Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

mały update:

w tym momencie wskaźniki pokazują mi zużycie RAM na poziomie około 120 MB i CPU około 0.3% przy odtwarzaniu .flac 192/24

Widocznie wcześniej Daphile skanował moją płytotekę z plikami, stad zwiększone zużycie zarówno pamięci jak i CPU.

W tym momencie widać jak na dłoni, jak śmieszne małe wymagania ma ten system aby poprawnie strumieniować dane audio.

Brawo Kimmo!

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Postanowiłem kupić terminal HP T-5740 1GB/2GB. Instalacja przebiegła pomyślnie. Daphile uruchamiam z USB 8GB, widoczny jest zewnętrzny dysk który mam podpięty do terminala, Deezer oraz stacje radiowe. Czyli wszystko co potrzebuję do szczęścia. Niestety...

Dokupiłem do niego kartę wifi: TP-LINK TL-WN725N i terminal nie łączy się z siecią wifi, nie stawia swojego hotspota. Działa tylko podłączony kablem do sieci. I teraz prośba o poradę - czy coś jeszcze nie dokonfiguorowałem czy po prostu Daphile nie współpracuje z tą kartą ? Może jednak to drugie ponieważ na opakowaniu pisze Operating System: Windows 8/7/Vista/XP o Linux nie wspominają. Nie zauważyłem tego niestety w momencie zakupu.

W Settings informacja o karcie pojawia się w zakładce Power>Enable USB Device Autosuspend jako 802.11n NIC ( Realtek )

Jest jakiś zonk z nowym softem. Wywaliło mi całą listę "ulubione"

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Wysłałem pytanie do Kimmo ale pewnie jest tak jak piszesz :-( Polecisz jakiegoś pewniaka, którego łyknie mój nowy terminal ? :-)

Łukasz, przecież było już o tym wiele razy.

Parę postów wcześniej kilka razy pisałem o taniej i zupełnie wystarczającej karcie usb WiFi, która bez problemu działa z Daphile.

Mam na myśli: tp-link tl-wn722nc

matti_75 sprawdź PW :)

Mógłby jeszcze dodać całkowity czas playlisty

Napisałem dzisiaj do Kimmo w tej sprawie.

Myślę, że temat przejdzie bo to raczej nie wygląda mi na skomplikowane zagadnienie :)

Dam znać jak coś się dowiem.

Łukasz, przecież było już o tym wiele razy.

Parę postów wcześniej kilka razy pisałem o taniej i zupełnie wystarczającej karcie usb WiFi, która bez problemu działa z Daphile.

Tak, wiem. Idąc po terminal do Amso miałem nawet zapisany model tej karty. Niestety w sklepie były tylko 725 i się skusiłem. No nic. Zamówię 722nc. Dzięki.

Pod linuxa inaczej kupuje się sprzęt.

W tej karcie TP-wn725 jest chip firmy Realtek RTL8188EU. Firma realtek słynie z robienia szajskiego sprzętu. Nie współpracuje ze społecznością opensource. Driver tego chipa nie korzysta z infrastruktury jądra w zakresie pracy w trybie AP. O ile można od biedy używać tej karty w trybie klienta to w trybie AP już się raczej nie da. Nie jest to problem daphile, ubuntu itd ale jądra z www.kernel.org. W tym sensie jest to problem wspólny dla wszystkich linuxów.

W kodzie źródłowym freebsd sprzed ponad 10 lat, gdy na rynku komputerów biurkowych szałem była karta PCI Realtek 8139, był taki komentarz:

* The RealTek 8139 PCI NIC redefines the meaning of 'low end.' This is

* probably the worst PCI ethernet controller ever made, with the possible

* exception of the FEAST chip made by SMC. The 8139 supports bus-master

* DMA, but it has a terrible interface that nullifies any performance

* gains that bus-master DMA usually offers.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Czy tylko ja mam problem z listą ulubione ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czy znacie jakąś aplikację na androidzie dzięki której mógłbym odtwarzać na telefonie muzykę , którą udostępnia w mojej domowej sieci Daphile ?

Nie chodzi mi o aplikację do zdalnego sterowania Daphile tylko o możliwość odtwarzania muzyki na drugim systemie, bezpośrednio ze smartfona ( smartfon - bluetooth - wzmacniacz ).

A czy muzę w iso da się jakoś sensownie przerobić na coś co daphile obsługuje ?

Przy pomocy foobara na flac (np.) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Nie ma potrzeby: sacd_extract.exe i dzielisz SACD "ISO" na pliki dsf.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Programik Sonore ISO2DSD

gdzie można sprawdzić zużycie procesora ? w info mam tylko informacje o , Free memory

No masz w zakładce info :)

U mnie pokazuje: System load: 0.25 0.34 0.18

Tylko nie wiem jak dokładnie odczytywać te grupy cyfr.

Pewnie pierwsza to aktualna wartość, druga to max a trzecia min.

Muszę napisać do Kimmo, żeby wyjaśnił o co biega.

Potwierdzam jako kolejny - wn-722nc działa z Daphile "od strzała" :-) System uruchomiony na hp 5740.

Witam.

Czy udało się komukolwiek uruchomić w Daphile zasoby ze swojego komputera (laptopa)?

Jeśli tak, proszę o jakąś instrukcję.

Ja usiłowałem, ale po wielokrotnych próbach poddałem się :-(

Pozdrawiam

matti_75 sprawdź PW :)

Napisałem dzisiaj do Kimmo w tej sprawie.

Myślę, że temat przejdzie bo to raczej nie wygląda mi na skomplikowane zagadnienie :)

Dam znać jak coś się dowiem.

Oby coś z tego wyszło. Brak czasu całej playlisty i poszczególnych jej utworów jest dla mnie dużym minusem.Czekam z niecierpliwością.

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.