Skocz do zawartości
IGNORED

Standard DSD- kto doświadczył?

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Artur , mi tez brakuje lampy na pre/wzmocnieniu , aby być w pełni zadowolonym . Dźwięk werbla w perkusji jest dwuwymiarowych zamiast 3d , do którego jestem przylampie SET przyzwyczajony.

Ale np w chórkach u Leonarda Cohena słyszałem wyraźniej jak panie biorą oddech, no to selektywnosc jest chyba lepsza od La Fontiane.

Zadziwiające za te cenę:)

A dsd w gratisie:)

Konto w trakcie usuwania

Co prawda ja u siebie nie miałem na odsłuchu tak znamienitych DAC jak Ty, ale potrafię docenić potencjał Vega, szczególnie, że cena tego sprzętu jest tak skrojona, że wielu audiofilów będzie mogło sobie pozwolić na ten sprzęt (jeżeli oczywiście sonicznie będzie pasować).

Życzę udanych odsłuchów

A

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dzięki uprzejmości Marcina GPS też posłucham VEGE ! Porównam ją z Lampizatorem level 4 i będzie wszystko wiadomo - tzn. na co zbierać pieniążki ;-)

Przyznam, że opcja DSD mnie pociąga - kiedyś miałem SACD i bardzo podobało mi się brzmienie tego formatu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W nowym The Absolute Sound jest recenzja Vega, początek jak na zdjęciu,

całość tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie jednak ciągle męczy chęć na Mirus

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Nie bardzo jest gdzie pisac o Auralic Vega jako przedstawicielu nowej grupy dac'ow odtwarzajacych dsd i nie kosztujacych chorych pieniedzy. Byl kiedys watek z pytaniem " czy super daki graja lepiej " ale nie moge go znalezc.

Wlasnie porownuje dac'a , ktorego mozna do tej grupy zaliczyc tzn Audio Aero La Fontaine z dakiem z nowej grupy - rozsadnie wycenionych dacow , ktore graja dsd.

Tak jak wczesniej napisalem w niektorych aspektach Vega dorownuje , a nawet przewyzsza La Fontaine o cenie detalicznej ok 70 k pln .

Sa to : zdolnosc do odtwarzania natywnego dsd( Fontanna nie gra dsd), obecnosc swietnego zegara Femto clock na pokladzie, 6 filtrow i niesamowita wrecz selektywnosc.

W moim odsluchu dostala prad z Acrolinka 9500 i stanela na platformie PAB w miejsce Fonatnny.

Sumarycznie La Fontaine gra dzwiekiem plynniejszym, bardziej wypelnionym , szczegolowsci dorownuje wysoka kultura dzwieku. Jest jak dojrzaly facet , ktorego stac na najlepsze rozwiazania w swoim hobby. Vega to mlody osilek, sila miesni zastepuje finezje i kulture Fontanny. Ale Vega jest w tym bardzo dobra. Do Vegi bardzo dobrze pasuje kabel usb Jcat , ktory nieco dociaza i bardziej wypelnia dzwiek w stosunku do Entreq Konstantin. Jednak dzwiek LaFontaine z Entreqiem ( Jcat nie chce wspolpracowac z La Fontaine , drugi raz to dzisiaj sprawdzilem ) ma duzo wiecej roznorodnych wybrzmien, jest bogatszy i plynniejszy, bardziej zniuansowany.

Wyczynowy , ale rowniez pelen kultury i oglady , ktorej nieco brakuje Vedze.

Jednoczesnie Vega ma swietna regulacje glosnosci i w polaczeniu ze Spec RSA M3EX jako koncowka mocy gra lepiej pod kazdym wzgledem od Fontannyw tej roli. Natomiast Fontanna gra duzo lepiej, kiedy sygnal idzie prosto z Dac'a do Spec'a jako integry.

Gdyby jednak wziac pod uwage relacje cena/jakosc to trzeba by te sprzety postawic na jednym poziomie. Sam Dac La Fontaine kosztuje ponad 40 tys pln i nie gra dsd a Vega 14 tys pln. A granie dsd wbrew sceptykom ma swoje atuty, odsluch Vegi przekonuje mnie ,ze warto miec te funkcje w dac'u nawet jesli natywnych nagran nie ma za wiele. Za to jak juz sa ( sluchalem plyty Bluecoast recordings za 50 usd ) to stanowia nowa jakosc w obcowaniu z dzwiekiem, gdzie hires nie sluzy analizie szczegolu , lecz maksymalizacji przyjemnosci, tak to odbieram.

Mysle , ze do 20 tys pln trudno bedzie znalezc lepsze urzadzenie.

Konto w trakcie usuwania

Mnie jednak ciągle męczy chęć na Mirus

Masz na myśli Resonessence Labs INVICTA MIRUS ?

