylko ze na topowym systemie efekty o ktorych pisze Piano sa jeszcze duzo wieksze i bardziej spektakularne.

Pozniej jeszcze wlaczylem Youtube i poczytalem posty Sly30 i bylem juz pewny na 1000% :D

Stasio,

Niewątpliwie, topowe mogły zagrać bardziej spektakularnie niż moje, tylko czy 101 grały w Munchen czy mylisz z 111?

Pytam, bo nie wiem do czego porównywałeś, pisząc ze topowe grały bardziej spektakularnie.

Słuchałem dość długo w salonie demo MBL w Berlinie zarówno 101mk2 jak i tych topowych i 101-ki ustępowały tylko potęgą basu. Ale nie dziwota skoro te topowe mają dodatkowe wieże z 6 subwooferami.

Ale i 4 cebule swoje robią.Na moje, to własnie one robią najlepszą robotę.

J.Valin pisał kiedyś, ze jego zdaniem, top MBL, a tj. Extrime jest nie do pobicia przez inne zestawy głosnikowe.

Stasio,

Niewątpliwie, topowe mogły zagrać bardziej spektakularnie niż moje, tylko czy 101 grały w Munchen czy mylisz z 111?

Pytam, bo nie wiem do czego porównywałeś, pisząc ze topowe grały bardziej spektakularnie.

Nie jestem do konca pewny ale na 99% to graly 101 ktore Ty masz, oraz z boku byla druga prezentacja Tych extreme, prezentacje byly prowadzone na zmiane. Zalapalem sie tez na okolo 15 minut prezentacji 101 i tez gralo spektakularnie z cechami o ktorych pisales i dobrze je ujales. 101 slyszalem kilkakrotnie ( nie liczac prezentacji na Youtube ktore tak przecenia Sly30) :D i nigdy jakos nie zrobily takiego wrazenia jak w tym roku w Monachium ( mysle ze byly dobrze zestawione przez konstruktora) Wszystkie cechy 101 na extremach byly jeszcze bardziej pomnozone, oraz byla lepsza i glebsza lokalizacja wieksza swoboda grania na ultra trudnych nagraniach z ktorych wiele znalem. Bas byl suchy ale melodia NIGDY nie ginela w natloku innych instrumentow wokali. Te kolumny graja wszystko bezwysilkowo tak jak wlasnie live. Przykro mi ale Utopie to dla mnie inna juz liga, chocby z uwagi na bezwysilkowosc kreowania WSZELKIEJ Muzyki w MBL-u. Duze geste nabite instrumentami nagranie + chory gdzie bylo MOCNE forte, graly absolutnie spektakularnie, opad szczeny do podlogi, czytelnosc 100% wszystkiego co bylo w nagraniu. A wiemy jak omija sie takie nagrania podczas wystaw i prezentacji sprzetow. ;) Na przyklad system Metronoma na podobnej muzyce sie rozjechal i rozkraczyl, a tu nic! A gralem bardzo cicho na Metronomie!!! Na Extremach bylo FORTE!!!

101 mialy podobne cechy tez byla swoboda ale to wszystko bylo mniejsze nie bylo tej pieronskiej zywej dynamiki i takiej az swobody. Ale 101 to bardzo podobna szkola dzwieku, tylko ze pomniejszona

Ale i 4 cebule swoje robią.Na moje, to własnie one robią najlepszą robotę.

J.Valin pisał kiedyś, ze jego zdaniem, top MBL, a tj. Extrime jest nie do pobicia przez inne zestawy głosnikowe.

Ja tez to napisalem ze te kolumny sa klasa galaktyczna bo tez tak uwazam.

A, 4 cebule robia taka robote ze zwiekszaja duzo, nienajwyzsza skutecznosc tych kolumn, oraz pracuja w konfiguracji D'apolito co ma swoje wielkie zalety jesli chodzi o rownowmierny rozklad wodospadow na charakterystyce czestotliwosciowo/kierunkowej (katowej) powoduje to duzo lepsza stereofonie jak i kreowanie glebi oraz efektow gora dol. Mowiac krotko te poczworne cebulki jesli chodzi o charakterystyke kierunkowa zblizaja sie bardzo do natury. D'apolito zwieksza tez rownomiernosc charakterystyki czestotliwosciowej robi sie ona bardziej plaska oraz zmniejsza THD glosnikow co tez w tej klasie bedzie BARDZO istotne.

