Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ale ja nawet się do niego nie przypimpoliłem .

Tak sobie luźno gawędzimy.

On mnie zna i wie ,że ze mnie swój chłop tylko czasami .... cannabis się kończy i zaczynam na głodzie majaczyć ;)

Eeee..... tam , są lepsze zajęcia .

Idę postrzelać petardami do mojej ulubionej sąsiadki ;)

Luźno to ja idę porzucać do sąsiada siekierką....pierdzielony słucha jekigoś disco....i do tego ma Piano Crafta....

Wszystko fajnie tylko skąd brać te mocne lampy. Amplifon GM 70 ma 43W mocy. Kagury mają prawie to samo bo tylko 50W. To jest za mało do dużych kolumn w dużym pokoju ze zrobioną akustyką. Do większości nagrań niby wystarcza ale w niektórych przy głośnym graniu było słychać w pewnych mocnych fragmentach, że lampy nie dawały już rady. W sumie wśród lamp set nie ma mocniejszych. Jest jedynie Mastersound, Unison i kilka modeli na lampie 833 ale ze sterownikami na KT, czyli jasne, analityczne granie. Nie ma wyboru. Może te Unison są warte grzechu albo monobloki Amplifona.

Cybant, problem w tym, że ja nie lubię studyjnego, analitycznego grania i wychodzi mi, że to jednak tranzystor w klasie A gra barwniej i daje mi wiecej fanu.

Tranzystor czy lampa, to mniej więcej tak jak pop i jazz które nie współgrają ze sobą - a jednak może być inaczej,

posłuchajcie. Scritti Politti i Miles Davis

Jarek, Cannabis spaliło się w kominku

No to widzę, że Koledzy już niezłe harce zaczęli po obiadku ... teraz ziółka, "srana" woda ognista ... a gdzie ta północ ... nie dotrzymacie :)

Życzę Gospodarzowi tego wątku oraz Wam Wszystkim, aby ten Nowy Rok przyniósł wiele uśmiechu na waszych twarzach … po zakupie tego wymarzonego "klocka" ... bo parę spektakularnych zakupów zapewne się szykuje.

Niech moc lampwo – tranowa będzie z Wami 

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość cybant

(Konto usunięte)

No to widzę, że Koledzy już niezłe harce zaczęli po obiadku ... teraz ziółka, "srana" woda ognista ... a gdzie ta północ ... nie dotrzymacie :)

Życzę Gospodarzowi tego wątku oraz Wam Wszystkim, aby ten Nowy Rok przyniósł wiele uśmiechu na waszych twarzach … po zakupie tego wymarzonego "klocka" ... bo parę spektakularnych zakupów zapewne się szykuje.

Niech moc lampwo – tranowa będzie z Wami 

Artur...przecież to żarty ...;)

A co to tu jeszcze za dysputy?!

Czas na flachę, kiecę i obertasa:))

Na dziś ZAMYKAM DYSKUSJE NA WIEJSKIEJ!

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015!

Piano,

.

Sylwek,

Osobne, specjalnie dla Ciebie:))

• 1 miesiąc później...

Dosiego roku 2015 przy lampie, trazystorze, szampanie i.t.d.

Czynię Waść obiecaną powinność:)

link z ost. zakupów;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie, perełka pod względem wykonania i realizacji.

W innym klimacie, ale równie ciekawa interpretacja;

Ukryta Zawartość

Ups, wygląda na to, ze kupiłem ostatnią z tej partii.

Za to w rewanżu polecam Rossiniego z poprzedniego koszyka;

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, wspólnie ulubionym rodzynkiem :)

Ps. Gdyby się komu kurzył na półce ten projekt w formacie CD, to chętnie przygarnę;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

A kto zasiądzie w komisji?

Oczywiście Ty.

W całym tym Hi-Endowym zgiełku jesteś wystarczająco dla mnie wiarygodny.

