Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie wiem czy było ale nie mogę znaleźć.

Proszę o wytłumaczenie (prostych słowach) lub wskazanie w którym miejscu była o tym mowa jak zmusić "Daphila" aby widział sieć po wifi. Po kablu nie ma problemów, karta wifi jest ale nie chce zobaczyć sieci.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No właśnie robiłem tak kilkadziesiąt razy i dupa. A co tam tym ip może tu też trzeba coś wpisać?

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

No właśnie robiłem tak kilkadziesiąt razy i dupa. A co tam tym ip może tu też trzeba coś wpisać?

Czasami zdarza się że trzeba przydzielić ręcznie adres ip karcie sieciowej WI-FI czasem DHCP nie wiedząc czemu robi problemy i jest brak internetu w daphile

Czasami zdarza się że trzeba przydzielić ręcznie adres ip karcie sieciowej WI-FI czasem DHCP nie wiedząc czemu robi problemy i jest brak internetu w daphile

No tak tylko jak to zrobić i gdzie i co wpisać? Wiem że temat był poruszany tylko nie mogę tego odnaleźć. Oczywiście karta z komputerem i tabletem komunikuje się bez problemu za pomocą dphilowego hot spota. Jest tylko problem ze znalezieniem sieci po wifi.

No tak tylko jak to zrobić i gdzie i co wpisać? Wiem że temat był poruszany tylko nie mogę tego odnaleźć. Oczywiście karta z komputerem i tabletem komunikuje się bez problemu za pomocą dphilowego hot spota. Jest tylko problem ze znalezieniem sieci po wifi.

Nie mam pod ręką daphile,więc nie mogę teraz ci pomóc, za pewne ktoś ci w niedalekiej przyszłości opiszę co trzeba zrobić abyś miał wi-fi

Paweł. A jesteś pewny ze sieciowka WiFi jest rozpoznawana przez Daphile?

Weź wloz jakaś starą kartę. Pójdzie od reki.

Sorry za polskie znaki. Pisane na szybko z komórki.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Paweł. A jesteś pewny ze sieciowka WiFi jest rozpoznawana przez Daphile?

Weź wloz jakaś starą kartę. Pójdzie od reki.

Sorry za polskie znaki. Pisane na szybko z komórki.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Skoro tworzy własnego hot spota to zapewne Daphile rozpoznaje tę kartę. OK, jutro wepnę inną ale mam tylko nowszą zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli wpiszę nazwę sieci i hasło to czy przyciskając "odśwież" lan odłączyć?

Bo sprawa wygląda tak: przy wetkniętym lan nie chce nawet szukać odrazu pokazuje się "disable", natomiast jeśli odłączę lan to szuka sieći ale bardzo długo i nie może znaleźć.

Może wersja nie taka (ja korzystam z 15.01) czy ktoś korzysta z najnowszej wersji, chodzi o to czy warto aktualizować wersja (stabilność).

• 2 tygodnie później...

Dziwna sprawa z tymi dyskami 2,5'' cala podłączonymi pod SATA w terminalu HP T5740

W bios czasami pokazuje jakieś nieprawdziwe dane na temat dysku,inna nazwa dysku,inna pojemność,inny tryb pracy inne dane jakie może pokazać bios czasami są inne niż rzeczywiste dane dysku

Kolejną sprawą jest to że chyba nie da się zainstalować normalnego Windows 7, Windows 8.1 instalator tych systemów operacyjnych nie wyszukuje dysku twardego,nawet DiskPart włączony kombinacją klawiszy nie pokazuje na liście dysku twardego,tak jak by nie był podłączony do terminala, w instalatorze Windows 8.1 próbowałem zainstalować sterowniki kontrolera SATA które miałem na pendrive po wskazaniu prawidłowych sterowników dalej instalator/DiskPart nie widział dysku twardego.

