Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wstępnie, oceniam go jako b.dobrego, angażującego, ale jednak bajeranta.

Na moje, słabe strony, to;

- zbytnia koloryzacja przekazu(!)

(robocza hipoteza, to być może(?) lepiej wypadłby z Klasą AB i kolumnach w oparciu o np. Accutony)

- jakby na siłę chciał pokazać, ze to on tu jest najważniejszy

- słabo w kontekście rysunku pozornych i ich lokalizacji

- wrażenie spowolnienia przekazu

Do porównania posłużył nam mistrz gatunku:) Jajonek Stratos i ten w mojej i kolegi ocenie wypadł.., lepiej:) Ale heca, bo wstępnie założyłem, ze polegnie:))

Stratos był w mojej ocenie "prawdziwszy" cokolwiek to nie oznacza. Lepiej kreował pozorne, był bardziej wyrównany w całym paśmie i w ogóle lepiej ( imho) zestrajał się z systemem.

Słabą stroną Stratosa było imho, lekkie odchudzenie w dolnej średnicy, ale moze to wynikać z nierównego pasma akustycznego, które zbytnio eksponowało zakres < 150Hz.

Maciek trafnie opisałeś brzmienie całej rodziny produktów Lampizatora. Urządzenia które jak słuchałem grały w podobnej estetyce. To się może podobać, ale może też nie pasować, stąd pewnie te mocno spolaryzowane opinie słuchaczy. Jak chodzi o Ayona to bardzo podobnie do Stratosa gra Skylla. Dużo detalu, czytelny rysunek ale jak na lampę pewne schłodzenie dolnej średnicy. Zapewne dlatego żeby osiągnąć synergię z masywnie i ciepło brzmiącymi wzmacniaczami marki.

CD, a IC i AC to Acrolink od 9300 do 9500.

Maciek słuchaliście z CD czy z plików , po PCM czy DSD ?

Jakie kable IC i sieciówki użyliście do Lampiego?

P.S.

To co napisałeś powyżej to prawda choć barwę ten dac ma ładną.

U mnie było podobnie choć najbardziej brakowało mi rozdzielczości.

ale jak na lampę pewne schłodzenie dolnej średnicy. Zapewne dlatego żeby osiągnąć synergię z masywnie i ciepło brzmiącymi wzmacniaczami marki.

Być może jest jak piszesz. Roboczo stawiam hipotezę, że przyczyna leży po stronie nierównej charakterystyki akustyki we wspomnianym przedziale Hz. Jest szansa na przekonanie się o tym, bo Łukasz będzie miał adaptację za ok. 2/3 tyg. więc wtedy będzie więcej słychać.:)

co sie dzieje w tej zakladce wobec tej marki za sprawa kilku zlosliwych uzytkownikow.

Przypominam że Ten wątek jest o TEJ MARCE

a nie jakiś popierdułkach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Być może jest jak piszesz.

Słuchaliśmy go w Bielsku w trzech systemach i zawsze było słychać tę cechę, niezależnie od podłączonych kolumn i akustyki konkretnego pokoju. Jak chodzi o kable to Acrolinki powinny bardziej pomagać Lampizatorowi, wspomniany DAC Ayona potrzebuje czegoś w typie Shunyaty Anacondy VX.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Przypominam że Ten wątek jest o TEJ MARCE

a nie jakiś popierdułkach.

A do czego służą te Geneleci pod sufitem?

Maciek trafnie opisałeś brzmienie całej rodziny produktów Lampizatora. Urządzenia które jak słuchałem grały w podobnej estetyce. To się może podobać, ale może też nie pasować, stąd pewnie te mocno spolaryzowane opinie słuchaczy. Jak chodzi o Ayona to bardzo podobnie do Stratosa gra Skylla. Dużo detalu, czytelny rysunek ale jak na lampę pewne schłodzenie dolnej średnicy. Zapewne dlatego żeby osiągnąć synergię z masywnie i ciepło brzmiącymi wzmacniaczami marki.

Dokładnie tak jak opisał Piano zagrał u mnie Level 5.

A do czego służą te Geneleci pod sufitem?

Na zdrowy rozum to jeszcze dodawany ekstra efekt ambient. W sumie gdyby nie tak małe kubaturowo dla MBL-i pomieszczenie to systemik docelowy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

Skubane! W tym tygodniu, kurierzy mnie nieźle okroili z kasy:))

Dotarły dziś kolejne srebrzanki ze stajenki ECM - cztery projekty Charles Lloyd'a " Mirror" , :Jamping the Creek" , "Voice in The Night" oraz " Fish Out Of Water".

Ps. Cybant nie śpij :))

;))

Przy takiej muzie nie da się , nie spać;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

więc wtedy będzie więcej słychać

Szczerze w to wątpię.

