Skocz do zawartości
IGNORED

Zbalansowany preamp z pilotem do 7kzl

Marek.S

Rekomendowane odpowiedzi

Jak z dopasowaniem impedancji, Pass chyba trudny jest do wysterowania.

Jak się zamawia u Khozmo to się podaje parametry końcówki i nie ma żadnego problemu z dopasowaniem. Polecam też małą modyfikację. Ja poprosiłem Khozmo o zmianę okablowania wewnętrznego ze srebrzonego na miedź. Efekt przerósł moje oczekiwania. Odchudzenie znikło a w zamian pojawiło się wypełnienie. Polecam.

W takiej formie Khozmo jest dużo lepszy niż jakakolwiek cyfrowa regulacja jaką słyszałem z DAC-a (min. Calyxa Femto czy MSB Analog).

Natomiast zgadzam się z artuku - dobry preamp to jest to (choć Khozmo ma zdecydowanie najlepszą relację jakość/cena i trzeba naprawdę dobrego preampa, żeby uzyskać trochę więcej)

Jak z dopasowaniem impedancji, Pass chyba trudny jest do wysterowania.

Szczerze mówiąc nie wiem :-) Jestem atechniczny :-)

Po prostu zamawiając khozmo podałem dane Passa. Poza tym zanim zamówiłem to posłuchałem, bo tylko odsłuch we własnym systemie jest dla mnie miarodajny.

Khozmo oferuje tez tuning tych preamów, ale to już trzeba z nim uzgadnia i nie chodzi tylko o okablowanie.

Pozdrawiam Stempur

Na dokładnie takiej samej zasadzie, można złożyć system który doda ci tego lampowiego czaru, dobierając odpowiednio DAC i końcówkę mocy.

Elberoth opanuj się jeszcze nie ma wojny i nie będzie a Ty jakiś podniecony i bezmyślny jesteś.

Takich bzdetow to już dawno nie czytałem w Twoim wykonaniu...................bo co Ty wiesz o lampowym czarze brzmienia systemu......NIC A NIC.

Żeby zasmakować czaru lampowego to należy taki system mieć u siebie,a najlepiej kilka i szlifować i kształtować ich brzmienie-a u Ciebie co jest w

tym temacie?.................PLAŻA,DZIKA PLAŻA

teraz steruje passem alephem 5 z hegla hd20 i sorry ale bez pre sporo brakuje. brak wypelnienia, miesa, jest za technicznie. scena waska o 3d nie wspomne. po prostu brakuje pre i tyle.

ooo czyli hd20 bez pre nie ma racji bytu?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

moim zdaniem ma system grac tak zeby sie podobalo. i tak sali koncertowej w domu miec nie bedziesz wiec chociaz ma brzmiec tak zeby zaliczac opad szczeny za kazdym razem jak odpalasz sprzeta. z pre jest to latwiej osiagnac. moze sa jakies koncowki brzmiace dobrze z drabinka. ale jesli tak to z dobrym pre beda brzmialy jeszcze lepiej. jelsi tak by nie bylo to po co by ludzie robili by sobie klopot z pre? wiecej kabli, lamp - przeciez to sa koszta...

w zeszym roku przerzucilem ponad 12 roznych pre. za kazdym razem bylo inaczej. z jednymi lepiej z drugimi gorzej wybor i tak bedzie twoj. uwazaj jednak na pre lampowe - one graja tak jak lampy do nich wsadzone. to pre ktore wkleilem wyzej jest wybitne ale to lamy graja. ktos kto o tym zapomina ma problem

To dlatego, że pre w twoim systemie spełnia rolę 'korektora barwy'. Nie pisze że jest to coś złego - ostatecznie istotny jest efekt końcowy i synergia wszystkich elementów. Ważne jest jednak, aby o tym pamiętać dokonując takich porównań jak wyżej.

Witaj,

Tak zgadzam się, że Manley "poprawia" barwę tz. poprawiają barwę lampy jakie w danym czasie się używa. Z tym że, z i bez pre oprócz nasycenia, zmienia się też kontrola nad koncówką, jest lepsza dynamika. Miałem pre Auralica model Taurus na odsłuchu i Vega z tym dedykowanym pre grała lepiej niż sama Vega i jej regulacja cyfrowa.

Dla mnie jak do tej pory dobre pre warto mieć w torze. Takie są moje doświadczenia ... chętnie bym się pozbył pre i odzyskał parę zł, ale wybieram lepsze walory soniczne nad kasiurę.

pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Aby zakupić dobre PRE pasującego do mojego zestawu trzeba wydać ładną kasę czy może się mylę. Mówię tu o sprzęcie używanym.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

dobre lampowe symetryczne pre to raczej jest poza zasiegiem (same lampy to wydatek a jak dolozysz kable to juz w ogole...) wiec albo cwiczysz chinczyka po upgrejdzie albo celujesz w solidstate a i na tym polu nie powalczysz bo to jest taki dziwny przedzial cenowy.

Aby zakupić dobre PRE pasującego do mojego zestawu trzeba wydać ładną kasę czy może się mylę. Mówię tu o sprzęcie używanym.

Trzeba i jest to kolejny element układanki który trzeba brać pod uwagę.

Bo tak naprawdę porównywac należało by DAC 10kzł + pre ze 10kzł + IC i sieciówka za 5kzł vs DAC za 25kzł.

Porównywanie DAC za 10kzł vs DAC 10kzł + pre ze 10kzł + IC i sieciówka za 5kzł jest zupełnie bez sensu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Od kilku miesięcy stosuję pasywne zbalansowane ze zdalną regulacją PRE p. Arka Kallasa. Gra wybornie; porównałem do kilku wysokiej klasy PRE aktywnych; i paswka wygrała.

• 1 rok później...

Od kilku miesięcy stosuję pasywne zbalansowane ze zdalną regulacją PRE p. Arka Kallasa. Gra wybornie; porównałem do kilku wysokiej klasy PRE aktywnych; i paswka wygrała.

Jakiś namiar? Kontakt?

Już mam. Dziękuje.

Miałem to pasywne pre w wersji zbalansowanej i z moim aktywnym pre nie wygrało.

Zdradz mi proszę co to za aktywne pre, które było lepsze od wersji pasywnej zabalansowanej i w jakim zestawieniu było/jest używane.

Nie ma takiej możliwości !!!!!!!!!!!!!

Nawet w przypadku pasywki ,której jeszcze nie wymyślono.

• 2 tygodnie później...

Jak liczy się tylko dźwięk (bo np przed kolegami nie zablysniesz) to pożycz sobie klon accuphase C-2810 a później nie będziesz chciał go oddać.

Nic nie ryzykujesz a nowe doświadczenia warto nabywać, tak przynajmniej uważam.

Powiem wam że posłuchałem ARCa LS-7 i zachorowałem na ten dźwięk...lampowe pre to je to z JBLem.

Pytanie teraz co kupić? LS15,25,26,17? Strasznie zagmatwane mają nazewnictwo.

W budżecie jest też LAMM L1.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.