Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Zreszta mam mocne wrazenie ze wiekszosc z Was dziala na rozwalenie tego watku roznymi prymitywnymi metodami. I to jest smutne ze wieloma z Was (nie wszystkimi) kieruje zwykla polska zawisc.:(((((

Nie pitol, zrób zaprezentuj a później się spieraj!

Ty widzę zacząłeś od dupy i słusznie ci wróża; z dużej chmury mały deszcz.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie pitol, zrób zaprezentuj a później się spieraj!

A watek o kaszankach to co? Przyznajcie przeciez to bylo na rozwalenie watku. Brawo udalo sie!!! Idzcie teraz do kosciola pomodlic sie i dac na tace!

Nie sadze aby zegary rubidowe byly lekarstwem, uwazam ze jitter niskookresowy nie jest tak bardzo istotny.

Jednym zdaniem zakopujesz całą wiedzę inżynieryjną świata ? Hmmmm .....

A watek o kaszankach to co? Przyznajcie przeciez to bylo na rozwalenie watku. Brawo udalo sie!!! Idzcie teraz do kosciola pomodlic sie i dac na tace!

Żeby coś rozwalić to najpierw trzeba to zbudować. Stasio skup się na pracy a nie na waleniu w klawiaturę!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dziekuje klolegom za uwage, Ja juz na audiostereo NIC wiecej nie napisze. ZEGNAM! dolaczam do wielu ktorzu opuscili to forum z podobnych przyczyn. Czesc!

No masz - obraził się na dobre ... no i ch*j z ponadczasowego DAC-a. :(

"To Wasz brak wiedzy nie moj...;)"

i stary stasiop powrocil, no coz, to w nim siedzi, a przyznanie mu racji tylko moze go rozzuchwalic, dlatego ostrozne z pochwalami, taki juz typ osobowosci

I po co tak pisać????

Przecież żeby (s)konstruować dobrego DAC-a TRZEBA mieć dużą wiedzę!!!

Ja na przykład nie mam, to się w tematach technicznych nie mądrzę, chyba tylko parę osób tutaj ma fachową wiedzę techniczną, a najgłośniej krzyczący, to chyba raczej nie.......

Ja Stanisława znam osobiście i choć uważam, że na forum "ostro szarżuje" to w realu naprawdę normalny, fajny Gościu.

I tyle. Kto jeszcze zna???

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Czesc SlawkuR wlasciwie to ucieszylem sie jak zobaczylem ze jestes moderatorem, mam nadzieje ze nie gniewasz sie za nasze ostre dyskusje...:) ale wspominam to mile wbrew pozorom, szanuje Twoja wiedze, nie mysle ze nie, tylko jak juz emocje wziely gore...:D

Otóż, to co nazywasz dyskusjami, ja nieco inaczej oceniłem z perspektywy czasu. To raczej rozmowy w stylu "mówił dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu". Więc zaprzestałem jakichkolwiek prób polemiki, skoro moje słowa nawet nie były brane pod uwagę.

Ale jak już słusznie zauważyłeś, jestem teraz moderatorem. I niezależnie od poprzednich doświadczeń z dyskusji, tym razem jako mod na pewno nie mogę ignorować kwestii czysto porządkowych. A kwestie te w bieżącym wątku wyglądają kontrowersyjnie i niejednoznacznie. Bo wątek w którym 90% postów nie mieści się w tematyce tytułowej, wymaga rozważenia co z nim dalej począć. A ku lepszemu dyskusja nie idzie jak widać.

A jesli chodzi o spdif to prawda jest taka ze musialbym 3-4 miesiecy dodatkowo popracowac w dziale badawczym ;)....mysle ze wiem jak zrobic naprawde dobre spdif ale na to potrzeba czasu, a ja go nie mam. Ale zwykle Spdif to bedzie dostepne w moim DAC-u jak ktos bedzie chcial. Sam nie wiem jak by to zagralo juz teraz...

Nastawiam sie na USB glownie.