Jesli chodzi o amlifikacje do glosnikow MBL-a to wydaje mi sie ze najlepszymi wzmakami do tych kolumn bylyby wlasnie MBL. Maja ultra niskie THD duza szybkosc, oraz wielkie prady ktore potrafia trzymac za pysk te wymagajace dla wzmakow glosniki. Mysle o koncowkach MBL9011

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwazam ze to obecnie najlepsze wzmacniacze na swiecie sluchajac je jak i patrzac na pomiary. ;) Oczywiscie nie pominalem tez Youtuba aby zadowolic wszystkich :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co ty Stasiu porównujesz głośniki za 200 $ z takimi za ich połowę ceny?

Ponadto kupując topowe MBL - e musisz mieć do tego odpowiednie pomieszczenie a nie klitkę w polskiej wielkiej płycie.

I daj sobie już spokój z Twoimi śmiesznymi teoriami ,że coś gra na pewno lepiej a coś na pewno gorzej w oparciu o 15 min odsłuchu w przypadkowym miejscu, czasie i konfiguracji w dodatku z youtube.

Czy ty czasami czytasz to co piszesz?

Bo mam wrażenie ,że chyba nie , a twoje wywody na temat grania tego czy innego sprzętu jak zawsze są "przypuszczeniem graniczącym z pewnością".

Pisz może o konstrukcjach sprzętów bo mam wrażenie ,że na tym się coś tam znasz.

Tak będzie wiarygodniej, jeżeli jest to w ogóle możliwe by było po tych wszystkich dotychczasowych Twoich oratorskich popisach ;)

Jestem znów w szoku! Stasiu wykazał się odkrywczym umysłem, wręcz nowatorskim i oceniając parametry, THD, ABS, UPS, DHL oraz…wiatry…doszedł do przełomowego wnioski, iż najlepsze do kolumn MBL mogą okazać się topowe modele wzmacniaczy firmy….MBL!!! Jezu, ale jazda. Ten gość, z tak wnikliwym umysłem jest w stanie stworzyć DAC, który jak skalpel rozetnie skostniałą świadomość producentów sprzętu High End!!! Pojawienie się takiej osoby na rynku High Endu będzie bardziej znaczące niż Job-sa na rynku komputerów osobistych. Z jednej strony jest pełen podziwu i uznania, a z drugiej mam dolinę, że w tym wcieleniu los skazał mnie na bycie szarakiem, mało twórczy kolesiem, który co najwyżej może kupić owoce genialnych umysłów. Zaczyna sprawdzać się stara przepowiednia o potędze Polski od morza do…może….i tacy jak Stasio będą solą tej nowej, wielkiej, polskiej myśli. W ogóle idąc dalej tym tokiem rozumowania mam skromny pomysł dla serwisów motoryzacyjnych i można by im w zamian za prawa autorskie zaproponować by do naprawianych Mercedesów stosowali części od…Mercedesów ale do Audi powinni jednak zmienić źródło zaopatrzenia na fabrykę części Audi!! To są kluczowe sprawy a za dobre pomysły można dziś uzyskać spore przychody!! Stasiu…you my man!!!

_______

Edit moderator

Ostrzeżenie za prowokacyjne docinki o personalnym charakterze. I to poczynione po formalnym ostrzeżeniu moderacji w wątku, aby takich wpisów zaniechać.

- Wypowiedzi prowokacyjne (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

A tak wracając do tematu, to fajnie że Piano ma muzykę w swoim pomieszczeniu. Również fajnie że elektronika Piotra wpasował się w Twój system.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Piano - gratuluję kolumn !!!

Która wersję ostatecznie udało ci się kupić ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dzięki:)

Wiesz, za dużego wyboru nie miałem. To nie mięsny, że mogę wybierać i brać z haka co popadnie:))

Na wczoraj w całej EU jest tylko jedna 101E w UK, ale cena wydaje się przesadzona, bo 21k Ł co przy obecnym kursie wychodzi > 109 k PLN.+ koszt transportu itp.

Jest jeszcze set za 80k euro.z

Śledziłem rynek na przestrzeni ost. 6-ciu mieś. i w EU brak ofert(!) Owszem, pojawiały się rzadko w US czy Australii(1szt), ale po analizie, stwierdziłem, ze targanie z US odpada.

Kupiłem 101D w b.d.stanie.Przetworniki w doskonałej formie, a stan modułu basowego jakby co wyjechały z Berlina.Do tego oryginal Box/papiery.Były też w ubiegłym roku na przeglądzie w MBL.

Zatem stan, no.., i dźwięk bombowy.

