Skocz do zawartości
IGNORED

Acoustic Energy Reference 3

niedźwiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tej angielskiej, legendarnej firmie która wypuściła na rynek nowe, referncyjne kolumny?

Miałem przyjemność posłuchania modelu Reference 3 na swoim systemie i nie ukrywam że ... bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie brzmienie AE.

Wyskoie tony to prawdziwy HI-END, środek dość mocno nasycony detalami, dobrze kontrolowany, wielobarwny bas w zamkniętej obudowie, niesamowita szybkość i dynamika przy zachowaniu muzykalności.

Kolumny były wyjęte świeżo z pudeł, więc nie pokazały w pełni swoich mozliwości ale mimo tego znalazły sie na mojej liście zakupowej.

Dobrze im się przyjrzałem i wykonanie to najwyższej klasy stolarka, patent na wielowarstową obudowę i dziwięć warstw lakieru na hebanowym fornirze.

Postarali sie nie tylko w kwestii dźwięku ale i wyglądu.

Cena... do przełknięcia w tej klasie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109212-acoustic-energy-reference-3/

Co sądzicie o tej angielskiej, legendarnej firmie która wypuściła na rynek nowe, referncyjne kolumny?

Miałem przyjemność posłuchania modelu Reference 3 na swoim systemie i nie ukrywam że ... bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie brzmienie AE.

Wyskoie tony to prawdziwy HI-END, środek dość mocno nasycony detalami, dobrze kontrolowany, wielobarwny bas w zamkniętej obudowie, niesamowita szybkość i dynamika przy zachowaniu muzykalności.

Kolumny były wyjęte świeżo z pudeł, więc nie pokazały w pełni swoich mozliwości ale mimo tego znalazły sie na mojej liście zakupowej.

Dobrze im się przyjrzałem i wykonanie to najwyższej klasy stolarka, patent na wielowarstową obudowę i dziwięć warstw lakieru na hebanowym fornirze.

Postarali sie nie tylko w kwestii dźwięku ale i wyglądu.

Cena... do przełknięcia w tej klasie.

Panie, reklamy to nie tutaj, no chyba ze dasz 50% rabatu, to moze to jakos przelkniemy ;)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Wygląda to ewidentnie na reklamę. A co do kolumn to nie wiedziałem, że to legendarna firma. Na czym polega owa legenda?… :-) Poza tym to chyba nie zakładka dla tych kolumn. Po prostu kolejne kolumny HiFi wśród setek innych.

Miałem przyjemność ......... i zajrzałem jaka cena do przełknięcia Panie "niedźwiedź".

Ano tylko taka :) jedna sztuka

Ukryta Zawartość

pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

Wygląda to ewidentnie na reklamę. A co do kolumn to nie wiedziałem, że to legendarna firma. Na czym polega owa legenda?… :-) Poza tym to chyba nie zakładka dla tych kolumn. Po prostu kolejne kolumny HiFi wśród setek innych.

Legenda AE to model AE1.

Miałem przyjemność ......... i zajrzałem jaka cena do przełknięcia Panie "niedźwiedź".

Ano tylko taka :) jedna sztuka

Ukryta Zawartość

pozdrawiam wszystkich

20 tysiecy za pare? Eee, niee, to nie moze byc Hi End, ktos tu obrazil majestatyczny pomnik muzycznej wartosci. Jak chcesz z 20 tysiacami dyskutowac w Hi Endzie, to pozostaja tematy kabli, wkladek gramofonowych i kondycjonerow. Sznur za 20 kola przyspiesza nieco tetno, robi jeszcze jakies wrazenie. Ale zeby z tak tanimi kolumnami szwedac sie po czerwonych dywanach? Za dwadziescia tysiecy to koledzy maja kapcie na nogach. Zbladziles Kolego....wskazane publiczne przeprosiny na glownej i z piec zdrowasiek w niedziele.

Panie, reklamy to nie tutaj, no chyba ze dasz 50% rabatu, to moze to jakos przelkniemy ;)

Co za paskudny niedzwiedz, zalogowal sie w 2011 roku, zeby uderzyc z kryptoreklama 3 lata pozniej!!

Ukryta Zawartość

Te kolumienki to raczej na hujend wyglądają....

Tego nawet najstarsi audiofilscy Aborygeni nie pamietaja! Ocena brzmienia za pomoca wzroku! Takich rzeczy nawet Wojciech P. nie potrafi :)

Tego nawet najstarsi audiofilscy Aborygeni nie pamietaja! Ocena brzmienia za pomoca wzroku! Takich rzeczy nawet Wojciech P. nie potrafi :)

modrzew47 chyba ma jakiś dar nadprzyrodzony i po obrazku potrafi napisać krótko i zwięźle opinię na każdy temat, no ale przeciez każdemu wolno...

