Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Widzieliście to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem MEGA konkurencja dla Daphile.

Kosztuje w Polandzie ten Pioneer 1600 pln + wysyłka.

Budowa odtwarzacza sieciowego sterowanego przez Daphile to koszty w przybliżeniu:

- terminal: 250 pln

- asynchroniczny DAC z własnym zasilaniem: co najmniej 700 PLN

- karta USB WiFi: 40 pln

Wychodzi około 1000 pln

Do tego wypadałoby zaopatrzyć się w separację galwaniczną USB, czyli w zasadzie nie pozostaje nic innego jak USB-SPDIF "Nostromo", za 550 pln + KW

No i cena robi się nawet ciut większa niż za Pioneer, który jest bardziej funkcjonalny jak terminal z Daphile, bo dodatkowo dostajemy bardzo rozbudowany pilot zdalnego sterowania, odbiornik bluetooth, dedykowaną aplikację na smartfony, czytelny wyświetlacz i wspaniale wyglądającą obudowę.

Taki Pioneer nie potrzebuje separacji galwanicznej USB - bo niby czemu miałaby być - nie ma mowy o jakichkolwiek zakłóceniach o jakich pisano przy słuchaniu z PC, czyli szum z zasilacza, pisk podczas pracy HDD czy ruszania myszką.

Szkoda, że nie było w ofercie Pioneer N-P01 wiosną tego roku, bo kupiłbym go bez zastanowienia jako cyfrowy transport plików podłączony do mojego Audio-GD NFB10-ES3

Wtedy terminal z Daphile był jedyną sensowną alternatywą do hi-fi PC Audio.

Teraz ten Pioneer jest imho atrakcyjniejszym rozwiązaniem :)

Czekam na testy użytkowo-odsłuchowe Pioneer N-P01 :>

Dzięki za odpowiedź Piopio.

Dźwięk powinien być taki sam i tego się spodziewałem, ale moim zdaniem nie jest. Na J River używałem bitperfect i bez equalizera, więc powinno być tak samo i na Daphile.. Jutro poprzelaczam między systemami i zobaczę co dalej..

A jak odtwarzane są pliki cue?

Matti_75, Daphile czyta pliki .cue bez najmniejszych problemów.

Jest całkowicie gapeless, czy to słuchając Spotify, czy WiMP, czy z plików lokalnych :)

Jeżeli zrywa Ci połączenie z NAS, to zakładam że albo:

1) jesteś na granicy zasięgu routera wi-fi (w przypadku, jak NAS łączy się z routerem bezprzewodowo)

2) masz uszkodzony/naderwany kabel ethernet, który łączy NAS z routerem

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ten Pioneer to raczej low-fi ... i założę się, że zagra gorzej od "komputerowego" systemu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No na wyroki to jeszcze poczekajmy :)

Czemu zakładasz, że to low-fi? (jeżeli chodzi o funkcję wyłącznie jako cyfrowy transport plików)

Dobrze brzmiący transport plików to np. Auralic Aries za 6299.

Czy Pioneer za 1.600 zł może brzmieć dobrze poprzez marniutki COAX. Wyobraź sobie jego zasilanie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobrze brzmiący transport plików to terminal za 200 zeta + USB-SPDIF Nostromo za 550 zeta :)

Na całe szczęście w PC Audio dobrze nie równa się drogo :D

Jego zasilania nie wyobrażam sobie - bo nie mam podstaw ku temu.

Ja już dawno przestałem iść za rozumowaniem że drogo = dobrze.

Jak pokazuje np. Audio-GD, można tanio i dobrze :)

Ostatecznie ja i tak nie mam zbyt wysublimowanego słuchu, w zupełności zaspokaja mnie jakość ze Spotify Premium - więc ten Pioneer podejrzewam że jest w sam raz dla kogoś takiego jak ja :D

Dobrze brzmiący transport plików to np. Auralic Aries za 6299.

Czy Pioneer za 1.600 zł może brzmieć dobrze poprzez marniutki COAX. Wyobraź sobie jego zasilanie ...

Jest jeszcze analogowe wyjscie optyczne :)

Słabe transporty grają matowo i bez wypełnienia. Nawet takie Spotify ucierpi grane ze słabego źródła ...