Masz na myśli Resonessence Labs INVICTA MIRUS ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S. W tescie Vegi piora W. Paculy w highfidelity tez widzialem ksiazki na przetworniku, myslalem ze przeciw wibracjom :) A sam musialem je polozyc, bo inaczej sztywne kable unosily i przesuwaly Vege jak chcialy :)

Konto w trakcie usuwania

P.S. W tescie Vegi piora W. Paculy w highfidelity tez widzialem ksiazki na przetworniku, myslalem ze przeciw wibracjom :) A sam musialem je polozyc, bo inaczej sztywne kable unosily i przesuwaly Vege jak chcialy :)

To niestety plaga jest z tym zjawiskiem,ale damy rade.

Mam w planach test Harmonic Resolution SystemsDamping Plates mk.II

Ukryta Zawartość

Chociaż ceny książek bezkonkurencyjne (np.dzieła Lenina na wagę).

Ukryta Zawartość

Do Vegi bardzo dobrze pasuje kabel usb Jcat , ktory nieco dociaza i bardziej wypelnia dzwiek w stosunku do Entreq Konstantin. Jednak dzwiek LaFontaine z Entreqiem ( Jcat nie chce wspolpracowac z La Fontaine , drugi raz to dzisiaj sprawdzilem ) ma duzo wiecej roznorodnych wybrzmien, jest bogatszy i plynniejszy, bardziej zniuansowany.

Choroba, no i jak można rozwiązać tą zagadkę ?

Może takie wyjaśnienie byłoby najprostsze ?

" Na forum Audioasylum udziela się kilka osób które znają się na temacie. Jest tam dobry tekst na temat słyszalności kabli USB. Po jego przeczytaniu wierzę, że różne kable USB "słychać". Ale wyjaśnienie tego zjawiska jest zupełnie niemagiczne - słychać, jeśli używamy DACa który pobiera zrekonstruowany zegar z odbiornika USB. Po prostu masowo stosowane odbiorniki za kilka centów są tak dramatycznie złe, że zmiana impedancji kabla destabilizuje widmo jitteru odtworzonego zegara, co da się usłyszeć.

Ale to nie znaczy, że dobór kabla jest ważny, tylko że taki odbiornik (i DAC w którym jest zastosowany) nadaje się wyłącznie na śmietnik, a nie na produkt sprzedawany ludziom za pieniądze. "

Po prostu masowo stosowane odbiorniki za kilka centów są tak dramatycznie złe, że zmiana impedancji kabla destabilizuje widmo jitteru odtworzonego zegara, co da się usłyszeć.

To do mnie trafia w krótkich żołnierskich słowach

Po trzech dniach testów ja już Marcinowi Vegi nie oddałem:).

U mnie w systemie zastąpiła Aesthetixa Pandorę i wygrała rywalizację z Ayonem Stratosem,którego słuchałem ponad tydzień. Budżet miałem ponad dwukrotnie wyższy,ale Auralic daje tyle radości i przyjemności z odsłuchu,że po prostu musiał zostać!

A jak się ma do Pandory? Pandora bardzo czaruje lampami? Przez to jest mniej rozdzielcza? Wolniejsza?

Dokładnie.

U mnie Vega jest szybsza,bardziej szczegółowa,ale paradoksalnie nie mniej "lampowa".

( Jcat nie chce wspolpracowac z La Fontaine , drugi raz to dzisiaj sprawdzilem )

A może najprościej byłoby ten kabelek "przedzwonić" i sprawdzić czy wszystkie piny mają przejście ?

Jeśli odcięto zasilanie, to byłby dowód, że "La Fountaine" potrzebuje zasilania do swojego odbiornika USB.

A pod strzechy trafiają już kolejne urządzenia - poziom 500$ wg. niektórych nie powinien zagrać "z magią",

ale kto komu zabroni spróbować takiej aplikacji SABRE ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może najprościej byłoby ten kabelek "przedzwonić" i sprawdzić czy wszystkie piny mają przejście ?

Jeśli odcięto zasilanie, to byłby dowód, że "La Fountaine" potrzebuje zasilania do swojego odbiornika USB.

A to nie moja broszka. Nie gra, to biore taki , ktory gra. Mialem 3 rozne jcat'y i ciagle to samo. Widocznie jakies parametry kabla i wejscia w La Fontaine sie nie zgrywaja. Doswiadczylem juz roznych objawow takiego braku spasowania w ubieglym roku miedzy S10 i La Fontaine ,pisalem maile gdzie sie dalo , radzilem na CA i w koncu kupilem AP1 i problem sie rozwiazal.

Niech sie martwia konstruktorzy, nie klienci.

Konto w trakcie usuwania

Jestem zwplennikiem DSD od 2000 roku. Oczywiście w postaci płyt SACD. Nigdy nie mialem watpliwości wyższości tego formatu. Tu na forum pozamykano wszystkie wątki o SACD. I cieszę się, że teraz nastają czasy rozkwitu tej technologii w najczystrzej postaci. Czyli plików DSD64 i wyżej. Aktualnie sam zastanawiam się nad zakupem stosownego DACa i doświadczenia kolegów sa dla mnie cenne.

