Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice pomiędzy Oppo 103 a Oppo 93

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Nie był bym taki pewien, między 103 a 105 jest różnica w cenie 3.5-4 tyś. Za te pieniądze da się już kupić dobre cd używane, można też kupić Audiolaba M-daca na Sabre tak jak i Oppo 105, który z Oppo 103 zagra lepiej niż samo 105, dodatkowo Audiolab ma b. dobry wzmacniacz słuchawkowy, no i fukcjonalność większa.

Jeżeli ktoś myśli, że zagra na poziomie cd (około 6.5 tyś) za te pieniądze to jest w błędzie.

To skąd te bardzo pozytywne opinie na całym świecie bez wyjątku. Nawet w kultowym amerykańskim "Absolute Sound" ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ja sie zastanawiam nad tym czy jako czysty transport do plikow stereo i filmow, zarowno bluray jak i mkv, 103 bedzie rownie dobry jak 105? Mam zewnetrznego daca stereo jak i amplituner kina, niestety bez dekoderow HD. Czy 103ka po analogu 7.1 zagra tak samo dobrze jak 105ka? Z tego co wiem stopnie wyjsciowe sekcji 7.1 sa takie same w obu odtwarzaczach, doplaca sie tylko za dodatkowy analogowy tor stereo - w moim wypadku nie majacy znaczenia. Tak wiec w moim wypadku gra nie warta swieczki i lepiej kupic tansza 103ke??

A ja sie zastanawiam nad tym czy jako czysty transport do plikow stereo i filmow, zarowno bluray jak i mkv, 103 bedzie rownie dobry jak 105? Mam zewnetrznego daca stereo jak i amplituner kina, niestety bez dekoderow HD. Czy 103ka po analogu 7.1 zagra tak samo dobrze jak 105ka? Z tego co wiem stopnie wyjsciowe sekcji 7.1 sa takie same w obu odtwarzaczach, doplaca sie tylko za dodatkowy analogowy tor stereo - w moim wypadku nie majacy znaczenia. Tak wiec w moim wypadku gra nie warta swieczki i lepiej kupic tansza 103ke??

103 i 105 różnią się DAC-em. 103 ma 24 bitowego DAC-a (Cirrus Logic CS4382A) a 105 32 bitowego "Sabre" (ES 9018). Czy różnicę słychać każdy musi określić sam. Parametry mierzone nieco się różnią na którymś miejscu po przecinku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

103 i 105 różnią się DAC-em. 103 ma 24 bitowego DAC-a (Cirrus Logic CS4382A) a 105 32 bitowego "Sabre" (ES 9018). Czy różnicę słychać każdy musi określić sam. Parametry mierzone nieco się różnią na którymś miejscu po przecinku.

Co nie zmienia faktu, że 103 też jest dobrym odtwarzaczem wieloformatowym.

Jeżeli jest jakiś bluray lepszy od niego to 105, więcej nie spotkałem się aby miał konkurencję.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Nie mylisz się. Na świecie jest jednoznaczna opinia co do odtwarzaczy Oppo. Aż dziwne, że aż tak jednoznaczna. Oczywiście można wskazać podobne jakościowo z np firmy CA. Pewnie u innych też coś ciekawego się znajdzie, ale Oppo i CA są najbardziej uniwersalne.

Czy 103ka po analogu 7.1 zagra tak samo dobrze jak 105ka? Z tego co wiem stopnie wyjsciowe sekcji 7.1 sa takie same w obu odtwarzaczach (...)

tory analogowe 5.1 w oppo 103 i 105 różnią się zasadniczo (dodatkowe zasilanie, bardziej rozbudowana płytka), co widać na załączonych obrazkach. W każdym razie skala różnic konstrukcyjnych uzasadnia imo wzrost ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17029-0-65102800-1393358312_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tory analogowe 5.1 w oppo 103 i 105 różnią się zasadniczo (dodatkowe zasilanie, bardziej rozbudowana płytka), co widać na załączonych obrazkach. W każdym razie skala różnic konstrukcyjnych uzasadnia imo wzrost ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17029-0-65102800-1393358312_thumb.jpg

No tak, ale jak to się ma w praktyce?

