Skocz do zawartości
IGNORED

smartfon -- tymczasowo dobrowolne urządzenie do obserwowania(GPS), podsłuchiwania i czytania korespondencji właściciela

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

dd6

Ja to rozumiem, ale to dla mnie to wciaz najbezpieczniejszy wybor.

Podajac chocby ten przyklad, ktory byl chyba jednym z najwiekszych tematow ostatnio:

Kanadyjski sędzia zadecydował o udostępnieniu holenderskiej policji wiadomości blisko 20 000 użytkowników, którzy podejrzewani są o wykorzystywanie telefonów BlackBerry do prowadzenia działalności przestępczej, w tym rabunków, przewozu narkotyków i organizowania zabójstw.

Jak podaje kanadyjski dziennik wyrok zastrzega, że dane pozostają pod kontrolą ich wymiaru sprawiedliwości, celem uniknięcia nadużyć ze strony holenderskich służb. Dzięki temu osoby, które są niewinne mają uniknąć naruszenia prywatności tylko ze względu na wykorzystywanie szyfrowanych urządzeń BlackBerry. Sędzia Ian Nordheimer podsumował swoją decyzję słowami: „Kanada pozostaje domem dla tych danych”.

W najeździe policji na kryjówkę mafii odnaleziono karabiny szturmowe, maszynowe, granaty, kradzione pojazdy, urządzenia namierzające i ogromną ilość gotówki. Wśród przedmiotów zabezpieczono także terminale BlackBerry, które zostały tak zmodyfikowane by wysyłać tylko zaszyfrowane wiadomości poza oficjalną siecią operatora. Co więcej były to wersje z których nie można wykonywać rozmów, a aparat i mikrofon zostały z nich usunięte.

Taką modyfikację smartfonów oferuje holenderska firma Ennetcom, która sprzedaje specjalną wersję w cenie 1500 euro i umożliwia zdalne wyczyszczenie urządzeń. Motto Ennetcom to „ochrona przeciwko wszelkim formom cyberprzestępczości”. Wspomniane 20 000 osób to podejrzani o prowadzenie zorganizowanej działalności przestępczej lub współpracę z kryminalistami, ale wielu z nich to prawdopodobnie zwykli klienci firmy Ennetcom.

Śledztwo wykazało także, że urządzenia wykorzystywały adres IP, który pozwolił namierzyć firmę hostingową, Bitflow Technologies z siedzibą w Toronto, ale prawnik firmy już oświadczył, że nie sprawdzają co znajduje się na ich serwerach, a udostępniają oni tylko przestrzeń na dane.

Tylko w tym wypadku, szyfrowanie wiadomosci najprawdopodobniej nie szlo przez infrastrukture BlackBerry, tylko przez prywatna postawiona na serwerach kanadyjskiej firmy hostingowej.

Ta firma nawet napisala orzeczenie w tej sprawie na swojej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dd6

Ja to rozumiem, ale to dla mnie to wciaz najbezpieczniejszy wybor.

Ja nie mówię który wybór jest lepszy. Chodzi mi raczej o to, że wszystkie są bardzo złe. I o tym jest własnie cały ten wątek.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie w tylko w Kanadadzie ale w USA i prawdopodobnie na calym swiecie. Jest to 'dobrowolne'. Masz jeszcze wybor: nie zgodzic sie i nie dostaniesz wizy wjazdowej. Nie maja prawa ci zatrzymac sprzetu chyba ze zachodzi podejrzenie przestepstwa takze imigracyjnego.

Nie w tylko w Kanadadzie ale w USA i prawdopodobnie na calym swiecie. Jest to 'dobrowolne'. Masz jeszcze wybor: nie zgodzic sie i nie dostaniesz wizy wjazdowej. Nie maja prawa ci zatrzymac sprzetu chyba ze zachodzi podejrzenie przestepstwa takze imigracyjnego.