Duzo ludzi juz slucha na czystym USB tylko malo w PL ;)

Tu pozwolisz, że nie podejmę jednak polemiki, z racji na poprzednie doświadczenia z naszych rozmów. Powtórzę tylko to co napisałem wcześniej. Moim zdaniem, DAC aspirujący do bycia sprzętem wysokiej klasy, bez wejścia spdif to kuriozum, kastrat sprzętowy. No chyba że dyskusja tyczy się sprzętów klasy popularnej. Ale wtedy to albo tytuł wątku nie taki jak należy, albo dyskusja dalsza w niewłaściwym miejscu.

• 5 miesięcy później...

Pojawilo sie w sieci zdjecie flakow Gryphona Kaliope. Z tego co patrze calkiem fajna konstrukcja ale czy to jest absolutnie najwyzsza polka DAC-ow mam duze watpliwosci.

Czy ktos sluchal moze tego DAC-a i ma ochote podzielic sie wrazeniami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gram na nim od 3 miesięcy. Dla mnie najlepszy z tego co miałem okazję słyszeć. U mnie wypadł lepiej niż Vivaldi, MSB i cała reszta. Od Metronome C-8 jest już tylko trochę lepiej, ale jednak. Gra bardziej soczystym i pełnym dźwiękiem niż np dCS, równie rozdzielczym. Dużo zależy od kabla AC i IC. Głęboka, szeroka scena, świetny bas, piękna góra. Co ciekawe gra swietnie po USB ale również po wejściach SPDIF/BNC i AES/EBU. Dla mnie na dziś nr 1, choć nie miałem Trinity. Jest muzykalny jak Metronome, co w sumie mnie zaskoczyło, a jednocześnie szczegółowy i selektywny jak MSB czy dCS. U mnie wpasował się wybitnie co nie znaczy, że w innym systemie będzie równie dobrze.

A co do twojej oceny po zdjęciu to daj sobie spokój. Pamietam jak cudem był dla ciebie dCS, a Metronome to był cienki Bolek. Potem dCS już takim cudem nie był, a Metronome w Monachium był super, póki nie miałeś pojęcia, że to C--8 w obudowie dla rynku Azjatyckiego. Gdy uświadomiłeś sobie własną wpadkę to znów Metronome był mniej cudowny, ale niezły. Gryphon Kalliope napewno nie jest tak wypasiony jak twój DAC ale po 1-...jest realnie a po 2-....jest zaraz za twoim, może za Trinity, tego nie wiem. Z ciekawostek ma super USB z bajerami i niezależnym zasilaniem bateryjnych, czyta też DSD 64, 128 ....oraz 256 i 512 na przyszłość.

calkiem fajna konstrukcja ale czy to jest absolutnie najwyzsza polka DAC-ow mam duze watpliwosci.

Wątpliwości ? Bo co ? Nie znasz kompletnie konstrukcji, a masz duże wątpliwości ?

Pokaż swojego DAC-a, popatrzymy i "ocenimy" ten kultowy wytwór Twojej wyobraźni. :)

A co do twojej oceny po zdjęciu to daj sobie spokój. Pamietam jak cudem był dla ciebie dCS, a Metronome to był cienki Bolek. Potem dCS już takim cudem nie był, a Metronome w Monachium był super, póki nie miałeś pojęcia, że to C--8 w obudowie dla rynku Azjatyckiego.

No co Ty...? ;) DCS caly stack w dalszym ciagu dla mnie jest numer jeden oraz Trinity prawdopodobnie rowniez numer jeden, kazdy ma cos czego nie ma inny. A ze moze byc jeszcze cos ponad te dwa DAC-i to juz inna para kaloszy.

Metronome u mnie w klasyfikacji jest z tylu, to jednak nizsza polka z uwagi na rozkraczenie sie tego zrodla na muzyce klasycznej co go dysklasyfikuje jest chodzi o zrodla absolutnego top-u. To ze mi sie podobal na niezbyt gestym jazzie i rozrywkowej to jest stanowczo za malo aby porownywac go do absolutnego top-u.

