Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem. Jak dostanę to przystąpię do testów - ze zwykłym zasilaniem oraz liniowym.

Opiszę wrażenia.

Rozwiązanie jak dla mnie genialne. Tanie i efektywne. Uniezależniamy się od siejącego zakłóceniami komputera.

Wadą jest brak obsługi WIMP. Nie wiem jak z obsługą radia internetowego - nie mam na tym polu doświadczeń.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Szkoda, że nie wspiera WIMPa. A czy to urządzonko może mieć zastosowanie w połączniu PC - Konwerter - DAC. Mój DAC nie ma wejścia USB.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

A czy to urządzonko może mieć zastosowanie w połączniu PC - Konwerter - DAC. Mój DAC nie ma wejścia USB.

Jak najbardziej !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czuję się jakbym opowiadał dowcip o tym jak to w Moskwie rozdają auta...

Ten wynalazek to taka droga płytka z procesorem ARM (malina jest tańsza). To jest po prostu komputer, tyle że mały. Na tym wynalazku działa w zasadzie tylko linux i to jeszcze w antycznej wersji 3.8. Oznacza to, że aby mieć np. obsługę urządzeń m2tech trzeba sobie ręcznie jądro kompilować. Nie mówię już o tym, że jądro 3.19.x ma w końcu natywną obsług DSD (i nie chodzi tu wcale o DoP). Twórcy tych wszystkich wynalazków na ARM nie wysyłają swoich łat na www.kernel.org więc obsługi tych ich wynalazków nie ma w głównej linii jądra. Na dobrą sprawę zatem to nawet nie jest linux 3.8 jaki jest na www.kernel.org. To jest linux 3.8. "poprawiony" specjalnie pod ten komputer. Szczyt sprytu.

Na tym komputerze działa sobie mpd i wynalazek pod nazwą upmpdcli. Jest to klient mpd, który udaje urządzenie DLNA i jak rozumiem, którym można sterować z urządzeń DLNA i nawet przesyłać pliki do odtwarzania (mpd jest przygotowany do odtwarzania plików spoza swojej bazy).

Oto opis całości. Nie jest warty swojej ceny. Jak ktoś już bardzo chce to lepiej malinę i tam sobie doinstalować upmpdcli. Właśnie wrzucam na dropboxa swojego shadow z upmpdcli więc to naprawdę nic szczególnego.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Zgadzam się z ayran, jęzeli komputerek miałby być do obsługi usb-audio to nie ma sensu się w niego pchać.

Ale jeżeli już ktoś musi lub ma taki to polecam Rune Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma mozliwość odtwarzania playlist spotify, airplay i dlna i do tego ładny interfejs. Nie wiem tylko jak kompatybilność tego z konwerterami i dacami usb. Nie wiem też jak jest zrealizowana obsługa DS.

Lepszym i tańszym rozwiązaniem o którym niejednokrotnie pisałem jest Raspberry Pi + dedykowane wyjście spdif po i2s czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i odpalenie tam Rune Audio a jak ktoś koniecznie chce to można szarpnąć się Rpi2 i pobawić się w konfigurację

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aby postawić serwer i klienta LMS to i WIMP będzie obsługiwany.

Z tym, że wimp wyklucza granie przez mpd i wtedy traci się na jakości.

Ja porównywałem swoje Rpi B i HifiBerry Digi ( specjalnie wziąłem starszą wersję maliny bo ma liniowy stabilizator a nowsze już impulsowy ) do Daphile z pełnym zestawem m2tech evo i na Rune Audio nie było słychać różnicy. Na PicorePlayer dało się zauważyć że Rpi gra mniejszą sceną.

Sumując Rpi+Digi+dobry zasilacz i za 400-500 mamy super grający streamer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Patrząc od strony przeciętnego użytkownika ważna jest łatwość obsługi i instalacji.

Beaglebone z tym dedykowanym Linuxem to oferuje.

Każdy sobie może przygotować taki komputerek. Ważne, że jego budowa jest "prosta" i być może unika się tego "zła" które oferuje zwykły PC ze swoim hardware ;-)

Idea DLNA playera bardzo mi się podoba. Możemy na komputerku z Windows gdziem mamy Jriver grać sobie bez żadnej konfiguracji przez DLNA playera. I albo korzystać z apki Gizmo/Jremote albo sterować bezpośrednio urządzeniem za pomocą klienta mpd.

Zamówiłem, sprawdzę jak gra i dam znać. Martwi mnie tylko ta niekompatybilność z DACami ...

Jeśli jakość dźwięku będzie dobra to jest wart swojej ceny. Ba ! Będzie to mega okazja ! Ja patrzę przez pryzmat audio a nie IT.

dołaczam do fanow daphile. wczoraj zainstalowalem to na notebooku, podlaczylem do daca i ..... powiem, ze jestem bardzo, ale to bardzo zdziwiony jak dobrze i szybko to wszystko dziala.

dzisiaj na probe zamowilem juz jakis bezglosny terminal, zeby nie blokowac normalnego komputera.