Sprzęt zatrzymują czasowo, aby rozszyfrować dane. Skoro nie chcesz ich sam pokazać to pewnie mogą podejrzewać przestępstwo. Np. mogą znaleźć piracką kopię filmu, w Polsce możesz taka mieć na kompie a w Kanadzie i USA nie wolno. Rzecz w tym, że możesz miec na kompie różne prywatne i biznesowe materiały, albo dziennikarskie, masz też korespondecję, adresy. W tym kontekście przeszukanie powinno być możliwe tylko z sądowym nakazem, a jest możliwe od tak, bo się krzywo uśmiechniesz do buca na lotnosku.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Sprzęt zatrzymują czasowo, aby rozszyfrować dane. Skoro nie chcesz ich sam pokazać to pewnie mogą podejrzewać przestępstwo. Np. mogą znaleźć piracką kopię filmu, w Polsce możesz taka mieć na kompie a w Kanadzie i USA nie wolno. Rzecz w tym, że możesz miec na kompie różne prywatne i biznesowe materiały, albo dziennikarskie, masz też korespondecję, adresy. W tym kontekście przeszukanie powinno być możliwe tylko z sądowym nakazem, a jest możliwe od tak, bo się krzywo uśmiechniesz do buca na lotnosku.

CETA to wyrówna , to samo będzie w PL...kwestia czasu....

Już kilka lat temu pisałem że większa wolność będzie w Rosji i Chinach .................to psy na mnie wieszano.....

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• 11 miesięcy później...

Dobra strona szpiegowania przez gadźety:

.."- Siri, w czyim bagażniku jestem?"...

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

A ja czekam na tego smartfona z linuksem na pokładzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

A ja czekam na tego smartfona z linuksem na pokładzie

czy androi i apple

nie mają strikte pochodzenia linuxowego?

troche to ukrywają - ale to systemy dość linuxowe

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Apple linuksowej proweniencji?? Steve by się mocno wk***ił...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Koledzy iphonowcy! Czy ktos tutaj ma juz 8-ke? Przymierzam sie do 8-plus ale opinie uzytkownikow mile widziane.

W każdej rodzinie są wyrodki.

Smartfon bez dodatkowej karty pamięci, bez radia FM.....itd- Co to za smartfon?

To głupofon!

Google robi wiele, żeby uczynić swój ekosystem bardziej przyjaznym użytkownikowi, charakteryzujący się szybkimi aktualizacjami oraz wysokim poziomem bezpieczeństwa. Firma z Mountain View wprowadziła niedawno Google Play Protect czy Project Treble. W przygotowaniach jest natomiast dodanie szyfrowanego połączenia z serwerami DNS.

Zagłoba by powiedział: "Ubrał się diabeł w komżę i na mszę dzwoni"

Więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie -

to wielka tajemnica wiary aplowców -

iOS to rodzina UNIXA a linux to ich przyżeniony szwagier :)

także cofam słowo i ma byc: - "apple iOS - unixowe pochodzenie"

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

No to checa panowie. Mial byc IPhone 8Plus ale dzisiaj jak wzialem do reki nowy X to nie bylo mowy bym kupil 8-mke. Cala operacja kupna u mnie trwala raptem 10 minut choc rano podobno bylo troche luda. Tak ze po Androdzie i po rocznej przygodzie z BB stalem sie fanem Apple. 'Go figure!'

BB z Androidem to już nie jest BB tylko chiński wynalazek.

Mialem Leap przez rok wiec nie byl to Android.

• 2 tygodnie później...

A teraz przed nami sieć komórkowa następnej generacji. O zagrożeniach z nią wprowadzanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w socjalizmie wielu narzekalo ze wladza kontroluje spoleczenstwo i wielu sie przeciwko temu buntowalo

Obecnie w kapitalizmie wszyscy dobrowolnie poddaja sie kontroli, sledzeniu,manipulowanie przez media

Coś na temat promieniowania emitowanego m.in. przez telefony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obecnie w kapitalizmie wszyscy dobrowolnie poddaja sie kontroliJak zamierzasz z tego wybrnąć?

a czy ja pisalem ze zamierzam z tego wybrnac?

jestem za....