System linux sprawdzony w wielu dystrybucjach widzi dysk poprawnie za każdym razem,wszystkie dane dysku są poprawne, można obejrzeć stan S.M.A.R.T, zrobić test prędkości,sformatować dysk,usunąć partycje inne czynności na które pozwalają nam programy do zarządzania dyskami w systemie linux

Nie instalowałem jeszcze linux na dysku twardym 2,5'' cala sata podłączonego do terminala, ale zdaje mi się że nie powinno być problemu bo jeśli linux odpalony z pendrive dobrze radzi sobie z dyskiem to i na pewno można poprawnie zainstalować system linux na dysku podłączonym do terminala

Te normalne wersje windows to są za wymagające jak na taki terminal więc nie ma co rozpaczać że nie można takiego systemu zainstalować na tym terminalu, są wersje Embedded które już są okrojone z wielu funkcji i na tym terminalu będą działać płynnie

Testowałem też trochę wydajność układu graficznego tego terminala i filmy 720P z dużym bitrate nie zacinają się a już taki film 1080P nawet z mniejszym bitrate niż miał film 720P, film 1080P tnie się

Testy przeprowadzałem na konfiguracji:

- Rozdzielczość ekranu 1920X1080 złącze D-sub, aktualnie nie posiadam przewodu displayport aby mieć cyfrowy sygnał obrazu

- Terminal jest wyposażony w 4 GB RAM DDR3 Single Channel ( Jedna kość 4 GB ) Samsung 4 GB 2Rx8 PC3-10600S-09-10-F2

- Test układu graficznego przeprowadzałem na Windows 8.1 Update 3 zainstalowanym na dysku sata podłączonym pod kontroler SATA-USB 2.0 Zostaje jeszcze sprawdzenie wydajności układu graficznego na systemie operacyjnym dedykowanym pod zastosowania Audio/Video np. KodiBuntu ale wydaje mi się że ktoś robił takie testy na KodiBuntu filmy 1080P z bardzo niskim Bitrate się zacinały a takie filmy 720P nawet z wysokim Bitrate się nie zacinały

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To by był by fajny komputerek i do audio i pod windows :( szkoda że już sprzedane

Chyba znalazłem sposób na to aby terminal nie tylko odtwarzał 720P, z pomocą może przyjść Broadcom Crystal HD, model BCM970015 wydaje się dość ciekawy

Jedynym ale jest to że ten Sprzętowy dekoder HD ma radiator który uniemożliwia włożenie do terminala tego dekodera HD,radiator będzie zawadzał o metalowe zaczepy które blokują kartę WI-FI przed wypadnięciem jej ze slotu, jest możliwość odkręcenia radiatora z Sprzętowego dekodera HD i zamontowanie tego dekodera w slocie w terminalu ale trzeba kupić takie radiatory które np. stosuje się na sekcje zasilania płyty głównej,radiator taki jest przyklejany na klej termo przewodzący

Teraz spojrzałem w internecie,że ludzie odlutowują ten metalowy element który ma za zadanie trzymać kartę WI-FI

Ukryta Zawartość

Hej,

jestem na etapie uruchamiania streamingu na Daphile.

Z plików działa.

Na ten moment mam abonament premium na Deezerze więc pytanie jak się go uruchamia na Daphile.

Mi się nie udało - zarejestrowałem się na Squeezbox, Logitech, aplikacja Deezer była, wpisałem swoje hasło i stop, nic się nie zadziało.

Drugie pytanie, docelowo wybiorę raczej na stałe Spotify, moim zdaniem gra jednak jakby bardziej muzykalnie niż Tidal (lossles) czy Deezer.

Tylko czy dla Daphile ma to znaczenie, uda się zachować ten przyjemny charakter grania ?

Zakładam, że tak bo przecież będzie ciągnął, te same, "umilone" pliki.

Chyba, że to desktopowa apka Spotify jakoś grzebie w plikach ?

Witam - w końcu przebrnąłem przez instalację Daphile na pendraiwie, uruchomiłem dodatkowe rozszerzenie dla Spotify (mam konto premium i logowania na mysqueezebox), tylko wydaje mi się, że spotify odtwarzane pod daphile jest jakieś okrojone, czy to tak ma być? Mam też konto na Tidal'u i również dodałem link do iCkstream, w plugins pojawiło się to rozszeżenie tylko nie ma miejsca na wpisanie logowania. Używam wersji daphile 14.09, więc pomyślałem, żeby zainstalować najnowszą wersję, uruchamiam ją z płyty odznaczam na czym chcę ją zainstalować i nie ma takiej możliwości - o co tu chodzi? Niech ktoś poradzi co mam zrobić bo już nie długo "szlak mnie trafi" - Pozdrawiam

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Właśnie mógłby ktoś pociągnąć temat streamingu, znowu pojawiają się problemy. Czy Wimp bądź Tidal robią problemy w związku z połączeniem?

