Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe wybór.

anka2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że marantz sr63 będzie u mnie lada chwila poproszę was drodzy panowie o wybór kolumn.

Oczywiście budżet ograniczony 500zł ( wiem że dla was kolumny za tą cenę to buhaha:)

Bardziej podobają mi się te smukłe stojące :) niż kostki :) oczywiście to nie jest wiążące ograniczenie.

Słucham jak wspomniałam rocka, metalu i klasyki . Nie chciała bym się przejechać na jakimś chińskim g.... które dla mnie wygląda ładnie i zachęcająco :) stąd moja prośba.

Co do mocy to fajnie jak by coś tam nie raz rykneło poprzednio miałam jakieś wikowe sanyo 70W.

Jeśli ktoś będzie miał chwile zerknąć na alleg.. bardzo proszę .

pozdrawiam i dziękuję

Anka

https://www.audiostereo.pl/topic/109636-kolumny-pod%C5%82ogowe-wyb%C3%B3r/

Podłogowe do rocka metalu i za 500zł? Kobieto, tak to nawet w Erze nie mają.

Pierwsze i w zasadzie jedyne co przychodzi mi do głowy, to Bolero 200 od naszego Tonsila

na przykład te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli ich stan jest zgodny z opisem, to warto te 100zł dołożyć i za 600zł (z wysyłką) je łyknąć.

Za takie pieniądze nie ma co cudów wymagać, a do rocka i metalu ciężko będzie znaleźć coś lepszego.

Przynajmniej w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Bolero 200 od naszego Tonsila..

Bueee.........

toż to tragedia jest. soprany jak z radia. Nosowa średnica. Bas jak klucha.

Poszukaj takich kolumn często widzianych w marketach. Są tanie, w miarę ładne i mają niezłe pierdolnięcie. I nawet jakoś to gra, poza zasięgiem dla Tonsili.

Paru znajomych ma toto i sam byłem zaskoczony.

tu masz ciekawe glosniki ale juz nie za glosne.

Ukryta Zawartość

a tu jak chcesz glosne :)

Możesz znalezc to w każdym markecie rtv-agd i posłuchać, znaczki firm sa różne ale to wszystko jedna produkcja. patrz na wyglad, takie jak w linkach. koniecznie sluchac, jak pasuje kupic najtansze. nie dawaj wiecej jak 450 za wielkie i 250 za te mniejsze. te ostatnie mialem, daja z metalem rade.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te 3 rodzaje sa ok. nic innego w tej cenie nie znam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo - zerknąłem :

Te są zdecydowanie najlepsze

Ukryta Zawartość

Te dadzą jaśniejsze brzmienie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A te dadzą cieplejsze brzmienie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do metalu to kolumny i cały zestawik dobrze gdyby miał ciepłe i dogrzane średnie tony.Nie znam tego amplitunera marantz ale te kolumienki co ci koledzy proponują raczej nie zagrają dobrze gitarowego brzmienia.Seria mercury tannoy to już zupełnie tylko do odsłuchu fletu i dzwoneczków.

Pewno ampli jest słabowity bo tam różnych bajerów nakładli i dziwnych wyjść i z tymi marnymi kolumnami gitarki będą pojękiwać i popiskiwać.Dziwne że do rocka proponuje się jakieś najtańsze marketowe buble byle łomotało.

Może jakieś kolumny grundig ?Co prawda na półeczkę i niezbyt ładne.

Ukryta Zawartość

a radyjko potem wymienić na jakiegoś starego telefunkena .Ja słucham dużo metalu i jak na razie stare graty najlepiej mi pasują.Jest ogień i moc.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Do metalu to kolumny i cały zestawik dobrze gdyby miał ciepłe i dogrzane średnie tony.Nie znam tego amplitunera marantz ale te kolumienki co ci koledzy proponują raczej nie zagrają dobrze gitarowego brzmienia.Seria mercury tannoy to już zupełnie tylko do odsłuchu fletu i dzwoneczków.