>>Dobrze brzmiący transport plików to terminal za 200 zeta + USB-SPDIF Nostromo za 550 zeta :)

Zgadzam się z tym w pełni. Może to nie jest szczyt możliwości ale jest to bardzo dobre granie.

No zobaczymy :)

Póki co jak na moje ucho to jedyne zmiany w dźwięku były spowodowane:

- przetwornikami

- akustyką pomieszczenia

- obudową głośników/modów słuchawek

- filtrami

- jakością źródła

Jedyne co zaóważyłem że wyraźnie degradowało dźwięk, to wejście toslink w moim poprzednim TEAC AH-01 no i wyjście line out z mojej integry w płycie głównej :)

Wszystko inne zagrało jak dla mnie identycznie, więc obstawiam 99% szans że nie inaczej będzie z tym Pioneer N-P01 podłączonym po optyku do NFB-10ES3 :D

Witam - chcę zainstalować Daphile i utkąłem w miejscu gdzie jest napis: Ready. Use the Web Interface. - przez jakiś czas jest ten napis a potem czarny ekran i ciągle nic - Co mam dalej robić?

Dziękuję za ewentualne porady i pozdrawiam.

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Na innym komputerze w przegladarce wbij "daphile" i juz. Wejdziesz do panelu sterujacego.

Co,wy cały czas z ta separacją galwaniczną?

Ostatnie tygodnie złożyłem Rasberry pi + hifiberry digi bez trafo i podpięty do dac nie generuje żadnych szumów czy trzasków. Mam tez od paru dni terminal hpt5740 i do niego podpięty dac usb ze wzmacniaczem słuchawkowym i tez nie słyszę żadnych trzasków.

.

W separacji galwanicznej nie chodzi o trzaski ...czy szumy ... choć to też oczywiście się eliminuje za jej pomocą.

Co,wy cały czas z ta separacją galwaniczną?

Ostatnie tygodnie złożyłem Rasberry pi + hifiberry digi bez trafo i podpięty do dac nie generuje żadnych szumów czy trzasków. Mam tez od paru dni terminal hpt5740 i do niego podpięty dac usb ze wzmacniaczem słuchawkowym i tez nie słyszę żadnych trzasków.

Hehe - też to zauważyłeś? ;))

Separacja galwaniczna to taki nowy audiofilski bożek albo... najzwyklejsze naganianie, bo jakoś zawsze przy tej okazji wspomina się o jednej firmie...

W separacji galwanicznej nie chodzi o trzaski ...czy szumy ... choć to też oczywiście się eliminuje za jej pomocą.

To może wreszczie nas oświecisz i napiszesz o co właściwie chodzi w tej separacji galwanicznej. Tak prosto, na chłopski/inżynierski rozum, najlepiej popierając wypowiedzi jakimiś pomiarami etc..

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Powiem dosadnie bo już tracę cierpliwość. Was koledzy pogięło.

Separacja galwaniczna to absolutnie najtańszy sposób aby polepszyć jakość dźwięku.

Sama izolacja kosztuje 150 zł. Konwerter z izolacją ponad 500 zł.

Gdzie tu naciąganie ????????????????????????????????????????????????

mandek - pokaż mi inną firmę, która za mniej niż 500 zł oferuje konwerter z izolacją.

frobek - jeśli nie słyszysz pewnych rzeczy to szczęśliwy z Ciebie człowiek. Zadowolisz się byle czym. Pozwól tylko innym na próbę polepszenia brzmienia swojego systemu.

"Separacja galwaniczna (bariera galwaniczna, izolacja galwaniczna) – izolacja między co najmniej dwoma blokami funkcyjnymi systemu elektrycznego tak, aby prąd elektryczny nie przepływał bezpośrednio z jednego bloku do drugiego. Energia i informacje mogą być nadal wymieniane między blokami za pomocą sprzężenia optycznego, indukcyjnego, pojemnościowego, za pomocą fal elektromagnetycznych lub akustycznych (np. dzięki piezoelektryczności). Izolacja galwaniczna jest stosowana wtedy, gdy dwa lub więcej układów elektrycznych mają wymieniać informacje lub energię, ale ich masy elektryczne są na różnych potencjałach.