Sądzę tak po Twoim wyborze muzycznego kształtu muzyki jaki formuje MBL.

Spektakl w tej firmie to norma .IMO Jak się usłyszy to sie wie.....

Zazdraszczam po cichu.

Teraz nieco poważniej.:)

piano........ spowodujesz kiedyś starcie MBL vs Amplifon ? Oczywiście u siebie na cebulkach.

Kto wie.., może tak, ale w sumie, gdy się zastanowić, to po co to komu?

Mnie samemu porównanie wątpliwe, bo nie czuję potrzeby "błyszczenia w Hi-End".

Komu i co mam udowodnić wyższość jednego czy drugiego?!

Na zadane, nieco humorystyczne pytanie, kto zasiądzie w komisji, odparłeś

Oczywiście Ty.

Bez porównania, od razu mogę Ci napisać, ze w pewnych aspektach Ampi będzie górował, a w innych przeciwnie.

Końcówki 9011 to jest TOP, ale nie wszech czasów i choć moją b.dobre opinie, to wątpię, aby z definicji klasa AB górowała w kategorii np. nasycenie, czar ( cokolwiek miałoby to oznaczać)

Oceniam, ze Ampi w tych kategoriach wypadnie nieznacznie, ale lepiej.

Do tego dochodzi jeszcze dedykowane Pre, którego póki co Ampi nie ma, a 6010 to może się wpasuje, ale niekoniecznie(?!)

Nawiasem jego też jeszcze nie mam.

Można się rozpisać, a można w jednym zdaniu;

To studnia bez dna i nie kończąca się opowieść...

Ile można?! Jak długo można przerzucać te kloce po 120 kg?

Owszem, można, ale od czasu nabycia 101 przyszło u mnie pewne otrzeźwienie. Mam do zrobienia jeszcze parę rzeczy w akustyce i zasilaniu, ale z grubsza chcę już zacząć konsumpcję czyli zwyczajnie cieszyć się muzyką. W przeciwnym razie, mogę nie zdążyć przed emeryturą.

Przecież to już jest wariacja - nie tak góra, tam nieco lepsza scena, przestrzeń, wypełnienie..

Po za tym( w kontekście samego porównania), obserwuje forum i te zabawę od jakiegoś czasu i wnioskuje, ze dziś mało kto spotyka się dla przyjemności posłuchania czy koleżeńskiego porównania, a raczej dla wytknięcia błędów i obsmarowaniu na AS, że bas czy średnica do bani.

Nie, nie.., dzięki:) Jakoś mi to pachnie koniem trojańskim.

Piszę coraz mniej, porównania i błyszczenie pozostawiam innym, a mnie jest i zawsze było dobrze z samą muzyką, szczególnie po nabyciu MBL 101.

Mimo tego, lubię poczytać o zmaganiach innych. Lubię tan grajdołek i dzień bez AS, uważam za stracony:) Czasem coś wtrącę, napiszę, ale też coraz rzadziej z uwagi na "rozboje" i nie specjalną, własną estymę.

Panowie! Piszcie, porównujcie, chętnie Was czytam, wyciągam wnioski, no i jak co dzień, zaczynam dzień z kawą i AS:)

Katoryj model tych cebulek?:)

Miło mi powitać! :)

Proszę przyjąć wyrazy uznania za szczytową konstrukcję!

Gratuluję!

Ps. Sprostowanie. Model, to 101D

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

piano........ spowodujesz kiedyś starcie MBL vs Amplifon ? Oczywiście u siebie na cebulkach.

Czy już " tylko " muzyka ?

Właśnie dlatego zapytałem dwuznacznie.

Bo mi w takim komplecie podczas odsłuchu też już nic nie brakowało do szczęścia.

Ale chciałem sprawdzić czy " masz tak samo ".

Dzięki i pozdrawiam.

Miłego słuchania.

