Skocz do zawartości
IGNORED

Czym polakierować heban?

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie pytanie. Czym polakierować, ewentualnie zakonserwować okleinę heban makassar?

Znajomy powiedział że jak polakieruje normalnym lakierem to heban może go odrzucić i będzie się łuszczył. Kupiłem puszkę lakieru akrylowego ale nabrałem wątpliwości.

https://www.audiostereo.pl/topic/109832-czym-polakierowa%C4%87-heban/

Właśnie się dowiedziałem że nie jest to prawdziwy heban tylko jakiś wynalazek. Po prostu polakieruję tym akrylem. Najwyżej będę żałował. Robiłem próbkę i dobrze wygląda.

Tylko wcześniej dobrze przetrzeć benzyną ekstrakcyjną . Tak się robi z podstrunnicami w instrumentach . Później olejem lnianym pociągnąć . Jak to nie prawdziwy heban to jakie to drewno?

W każdym bądź razie wygląda jak heban ale zarysować można paznokciem. Najprawdopodobniej klejone płaty barwionego drewna i z tego robiony fornir. Ale wygląda naturalnie.

Krzysiek, kiedyś robiłem front do komody z forniru modyfikowanego Palisander Rio o ile dobrze pamiętam, przetarlem benzyna eksrakcyjna i na to dawałem poliuretan i nic się nie luszczylo i nie luszczy do dziś ;)

poszukaj izolantów do drewna

ja używałem milesi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tyle tylko że lakierowałem poliuretanami

Ukryta Zawartość

Na razie to nie mam czasu pojechać do sklepu żeby kupić podkład. Niestety od tego akrylu próbka trochę ściemniała a chcę tego uniknąć. Mam nadzieję że podkład to załatwi. Najchętniej zostawiłbym tak jak jest ale się brudzi niemiłosiernie.

Matko moja!

Poliwęglanowy lakier?

Tak matko Twoja jak byś zobaczył efekt finalny to byś się pos..ł

I wystarczy przed malowaniem przejechać tylko płótnem 80 a miedzy malowaniami 120

Jest w 4 rodzajach połysku co kto lubi.

Można nie lubić minimalnej ilości sprzedawanej bo jest to 4,5 l lakieru+0,5l utwardzacza która ilość wystarczy na ok 70m2 jednokrotnego malowania.

Dla tego kolumny malujemy razem z parkietem ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

eee.. w sensie: dobrze się maluje, dobrze trzyma i ładnie się świeci. Malowałem tym tylko nie wiedziałem jak się to nazywa. I nie śmierdzi.

Jest bardzo trwały znacznie lepszy niż np. Hartzlack, amerykański Majic. Nie malowałeś tym, każdy lakier jednak podczas malowania śmierdzi. Wylej sobie jakąś substancję nagle na 40m2 z której to paruje!

Wersja którą polecam to właśnie mat tak zarąbistego matu nie ma żadna inna firma! Drewno wygląda jak by nie było pomalowane nie zmienia odcienia i to jest najpiękniejsze! Poliwęglan jest też super anty poślizgowy to dla tych co by chcieli parkiet jednak lub jakieś schody drewniane pomalować

każdy lakier jednak podczas malowania śmierdzi

to się zgadza, ale ten szybko śmierdzieć przestaje. Ojciec kiedyś malował parkiet hemolakiem (nic innego nie było wtedy) to zatruł nas i całą klatkę i musieliśmy nie mieszkac potem tydzień czasu, a śmierdziało jeszcze kilka lat, aż do pomalowania poliwęglanem na to.

Nie maluje się na toksyczne warstwy lakieru lakierem ekologicznym, lakier będący pod spodem w przypadku podłogi dalej truje!!!

Największą i bardzo toksyczną zarazą jest lepik do przyklejania parkietu który był lata używany . Ludzie chorują lata i nie wiedzą na co. Ekipa zrywająca taką podłogę używa specjalnej odzieży, masek przeciwpyłowych i specjalnego sprzętu odkurzajacego.

Ukryta Zawartość

Tak ze wszystko jeszcze przed Tobą-wyrzuć chorobę z domu!

Ukryta Zawartość

Pewnie już dawno polakierował. Dwa hebany, modyfikowany i naturalny, to tak dla kontrastu czy można podrobić naturę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie już dawno polakierował. Dwa hebany, modyfikowany i naturalny, to tak dla kontrastu czy można podrobić naturę.

Wiesz jak by one zarąbiście wyglądały pomalowane poliwęglanem w super macie :)

Poliwęglan nie jest tak pity przez słoje i je dokładniej zalewa-wychodzi powierchnia jak tafla w jeziorze przy bezwietrznej pogodzie. W dotyku jest gładsza płaszczyzna ale mniej śliska-ciężko to wytłumaczyć :)

Wiesz jak by one zarąbiście wyglądały pomalowane poliwęglanem w super macie :)

Poliwęglan nie jest tak pity przez słoje i je dokładniej zalewa-wychodzi powierchnia jak tafla w jeziorze przy bezwietrznej pogodzie. W dotyku jest gładsza płaszczyzna ale mniej śliska-ciężko to wytłumaczyć :)

Można poliwęglan położyć na zwykły lakier?

Można poliwęglan położyć na zwykły lakier?

Kładłem go kiedyś na Hartzlack który był moim zdaniem zbyt miękki i nadawał się jedynie jako podkładówka (10 lat wczesniej Hartzlack był super no ale wiadomo sprzedaż,e.t.c)

Poliwęglan jest kapitalny bo nie odbarwia drewna i można go na nie kłaść bez żadnego podkładu na dodatek jest bardzo mało toksyczny w porównaniu do pozostałych lakierów. Jego główna zaletą (na podłogi) to jak z miękkim drzewem na wietrze , ugnie się a nie złamie. Inne lakiery po prostu rysują się i odpadają ten się najwyżej trwale odkształci. W sumie i tak jest twardszy niż np. dębina którą można zarysować paznokciem.

A więc w Niemczech lakier poliwęglanowy jest nie do kupienia a o rozsądnej ilości to można w ogóle zapomnieć. Jak lakier poliuretanowy wygląda w porównaniu z lakierem poliwęglanowym?

Mi chodzi przede wszystkim o to żeby drewno nie zmieniło koloru.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.