Tak jak i cała reszta tych tandetnych tekturowo plastikowych pierdziawek z marketu,

ale o czym tu dyskutować ze znaFcami. Szkoda w ogóle prądu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Cześć.W tej cenie i do takiej muzyki jakiej słuchasz zdecydowanie polecam Koda AV702F. Wprawdzie są to stworzone do kina klocki, ale w stereo radzą sobie świetnie. Kolumny charakteryzują się dobrą dynamiką, mają niezłą średnicę i naprawdę dobrą górę z dużą ilością szczegółów. Ogólnie to bardzo muzykalne kolumny. Bas potrafi nieźle przywalić, ale zawsze jest pod pełną kontrolą.

Miałem kiedyś ten sam problem co Ty teraz, i po wielu poszukiwaniach i odsłuchach wybór padł właśnie na te kolumny i był to strzał w 10. Przez 5 lat grały u mnie z Rotelem RA-02 i Marantzem CD5003. Zagrają dobrze w pokoju o 12m2 oraz w 2 razy większym. Muzyki słucham takiej jaką podałaś + jazz. Sprawdzałem również jak grają ze wzmacniaczem CA A500 oraz Musical Fidelity E10 i w obu przypadkach było równie dobrze, choć za każdym razem inaczej. Tak więc widać, że mogą one zagrać z różną elektroniką.

Używki kupisz na allegro za ok. 300-400 zł, ja swoje sprzedałem za niecałe 4 setki jakieś półtora miesiąca temu.

Jeśli zdecydujesz się na inne kolumny, to zdecydowanie odradzam zakup kolumn dwudrożnych. W tej cenie jaką masz do wydania i do takiej muzyki jakiej słuchasz dwudrożnym na 99% będzie doskwierał znaczący brak basu, co najbardziej będzie dokuczliwe właśnie w metalu czy rocku

Poniżej masz link do testu kolumn Koda AV702F w HI-FI.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

kolega mzawek dobrze Ci napisał.

Takie kolumny jak te Tannoye lub inne dwudrożne to tylko do klasyki i jazzu, do rocka i metalu się nie nadają. Nie w tej cenie.

Ukryta Zawartość

<br />Takie kolumny jak te Tannoye lub inne dwudrożne to tylko do klasyki i jazzu, do rocka i metalu się nie nadają. Nie w tej cenie.<br />

To jest często powtarzany mit - zarówno klasyka jak i jazz do przyjemnego grania wymagają imho więcej od kolumn niż rock. Ale to nie dyskusja przy kolumnach za 500 PLN.

Swoją droga kumpel ma do sprzedania Heco Victa za jakieś grosze, tyle że sprzęt jest w Belgii, więc wysyłka może być kosztowna.

Powrót po dłuższej przerwie...

To nie jest mit. Owszem, klasyka i jazz wymagają więcej od kolumn niż rock, ale to dlatego, ponieważ wielu zamiast słuchać muzyki, słucha samych dźwięków właśnie w takiej muzyce. Kupują kable sieciowe o wartościach tanich samochodów, kładą magiczne myszki wypełnione magicznym proszkiem na kolumny itp. To całe audiofilskie voodoo …..

Nie piszę, że kolumny dwudrożne nie zagrają rocka i metalu, bo zagrają. Ale żeby zagrały w miarę znośnie to muszą swoje kosztować. Suma jaką założycielka wątku chce przeznaczyć na kolumny dyskwalifikuje takie konstrukcje moim zdaniem. No chyba, że będzie słuchała muzyki w 10 metrowym pokoiku.

Pozdrawiam

<br />To nie jest mit. Owszem, klasyka i jazz wymagają więcej od kolumn niż rock, ale to dlatego, ponieważ wielu zamiast słuchać muzyki, słucha samych dźwięków właśnie w takiej muzyce. Kupują kable sieciowe o wartościach tanich samochodów, kładą magiczne myszki wypełnione magicznym proszkiem na kolumny itp. To całe audiofilskie voodoo ….. <br />

Próbujesz wyjaśnić jeden mit zaprzeczając jegoo istnieniu i wyjaśniając go innym mitem :-)

