Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Moze jednak kupilbys i postawil obok chocby takie cos do porownania na stoliku.... mielibysmy punkt odniesienia bo nic nie zastapi porownania "leb w leb"...

http://www.ebay.co.uk/itm/251423028755?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Panowie zaciekawiła mnie wasza dyskusja na temat Lampizatora przetwornika bez przetwornika .Jest to bardzo proste i banalne. Przecież DXD,DSD to zwykły PCM ,żeby uzyskać dzwięk (sygnał audio) z PCM wystarczy przepuścić PCM prze odpowiedni filtr dolnoprzepustowy zwykły typ RC wystarczy 6dB/oktawę i mamy sygnał audio HI-END !!!. Usciślając LPF fc-34 kHz.

Ot i cała tajemnica czarnej puszki. Istotą sprawy jest jak wytworzyć plil DSD ze zwykłych WAV,FLAC itp.

Moze jednak kupilbys i postawil obok chocby takie cos do porownania na stoliku.... mielibysmy punkt odniesienia bo nic nie zastapi porownania "leb w leb"...

Wiesz co wole? Koncert na zywo..i do tego sie odnosze.

TAD ' ziu AD 2012 byl jedynym tranem jakiego bym mogl miec w domu, tego z 2013 na pewno nie .

Jestem pewny Mariusz chociaz znamy sie tylko wirtualnie to mamy podobny gust co do sluchania Muzyki ze sprzetow. Ja podchodze do tego jeszcze od strony konstrukcji, musisz to zrozumiec.

Ale nie ma takich jednoznacznych plyt no moze za wyjatkiem tylko tych nagran.......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale nie zrozumiales mnie chodzi mi o bycie fiyczne na koncercie z muzykami i prawdziwymi instrumentami wtedy jest prawdziwy odnosnik i to jest moj wzorzecz a nie jakis tam CD grajek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TAD ' ziu AD 2012 byl jedynym tranem jakiego bym mogl miec w domu, tego z 2013 na pewno nie .

Bo w 2012 grały topowe trany a w 2013 podstawowy model integry. Różnica zasadnicza.

Bo w 2012 grały topowe trany a w 2013 podstawowy model integry. Różnica zasadnicza.

Oba systemy jak dla mnie byly dobre, ale ten z 2012 to fakt byl duzo lepszy. Ale nie wiem ja sluchalem go tez chyba na AS2011 czy cos mi sie juz pomylilo?

Rzeczywiście, wstrząsające wrażenie. Nawet masę w gwiazdę połączyli. Wprawdzie na pająka, ale jednak. Widać, że konstrukcja przemyślana i dopieszczona w najdrobniejszych szczegółach. :)

Tak się składa, że wpis o podobnej treści zamieścił ktoś na forum WBF, gdzie do sprawy ustosunkował się konstruktor, więc go tu przytoczę:

a short comment on your Statement, on the first view it Looks like there is space for further improvement, but that is not true. The switched mode power supply is the best possible solution and of course I use parts of the market leader with synchron rectifier at the Input.

No 50Hz hum from the transformer, neither mechanical nor electrical. No external mu-metal shielded power unit necessary. I designed in the past sensor electronic for space applications and we always used SMPS since you have no wall connector in your space ship. :-) At least not at that time.

Even if the used VCOCXO are very low senstive to any accearation (less than 1ppb per g) it is not good to have mechanical Vibration in the enclsoure.

At least it is my design philosophy.

The Output voltage of this modules are connected to two low drop voltage Regulator, after that I have a passive common mode filter, which reduces the the ripple further and that filter feeds another voltage Regulators. That means the voltage is 3 times clean from any artefacts of the SMPS before it goes to the main PCBs and on These PCBs there are the real lownoise voltage Regulators. Overall there are roughly 30 voltage Regulators inside the DAC. By the way I use the same technique in the TRINITY Phono and there I have to amplify Signal smaller than 1nV!!!!

Actually you can calulated the necessary so called "power supply rejection" which is part of the data Sheets.

3yhp.jpg

As you can see the PCM 1704 has a very good power supply rejection by itself and it gets a supply voltage with less than 15µV noise on it. This has to be devided by the worse case of 80dB(10.000) and you get the value visible at the DAC IC Output, which is in the range of 1,5nV. Means this remaining power supply noise is by a factor of 1000 to small to harm the Output Signal.

Back to the ribbon cable I assume that you donot know that These cable carry ballanced signals and that These ribbon cable are use as terminated Transmission lines with a bandwidth of 600MHz. Another Advantage is that the digital gorund bouncing stays on the Input board. If you would design eveything on one board you will significant degree the Performance and will get a lot of digital noise on your analog board, especially since I have no active low-pass filter in the Signal chain between DAC and XLR connector.

