Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim ADATA 16Gb usb3 na terminalu miałem 10Mb/s z lana na usb

No ale masz chyba lana 100mbit?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• 4 tygodnie później...

Mam do was pytanie

Mogę przesyłać muzykę do terminala HP t5740 przewodem LAN 1000 Mb/s

karta sieciowa w terminalu HP t5740 i komputerze stacjonarnym jest 1000 Mb/s

w komputerze stacjonarnym muzyka jest na szybkim dysk 3,5'' cala

drugą opcją jest podłączenie do terminala przewodem sata Toshiba MQ01ABD050

Wykonałem test TOSHIBA MQ01ABD050 na komputerze stacjonarnym

HD Tune Pro: TOSHIBA MQ01ABD050 Benchmark

Test capacity: full

Read transfer rate

Transfer Rate Minimum : 56.8 MB/s

Transfer Rate Maximum : 113.6 MB/s

Transfer Rate Average : 90.8 MB/s

Access Time : 17.0 ms

Burst Rate : 192.0 MB/s

CPU Usage : 6.3%

trzecią opcją jest podłączenie dysku sata 3,5'' cala do terminala

Te dyski sata 3,5'' cala są dwa razy szybsze niż TOSHIBA MQ01ABD050

Które rozwiązanie zapewni mi najlepszą prędkość ? podejrzewam że używając LAN 1000 Mb/s uzyskam lepszą prędkość niż bym miał używać dysku twardego w terminalu

Które rozwiązanie zapewni mi najlepszą prędkość ?

SATA bezpośrednio do terminala.

Pytanie do czego potrzebny Ci najwyższy możliwy transfer?

Po lan możesz korzystać gdy drugi komputer będzie serwerem plików ale i tak transfer między terminalem a dyskiem będzie najlepszy po SATA.

SATA bezpośrednio do terminala.

Pytanie do czego potrzebny Ci najwyższy możliwy transfer?

Po lan możesz korzystać gdy drugi komputer będzie serwerem plików ale i tak transfer między terminalem a dyskiem będzie najlepszy po SATA.

Po LAN 1000Mb/s powinienem mieć 125 Mb/s odczytu muzyki realnie to pewnie będzie 100+/- Mb/s

ten dysk TOSHIBA MQ01ABD050 oferuje już niższy transfer odczytu, jedynie moje dyski sata 3,5'' cala oferują szybszy odczyt niż odczyt po LAN ,nawet na końcu dysku 3,5'' cala odczyt powinien być taki sam jak po LAN, ale już o 0% do 80-90% dysku 3,5'' cala odczyt jest już szybszy niż odczyt LAN 125 Mb/s teoretycznie

Terminal mi jedynie służy do daphile i chciałbym uzyskać taki efekt aby nić nie zamulało przy korzystaniu daphile

Jest sens podłączać ten dysk 3,5'' cala do terminala aby uzyskać lepszą prędkość niż po LAN 1000 Mb/s ?

bo jeśli do muzyki nie potrzeba tak kosmicznych transferów to nie będę podłączał żadnego dysku do terminala i będę przesyłać jak wcześnie muzykę przewodem krosowym do terminala

Ja w domu mam sieć opartą na 100Mb pliki idą za NAS. Nic nie zamula jedynie pełne skanowanie trwa dłużej. Dlatego jeśli chodzi o słuchanie każde rozwiązanie jest aż nad to wystarczające.

Mam jeszcze pytanie, odnośnie miejsca gdzie jest zainstalowany daphile bo mam do wyboru 3 wyjścia

1. instalacja na Flash który jest wpięty w port IDE

2. instalacja daphile na pendrive usb 3.0 który jest chyba szybszy niż pamięć flash IDE

3. instalacja daphile na dysku sata 2,5 cala TOSHIBA MQ01ABD050

czy przesyłając muzykę do terminala przewodem krosowym LAN,jest ważne aby też daphile był zainstalowany na szybkim dysku ? albo pendrive ?