Przyzwoitego DACa też można zamknąć na małej płytce.

Ktoś robił porównanie audio w ślepym teście?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem okazję porównać 103 i 105 podpiętego do amplitunera Arcam. Oba były wpięte po analogach i różnica była łatwa do wychwycenia nawet dla amatora. Zona, której zwykle wszystko jedno w tej kwestii wyraźnie słyszała różnice, chociaż nie miała zbytnio pojęcia co porównujemy. Słuchaliśmy CD audio i Flac. Różnica nie była "drobna", lecz wyraźnie słyszalna. Jakby więcej informacji, przestrzeni, dźwięków, które nawet się nie wiedziało że istnieją podczas słuchania 103.

Ktoś robił porównanie audio w ślepym teście?

Najlepiej spróbować samemu zrobić taki test. Sądzę że jeden z reklamujących się tu sklepów pomoże Ci w takim teście. Pamiętaj tylko żeby poprosić o dokładne wyrównanie poziomów wyjściowych na obu urządzeniach i mieć możliwość szybkiego przełączania A-B. Sam test nie musi być ślepy. Wnioski będą bezcenne bo własne.

Muflon

Oppo 103 podłączałeś do wzmacniacza analogowo pod fronty 7.1, bo nie ma innej opcji.

Natomiast swój test z Oppo 105 jak przeprowadziłeś? Podłączyłeś też pod fronty od 7.1,

czy pod dedykowane wyjście stereo?

Mam amplituner kina, niestety bez dekoderow HD.

Nie musisz się "pchać" w player z analogami.

Jeśli Twój ampli posiada wejścia HDMI przyjmujące sygnał LPCM Multichanel, to wystarczy dużo tańsze rozwiązanie

w postaci playera ASUS BDS-700. Jako jeden z nielicznych potrafi on zdekodować HD Audio do LPCM MCH na swoim

pokładzie i w takiej formie wysłać via. HDMI do amplitunera. Ma ogromną przewagę nad OPPO dzięki swoim unikalnym

rozwiązaniom ( brak CINAVIA, BD i BD3D z HDD wraz z MENU ) Posiada 2 wyjścia HDMI, więc dedykowane do audio

możesz podpiąć pod amplituner, a pełne (audio-video) do odbiornika 3D. Nie ma potrzeby wymiany amplitunera.

Kosztuje 4 razy taniej od najtańszego OPPO, a wcale nie jest 4 razy od niego gorszy.:) Ma także obróbkę Qdeo.

Reasumując - HDMI do amplitunera, SPDIF do DAC-a i gra muzyka ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy pod dedykowane wyjście stereo?

Dedykowane stereo XLR lub RCA (różnie bywało). 103 nie miałem. Porównań ostatnio nie robię bo prawidłowo przeprowadzone dają przewidywalny wynik (wielokrotnie sprawdzone na innych sprzętach). Zrobiłem tylko jakby porównanie (to nie był test bo nie wyrównywałem poziomów - lenistwo) 105 z CD Sony-ego CDPX 559ES.

Nie musisz się "pchać" w player z analogami.

Dokładnie. 105 i 103 najlepiej się sprawdzają w układach z aktywnymi kolumnami. Mają regulację napięcia wyjściowego na wszystkich wyjściach i mogą bezpośrednio sterować aktywnymi kolumnami. Radzę rozważyć takie rozwiązanie bo jest bardzo efektywne i z punktu widzenia technicznego najlepsze. Przy takim układzie wybrałbym 105.

Kosztuje 4 razy taniej od najtańszego OPPO, a wcale nie jest 4 razy od niego gorszy.:)

Będziesz się zawsze zastanawiał czy przetworniki zainstalowane w tym Asusie są tej samej jakości co Oppo ;-). Pisałem wcześniej komfort psychiczny poprawia brzmienie, mimo że to tylko złudzenie.

No, nic kupiłem już 103 i na razie muszę się nią zadowolić może tragedii nie będzie.