By the way These cable are not cheap ribbon cable, even if they are vey small each contact can handle 4A!!!.

You have always see the complete package and believe me I know what I do. Or as Mr. Royce alreday said "Small things make perfection, but perfection s not a small Thing"

Wyraźnie widać, że żaden aspekt konstrukcji tego DACa nie jest przypadkiem - ani zasilacz impulsowy (obecny przecież także w topwych urządzeniach Linna, Playback Designs czy EMM Labs) ani ten nieszczęsny kabelek, z którego się tak chętnie wszyscy naśmiewają.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu powyższego wpisu, większość osób bardziej krytycznie podejdzie do swojej realnej wiedzy na temat cyfrowego audio, jak również zastanowi się dwa razy, zanim skrytykuje coś, o czym nie ma zielonego pojęcia. (Oczywiście mówię tu o tych osobach, które będą w stanie przeczytać ten tekst ze zrozumieniem. Pozostali, powinni rozpocząć edukację od innego pola.)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak się składa, że wpis o podobnej treści zamieścił ktoś na forum WBF, gdzie do sprawy ustosunkował się konstruktor, więc go tu przytoczę:

a short comment on your Statement, on the first view it Looks like there is space for further improvement, but that is not true. The switched mode power supply is the best possible solution and of course I use parts of the market leader with synchron rectifier at the Input.

No 50Hz hum from the transformer, neither mechanical nor electrical. No external mu-metal shielded power unit necessary. I designed in the past sensor electronic for space applications and we always used SMPS since you have no wall connector in your space ship. :-) At least not at that time.

Even if the used VCOCXO are very low senstive to any accearation (less than 1ppb per g) it is not good to have mechanical Vibration in the enclsoure.

At least it is my design philosophy.

The Output voltage of this modules are connected to two low drop voltage Regulator, after that I have a passive common mode filter, which reduces the the ripple further and that filter feeds another voltage Regulators. That means the voltage is 3 times clean from any artefacts of the SMPS before it goes to the main PCBs and on These PCBs there are the real lownoise voltage Regulators. Overall there are roughly 30 voltage Regulators inside the DAC. By the way I use the same technique in the TRINITY Phono and there I have to amplify Signal smaller than 1nV!!!!

Actually you can calulated the necessary so called "power supply rejection" which is part of the data Sheets.

3yhp.jpg

As you can see the PCM 1704 has a very good power supply rejection by itself and it gets a supply voltage with less than 15µV noise on it. This has to be devided by the worse case of 80dB(10.000) and you get the value visible at the DAC IC Output, which is in the range of 1,5nV. Means this remaining power supply noise is by a factor of 1000 to small to harm the Output Signal.

Back to the ribbon cable I assume that you donot know that These cable carry ballanced signals and that These ribbon cable are use as terminated Transmission lines with a bandwidth of 600MHz. Another Advantage is that the digital gorund bouncing stays on the Input board. If you would design eveything on one board you will significant degree the Performance and will get a lot of digital noise on your analog board, especially since I have no active low-pass filter in the Signal chain between DAC and XLR connector.

By the way These cable are not cheap ribbon cable, even if they are vey small each contact can handle 4A!!!.

You have always see the complete package and believe me I know what I do. Or as Mr. Royce alreday said "Small things make perfection, but perfection s not a small Thing"

Wyraźnie widać, że żaden aspekt konstrukcji tego DACa nie jest przypadkiem - ani zasilacz impulsowy (obecny przecież także w topwych urządzeniach Linna, Playback Designs czy EMM Labs) ani ten nieszczęsny kabelek, z którego się tak chętnie wszyscy naśmiewają.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu powyższego wpisu, większość osób bardziej krytycznie podejdzie do swojej realnej wiedzy na temat cyfrowego audio, jak również zastanowi się dwa razy, zanim skrytykuje coś, o czym nie ma zielonego pojęcia. (Oczywiście mówię tu o tych osobach, które będą w stanie przeczytać ten tekst ze zrozumieniem. Pozostali, powinni rozpocząć edukację od innego pola.)

Wiesz co Adam?to jest POLSKO JĘZYCZNE forum , ja angielski znam nieźle, niemiecki bardzo dobrze-znasz??Tnie?? to może teraz ja wkleję niemieckie opisy tego audiocuda i trochę podrę z Ciebie łacha.Chcesz dyskutować to rób to po Polsku, albo wyżywaj się na audiogonie.Ostatni akapit pozostawiam bez komentarza, bo jest całkowicie pozbawiony klasy,też zacznij edukacje od innego pola,nazywa się KULTURA osobista

eot!!

(a ja chodzilem na setki koncertow w najlepszych salach)

jamowie - kolejny raz i ostatni uprzejmie prosze o wpisy w temacie.