Ależ ładnie to wyjaśniłeś, bo już Cię podejrzewałem o spiseg:))

Ps.

Ciekawe:) To już nie pierwsza propozycja, abym posłuchał u siebie Ampiego:))

Oczywiście wszystkie przedstawione zostały z taktem, bez nacisków i przez bibułkę:))

Urocze:)

Piano

Skonfrontuj Amplifona SET140 z 9011. Ja stawiam ze 9011 wcale nie będzie gorszy od lampiaka i to w tych kategoriach w których wszystkim sie wydaje ze powinien.:)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Tylko po co ma to robić? 9011 mocowo bardziej pasuje do kolumn MBL. Lamp i tak Piano nie kupi, a ściąganie tych monobloków jest jakby nie było kosztowne i wymaga trochę zachodu.

Kosztowne w sensie transportu ? A czemu by miał nie sprawdzić ich z cebulkami. Chociaz istnieje taka możliwość ze przy tak niskiej skutecznosci jaka maja cebulki i impedancji spadajacej do 2-3 omów Amplifon wyzionie ducha.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Amplifon ciągnie kolumny od 2 ohmów, więc problemów z impedancją nie będzie. Ale moc choć bardzo duża bo 140W w klasie A to już nie są żarty to jednak do cebulek może być za mało lub tak na styk, a zapas mocy jest zawsze mile widziany. A koszty są. Pan Andrzej musi cały dzień zmarnować na dowóz skrzynek i powrót do domu, a potem kolejny dzień na odbiór. Do tego każda skrzynka waży prawie 90kg. Tyle zachodu, żeby tylko sobie tak posłuchać to sam rozumiesz. Naturalnym partnerem do 101-ek są monobloki 9011 i szukanie innej opcji to szukanie dziury w całym.

Amplifon ciągnie kolumny od 2 ohmów, więc problemów z impedancją nie będzie. Ale moc choć bardzo duża bo 140W w klasie A to już nie są żarty to jednak do cebulek może być za mało lub tak na styk, a zapas mocy jest zawsze mile widziany. A koszty są. Pan Andrzej musi cały dzień zmarnować na dowóz skrzynek i powrót do domu, a potem kolejny dzień na odbiór. Do tego każda skrzynka waży prawie 90kg. Tyle zachodu, żeby tylko sobie tak posłuchać to sam rozumiesz. Naturalnym partnerem do 101-ek są monobloki 9011 i szukanie innej opcji to szukanie dziury w całym.

w zasadzie to pełna zgoda szczególnie jeśli chodzi o ostatnie zdanie.

impedancji spadajacej do 2-3 omów

3 z małym hakiem - pomierzone:)

Sly ma sporo racji.

Poza tym, oceniam, ze sumaryczny dźwięk będzie na zbliżonym poziomie z lekką przewagą jednego czy drugiego w pewnych aspektach(pisałem już o tym)

Do tego dochodzi brak Pre i.., i chęci z mojej strony, bo dla mnie 9011 spisuje się na tyle dobrze, ze nie czuję potrzeby zmian, prób, testów.

Moze kiedyś...:)

A koszty są. Pan Andrzej musi cały dzień zmarnować na dowóz skrzynek i powrót do domu, a potem kolejny dzień na odbiór. Do tego każda skrzynka waży prawie 90kg. Tyle zachodu, żeby tylko sobie tak posłuchać to sam rozumiesz.

@sly30,mam nadzieję,że to jakiś żart,przy cenie monobloków i zasadach na jakich funkcjonuje Amplifon to zwroty:"zmarnować cały dzień" czy "tyle zachodu"-zakrawają na sporego kalibru poczucie humoru;) ...którego szczerze gratuluję:)

l'enfant sauvage

Piano rozumie o co chodzi, a że ktoś nie rozumie to już nic nie poradzę.

