Skocz do zawartości
IGNORED

Standard DSD- kto doświadczył?

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się ma do chociazby SACD

DSD jest standardem zapisu na SACD, więc co tu porównywać ? :)

Dostępność nagrań w zasadzie jest zerowa.

Jak to zerowa ? Zmotywuj się tak jak inżynierowie LUMINa :)

"Kiedy wystartowaliście?

Pomysł zrodził się gdzieś w 2010 roku, kiedy tylko udało się zhakować PS3.

Wiedziałem, że ripowanie płyt SACD prędzej czy później stanie się rzeczywistością!

Skąd w ogóle wziął się pomysł na Lumïna?

W lecie 2010 roku opublikowano aplikację służącą do ripowania płyt SACD na konsoli PS3.

U siebie na półce miałem wtedy kilkaset tego rodzaju krążków. Posługując się konsolą Sony

mogłem skopiować je wszystkie w oryginalnej formie DSD....

W wyniku tych zabiegów wszyscy moi przyjaciele, którzy wcześniej używali niezwykle

kosztownych odtwarzaczy, które wymieniłem, sprzedali je, zaoszczędzili sporo dolarów i

mają w swoich systemach Lumïna! "

cyt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obyś dobrze wybrał, bo są już :

e20 Mk II: DSD 2.82MHz, DSD 5.64MHz, DSD 11.28MHz.

e20 Mk III: DSD 3.072MHz, DSD 6.144MHz and DSD 12.288MHz.

Wybrałem "Mk III with clock upgrade"

Na weekend planuje odsluch Auralic Vega, glownie interesuje mnie jakosc dsd. W tym celu nabylem droga zakupu plyte Blue Coast Collection za cale 50 dolcow , 2,8 MHz DSF . Czy ktos ma dobre zrodlo natywnego DSD 5,6 MHz?

Wybrałem "Mk III with clock upgrade"

A jak te Exasound sie kupuje tzn u producenta czy u polskiego dealera i czy mozna prosic o ceny?

Konto w trakcie usuwania

Na weekend planuje odsluch Auralic Vega, glownie interesuje mnie jakosc dsd. W tym celu nabylem droga zakupu plyte Blue Coast Collection za cale 50 dolcow , 2,8 MHz DSF . Czy ktos ma dobre zrodlo natywnego DSD 5,6 MHz?

A jak te Exasound sie kupuje tzn u producenta czy u polskiego dealera i czy mozna prosic o ceny?

Sprzedaż jest bezpośrednio u producenta. Nic nie wiem o dystrybucji w tym regionie. Ceny są na ich stronie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze będziecie CD do DSD konwertować ? :) To można załatwić on-line na pokładzie playera/DAC-a.

DSD do pobrania są tutaj :

www.davidelias.com

www.SuperHiRez.com,

www.HighDefTapeTransfers.com

www.NativeDSD.com.

Jeszcze będziecie CD do DSD konwertować ? :) To można załatwić on-line na pokładzie playera/DAC-a.

DSD do pobrania są tutaj :

www.davidelias.com

www.SuperHiRez.com,

www.HighDefTapeTransfers.com

www.NativeDSD.com.

Tu jest trochę o efektach konwersji PCM na DSD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest trochę o efektach konwersji PCM na DSD.

Ukryta Zawartość

Po tym linku wielki dmuchany balon jakim jest DSD, właśnie pękł. Ewidentnie pokazuje że zwykła płyta CD jest już wystarczająca. Zaś materiały 24bit/192 KHz aż nad to. No ale od przybytku głowa nie boli. Konfrontacja PCM z DSD ewidentnie pokazała że SACD jest zwykłym skokiem na kasę. Pliki w PCM owszem wygodne rozwiązanie uważam, że ludzie z czystego lenistwa będą podążać w tym kierunku. Ale szybkiej śmierci CD nie widzę a jak słyszę o wyprzedażach itp z powodu marnej jakości to bierze mnie śmiech.

W mojej ocenie można dalej kupować płyty CD i ripować dla wygody.

Ukryta Zawartość

Po tym linku wielki dmuchany balon jakim jest DSD, właśnie pękł. Ewidentnie pokazuje że zwykła płyta CD jest już wystarczająca. Zaś materiały 24bit/192 KHz aż nad to. No ale od przybytku głowa nie boli. Konfrontacja PCM z DSD ewidentnie pokazała że SACD jest zwykłym skokiem na kasę. Pliki w PCM owszem wygodne rozwiązanie uważam, że ludzie z czystego lenistwa będą podążać w tym kierunku. Ale szybkiej śmierci CD nie widzę a jak słyszę o wyprzedażach itp z powodu marnej jakości to bierze mnie śmiech.

W mojej ocenie można dalej kupować płyty CD i ripować dla wygody.