Jesli chodzi o ta ladna obudowe C8 w stylu poznego roko-koko to w dalszym ciagu uwazam ze to z pewnoscia 100% dwa inne DAC-i i dwa inne dzwieki. Pisalem o tym, obudowa antyrezonansowa w porownaniu ze zwykla blaszana na moja wiedze potrafi zmienic drastycznie dzwiek urzadzenia. No ale jesli sie upierasz to widocznie masz jakis powod, ja w kazdym badz razie w to nie wierze i kropka.

Gram na nim od 3 miesięcy. Dla mnie najlepszy z tego co miałem okazję słyszeć.

Gratuluje zakupu jak i przyjemnosci odsluchu :) Ciesze sie razem z Toba Twoja przyjemnoscia grania - jesli oczywiscie moge? ;)

Sabre ma swoje plus wiec z pewnoscia masz pewna szczegolowosc czego nie dawal Metronome a to jak wiemy rowniez potrafi cieszyc jak i krecic. ;)

U mnie wypadł lepiej niż Vivaldi,

Dodaj ze chodzi Ci o DAC Vivaldi a nie o caly stak, bo czytajacy moga miec watpliwosci przeciez...;)

Wątpliwości ? Bo co ? Nie znasz kompletnie konstrukcji, a masz duże wątpliwości ?

To zdjecie wlasciwie juz wystarczy aby poznac konstrukcje w 70% to jest na tyle duzo aby wiedziec gdzie zaoszczedzono a na czym sie skupiono i jaka jest filozofia. Dodatkowo DAC jest zrobiony na dwoch Sabre ( ktorego znam dokladnie ) co jeszcze bardzie ulatwia mi analize konstrukcji.

Nie sadze z prawdopodobienstwem 80-90% aby byl to poziom Vivaldiego stacka czy tez Trinity, pisze to nie sluchajac Kaliope, ale niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle co sluchal te trzy sprzety. ;)

No i na koniec, dzieki za krotki opis brzmienia Sly30. :)

Cały stack dCS nigdy mnie nie interesował. Poza tym porównywanie 3 skrzynek za 250 000zł (dCS) do jednej za 85 000(Gryphon) to trochę bez sensu.

Zresztą Gryphon też ma wejście na zegar, więc można podłączyć takowy, jeśli ktoś potrzebuje lub uważa, że ma to sens. Sens ma porównanie samego DAC-a Vivaldi do DAC-a Gryphona. I tu, przynajmniej u mnie w systemie Gryphon wypadł zdecydowanie lepiej, choć oba sprzęty to najwyższa półka. Jedyna wada, że Gryphon jest tylko czarny, a system mam srebrny. Zagrał jednak tak dobrze, że zagościł na dłużej, a front panel można dziś nieco oszukać. Teraz jest równie srebrny i szczotkowany jak reszta sprzętu…. :-)

Zresztą Gryphon też ma wejście na zegar, więc można podłączyć takowy, jeśli ktoś potrzebuje lub uważa, że ma to sens. Sens ma porównanie samego DAC-a Vivaldi do DAC-a Gryphona.

No jednak ma sens porownywanie do stacka, bo w Twoim Gryphonie masz wszystko to co w stacku, bo i upsampler i zegar z zaawansowanym anty-jitterem, odrebne zasilania, jak i dodatkowy madul autorski Gryphona ( tak mi sie zdaje ) przezegarowywania sygnalu.

Jest jedna rzecz ktora bardzo mi sie podoba w Kaliope a bardzo malo DAC-ow je ma, oddzielne zasilania dla kanalu lewego i prawego, w mojej ocenie to kosztuje ale powoduje wyjatkowy dzwiek. Niestety cos za co czesc cyfrowa musiala byc ciagnieta z tych samych traf co powoduje przechodzenie zaklocen z czesci analogowej na cyfrowa, no ale coz, cos za cos...:(

Jesli mialbym dalej chwalic sa tam bardzo dobre kondensatory, co tez z pewnoscia bedzie mialo duzy wplyw na efekt koncowy.