@sly30,mam nadzieję,że to jakiś żart,przy cenie monobloków i zasadach na jakich funkcjonuje Amplifon to zwroty:"zmarnować cały dzień" czy "tyle zachodu"-zakrawają na sporego kalibru poczucie humoru;) ...którego szczerze gratuluję:)

Rożne sprzęty ściągałem na testy. Bywało, że nie płaciłem nic, ale czesto bywało, że koszty odsyłki były znaczące i to w obie strony. Jarek&Ania też wie o co chodzi. Byłbyś skłonny zapłacić za ściągnięcie do siebie jakiegoś sprzętu 2000zł? Bo tyle kosztuje transport w obie strony za 2 klocki. Koszt sprowadzenia Kondo Kagura był znacznie wyższy bo musiały jechać samochodem osobowym, a nie spedycją.

Jeśli się jest pewnym swego,a konfiguracja dobrze rokuje to nawet przy niewielkim zainteresowaniu zakupem trzeba ryzykować i nieraz "tracić dzień,dwa".Zawsze istnieje prawdopodobieństwo,że po odsłuchu optyka decyzyjna ulegnie istotnej zmianie.

l'enfant sauvage

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Należy pamiętać również o wpłaceniu kaucji za wypożyczony sprzęt np. za granicą ale i również czasami Polsce.

Taka kaucja może wynieść kilkadziesiąt albo nawet ponad 100.000 Eur. i więcej.

Chyba nikt nie myśli ,że jakiś dystrybutor wyśle komuś sprzęt bez zabezpieczenia na drugi koniec Europy ? ;)

Masz rację Octavarium, tylko co oznacza, że jest się pewnym swego i co oznacza, że konfiguracja dobrze rokuje? Patrzę na to bezstronnie. Ale wiem też jacy są ludzie, tak ogólnie. Jak się później okazuje to z tą pewnością swego już tak pewnie nie jest, podobnie jak z tą dobrze rokującą konfiguracją systemu. U Piano akurat nie ma problemu bo gość jest rozsądny, osłuchany, wie czego chce, ma dobry system i zrobioną akustykę. Ale takich jak on nie jest wielu. Wiem, że coraz wiecej sklepów audio broni się przed darmowym wożeniem do klienta kolumn i sprzętów. Ludzie nie graja fair. Wiedzą, że i tak nic nie chcą kupić ale wykorzystują darmowe opcje posłuchania u siebie, nierzadko zostawiajac na sprzęcie ślady użytkowania. Nie mówię, że wszyscy ale takich cwaniaków jest trochę. Nie dziwię się, że sklepy wprowadzają opłaty za takie usługi. Jeśli klient coś kupi to ma to potem odliczone od ceny. To chyba uczciwie.

Octavarium,

W pewnym stopniu rozumiem twoje poirytowanie, ale tylko w pewnym.

Wierz mi, odsłuch drogich, delikatnych i zarazem ciężarnych końcówek na drugim końcu PL( Gdynia) to spory zabieg logistyczny(!) ze o kosztach i czasie nie wspomnę. Ktoś też musi wziąć odpowiedzialność za to wszystko bez wyjątku, włącznie z wydarzeniami losowymi(!), trudnymi do przewidzenia.

Ja np. w podobnych sytuacjach nigdy nie korzystam z kurierów, bo wiem jak traktowane są przesyłki czy palety. Przy palecie z ziemniakami nie ma to znaczenia, ale paleta z Ampi, to już co innego. Z wiarą w naklejki "ostrożnie szkło" też byłbym ostrożny.

Sprowadzenie na odsłuch Ampi czy podobnych, to nie takie hop siup.

Ludzie nie graja fair. Wiedzą, że i tak nic nie chcą kupić ale wykorzystują darmowe opcje posłuchania u siebie,

Otóż tooo(!) Nie fair!!! Osobiście nie przepadam za zawracaniem głowy komuś, gdy nie jestem zainteresowany. Nie lubię też podobnych zachowań vice versa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.