Proszę bardzo, proszę w takim razie napisać tylko o polowie z nich z wymienienie sal-tych znamienitych ma się rozumieć, myślę ,że to pomoże czytelnikom ocenić pana słuch i gust muzyczny, a także pomoże panu zarobić na produkcie, który lansuje pan w swoim wątku.

Proszę o precyzyjną odpowiedź

.Ostatni akapit pozostawiam bez komentarza, bo jest całkowicie pozbawiony klasy,też zacznij edukacje od innego pola,nazywa się KULTURA osobista

Kolego mialo byc bez wycieczek osobistych! Jeszcze jeden wpis w takim stylu i dostajesz bana!

Chcesz poznać moją szczerą odpowiedź - nie chce mi się tego ludziom tłumaczyć. Mógłbym, ale po prostu szkoda mi czasu. Na tym forum, poza kilkoma osobami, i tak nie ma partnerów do rzeczowej dyskusji.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to wrzuci sobie to w google i spróbuje to zrozumieć. A jeżeli i to mu nie pomoże, to niech przyjmie do wiadomości, że są to rzeczy techniczne, o których nie ma i nie będzie miał pojęcia.

A jak już to do niego dotrze, to może przestanie siedzieć na tym forum i tracić czas na dyskusję ślepych o kolorach, a zacznie słuchać muzyki. Do czego szczerze zachęcam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kolego mialo byc bez wycieczek osobistych! Jeszcze jeden wpis w takim stylu i dostajesz bana!

Proszę podać punkt regulaminu, który został naruszony?To nie jest wycieczka osobista, tylko reakcja na impertynencki ton pana kolegi Elberotha,napisana w grzeczny i rzeczowy sposób, proszę skupić się na swoim wątku i zapytać kolegę Adama, czy ostatni akapit jego wypowiedzi nie jest aby osobistą wycieczką wobec userów nie znających angielskiego.

Pragnę też zaznaczyć,że nie jestem pana kolegą!

Chcesz poznać moją szczerą odpowiedź - nie chce mi się tego ludziom tłumaczyć. Mógłbym, ale po prostu szkoda mi czasu. Na tym forum, poza kilkoma osobami, i tak nie ma partnerów do rzeczowej dyskusji.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to wrzuci sobie to w google i spróbuje to zrozumieć. A jeżeli i to mu nie pomoże, to niech przyjmie do wiadomości, że są to rzeczy techniczne, o których nie ma i nie będzie miał pojęcia.

A jak już to do niego dotrze, to może przestanie siedzieć na tym forum i tracić czas na dyskusję ślepych o kolorach, a zacznie słuchać muzyki. Do czego szczerze zachęcam.

Adam jak Cię to mierzi to tu nie pisz, nie ma przymusu, ale taka manifestacja typu poczytajcie se buraki a jak nie kumacie o co chodzi to się douczcie jest -prostacka?Pomyśl o tym.

Panowie zaciekawiła mnie wasza dyskusja na temat Lampizatora przetwornika bez przetwornika .Jest to bardzo proste i banalne. Przecież DXD,DSD to zwykły PCM ,żeby uzyskać dzwięk (sygnał audio) z PCM wystarczy przepuścić PCM prze odpowiedni filtr dolnoprzepustowy zwykły typ RC wystarczy 6dB/oktawę i mamy sygnał audio HI-END !!!. Usciślając LPF fc-34 kHz.

Ot i cała tajemnica czarnej puszki. Istotą sprawy jest jak wytworzyć plil DSD ze zwykłych WAV,FLAC itp.

DSD to nie PCM natomiast DXD to PCM. DSD można z przybliżeniem traktować jak PWM, PLM, PDM.

Przy okazji - mignął mi gdzieś jakiś kwiecisty opis brzmienia Trinity autorstwa Szymona. Nie mogę go teraz odszukać, więc skorzystam z okazji i zadam w tym wątku pytanie o to gdzie miał okazję go posłuchać.

>Elberoth

Dobra, przeczytałem. Wierzę, że nic nie jest tam przypadkowe, więc posypuję głowę popiołem. Podtrzymuję jedynie opinię, że za tę kasę powinno to trochę lepiej wyglądać - i w środku, i na zewnątrz.

Widzę że Rafael także zadał takie pytanie, i nie uzyskał odpowiedzi.

Back to the ribbon cable I assume that you donot know that These cable carry ballanced signals and that These ribbon cable are use as terminated Transmission lines with a bandwidth of 600MHz.