Mysle ze za te pieniadze dokonales dobrego sesnownego zakupu. ;)

To zdjecie wlasciwie juz wystarczy aby poznac konstrukcje w 70% to jest na tyle duzo aby wiedziec gdzie zaoszczedzono a na czym sie skupiono i jaka jest filozofia.

Chlopie, konstrukcje skrzypiec tez poznac na 70%, jak nie na 99%, a jak przychodzi potem posluchac konkretnych modeli badz rocznikow to roznice bywaja bardzo duze, tak wiec, daj juz spokoj z tym czytaniem dzwieku ze szklanej kuli.

Chlopie, konstrukcje skrzypiec tez poznac na 70%, jak nie na 99%, a jak przychodzi potem posluchac konkretnych modeli badz rocznikow to roznice bywaja bardzo duze, tak wiec, daj juz spokoj z tym czytaniem dzwieku ze szklanej kuli.

A co ma piernik do wiatraka? :D

Wiatrak mieli produkty z których powstają pierniki - to ma ! :)

A tak na serio, to zakrawa na nerwicę natręctw ... Stasiop, daj już na luz a marnowany czas przeznacz

na dopieszczanie swojej konstrukcji. Masz ogromną szansę aby zabłysnąć i pokazać wszystkim gdzie raki

zimują - magazyn High Fidelity zaprasza konstruktorów do zaprezentowania i przetestowania urządzeń DIY

na swoich łamach, skorzystaj z tego i zawstydź wszystkich !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy zmniejszenie jitter'a na drodze spdif-spdif może być lepsze niż usb-spdif ?

To wszystko zalezy od konstrukcji, na spdif - spdif rowniez mozna uzyskac bardzo niskie wartosci jitteru. To jednak USB-spdif z uwagi na swa mozliwosc transmisji asynchronicznej wydaje sie byc rozwiazaniem gdzie z jitterem mozna zejsc do znacznie mniejszych wartosci. Dodatkowo zmienna jest tutaj tez to ze samo przejscie z transmisji asynchronicznej USB do spdif wymaga stosowania petli PLL co samo juz w zalozeniu wprowadza znaczny jitter. To jednak z uwagi na sterowanie tego z trasmisji USB ( ktora to moze byc ultra nisko-jitterowa) pozwala na znacznie mniejsze bledy samej PLL, to tez transmisja USB-spdif wydaje sie byc lepsza transmisja. Ale zaznaczyc trzeba tez, ze regul sztywnych tutaj nie ma i wszystko to zalezy od wielu jeszcze innych czynnikow jak i wewentrznych konstrukcji. Najlepsza metoda jaka stosuje sie to wlasny odsluch w domu, ta metoda jest sprawdzona i szeroko stosowana.;)

Jest obecnie jeszcze jeden pretendent do najwyzszej polki top-endowych DAC-ow: Light Harmonic Da Vinci Digital-to-Analog Converter

Ukryta Zawartość

Z tego co czytam na jego temat okazuje sie on byc dosc podobna konstrukcja w swym zalozeniu jak Trinity DAC, bo tez jest to typowy PCM z drabinka rezystorowa jako przetwornikiem, nie posiada typowego oversamplingu, nie obsluguje z uwagi na swa architekture ( tak sadze ) DSD.

Widac jest juz obecnie pewna tendencja ze jednak DSD to nie jest za dobra droga w audio, oczywiscie jesli chodzi o najwyzsza polke sprzetow.

Sam design moim zdaniem mocno kontrowersyjny, ale byc moze znajda sie osoby ktorym taka stylizacja odpowiada.

Ktos cos slyszal na jego temat, ktos cos wie? A moze ktos ma w domu i slucha? ;)

post-31719-0-87083200-1403610463_thumb.jpg

post-31719-0-20349500-1403610471_thumb.jpg

post-31719-0-74231700-1403610478_thumb.jpg

post-31719-0-46703000-1403610483_thumb.jpg

post-31719-0-31026400-1403610488_thumb.jpg

post-31719-0-48584500-1403610493_thumb.jpg

post-31719-0-84423300-1403610498_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.