W poniedziałek będę miał już te kolumny u siebie po wymianie z Dynaudio S25 SE, które też nie należą do grupy produktów zwanych tak dumnie "HI-END" bo chyba tylko cena jest wyznacznikiem a nie jakość produktu.

Dam sowicie na tacę w niedzielę i okażę skruchę to może bogowie HI ENDU wybaczą mi ten niefortunny wpis abym mógł słuchać muzyki na swoim jakże skromym zestawie.

Bez jaj. Ocenianie na odległość, to absolutna norma dla Patricka z sąsiedniego forum:) Ba! Niedługo ponoć, będzie to robił za kasę...

Sądzę, że z dużą dozą prawdopodobieństwa może to być hi-end. Choć jak dotąd, (przeważnie) były to wiele droższe rzeczy. Ale może choć dźwięk? Czekamy na relację...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie rób jaj? Za kasę? Gdzie ? Kiedyś tam wszedłem i rzuciłem okiem. Żenujące wypociny frustrata. Ani jednego sensownego wpisu o czymkolwiek z dziedziny audio. Widać że zero pojęcia i zero doświadczeń. Za to w każdym wpisie fala krytyki. To jakaś ofiara losu.

20 tysiecy za pare? Eee, niee, to nie moze byc Hi End, ktos tu obrazil majestatyczny pomnik muzycznej wartosci. Jak chcesz z 20 tysiacami dyskutowac w Hi Endzie, to pozostaja tematy kabli, wkladek gramofonowych i kondycjonerow. Sznur za 20 kola przyspiesza nieco tetno, robi jeszcze jakies wrazenie. Ale zeby z tak tanimi kolumnami szwedac sie po czerwonych dywanach? Za dwadziescia tysiecy to koledzy maja kapcie na nogach. Zbladziles Kolego....wskazane publiczne przeprosiny na glownej i z piec zdrowasiek w niedziele.

Co za paskudny niedzwiedz, zalogowal sie w 2011 roku, zeby uderzyc z kryptoreklama 3 lata pozniej!!

Mario: A bo to malo ludzi probuje w ten malo udolny sposob wzmocnic swa pozycje sprzedazna?

Niedzwiedz: to chyba krotka lista zakupowa byla?Jeden kolega tu na forum od roku szuka juz wysokoskutecznych kolumn hi-end i znalezc nie moze, a Ty tak szast prast i juz po zawodach? ;)

Jacys konkurenci tych kolumn? No i czy maja jakies wady?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mario: A bo to malo ludzi probuje w ten malo udolny sposob wzmocnic swa pozycje sprzedazna?

Niedzwiedz: to chyba krotka lista zakupowa byla?Jeden kolega tu na forum od roku szuka juz wysokoskutecznych kolumn hi-end i znalezc nie moze, a Ty tak szast prast i juz po zawodach? ;)

Jacys konkurenci tych kolumn? No i czy maja jakies wady?

Wcale nie szast prast:)

Nie było łatwo ze względu na akustykę i kubaturę pomieszczenia.

Zaledwie 16 mk2 i w kwadracie. Pomimo zastosowania ustrojów akustycznych wiekszość kolumn odpadła w przedbiegach.

Wszystkie kolumny które miały bas reflex z tyłu, wzbudzały się przy "najniższych" a niestety nie ma opcji odsunięcia ich daleko od ścian lub wstawienia w rogach pułapek basowych.

Zaledwie ułamek kolumn ma BR z przodu i tu już lepiej, ale brzmieniowo mi nie odpowiadały, dopiero obudowa zamknięta okazała się wybawieniem.

W grę wchodziły tylko wolnostojące. Podstawkowców już się "namiałem" w życiu i zawsze brakowało mi tego "zejścia" najniższych.

Fakt że elektronikę zmieniłem i to też zawarzyło o decyzji.

Jeśli chodzi o wady, to wygląd nie do końca w moim typie, te srebrne głośniki wyglądają jak z boomboxa ale mozna słuchać z maskownicą:)

W dźwięku, trochę brakowało mi głębi i skupienia sceny muzycznej pomiędzy głośnikami - to vs. w Dynaudio. Średnica lekko rozjasniona - było to słychać przy straszych, gorzej nagranych płytach, z pozostałymi niedomaganiami mogę żyć i liczę że jak się wygrzeja to wiekszość się poukłada. Tak było też z Dynaudio.