Mialem 3 rozne jcat'y i ciagle to samo.

Widocznie jakies parametry kabla i wejscia w La Fontaine sie nie zgrywaja

Tak właśnie trzyma się standardy - szok. Jcat nie odpowiedział Ci co zrobił ze swoim kablem, że

po prostu nie działa ? 4 druty wewnątrz i jak można namieszać - voo doo. Coś ma odcięte, na bank.

Przeprowadź test z drukarką - tak szybko uzyskasz odpowiedź.

W takim razie ten kabel obraża logiczne myślenie. Powinien trzymać standard dla tego typu połączeń, a jakoś

mocno od niego odbiega, skoro każdy inny kabel USB działa u Marslo O.K. a jedynie ten staje okoniem.

Nikogo nie kusi aby rozwiązać zagadkę tego kabla ? :)

A co Ty Bodex szukasz dziury w calym , nie chcesz , nie kupujesz , szczegolnie jak masz La Fontaine. Jak masz innego dac'a - spokojna glowa.

Konto w trakcie usuwania

Nie bardzo jest gdzie pisac o Auralic Vega jako przedstawicielu nowej grupy dac'ow odtwarzajacych dsd i nie kosztujacych chorych pieniedzy.

Jest taki wątek

Ukryta Zawartość

Specjalnie go założyłem aby podkreslić znaczenie jakości dźwięku uzyskiwanego z plików DSD i urządzeń umożliwiających ich odtwarzanie. Chodziło mi szczególnie o te ,,tańsze" DACi, w cenie do 20 tyś PLN lub maksymalnie 30 tyś. Od kiedy usłyszałem co one potrafią zainteresowałem się tym tematem. Dla mnie jest to pewien przełom technologiczny, który umozliwia kontakt z wysokiej jakości dźwiękiem w realnych cenach. W czasach gdy high-end odpłynał w rejony DACów po 160 tyś PLN.

Nie jestem zwolennikiem plików wysokiej rozdzielczości, zdecydowanie wolę dźwięk z płyty CD. Jednak porówanie tego samego nagrania z płyty CD i w formie pliku DSD pokazało wyraźnie co lepiej się prezentuje.

Spodziewałem się, że Vega zagra u Kolegi bardzo dobrze, dlatego prosiłem o recenzję. Miło mi że ja mogę przeczytać.

Proszę o więcej szczegółów, może jakies porównanie konkretnych nagrań, utworów na jednym sprzęcię i na Vedze?

Czy ktoś już porównywał Vegę z Calyx Femto?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Testowałem Vege na szeregu nagrań ,które bardzo dobrze znam.

Jak chodzi o 16/44,1 to badam wypełnienie i barwę ludzkiego głosu w niższych rejestrach np na płycie L. Cohena Old Ideas i na płycie Kayah i Bregovic np nr Trudno kochać, wysokie rejestry to zazwyczaj Cecila Bartoli. Hires to albumy Hrx 24/176,4 np Reveries - Massenet i Wolf Ferrari , deciaki na Hrx Age of Swing, orkiestry na Per Gynt Griega i uwertury Rossiniego xrcd, mam tez ulubione płyty na których badam barwę fortepianu i skrzypiec. Generalnie klasyka i jazz.

O szczegółach długo by gadać ,podsumowanie jak wyżej.

Konto w trakcie usuwania

Ja pierdzielę....NFZ musi nieźle płacić za te wszystkie badania!! To ja szczęśliwy człowiek jestem i Bogu za to dziękować!! Po prostu słucham muzyki jako całości i nic w tym czasie nie badam!!... :-)

Na rynku wkrótce pojawi się ciekawe urządzenie mające przede wszystkim bardzo dobre cechy użytkowe.

Ukryta Zawartość

Co ważne ma mozliwość zamontowania w środku dowolnego pod względem pojemnosci dysku twardego 3.5"/2.5"! Poza tym liczne gniazda usb umożliwiają podłączenie wiele dysków zewnętrznych.

Najwazniejsza sprawa to jednak możliwość odczytu wielu kodeków WAV/WAVE, MP3, AAC+, Vorbis, AC3, DTS, ALAC, FLAC, APE, WMA, up to 192kHZ/24bit, DSD, up to DSD 128 (5.6 MHz).

Urządzenie odtwarza też obraz! MPEG-2, MPEG-4, H.263, MPEG-4 AVC (H.264), up to 1080p with HD 192kHz/24bit audio

Wewnątrz siedzi DAC z ECD 2

Ukryta Zawartość

To nie będzie żaden high-end ale ma ten plus że jest to wszystko w jednym pudełku. Stawiam, wkładam zakupiony w sklepie dowolny dysk i gram z niego. Nie martwię się kablami, konfiguracjami i innymi pierdołami. Taki CD tylko że z plikami. W tym DSD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A high-end system for everyone.

Cena znana? W kilku tysiakach się zmieści?

Da się do tego prosto i tanio podłączyć Blue Raya jako napęd (transport)?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.