Bo jeśli szybki dysk tylko oferuje szybsze uruchamianie daphile a czas reakcji systemu jest taki sam jak na pendive,flash IDE lub dysku twardym to zainstaluje sobie daphile da flash ide który jest najwolniejszy a pendrive i dysk będą do użycia w innych celach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda że nie można zamontować do środka HP T5740 drugiego dysku sata 2,5'' cala

z tego ci widzę to ludzie też wykorzystują do dysku mSATA, używając przejściówki SATA-mSATA

Najs:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dziwna sprawa z tymi dyskami 2,5'' cala podłączonymi pod SATA w terminalu HP T5740

W bios czasami pokazuje jakieś nieprawdziwe dane na temat dysku,inna nazwa dysku,inna pojemność,inny tryb pracy inne dane jakie może pokazać bios czasami są inne niż rzeczywiste dane dysku

Kolejną sprawą jest to że chyba nie da się zainstalować normalnego Windows 7, Windows 8.1 instalator tych systemów operacyjnych nie wyszukuje dysku twardego,nawet DiskPart włączony kombinacją klawiszy nie pokazuje na liście dysku twardego,tak jak by nie był podłączony do terminala, w instalatorze Windows 8.1 próbowałem zainstalować sterowniki kontrolera SATA które miałem na pendrive po wskazaniu prawidłowych sterowników dalej instalator/DiskPart nie widział dysku twardego.

System linux sprawdzony w wielu dystrybucjach widzi dysk poprawnie za każdym razem,wszystkie dane dysku są poprawne, można obejrzeć stan S.M.A.R.T, zrobić test prędkości,sformatować dysk,usunąć partycje inne czynności na które pozwalają nam programy do zarządzania dyskami w systemie linux

Nie instalowałem jeszcze linux na dysku twardym 2,5'' cala sata podłączonego do terminala, ale zdaje mi się że nie powinno być problemu bo jeśli linux odpalony z pendrive dobrze radzi sobie z dyskiem to i na pewno można poprawnie zainstalować system linux na dysku podłączonym do terminala

Te normalne wersje windows to są za wymagające jak na taki terminal więc nie ma co rozpaczać że nie można takiego systemu zainstalować na tym terminalu, są wersje Embedded które już są okrojone z wielu funkcji i na tym terminalu będą działać płynnie

Testowałem też trochę wydajność układu graficznego tego terminala i filmy 720P z dużym bitrate nie zacinają się a już taki film 1080P nawet z mniejszym bitrate niż miał film 720P, film 1080P tnie się

Testy przeprowadzałem na konfiguracji:

- Rozdzielczość ekranu 1920X1080 złącze D-sub, aktualnie nie posiadam przewodu displayport aby mieć cyfrowy sygnał obrazu

- Terminal jest wyposażony w 4 GB RAM DDR3 Single Channel ( Jedna kość 4 GB ) Samsung 4 GB 2Rx8 PC3-10600S-09-10-F2

- Test układu graficznego przeprowadzałem na Windows 8.1 Update 3 zainstalowanym na dysku sata podłączonym pod kontroler SATA-USB 2.0 Zostaje jeszcze sprawdzenie wydajności układu graficznego na systemie operacyjnym dedykowanym pod zastosowania Audio/Video np. KodiBuntu ale wydaje mi się że ktoś robił takie testy na KodiBuntu filmy 1080P z bardzo niskim Bitrate się zacinały a takie filmy 720P nawet z wysokim Bitrate się nie zacinały

Ukryta Zawartość

To by był by fajny komputerek i do audio i pod windows :( szkoda że już sprzedane

Ukryta Zawartość

film 1080P tnie się

Tu raczej procesor nie ma instrukcji pod takie zadania.