Separacja galwaniczna jest stosowana ze względu:

bezpieczeństwa w celu oddzielenia części obwodu znajdującego się na niebezpiecznym dla pozostałej części obwodu lub obsługi potencjale (np.sieci energetycznej)

eliminacji zakłóceń i sprzężeń wynikający ze wspólnej masy."

Myślę że odpowiedź kolegi Piopio niezbyt usatysfakcjonuje inne osoby, bo jest to marketing - izolacja jest dobra bo polepsza dźwięk. Dlaczego? Ano już nie wiadomo.

W praktyce izolacja może zarówno polepszyć, jak i pogorszyć. Polepsza bo:

- rozcina ewentualne pętle masy między urządzeniami

- odcina przenoszenie zakłóceń wysokiej częstotliwości (rzedu kHz i wyżej) z układów zasilania np. źródła na układ przetwornika DAC

- jako nowe źródło sygnału regenruje przebieg prostokątny

Może pogorszyć bo:

- izolator staje się niejako nowym źródłem sygnału elektrycznego, co oznacza, że może być także słabym źródłem - zakłóconym, o kiepskiej wydajności prądowej, słabych zboczach

- słaby izolator może przenosić zakłócenia bardzo wysokiej częstotliwości np. przez pojemności pasożytnicze

Najprostszą izolacją galwaniczną jest zastosowanie światłowodu, a efekt tego jak wiadomo może być także negatywny. Izolacje pojemnościowe czy indukcyjne mają większą szansę na dobre efekty, co nie znaczy, że nie należy być krytycznym.

Zapomniałem dodać, że mam na myśli izolację galwaniczną USB realizowaną za pomocą układu ADUM3160.

Akurat ten układ nie ma wspomnianych wad.

Zapomniałem dodać, że mam na myśli izolację galwaniczną USB realizowaną za pomocą układu ADUM3160.

Akurat ten układ nie ma wspomnianych wad.

To już zależy od implementacji. Układ ten wymaga zasilania po obu izolowanych stronach i od jakości tego zasilania będzie zależeć jakość sygnału na wyjściu. Co więcej, w praktyce zdarza się, że z różnych powodów takie izolacje nie chcą działać, a jedynym rozwiązaniem jest dodanie małej pojemności pomiędzy izolowanymi stronami, która pozwala na odpuszczenie izolacji dla bardzo wysokich częstotliwości, przy zachowaniu izolacji DC i części zakłóceń zasilania.

Nie mówiąc już o tym, że układ ten wg producenta wprowadza pewne opóźnienie w transmisji oraz jitter, więc jeśli ktoś ma wypasione wyjście usb, to może sobie nim zepsuć sygnał.

Cała dyskusja jak zawsze sprowadza się do eksperymentów - jednym pomoże innym zaszkodzi. Gdyby zawsze pomagało, to by było w standardzie wielu urządzeń.

Nie mówiąc już o tym, że układ ten wg producenta wprowadza pewne opóźnienie w transmisji oraz jitter, więc jeśli ktoś ma wypasione wyjście usb, to może sobie nim zepsuć sygnał.

Przy konwersji asynchronicznej jest to bez znaczenia. Przy synchronicznej opóznienia na wszystkich liniach będą jednakowe więc nie ma problemu, zaś jiter jaki wnosi ADUM to pojedyńcze ns. Gdzie problem ?

Gdyby zawsze pomagało, to by było w standardzie wielu urządzeń.

Raczej nie. Po pierwsze podnosi koszt a po drugie ogranicza przepustowość do 24/96. Każdy chce mieć minimum 24/192. Ze strony producenta klocków audio, stosowanie izolatora to chybione marketingowo rozwiązanie.

Witajcie,

czy jest możliwośc sprawdzenia Daphile na swoim kompie?

Zainstalowałem na pendrivie, wszystko ok, tylko nie chce odpalic sam system docelowy.

Dla jasności, chodzi mi o jedno urządzenie. I nie mam akurat w domu innego kompa, a nawet smartfona z cudownym Androidem i innymi cudami.