+ dzwiek super,

+ wspolpraca z androidem i ios

+ szybkosc dzialania super (blyskawiczna indeksacja i pozniejsza praca z dosc duza iloscia plikow poprzez NAS),

+ obsluga wielu formatow,

+ mozliwosc ripowania plyt z automatycznym ich opisem

+ cena ;-)

jak pobawie sie, to dokladniej opisze swoje wrazenia. widze jednak, ze jest to na prawde ciekawa alternatywa do wszelkich "zamknietych"* streamerow sieciowych

*zamkniety - oznacza dla mnie brak mozliwosci sensownego jego rozszerzenia o kolejne funkcje, obsluge nowych formatow itd. w przypadku pc audio raczej takich problemow nie bedzie. czyli to rozwiazanie na dluzej niz 2-3 lata.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

ayran - czy da się sprawdzić jakie DAC obsługuje ten linux do beaglebone ?

Można się zalogować do tego systemu coś tam pogrzebać ;-)

Czy można wkompilować do jądra sterowniki do M2TECH na już zainstalowanym linuxie ?

Wreszcie po tylu latach widzę praktyczne zastosowanie LINUX ;-) W audio ;-) No sorki - wcześniej było w tunerach satelitarnych i NAS ;-)

Czy można wkompilować do jądra sterowniki do M2TECH na już zainstalowanym linuxie ?

mysle, ze sterowniki mozna wkompilowac w zainstalowanego juz linuxa. tak dzieje sie m. in. ze sterownikami graficznymi, wiec pewnie i tu da rade.

"I am unsure exactly what USB DACs are supported, but I know that USB DACs capable of functioning without drivers on Mac OS X should work just fine with this renderer. "

Tak pisze autor rozwiązania. ayran - czy to prawda ?

CA Net Audio - to nazwa "rewolucyjnego" urządzenia.

Jak się okazuje jest wiele rozwiązań konkurencyjnych w stosunku do Daphile. Z tym, że Daphile jest najbardziej user friendly.

CA Net Audio jest o tyle ciekawy, że nie potrzebuje żadnej konfiguracji. Wpinamy go w sieć i do DAC i gra ...

Rozwiązania konstrukcyjne w nim zastosowane (beaglebone.org) dają nadzieję, że zagra lepiej niż PC czy terminal.

W weekend wypróbuję go z różnymi zasilaczami w konfrontacji z Daphile na PC z zasilaniem liniowym i kartą USB.

Spoko.

Funkcjonalność jest trochę mniejsza ale cena znacząco niższa nawet wliczając w to porządny zasilacz liniowy.

Był bym ostrożny z hura optymizmem w stosunku do komputera z amr na pokładzie. Jest to jakieś rozwiązanie ale dopóty dopóki nie będzie sensownego systemu z funkcjonalnością i łatwością konfiguracji na poziomie Daphile nie jest rozsądną alternatywą dla komputerów opartych na procesory X86. Małe to może i fajne ale jak na razie to świeży projekt który ma być konkurencją dla maliny która mimo swoich zalet nie dokonała jakiejś rewolucji w pc audio.

Chyba Przemysławie nie rozumiesz idei CA Net Audio.

Obsługa tego urządzenia jest banalna - pojawia się jako "wyjście audio" w Jriver ... tyle.

Druga możliwość jest tak jak ktoś ma NAS z serwerem DLNA (albo kompa) to może sterować CA NetAudio za pomocą BubbleUPnP.

Zero konfiguracji ...

Chyba Przemysławie nie rozumiesz idei CA Net Audio.

Obsługa tego urządzenia jest banalna - pojawia się jako "wyjście audio" w Jriver ... tyle.

Druga możliwość jest tak jak ktoś ma NAS z serwerem DLNA (albo kompa) to może sterować CA NetAudio za pomocą BubbleUPnP.

Zero konfiguracji ...

Tylko do tego nie trzeba

To czy będzie to takie banalnie proste to okaże się gdy przetestowane zostanie wsparcie dla USB Audio 2.0.

Tu mam pewne wątpliwości z tego co pamiętam na malinie nie było różowo pod tym względem.

Coś masz z siecią.

niekoniecznie

ostatnio bawilem sie 1gb plikami i nie bylo to zbyt rozowo na 10 megabitach. 1giga to jednak zupelnie inna bajka.

poza tym, wczoraj zripowalem kilka plytek i nie wyobrazam sobie przerzucania tego mozolnie na 10 na serwer nas.

po co sie sztucznie ograniczac? stad moje zdziwienie, ze nie ma tam 1gb ethernetu

Mam nadzieję, że urządzono zagra lepiej niż zwykły PC. Jeśli nie to cała zabawa nie ma sensu.

Choć dla niektórych od początku nie ma sensu (skoro każdy PC gra tak samo) ;-)

po co sie sztucznie ograniczac? stad moje zdziwienie, ze nie ma tam 1gb ethernetu

ale przeznaczeniem urządzenia jest tylko odtwarzanie muzyki ... nie podłączamy do niego żadnego dysku. W takim zastosowaniu sieć 100M w zupełności wystarczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.