Nie rozumiem tego 'Owszem, klasyka i jazz wymagają więcej od kolumn niż rock, ale to dlatego, ponieważ wielu zamiast słuchać muzyki, słucha samych dźwięków właśnie w takiej muzyce' - to jest kolejne odwołanie do mitologii i sugerowanie tego, że Ci którzy słuchają jazzu i klasyki nie sluchają muzyki. Otóż dementuję i zaprzeczam. Sam duzo słucham tych gatunków, mam jakieś tam hi-fi, uważam, ze oba gatunki wymagają dużo od sprzętu i nie zaprzątam sobie głowy kablami zbytnio. A nie jestem bynajmniej wyjątkiem.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dziękuję za propozycję

Koda AV702F są sliczne :) i to póki co mój faworyt

"Swoją droga kumpel ma do sprzedania Heco Victa za jakieś grosze, tyle że sprzęt jest w Belgii, więc wysyłka może być kosztowna."

właśnie ciekawe jakie ,ile i za ile wysyłka .

koda są lepsze np. od polskich stx?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To i to jest hajend :) One grają jak kolumny za 10 tys, tylko nikt o tym nie wie, bo to tajemnica. Brać :)

Powiedz, jakie masz w ogóle zamiary wgzlędem tego sprzetu? Potrzebujesz do remizy czy jak?

Bo gdyby chodziło o jakość dźwięku wypadałoby się skupić na jakimś grajku przenośnym z ambitniejszymi słuchawkami, a nie rozglądać się łapczywie za kolumnami z dużą ilością głośników za 500 zł :)

Jesteś nieco w kropce, bo propozycje jakie tu padły są dość stare, mocno podniszczone, a Koda jest chińskim g... jakiego się obawiasz. Ale jak nie masz ambicji co do dźwięku, ma być hałas to mogą być i te Kody. Przynajmniej gwarancja jakaś.

:)

Próbujesz wyjaśnić jeden mit zaprzeczając jegoo istnieniu i wyjaśniając go innym mitem :-)

Nie rozumiem tego 'Owszem, klasyka i jazz wymagają więcej od kolumn niż rock, ale to dlatego, ponieważ wielu zamiast słuchać muzyki, słucha samych dźwięków właśnie w takiej muzyce' - to jest kolejne odwołanie do mitologii i sugerowanie tego, że Ci którzy słuchają jazzu i klasyki nie sluchają muzyki. Otóż dementuję i zaprzeczam. Sam duzo słucham tych gatunków, mam jakieś tam hi-fi, uważam, ze oba gatunki wymagają dużo od sprzętu i nie zaprzątam sobie głowy kablami zbytnio. A nie jestem bynajmniej wyjątkiem.

romekjagoda masz mnie :-) przyznaje, dość niefortunnie się wypowiedziałem, tym bardziej że sam słucham jazzu :-)

ale nie ważne, ja bym po prostu szukał kolumn 2,5 lub 3 drożnych, bo w tej cenie chyba inaczej się nie da.

To i to jest hajend :) One grają jak kolumny za 10 tys, tylko nikt o tym nie wie, bo to tajemnica. Brać :)

Powiedz, jakie masz w ogóle zamiary wgzlędem tego sprzetu? Potrzebujesz do remizy czy jak?

Bo gdyby chodziło o jakość dźwięku wypadałoby się skupić na jakimś grajku przenośnym z ambitniejszymi słuchawkami, a nie rozglądać się łapczywie za kolumnami z dużą ilością głośników za 500 zł :)

Jesteś nieco w kropce, bo propozycje jakie tu padły są dość stare, mocno podniszczone, a Koda jest chińskim g... jakiego się obawiasz. Ale jak nie masz ambicji co do dźwięku, ma być hałas to mogą być i te Kody. Przynajmniej gwarancja jakaś.

Takimi poradami się nie kieruj anka2, kolega frywolny trucht posiada same kolumny za ponad 10 000 zł i mam wrażenie, że wyraził się tu z lekką pogardą. Pewnie zaczynał przygodę właśnie z grajkiem przenośnym i lepszymi słuchawkami i chodził tak przez lata po domu, a jego pierwszy zestaw audio kosztował pewnie z 7 000 bo nie ma sensu kupować tańszego, chyba że do remizy. kolumn Kody to pewnie na oczy nie widział, ale się wypowiada.