Dobrze, że kupiłeś bo masz radochę, a życie szybko ucieka. Gdybyś szukał jak mirek10 to w końcu po kolejnych latach poszukiwań znalazłybyś tylko śmierć, która i tak czeka na nas wszystkich. A tak co posłuchasz to twoje!

Stasio,

Nie słuchałem topowych, więc nie sposób mi się odnieść.

Niestety, nie słuchałem też Jarkowych Stelli, tzn. słuchałem, ale gdzieś taaam.., w zupełnie odmiennych warunkach i elektroniką, a to w moim rozumieniu się nie liczy.

Na moje, liczy się słuchanie u siebie ze swoją elektroniką, bądź w bardzo zbliżonych warunkach akustyczno-lokalowych, bo imho, tylko takie są stwarzają możliwość rzetelnego porównania.

Powiem więcej, jestem zdania, ze zestaw głośnikowy służący do porównań winien stać w pokoju przynajmniej parę dni, bo raz powinien się"odstać", a dwa słuch ludzki winien się zaadoptować do zmienionych warunków, elektroniki, czy emisji dźwięku.

...

Chyba nie ma co napinać struny czy 101 są lepsze od Stelli, bo to zupełnie inna konstrukcja, obrazowanie i sygnatura dźwięku.

Obydwie konstrukcje, choć odmienne, wpisują się w Referenzklasse i o lepszości chyba decydują osobiste preferencje słuchającego.

...

Po kolejnych paru dniach odsłuchu, pewne dla mnie jest to, ze do głośników kierunkowych już nie wrócę.

Już o tym kiedyś pisałem, ze 101 słuchałem wielokrotnie i to w różnych, często bardzo odmiennych warunkach i zdarzały się "wtopy", więc mam świadomość jak ważny jest odsłuch danego modelu w przynajmniej dobrym, wyrównanych charakterystyką pomieszczeniu.

Dysponując takim pomieszczeniem, mam możliwość potwierdzenia doskonałości Radialstrahler.

Oczywiście mam na myśli model 101, dysponujący Wooferem TT100.

Niższe modele, dysponujące tweeterem HT 37 Midrange MT 50, ale pozbawione wspomnianego TT100 imho, już nie sa tak doskonałe, choć pamiętam, ze model MBL 126 też zagrał milusio, szczególnie klasykę w jej różnych obliczach.

Po paru dniach zabawy z ustawieniem, doginaniem, doświadczam tego, ze nie chce się wyjść z pokoju(!!!) Dupsko już boli od siedzenia, a mimo tego uszy chcą.

Wczoraj słuchałem, ale tak "na prawdę" płyt od dechy do dechy, bo zdarzało się, ze celowo lub podświadomie omijałem fragmenty z "bardzo gęstym zapisem" czyli takie w których grały całe partie dęciaków, smyczków i .., w ogóle baaaaardzo duuuuużo się działo.

Omijałem, bo znaczna część głośników gubi w się takim gęstym zapisie, a 101 kompletnie nic sobie z tego nie robią(!)

Z wielką swobodą i rozmachem odtwarzają wszystko to co wrzucę do ARC, a

Kolejnym, niezrównanym atutem jest znikanie zestawów(!!!) Żadnych domysłów, żadnego śledzenia - ich zwyczajnie( a może niezwyczajnie) nie ma w pokoju.W tej dyscyplinie, to nic nie ma do nich startu.Ten aspekt jest niezwykły i po części tłumaczy fakt, ze nad 101 (w tym dyfrakcją) pracowano ponad 20 lat.

Z mojej strony, wielki szacun dla Maletzky/Reis!

Klasyka, zarówno Barok jak i późniejsze okresy, wypadają nie tyle uroczo, bo to za mało napisane, ale naturalnie, swobodnie i z właściwym rozmachem, doskonale oddając wykonawców jak i akustykę sali.

W sumie, mógłbym pisać i pisać, ale kto by to czytał?;))

Opatrzę to jednym zdaniem;

Nie chce się wychodzić z pokoju.Dźwięk trzyma za dupsko jak diabli!!!

Ps. Szymon,

Moze masz mnie za bałwana, ale zapewniam, ze na długoooo przed transportem wiedziałem o konieczności ich odpowiedniego transportu.

Nawet wespół z kolegą Mirkiem, zrobiliśmy odpowiednie rozeznanie w tym temacie m.in. w MBL,u.

Co więcej, na oryginalnych skrzynkach jest coś takiego jak Shock Watch z kuleczką i dopuszczalnymi kątami przechyłu.