Jest w ogóle taka możliwość ? Zanim zorganizuję sobie te sprawy chciałbym to wypróbowac, czy warto "na ząb brać"?

Dzięki.

Zainstalowałem na pendrivie, wszystko ok, tylko nie chce odpalic sam system docelowy.

Co przez to rozumiesz? W którym miejscu stoisz? System startuje z pendrive'a i zatrzymuje się na jakimś ekranie, czy może w ogóle nic się nie dzieje przy starcie z pendrivem? Ciężko jest coś poradzić, bo szklana kula nam się tu zepsuła, a stawierdzenie wszystko ok ale nie działa trudno rozszyfrować.

Witajcie,

czy jest możliwośc sprawdzenia Daphile na swoim kompie?

Dla jasności, chodzi mi o jedno urządzenie. I nie mam akurat w domu innego kompa, a nawet smartfona z cudownym Androidem i innymi cudami.

Jest w ogóle taka możliwość ? Zanim zorganizuję sobie te sprawy chciałbym to wypróbowac, czy warto "na ząb brać"?

Dzięki.

Da się zainstalować na komp, mam stary komputer z Win XP, daphile na pendrive. ALE potrzebujesz coś do sterowania, np.: inny laptop, tablet. Kup coś taniego za 50 na allegro (jakiegoś tableta). A może zaproś na chwilę kolegę (może lepiej dziewczynę :)) z laptopem, tabletem i zobaczysz że to fajnie potrafi umilić życie :)

pozdrawiam

Ok, nie do końca jasno napisałem.

Daphile się uruchamia ale dochodzi do momentu kiedy pisze "ready, now use the web interface" - jakoś tak, teraz nie mogę spojrzeć.

Czyli teraz trzeba zrobić tą konfigurację z innego kompa.

I w tym "sęk".

Ok, nie do końca jasno napisałem.

Daphile się uruchamia ale dochodzi do momentu kiedy pisze "ready, now use the web interface" - jakoś tak, teraz nie mogę spojrzeć.

Czyli teraz trzeba zrobić tą konfigurację z innego kompa.

I w tym "sęk".

Teraz musisz się połączyć przez sieć z nim zwykłą przeglądarką na początek - może to być z innego kompa, albo smartfona czy tableta. Są dwie metody:

1. Komputer z Daphile i ten z którego będziesz się łączyć muszą być w tej samej sieci, np. podpięte pod ten sam router. Wtedy w przeglądarce podajesz po prostu adres kompa z Daphile, czasem wystarczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a czasem trzeba podać po IP, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Adres IP możesz skonfigurować podczas startu Daphile, gdy pyta czy coś zmienić w konfiguracji. Można mu wpisać tam na sztywno byś go znał później. Adres ten możesz też wydobyć z ekranu konfiguracji routera sieciowego, nie wiem na ile masz o tym pojęcie. Po tym normalnie otworzy ci się strona internetowa do sterowania Daphile.

2. Druga metoda polega na tym, że Daphile staje się punktem dostępowym sieci wi-fi, czyli komputer na którym pracuje musi być wyposażony w wi-fi. Wtedy np. z komórki łączysz się z tą siecią i dalej przez przeglądarkę jak wyżej. Nie próbowałem tej metody, tu nie pomogę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega Przem77 nie ma drugiego komputera ani telefonu z przeglądarką ...

Stąd jego problem ...

Pytanko, czy ten model będzie w porządku?

Ukryta Zawartość

Rozumiem że podpinając na stałe pendriv-a 8GB i ustawiając go na instalację będzie ok.?

Mam zamiar podłączyć do sieci przewodowo czy tracę wtedy jakąś funkcjonalność względem wi-fi?

Ukryta Zawartość

Pytanko, czy ten model będzie w porządku?

Ukryta Zawartość

Rozumiem że podpinając na stałe pendriv-a 8GB i ustawiając go na instalację będzie ok.?

Mam zamiar podłączyć do sieci przewodowo czy tracę wtedy jakąś funkcjonalność względem wi-fi?

ufff nie mogłeś się powstrzymać, o którym modelu mówisz......

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.