Potwierdzam że Spotify gra przyjemnie, z nokii lumii do tego stopnia że zrobiłem sobie interkonekt diy minijack/rca :)) na przewodzie mikrofonowym solonele (z forum mp3store) i podłączam do denona / alr i na cichym słuchaniu b. ładnie! wypełnia dźwiękiem, niestety im głośniej tym gorzej.

ciągłe zmiany ...

uruchamiam ją z płyty odznaczam na czym chcę ją zainstalować i nie ma takiej możliwości - o co tu chodzi? Niech ktoś poradzi co mam zrobić bo już nie długo "szlak mnie trafi" - Pozdrawiam

A dysk masz czyściutki ?

Tak, dysk czyściutki. Najbardziej mnie wkurza to, że nie działa Tidal a Spotify jest jakieś okrojone i nie działają np. wyszukiwania.

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Oczywiście, czyściłem go podczas procesu uruchamiania systemu z CD. W końcu już raz go zainstalowałem, tylko że wersję 14.09 a nie 15.08

Formatowales go podczas uruchamiania daphile?

Witam - Dziękuję wszystkim za pomoc w instalacji Daphile. W końcu zagrał Tidal i Spotify, jest tylko małe ale; gdy obsługuję z pod laptopa to działa wiele funkcji w tidalu i spotify a jak uruchamiam z komórki (squeezer lub squeezebox) to niestety szczególnie tidal nic nie reaguje. W czym rzecz? A może lepszy będzie Logitech Squeezebox Controller?

Witajcie,

mógłby ktoś się odnieść do mojego postu - nr 1871 ?

I jeszcze: jeśli nie słyszę wyraźnej różnicy między Daphile a graniem bezpośrednio z komputera (taki sam setup):

Laptop (bez żadnych ulepszeń, z baterii lub normalnie)- USB - DAC HifiMediy Async - kabel minijack - 2 RCA - wzmak.

to nie mam chyba się co czepiać Daphile ?

Czy jakoś trzeba ustawiać specjalnie wielkość bufora czy co tam jeszcze.

(w Windows - brak ulepszeń + głośność na 100%, serwisy audio lub Foobar Wasapi push - to jest bp? ).

Dla mnie i tak jest najważniejsze w Daphile, że będę mógł się pozbyć kompa.

Dlaczego tutaj wszyscy uważają, że linux + audio = daphile? Przecież praktycznie każda dystrybucja nadaje się do odtwarzania dźwięku tak samo dobrze, korzysta z takich samych sterowników, wszędzie można zainstalować jądro RT, albo systemy zdalnego sterowania itd.

Dla mnie np. jeżeli linux, to arch. I dźwięk odtwarza jak każdy inny.

Po pierwsze jądro RT jest bez sensu w audio. Po drugie właśnie zniknąłeś systemy wbudowane.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

"Thanks for your message and contacting Daphile. I really appreciate all feedback but

unfortunately for the time being I won't have enough time to respond, support or further

develop Daphile. So I won't most probably be replying the messages – sorry for that.

However I'll try to release maintenance updates every now and then."

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam pytanie odnośnie obsługi Spotify w Daphile. Mam konto założone z logowaniem przez Facebooka. Tymczasem w serwisie mysqueezebox.com logujemy się na konto Spotify przez "nazwę użytkownika" i "hasło". Ćwiczę teraz Deezera w promocji ale od października chciałbym wskoczyć na konto premium Spotify i nie wiem czy muszę zakładać nowe konto czy da się to jakoś obejść. Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Dla wszystkich zainteresowanych. Kipeta pracuje nad nową wersją Daphile. Z nowości BruteFir Control - room corrections dla tych którzy mają problemy z akustyką pomieszczenia. Jest już dostępna wersja beta.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dla wszystkich zainteresowanych. Kipeta pracuje nad nową wersją Daphile. Z nowości BruteFir Control - room corrections dla tych którzy mają problemy z akustyką pomieszczenia. Jest już dostępna wersja beta.

Super wiadomość :)

Gdzie jest dostępna wersja beta?

Gdzie jest dostępna wersja beta?

Proszę bardzo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.