Ps. 2

Widzę też, ze niektórych bardzo zabolało, ze śmiałem napisać iż GM 70 w moim przekonaniu, zagrały nieznacznie, ale gorzej niż Adagio Amp.(oczywiście nie chodzi tylko o GM ,bo to tylko jeden ostatnich przykładów, ale też o parę innych, nawet ważniejszych spraw i osób)

To tylko potwierdza, ze większość jest miła i włazi w dupę wówczas, gdy widzą w tym mniejszy czy większy interes.

Sa uśmiechy i zachwyty.., Piano jest best dopóki jest szansa, ze coś kupi!Jednak, gdy owa szansa się oddala, Piano już nie jest taki fajny i za plecami można po nim pojechać, a nawet uważać się się go już nie zna(!!!) Jak wietrzyli możliwość pogonienia czegokolwiek, to telefony się urywały, a teraz cisza...

Tak, Panowie... Wiem, ze tak jest, to żadna nowość, ale szkoda, ze w naszej audiofilskiej braci ta obłuda szokuje bardziej niż kable za 50k.$

.., i tak wiem już kogo zapraszać do siebie już nie będę i kogo omijać na forum.Nawiasem, to m.in. z tej przyczyny coraz mniej chce mi się tu pisać i kiedyś nadejdzie dzień w którym popełnię ostatni post.

Ale tych Addagio sluchales juz po tym jak zrobiles akustyke?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gdybyś szukał jak mirek10 to w końcu po kolejnych latach poszukiwań znalazłybyś tylko śmierć, która i tak czeka na nas wszystkich.

Jaka transcendencja i nieprzenikniety ocean mysli filozoficznej...:D

Maciek miales jeszcze jakies GM70 u siebie? Bo piszesz, ze dla Ciebie i nie tylko zagral lepiej a moich sluchalismy tylko we dwoje. Jezeli jeszcze jakis sluchales to napisz jak sie maja do moich monoblokow.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Za 30 lat może też dojdziesz do podobnych wniosków… :-)

Nie, nie doszedlbym, poniewaz ja wierze w reinkarnacje, ktora zaklada nieskonczonosc zywotow i niesmiertelnosc swiadomosci, a 'smierc' ciala to tylko zmiana opakowania. Co nie znaczy ze jest to forum aby sie tym tu dzielic :D

A widac Ty chcesz byc tu nauczycielem moralnym nas wszystkich. Ale ja sobie tego tu nie zycze! Wiec oszczedz sobie nauk i pisz do rzeczy w temacie o MBL-u

Wojtek,

Nie, przed pułapkami.Dla jasności - w tych samych warunkach, krótko po twoich GM70.

Sly,

Tak, masz rację.To ważny argument.Szukać, jak niektórzy z forum można do usranej...

Panowie,

Dajcie już spokój Stasiowi:)

Piano a co myslisz na temat 9011 MBL-a do Twoich kolumn? Myslales nad takim zestawieniem sluchales tego moze?

Panowie,

Dajcie już spokój Stasiowi:)

Nie czemu niech sobie koledzy ulza, nie mam nic przeciwko, troche zartow nie zaszkodzi :D

Piano,doskonaly wybor!W kwestii wzmacniacza dla tych glosnikow,to tylko tranzystorowiec,basta!Potwierdzam,ze barwa mbl 101 jest naturalna,bez dodatkow.Przestrzen bardzo gleboka i w odczuciu wielce realistyczna.Nie wdajac sie w szczegoly,w tych zestawach nie ma sztucznosci,napompowania.

Areczek,

Dziekuje:)

Mam podobne zdanie w sprawie zastosowania koncowek.

101 mają w sobie tyle naturalnosci, że dalsze"kolorowanie" "docieplanie" czy w ogole, wplywanie na sygnature nie ma imho, zadnego sensu.

Są przyklady stosowania koncowek lampowych, jednak ja sklaniam się ku tranom.

Stasio,

Sluchalem i to niejednokrotnie,

Sęk w tym, że nie u siebie, a tylko takie jest imho, zasadne.

Z całą pewnoscia są wybitnym partnerem dla 101.

Ależ Piano....nie rób tego Stasiowi! Nie pisz mu, że sens ma tylko dłuższy odsłuch u siebie w systemie! To musiało go zaboleć. On nic nigdy nie słuchał u siebie ale zdecydowane opinie ma o każdym sprzęcie. A ty mu taki cios w serce zadajesz.... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.