Dziękuję za propozycję

Koda AV702F są sliczne :) i to póki co mój faworyt

... to własnie jedne z marketówek o których pisałem wczesniej. Naprawdę nir zawacaj sobie głowy i udaj sie po kolumny do marketu. One wcale nie są złe. Na pewno lepsze jak tonsile, grungingi i inne zabytkowe wynalazki. Ta Koda jest także marketówką i byc może tez ją znajdziesz. Bardzo możliwe że znajdziesz tas Kode pod inna nazwą typu VK, audio-coś tam itd.

Dokładnie to Koda jest w UK, a u nas VK.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kolego piszczu z czwórką. Nie chodzi o pogardę. Chodzi o poznanie miejsca w hierarchii. Zwyczajnie nie da się za 500zł złapać Pana Boga za nogi.

Jak kolumna, nowa, kosztująca 250 zł ( Koda) za sztukę posiada trzy przetworniki to ile urwa one kosztują? 15zł za sztukę? Jakiej są klasy?

Czy gdyby było ich mniej to byłaby szansa, że są lepsze? Owszem!

Dlatego, jeśli robimy dicho w remizie chińska Taga może być spoko. Dużo głośników równa się duży hałas i duże wrażenie na gościach na imprezie. Do tego gwarancja sklepowa. Stąd moje pytanie do czego to mają być kolumny.

Używane. Przegląd ofert jakie tutaj znaleziono za 500 zł pokazuje, że mamy do czynienia z o wiele ambitniejszymi konstrukcjami, tylko raczej w stanie agonalnym. Trzeba będzie sporo czasu i cierpliwości, żeby trupa jakiegoś nie wyłowić lub...

Podwoić, potroić kwotę.

Ot i cała filozofia

a i przestrzegam przed uzywkami oraz głośnikami "Kolumny z wgniecionymi kopułkami grają praktycznie tak samo(ja nie słyszę różnicy) a wysokotonowy można wymienić na zamiennik 6ohm - ok. 50 pln, i cieszyć się z kolumn, których jakość wykonania jest naprawdę bardzo wysoka." - kopułki wgniecione Nie Grają Tak Samo, oraz nie mozna wymienić na zamiennik.

.. i zawsze możesz w ciemno wziąć to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To dobra opcja.... Posłuchasz, uwierzysz.

też zależy ile czasu masz na zakup. Odwiedź komis rtv w Twoim miescie, ludzie kasy nie mają wyprzedają jak leci. Możesz złapać okazję.

Ja kupiłem za równowartość 180zł Rogersy LS55. tak to była okazja. Idealne do metalu, W ogóle zasada jest taka że jeśli metal zagra dobrze to wszystko dobrze zagra.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Pamiętaj że kolumny maja dziwną tendencję do psucia i uszkadzania się w czasie transportu. Lepiej kupić samemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Cena za sztukę...

A i tak padlina do robienia hałasu, a nie grania długie godziny z przyjemnością.

Jak się nie ma kasy, bo 500zł na kolumny to właśnie znaczy, nowe kolumny powinny być skromniutkimi konstrukcjami, by ograniczona ilość użytego materiału, liczby głośników miała szansę przełożyć się na jakość komponentów, a więc dźwięku. Czyli raczej skromne dwudrożne monitory, a nie bateria głośników w kolumnie wolnostojącej. To chyba zrozumiałe? Oczywiście jeśli komuś na tej jakości zależy. Na wytworzeniu sceny, na zniknięciu kolumn z pomieszczenia i takich tam pierdołach pozwalających usiąść i zafascynować się strukturą nagrania.

w 90% przypadków kolumny stare będą grały gorzej jak nowe. Pozostałe 10% to tzw. "rodzyny". Takich nikt nie sprzedaje...

Cena za sztukę...

A i tak padlina do robienia hałasu, a nie grania długie godziny z przyjemnością.

Nie taka padlina. Z tymi sztukami dziwne, bo cena sie zgadza za parę...

Niedawno jeden młody człowiek za porada audiofili zakupił nada i b&w dm602. odwoził to prędzej niż przywoził. Wrócił z Ampli soniakiem i voicekraftami - i był 10x bardziej zadowolony. I Ci powiem że słuchałem tego i tego i faktycznie do rocka i hiphopu ta druga opcja była dużo lepsza.