Np na 4x4Ghz Pentium 4 quad core też tnie się 1080p a na smartfonie z marketu za 300zl się nie tnie. Takie czasy

Bo kodek wideo powinien mieć wsparcie w GPU. 1080 to taka ilość danych, że normalny procesor może nie dać sobie z tym rady. Tam jest atom 280 a grafika to taki tani intel. Powiem tak: jakby 1080 hulało płynnie to bym się bardzo zdziwił.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Za takie pieniądze co mnie kosztował terminal nie oczekiwałem wiele nie oczekiwałem nawet że 720p będzie działać płynnie z wysokim bitrate, terminal kupiłem pod daphile więc nie mogę narzekać że mi 1080P nie działa

Za takie pieniądze co mnie kosztował terminal nie oczekiwałem wiele nie oczekiwałem nawet że 720p będzie działać płynnie z wysokim bitrate, terminal kupiłem pod daphile więc nie mogę narzekać że mi 1080P nie działa

no i chyba o to chodzi, zeby nie uzywac armat na wroble, tyko odpowiednio skrojony sprzet, ktory przede wszystkim nie kosztuje tyle, co samochod w garazu.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ciekaw jestem co nowe przyniesie nowa wersja daphile

Może ktoś się orientuje można włączyć inny wygląd daphile ? ja jedynie wiem że są dwa różne wyglądy daphile

Kto to wie. Obecnie Kipeta podróżuje po świecie właśnie przebywa w Nowej Zelandii. Może stwórzmy listę pomysłów. Ja np. czekam na dodatek który pozwoli na zarządzanie plikami jpeg i pdf. Pozwoli to na przeglądanie zamieszczonych w katalogach z płytą okładek oraz dołączonych do nich książeczek. No chyba, że już coś takiego jest :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Pomóżcie proszę laikowi, przestała mi działać aplikacja squeezebox controller na smartfonie, wyświetla się napis "free your music" i nic się nie dzieje... Sieć wifi jest ok, sterowanie z PC przez www działa normalnie...

Panowie mam pytanie da się jakoś uruchomić kartę usb wifi TP Link TL-WN722N na HP 5740 bo obecnie mam na HP Daphile po kablu i wszystko śmiga super ale chcę połączyć to przez wifi tyle że nie mam monitora klawiatury i myszki do HP 5740 czy bez tego da się to zrobić bo próbowałem i niestety nic nie wyszło . Jeśli potrzebny będzie monitor klawiatura to proszę o podpowiedź jak to zainstalować na HP żeby wifi ruszyło bo teraz mam Daphile z botowanego pendrive odpalane a w HP jest też system Windows XP zainstalowany . Z góry dzięki za pomoc .

Panowie mam pytanie da się jakoś uruchomić kartę usb wifi TP Link TL-WN722N na HP 5740 bo obecnie mam na HP Daphile po kablu i wszystko śmiga super ale chcę połączyć to przez wifi tyle że nie mam monitora klawiatury i myszki do HP 5740 czy bez tego da się to zrobić

Nikt nie odpowiedział więc odpowiadam sobie sam może komuś się to też kiedyś przyda . Można uruchomić to bez monitora i klawiatury .

Włączamy terminal po kablu jak już się odpali Daphile co podglądamy z laptopa wkładamy kartę USB wifi do terminala czekamy chwilę jakieś 3 minuty naciskamy w ustawieniach Daphile save & restart czekamy aż Daphile się zrestartuje po restarcie wchodzimy w ustawienia sieci wyszukujemy naszą sieć wifi klikamy na nią wpisujemy hasło jeśli sieć jest zabezpieczona po tym znowu robimy save & restart . Po restarcie wylączamy terminal przyciskiem power wyciągamy z niego kabel od internetu i uruchamiamy ponownie terminal po chwili wszystko już działa przez wifi .

po chwili wszystko już działa przez wifi .

Niestety znowu sam siebie cytuję jednak coś jest jeszcze nie tak po kolejnym uruchomieniu terminal nie wystartował przez wifi jutro załatwię sobie monitor i klawiaturę i przypiszę terminal do sieci mam nadzieję że to już załatwi problem .
  • 4 tygodnie później...

Mam problem z Spotify.

Mam konto premium. Spotify pojawia się w My apps. Mogę wyszukać utwór ale jak próbuję go grać to nic się nie dzieje. Pojawia się w playliście ale odtwarzanie nie startuje.

WIMP działa bez problemów. Spotify oczywiście zarejestrowany na mysqueezebox.com

Czy miał już ktoś taką przypadłość ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.