Rok temu byłem ze swoim amplitunerem w sklepie w celu odsłuchu i zakupu kolumn

i jako źródło była właśnie podpięta 103. I fajnie to grało z KEF-ami, podobało mi się.

Pozbyłem się ostatnio Audiolaba 8000CD i mam nadzieję, że 103 zagra nie gorzej od niego.

No, nic kupiłem już 103 i na razie muszę się nią zadowolić może tragedii nie będzie.

I bardzo dobrze :-).

Będziesz się zawsze zastanawiał czy przetworniki zainstalowane w tym Asusie są tej samej jakości co Oppo ;-)

Nie zrozumiałeś wywodu ...

Kolega szuka transportu z dobrym video i możliwością grania HD Audio na swoim amplitunerze.

ASUS pozwala na zdekodowanie Audio HD do postaci LPCM MCH na swoim pokładzie - leci więc do ampli.

Ma także osobny DAC, więc koszt chyba 6 499 pln. za OPPO 105 mija się z celem. Wydając 800, a nie 6 500 pln.

ma wszystko czego potrzebuje bez wywalania kasy za okno. :) No, ale kto bogatemu zabroni !

>Oppo 103 podłączałeś do wzmacniacza analogowo pod fronty 7.1, bo nie ma innej opcji.

>Natomiast swój test z Oppo 105 jak przeprowadziłeś? Podłączyłeś też pod fronty od 7.1,

>czy pod dedykowane wyjście stereo?

Kurcze nie pamietam, czy byly to wielokanalowe czy stereo... sorry.

Nie zrozumiałeś wywodu ...

A co oznacza słowo cytuję siebie: "dokładnie", zaczynające moją kwestię :-). W pełni się zgodziłem z tym co napisałeś dodając kiedy mamy z takiego układu jak Oppo korzyści. To układy z kolumnami aktywnymi lub biernymi zasilanymi końcówkami mocy bez przedwzmacniacza. Dodam tylko do tego, że 105 ma wejścia cyfrowe które można wykorzystać do podłączenia urządzeń zewnętrznych (taki cyfrowy "przedwzmacniacz"). Ma też od niedawna jeszcze jedną ważną cechę (103 też) czyta pliki "gap less". Wprawdzie nie wiem czy wszystkie, ale widać że pracują nad tym.

Hej Panowie, jestem po odsłuchu Oppo 103 w swoim systemie

i jestem barrrdzo zadowolony. Dźwięk jaśniejszy i bardziej szczegółowy oraz

więcej basu niż w Audiolab 8000CD. Takie są moje spostrzeżenia na pierwszy

rzut. Super.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanka związane z Oppo.

Czy Oppo obsługuje napisy w formacie TXT ?

To chyba już archaizm ;-) ale mam jeszcze parę staroci gdy obowiązującym formatem był film avi + napisy w txt.

Jak wygląda obsługa Oppo jako stremera sieciowego ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam pytanka związane z Oppo.

To chyba już archaizm ;-) ale mam jeszcze parę staroci gdy obowiązującym formatem był film avi + napisy w txt.

Jak wygląda obsługa Oppo jako stremera sieciowego ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wzmacniacze w tych pieniądzach potrafią już zagrać naprawdę b.dobrze i raczej nikt do nich nie podłączy Oppo 105:)

hmmm naprawde :) ja mam wzmacek za ponad 7 i podlaczone oppo 105

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tak obsługuje. Napisy txt bardzo łatwo przerobić na srt. Odpowiedni program robi to w jednej chwili (np. Best player).

Lepiej kupić 105 i mieć spokój.

Dokładnie. Komfort psychiczny ma pozytywny wpływ na dźwięk, mimo że to tylko złudzenie.

Dla mnie brak odczytu TXT to nie żadna wada można szybko przerobić programem SRT v1.4. Działa bez instalacji i jest dedykowany tylko do tego:)

Przy Oppo nie ma tego problemu.

• 5 miesięcy później...

Czy w Oppo BDP-103EU można skonfigurować wyjścia audio na 4 głośniki, czyli 4.0 bez centralnego i sub'a

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.