Ukryta Zawartość

to jest spoko

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pieprzenie. Moje niegdyś Esa Ostinato z 1999 roku, których szwagier używa do nagłaśniania imprez okolicznościowych- jak trzeba- rozwalą potegą basu, barwą dźwięku, przestrzenią sceny Twoje chińskie referencje wielogłośnikowe w puch! Choć są ledwie dwudrożne! A jak trzeba, w warunkach domowych, to i zagrają wciągająco. (Acz w zakresach niskich tonów trzeba je hamować, bo lekko przesadzają :) )

Wiem bo używałem ich 11 lat. Nadal nic im nie jest.

Oczywiście nie jest to żadna propozycja dla Anki, bo wymagają mocnego pieca, a ten amplituner, który wybrała to chudzinka...

Ukryta Zawartość

Pieprzenie. Moje Esa Ostinato z 1999 roku,.....

1. daj je młodemu człowiekowi. Rozpieprzy je w pół godziny.

2. gdzie to jest do kupienia za 500zl?

3, moje referencje dotycza czegoś co dobrze zagra, niezle wygląda, nie rozpieprzy się i da się kupić za kilka setek. Stąd takie a nie inne.

młody człowiek odwiózł te b&w 602 z powrotem bo jak zarzucił paktofonikę to membrany sie omało nie wysrały z obudów, a basu i tak było mało. Z esami będzie tak samo. Nawiasem ja w moim systemie je zamorduje w 5 minut.

zakup kolumn z centralnym i tyłami ma tę zaletę że jest z czego przekładać gwizdki, jak jakiś padnie. Na impezach różnie bywa.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Raczej wzmak spalisz niż im zaszkodzisz :) Naprawdę.

Ja cały czas pytam po co mają być Ance te kolumny. Jak do hałasu- Tonsil Zeus i koniec tematu. Kredyt i ch., ale nic tak grzywki nie czesze, tak?

Raczej wzmak spalisz niż im zaszkodzisz :) Naprawdę.

Ja cały czas pytam po co mają być Ance te kolumny. Jak do hałasu- Tonsil Zeus i koniec tematu. Kredyt i ch., ale nic tak grzywki nie czesze, tak?

Zeus nie ma środka. wygląda kiepsko, wielkości lodówki. Gdyby nie to zaproponawałbym

wiem że esa to zacny głośnik, jednakoż nie odważyłbym się na nim rozkręcić mojego wzmaka z podkręconym basem, a juz na pewno nie zrobić na nim imprezę. To głośnik audiofilski do używania z umiarem, ma niską sprawność. Anka pisała że czasami lubi posłuchac głosniej. Dla tego nie szukam jej żadnych 13-tek, pojedynczych 16-tek i 20-tek. 25-tki to 3 drogi i cięzki temat żeby to było dobrze postrojone za 500zł. Pozostaje sprawdzone 16 - 20tki 2-3 sztuki plus gwizdek. Takie coś zagra głośno z małą mocą, bo jest to dość sprawne, więc nie będzie musiała katować tego na "maksa" bo będze już dobrze hałasowac na 1/4 mocy.

Szukamy kolumn Tobie czy Ance?

mi wychodzi że szukamy Tobie.

Uparłeś się na esy - ale zrozum to nie dla niej. Tak samo jak żaden audofilski głosniczek o małej sprawnosci. Skonczy się to słuchaniem z dużą mocą i szybkim zgonem, a i tak łupnięcia nie będzie.

Zejdź na ziemię.

mamy 500 zł

ma dobrze grać, dobrze wyglądać, ma zatrząść ścianami i sie nie popsuć. Nie "esy" i floresy...

Anka - łap to:

Ukryta Zawartość

opinie -

Ukryta Zawartość

to gra nieźle i kosztowało 1500pln-ów.

Podobne ma znajomy. I naprawdę gra to o wiele lepiej niż mogłoby się wydawać. Gdybym nie miał swoich, kupiłbym.

Albo to:

Ukryta Zawartość

opinie -

Ukryta Zawartość

też były za 1500

wybierz te które bardziej Ci się podobają lub łatwiej je przywieźć. I masz małekolumienki na części na zapas (znajomemu sie przydało po sylwestrze :P)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.