Ten dac ma po prostu taką sygnaturę brzmienia co nie znaczy ,że w złym znaczeniu tego słowa.

Jak dla mnie do jazgotliwych systemów mógłby się wpasować i je ukulturalnić.

Ale jednak zawsze kosztem transparentności , szczegółowości i dobrej prezentacji góry pasma.

W sumie za tą cenę to porządny dac i może się niektórym osobom spodobać.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Analogicznie jak i Level 4;-)

Grał fajnie przy małych składach i wokalistyce, niestety po " zapadaniu " Steve Ray Voughana słychać było , że to nie jego bajka.

Ja natomiast rozumiem , dlaczego ten sposób grania może się podobać .

Szczególnie dobrze może sprawdzić się z plikami i ostrymi systemami.

Szczerze w to wątpię.

Ten dac ma po prostu taką sygnaturę brzmienia co nie znaczy ,że w złym znaczeniu tego słowa.

Jak dla mnie do jazgotliwych systemów mógłby się wpasować i je ukulturalnić.

Ale jednak zawsze kosztem transparentności , szczegółowości i dobrej prezentacji góry pasma.

W sumie za tą cenę to porządny dac i może się niektórym osobom spodobać.

Ale tak zagra każdy lampowy daczek na TDA1541 lub AD1865 a poprawnie zaprojektowany sporo lepiej. Po co więc pakować kasę w niezbyt piękne DIY?

Lepiej już zakupić AA lub starszy Sonic Frontiers zwłaszcza, że te już nie tanieją i są porządnie wykonane. Lampi miał rację bytu za kilka kzł ale powyżej pewnego progu zwłaszcza 40K czy 60K staje się absurdalnym wyborem. Używkę Scarlattiego lub Metronome da się wyrwać za 35kzł więc o czym my mówimy?

Szczególnie dobrze może sprawdzić się z plikami i ostrymi systemami.

Zwłaszcza z kynologicznymi kolumnami. To takie psowate, którym ktoś przyłożył kostką brukową w głowę :)

Szymon kto konkretnie występuje w twojej bajce? ;)

Platona , żelka i rudego liska zdemaskowałem ale... WTF is wiewiór i pan kostka brukowa?

Cóż , niezbadane są drogi do osiągnięcia nirvany ;)

Szymon kto konkretnie występuje w twojej bajce? ;)

Platona , żelka i rudego liska zdemaskowałem ale... WTF is wiewiór i pan kostka brukowa?

Cóż , niezbadane są drogi do osiągnięcia nirvany ;)

Szczegóły na pw :)

.

Piotr,

Ładnie brzęczało u Cię! Tak jak lubię - bez namiaru przypraw, wszystko ładnie podane do stołu :)

Szkoda, ze tak krótko zabawiłem, ale obiecuję nadrobić. Menu olbrzymie, więc next, pozwolę sobie zażyczyć jaki specjał:)

Moje gratulacje!

Przy takiej muzie nie da się , nie spać;)

Niech nie marudzi:))

Posłucha, wróci i opowie co widział i słyszał:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lepiej już zakupić AA lub starszy Sonic Frontiers zwłaszcza, że te już nie tanieją i są porządnie wykonane. Lampi miał rację bytu za kilka kzł ale powyżej pewnego progu zwłaszcza 40K czy 60K staje się absurdalnym wyborem. Używkę Scarlattiego lub Metronome da się wyrwać za 35kzł więc o czym my mówimy?

Nie powiem nie.

Po lekturze powyzszego odpalilem jedna z moich plyt Brahmsa , jako ze jestes napedowcem , pozwalam sobie zalaczyc okladke:

Nie znam, ale zabieram na warsztat:)

Ukryta Zawartość

MBL101 (chyba mk 1) na sprzedaż w US - 70jzł wywoławczo. Szkoda, że dolar taki drogi. Z przesyłka wyjdzie z 80kzł + opłaty celne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość cybant

(Konto usunięte)

Niech nie marudzi:))

Posłucha, wróci i opowie co widział i słyszał:)

https://www.youtube.com/watch?v=ZCujM-w4Qxs

Nie powiem nie.

Nie znam, ale zabieram na warsztat:)

Piano ,

Ty jednak nie jesteś taki stary;))

Ćwicz , ćwicz ....może będą z Ciebie jeszcze ludzie ;))

Bardzo fajne ;))

Poćwicz jeszcze Harbie Hancocka ;)

Proszę tutaj jest moja poważna....

Dla mnie to jest miazga ;))

Gość cybant

(Konto usunięte)

Piano ...

A tutaj masz muzykę duszy...