Konkurencja której słuchałem to był Sonus faber, Harbeth SHL5- znowu podsatwkowiec, Amphion 7L, JBL Studio monitor 4429E, Magnepan 1.7, Tannoy Stirling SE a reszty to juz nie pamiętam.

Raczej kręciłem się przy kolumnach do 20k i padło na AE.

Mam dość ciepłą i łagodnie brzmiącą elektronikę Electrocompanieta i brzmienie AE tchnie w ten zestaw trochę życia.

Wcale nie szast prast:)

Nie było łatwo ze względu na akustykę i kubaturę pomieszczenia.

Zaledwie 16 mk2 i w kwadracie. Pomimo zastosowania ustrojów akustycznych wiekszość kolumn odpadła w przedbiegach.

Wszystkie kolumny które miały bas reflex z tyłu, wzbudzały się przy "najniższych" a niestety nie ma opcji odsunięcia ich daleko od ścian lub wstawienia w rogach pułapek basowych.

Zaledwie ułamek kolumn ma BR z przodu i tu już lepiej, ale brzmieniowo mi nie odpowiadały, dopiero obudowa zamknięta okazała się wybawieniem.

W grę wchodziły tylko wolnostojące. Podstawkowców już się "namiałem" w życiu i zawsze brakowało mi tego "zejścia" najniższych.

Fakt że elektronikę zmieniłem i to też zawarzyło o decyzji.

W dźwięku, trochę brakowało mi głębi i skupienia sceny muzycznej pomiędzy głośnikami - to vs. w Dynaudio. Średnica lekko rozjasniona - było to słychać przy straszych, gorzej nagranych płytach, z pozostałymi niedomaganiami mogę żyć i liczę że jak się wygrzeja to wiekszość się poukłada. Tak było też z Dynaudio.

Ustaw po przekątnej:) Mam podobnie i podobne preferencje. Ale scena i głębia, to wrażenie koncertu, gdzieś za głośnikami...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Konkurencja której słuchałem to był Sonus faber, Harbeth SHL5- znowu podsatwkowiec, Amphion 7L, JBL Studio monitor 4429E, Magnepan 1.7, Tannoy Stirling SE a reszty to juz nie pamiętam.

Raczej kręciłem się przy kolumnach do 20k i padło na AE.

4429 przekroczyły Twój budżet o 4k-PLN ;-)

Ukryta Zawartość

Napisałeś na wstępie o brzmieniu Acoustic Energy Reference 3, to teraz skrobnij konkretnie (całopasmowo) o całej konkurencji: Sonus Faber?, Harbeth SHL5, Amphion Argon 7L, JBL Studio Monitor 4429, Magnepan 1.7, Tannoy Stirling SE, i wszystkim co tam jeszcze było...

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Mnie się 10 lat temu wolnostojące AE za jakieś 4-5 tys. PLN podobały, więc jakoś uprzedzony do firmy nie jestem. Ale co do oceny dźwięku poprzez zdjęcia, to chciałbym tylko zauważyć, że za 20 tys. PLN dostajemy niespełna metrowe mikrusy z dwoma "13" na basie, czyli powierzchnią membran porównywalną z jedną "18".

Więc jak ktoś musi je wstawić do małego pomieszczenia a z jakichś względów nie może tam włożyć porządnego monitora, to może to jest wyjście. Jeśli rozważałeś JBL-e i Harbethy i oczy Ci nie pękły, to w takim razie wrzuć w wyszukiwarkę "Avalanche Reference Monitor".

Mnie się 10 lat temu wolnostojące AE za jakieś 4-5 tys. PLN podobały, więc jakoś uprzedzony do firmy nie jestem. Ale co do oceny dźwięku poprzez zdjęcia, to chciałbym tylko zauważyć, że za 20 tys. PLN dostajemy niespełna metrowe mikrusy z dwoma "13" na basie, czyli powierzchnią membran porównywalną z jedną "18".

Więc jak ktoś musi je wstawić do małego pomieszczenia a z jakichś względów nie może tam włożyć porządnego monitora, to może to jest wyjście. Jeśli rozważałeś JBL-e i Harbethy i oczy Ci nie pękły, to w takim razie wrzuć w wyszukiwarkę "Avalanche Reference Monitor".

Nie takie znowu mikrusy. Głośniki niskotonowe to "16" tylko AE podaje faktyczną średnicę membrany a nie jak większość producentów szerokość całego kosza. Avcony to kawał mebla. Miałem możliwość testowania po rozmowie z producentem zaproponował wyporzyczenie razem z elektroniką Tri.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.