Posłuchamy sobie tej konwersji, zdecydujemy. Nie jestem zwolennikiem wydawania tak kategorycznych opinii na podstawie jednego blogu z pomiarami zrobionymi na Emu . Faktem jest , że znaczna część wydań SACD to w rzeczywistości upsample z PCM, natomiast ciekawi mnie jak zabrzmią natywne wydania DSD. W sieci jest dużo pozytywnych opinii na temat takich realizacji i są przesłanki techniczne za tym że może być to krok naprzód.

Czy ja wiem, czy są przesłanki techniczne w kierunku poprawy? Z tego co ja zaobserwowałem to DSD czysto technicznie jest gorsze. Nie jest to tylko moja opinia. Zobacz że na obecną chwilę parametrami DSD zbliża się do CD. Osobiście wybrał bym upsampling do PCM 32bit 384khz.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Dziś dotarł do moich rąk Exasound e20. Podłączyłem go z rozbiegu "as is" : na firmowym zasilaczu i kablu usb. Porównałem z ciekawości na szybko przez około 30 min na Jriver parę nagrań klasyki PCM 16/44 w trybie 1 do 1 bez konwersji i w trybie natywnej konwersji do 2xDSD na wyjściu słuchawkowym przez AKG K701. W trybie PCM->DSD brzmi wyraźnie lepiej i naturalniej w każdym aspekcie. Po prostu nie chce wracać do PCM. Nie byłem jak dotąd zwolennikiem stosowania upsamplingu w DAC-ach , nie podobały mi się brzmieniowo rezultaty, ale może przyjdzie zmienić zdanie. Coś więcej sensownego napiszę za parę tygodni po wygrzaniu i testach w głównym systemie.

Czy ktos ma dobre zrodlo natywnego DSD 5,6 MHz?

Takich realizacji jest na razie bardzo niewiele.

jest jeszcze Korg i jego soft AudioGate3-można zripować do DSD każdy materiał dżwiękowy.

No nie zupełnie każdy materiał raczej warstwę CD w większości przypadków.Robię eksperymenty.Jeżeli macie ISO SACD polecam do zgrywania SACD Extractor

Ukryta Zawartość

BoDeX - Bingo! dobrze wiedzieć,że będzie coraz większy wybór dzięki i pozdrowienia.

Ale szału też nie ma na razie

Ukryta Zawartość

A tego nie wolno nikomu pominąć ! :)

Ukryta Zawartość

Stereo DSD64 2ch 2.8 MHz / 1bit

Stereo DSD128 2ch 5.6 MHz / 1bit

Stereo DXD WAV 2ch 352.8 kHz / 24bit

Ukryta Zawartość

Marcin ,

Jak juz tu jestes, to mam niejasne na razie podejrzenie, ze Auralic Vega gra w niektorych aspektach lepiej od Audio Aero La Fontaine. Zeby tego byc pewnym musiabym posluchac jej na moim Crossfire III, ale nie jest to mozliwe jeszcze przez jakis czas.

Jednego jestem pewny - DSD jest nowa jakoscia sama w sobie, dzwiek rozdzielczy a duzo mniej atakujacy, mniej ostry, lekko zaokraglony, imo blizszy realowi.

Biorac pod uwage cene Vegi to rewelacja. Masz racje, regulacja glonosci dziala bardzo dobrze , a od poziomu 50 i wyzej jest swietnie.

Konto w trakcie usuwania

Co to są te pliki WAV DXD? Gdzie możne je kupić i jakie są wymagania sprzętowe?

Leniuszek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marcin ,

Jak juz tu jestes, to mam niejasne na razie podejrzenie, ze Auralic Vega gra w niektorych aspektach lepiej od Audio Aero La Fontaine. Zeby tego byc pewnym musiabym posluchac jej na moim Crossfire III, ale nie jest to mozliwe jeszcze przez jakis czas.

Jednego jestem pewny - DSD jest nowa jakoscia sama w sobie, dzwiek rozdzielczy a duzo mniej atakujacy, mniej ostry, lekko zaokraglony, imo blizszy realowi.

Biorac pod uwage cene Vegi to rewelacja. Masz racje, regulacja glonosci dziala bardzo dobrze , a od poziomu 50 i wyzej jest swietnie.

Wcale mnie to nie dziwi :)

Mariusz,

Widzę że Vega przyjechała cała i "spektakl się zaczął". U mnie Vega porównywana była tylko z M2Tech Young i co tu dużo mówić, oczywiście Vega przebiła "Młodego" w każdym calu, choć "Młody" to i tak znakomity DAC. Tak jak pisałem Tobie na priv, w tym odsłuchu skupiałem się na sprawdzeniu regulacji głośności Vega vs Manley The Wave. Choć Vega ma bardzo dobre pre cyfrowe, to jednak The Wave przebił Vegę. Z The Wave była lepsza barwa, nasycenie i kontrola nad końcówką mocy. Jestem już umówiony za jakiś czas z Marcinem, na drugą odsłonę - tym razem chcę odsłuchać na Vega pliki DSD w zestawie z pre Auralica. Zobaczymy jak to wypadnie w odsłuchu wtedy kiedy nie będzie pre lampowego.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.