Sepultura nagrana z pierwotnym plemieniem z Brazylii...

https://m.youtube.com/watch?v=AeIUiI-k-Zg

To może być straszne dla zwolenników " klasyki"

Ciekawe co tym nagraniu powie Stasiop..;)))

Jak komuś zagra znaczy ...to dobry system....

Dzięki Pavloff ...za przypomnienie .

Cybnat, to dla takiej muzy masz te OB, lampy, kabelki i dobierane lampy NOS?... :-) Słyszałem legendy o dziadku ze wsi wożącym ziemniaki z pola w Porsche Turbo, ale zawsze sądziłem, że to tylko opowieści z mchu i paproci... :-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cybnat, to dla takiej muzy masz te OB, lampy, kabelki i dobierane lampy NOS?... :-) Słyszałem legendy o dziadku ze wsi wożącym ziemniaki z pola w Porsche Turbo, ale zawsze sądziłem, że to tylko opowieści z mchu i paproci... :-)

Mam Ci wysłać zdjęcia okładek płyt ..czy co ? ..tak słucham Keitha Jareta i Sepultury ...

Illusion i Możdżera ....co w tym dziwnego ?

Chryste Ty to jesteś niedowiarek....;))

Teraz uwierzysz....?

I do tego Jimmi z analogu.

Straszne ....

post-27208-0-63841800-1427144193_thumb.jpg

post-27208-0-90957000-1427144350_thumb.jpg

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cybant, czego Ty słuchasz , dzieciak jeszcze jesteś. Podaj adres podeślę wiaderko i grabki. Tylko mi się nie tłumacz

i nie rozczulaj. Do takiej muzyki to bomboxu nawet szkoda !

Sam jesteś dzieciak;)

:))))

post-27208-0-57526200-1427144519_thumb.jpg

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cybant , czym Ty się chwalisz ? Milesa to nawet mój pies słucha - jego ulubiona to Kind of Blue na K2HD - puszczam

mu zawsze po obiedzie w weekendy.

;)

Ja kupiłem dla kota Brahmsa czy jakoś tak ...;)

Śpi jak zabity , jak mu włączę ....cisza i spokój ...

MBL101 (chyba mk 1) na sprzedaż w US - 70jzł wywoławczo. Szkoda, że dolar taki drogi. Z przesyłka wyjdzie z 80kzł + opłaty celne.

Czeka mnie Register:)

Nie widzę oferty, ale jeżeli to faktycznie Mk I, to za niewiele więcej mogłem mieć Mk II jeszcze miesiąc temu w wersji Black - Piano a jakże:)) i to z EU.

Sepultura nagrana z pierwotnym plemieniem z Brazylii...

Ukryta Zawartość

To może być straszne dla zwolenników " klasyki"

Zwykłem szanować upodobania innych w tym i muzyczne. Nie zrobię odstępstwa również przez sympatię:))

Dasz wiarę, ze "takiej" muzy słuchałem.., 25 lat temu:)

Długo by opowiadać, ale jestem wychowany na Klasyce gatunku - czyli młocie, omłocie, albo jak wolisz Hammer'ze Metal Hammer'ze.

Zeppeliny, Budgie, Rainbowy, Białe Węże, Tedy Nugenty, M. Schenkery.., to glina z której mnie lepiono.., Panie Cybancie:)) Więc te numery Brunner ze mną .., nie przejdą:)

Ukryta Zawartość

;)

Ja kupiłem dla kota Brahmsa czy jakoś tak ...;)

Śpi jak zabity , jak mu włączę ....cisza i spokój ...

Kotu Brahms jest zbyteczny - on woli poleżeć na rozgrzanych Amplifonach. Czasami od sierści zaiskrzy na lampach

ale przynajmniej dzwięk jest na wyższym poziomie doznań.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Czeka mnie Register:)

Nie widzę oferty, ale jeżeli to faktycznie Mk I, to za niewiele więcej mogłem mieć Mk II jeszcze miesiąc temu w wersji Black - Piano a jakże:)) i to z EU.

Zwykłem szanować upodobania innych w tym i muzyczne. Nie zrobię odstępstwa również przez sympatię:))

Dasz wiarę, ze "takiej" muzy słuchałem.., 25 lat temu:)

Długo by opowiadać, ale jestem wychowany na Klasyce gatunku - czyli młocie, omłocie, albo jak wolisz Hammer'ze Metal Hammer'ze.

Zeppeliny, Budgie, Rainbowy, Białe Węże, Tedy Nugenty, M. Schenkery.., to glina z której mnie lepiono.., Panie Cybancie:)) Więc te numery Brunner ze mną .., nie przejdą:)

Piano , jakie numery ...?

Cholera ...nikt nie wierzy ....:(((

Tu nie ma podpuchy ....to u mnie gra na co dzień ....

No może bez White Snake ....;)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.