Witaj Elberoth

Autor tego wpisu raczej odpowiada na zarzut zastosowania "taśmy" jako przewodu łączącego sekcję cyfrową z modułami przetworników C/A natomiast nic tutaj nie znalazłem o tzw "masie w gwiazdę". Nie znam całego tekstu (proszę o link) ale odpowiedź na ten zarzut mnie przekonuje (podobne rozwiązanie było w DAC ML No36). Natomiast przewody nazwane przez forumowicza Twonk "masa w gwiazdę" to moim zdaniem znana z EMC technika ekwipotencjalizacji obudowy przetwornika.

Pozdrawiam

>Elberoth

Dobra, przeczytałem. Rozumiem, że nic nie jest tam przypadkowe, więc posypuję głowę popiołem. Podtrzymuję jedynie opinię, że za tę kasę powinno to trochę lepiej wyglądać - i w środku, i na zewnątrz.

Piotrze,

Co miało by twoim zdaniem lepiej wyglądać w środku (bo o designie urządzenia nie dyskutuję - gusta są różne) ?

Witaj Elberoth

Autor tego wpisu raczej odpowiada na zarzut zastosowania "taśmy" jako przewodu łączącego sekcję cyfrową z modułami przetworników C/A natomiast nic tutaj nie znalazłem o tzw "masie w gwiazdę". Nie znam całego tekstu (proszę o link) ale odpowiedź na ten zarzut mnie przekonuje (podobne rozwiązanie było w DAC ML No36). Natomiast przewody nazwane przez forumowicza Twonk "masa w gwiazdę" to moim zdaniem znana z EMC technika ekwipotencjalizacji obudowy przetwornika.

Pozdrawiam

Przyznam się szczerze, że zacytowałem pierwszy z brzegu wpis o kablach (akurat padło na Twonka), być może powinienem był zacytować inny - jak zajrzysz na wcześniejsze strony tego wątku, to zobaczysz że bardzo wile osób podnosi zarzut stosowania kabli do połaczeń.

Forumowicz 'jamowie' zostal przeze mnie zbanowany nie z uwagi na jakies porachunki personalne ale pomimo moich prosb i ostrzezen nie pisal w temacie tego watku jak i stosowal tutaj czeste ataki personalne. Mysle ze zasluzyl na uczciwego bana. Tlumacze sie, bo staram sie byc obiektywny nie kierowac sie swoim lubie nie lubie. Mam nadzieje ze rozumiecie.

Adamie,

Chciałbym może, żeby to trochę mniej przypominało na pierwszy rzut oka bebechy jakiegoś amplitunera. ;-) Ot na przykład chętnie bym widział całą obudowę wyfrezowaną z jednego masywnego bloku aluminium, gdzie poszczególne segmenty mają swoje własne komory, a kable idą także w wyfrezowanych rowkach. Takie drobiazgi - cieszące oko i wzbudzające zaufanie. Nie słuchałem, więc nie wiem jak to gra. Wierzę, że rewelacyjnie, ale za tę cenę chętnie zobaczyłbym jakieś małe konstruktorskie arcydzieło - nie tylko pod względem dźwięku, ale także wyglądu. Tak, jak jest teraz, nie wygląda to na "cost no object".

Witaj Elberoth

Czyli jednak ktos rozumie co tu sie pisze...Brawo!

Ot na przykład chętnie bym widział całą obudowę wyfrezowaną z jednego kawałka aluminium, gdzie poszczególne segmenty mają swoje własne komory

Wydaje mi się jeśli dobrze zauważyłem ,że obudowa ma wyfrezowane przestrzenie/komory na poszczególne sekcje.

Przy okazji - mignął mi gdzieś jakiś kwiecisty opis brzmienia Trinity autorstwa Szymona. Nie mogę go teraz odszukać, więc skorzystam z okazji i zadam w tym wątku pytanie o to gdzie miał okazję go posłuchać.

Jest w tym watku, chyba na 2,3 stronie

DSD to transformacja PCM ! ! !

DXD to najwyżej taktowany sposób zapisu studyjnego - z tego robi się wszystko: DSD jak i dowolne PCM

Do DSD można przenieść wszystko co się nam wymarzy - także MP3 (po zdekodowaniu i upsamplingu )

Wydaje mi się jeśli dobrze zauważyłem ,że obudowa ma wyfrezowane przestrzenie/komory na poszczególne sekcje.

Tak to jest zrobione z jednego klocka alu. Zrobil to tak aby bylo taniej na frezarce ;) no coz oszczedzaja bogaci kazdemu sie oplaci ;)

DSD to transformacja PCM ! ! !

Proszę o rozwinięcie tezy - transformację mam rozumieć wprost jako przekształcenie ?. Przyzwyczaiłem się rozdzielać modulację delta-sigma (SDM czyli DSD) od modulacji kodowo-impulsowej (PCM , LPCM - płyta CD audio).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.