..." Wyłączenie usług lokalizacyjnych i jakichkolwiek aplikacji, które wymagają lokalizacji, czy nawet wyjęcie karty SIM. Wszystko na nic. Od początku roku urządzenia z Androidem i tak przekazują twoją pozycję Google'owi.

Jak już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Google ma możliwość ustalenia lokalizacji smartfonu z Androidem nawet, gdy w urządzeniu są wyłączone usługi lokalizacyjne. O ile wyłączenie usług lokalizacyjnych za pomocą ustawień Androida wydaje się najbardziej sensownym sposobem na ukrycie własnej lokalizacji, to w istocie rozwiązanie to bardziej działa jako uspokojenie chroniącego prywatność użytkownika niż rozwiązanie faktycznie wyłączające zdolność lokalizacji danego urządzenia."...

Więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Google nie daje rady....

..."Google ma ostatnimi czasy bardzo poważny problem z jakością aplikacji w sklepie Google Play. Nie dość, że odkryto sporo zupełnie nowych cyberzagrożeń, którym udało się przemknąć niezauważonym przed mechanizmami certyfikacji, a ponadto - sporo aplikacji posiada bardzo niejasne uprawnienia na urządzeniach użytkowników."...

Więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych Kolegów, którzy nie widzą zagrożenia w zbieraniu danych o nich samych:

- na podstawie monitorowania codziennej aktywności wiadomo kiedy jesteś w biurze, kiedy w domu, jaka jest Twoja trasa z biura do domu, gdzie robisz zakupy, ile czasu speędzasz w jakim środku transportu. Można Ci oferować usługi, ale wiadomo także kiedy Cię w dmu nie ma. Wiadomo też gdzie posyłasz dzieci do szkoły, etc.

- Google monitoruje gdzie zostawiasz na noc komórkę - w 95% jest to sypialnia. Na podstawie pomiarów i statystyki wiadomo jaki masz rozkład mieszkania, ile metrów kwadratowych --> jaki jest Twój status majątkowy (statystyka).

Niedawno była ankieta o tym ile wie o Tobie Twoja Rodzina/Rodzice, Twój Mąż/Żona, i ile wie Google. Sądzę, że wszyscy wiedzą jaki był wynik tej ankiety. Dla tych co się nie domyślają napiszę: Google zna Ciebie lepiej od Twoich bliskich z którymi dzielisz życie na codzień. Zna lepiej od Ciebie Twoją Żonę/Męża, matkę/ojca.

Brak krytycznego myślenia powoduje, że ludzie godzą się albo wręcz nie zauważają jak koncerny zbierają o nas dane. Big Data to potęga. Już teraz na tej podstawie Google jest w stanie przewidzieć np. wybuch zamieszek na 2-3 dni przed ich wystąpieniem (aktywność w sieci, etc.) i wiele innych rzeczy. Jesteśmy przewidywalni jako ludzie. Statystyka to opisuje i analizuje. I przez brak krytycyzmu godzimy sie na kolejne naruszenia i przesuwanie granicy naszej prywatności. Wszystko w miarę uprasczania nam życia. Czekam na lodówki robiące zakupy za nas na podstawie analizy naszych przyzwyczajeń żywieniowych, potrzeb czy.... rekomendacji towarzystw ubezpieczeniowych (w dalszej perspektywie).

Zawsze można napisać, że Ci z nas, którzy widzą w tym zagrożenie cierpią na paranoję i są wyznawcami teorii spiskowych. Well... zdecydujcie sami.

A swoją droga w tych klimatach krytycznego myślenia o otacząjącym świecie polecam serię na Netflixie pt. 'Black Mirror' oraz np. książkę "Krąg" (The Circle).

Powrót po dłuższej przerwie...

Phi! Wielkie mecyje...

Dzięki paryskiej karcie navigo - na metro, ciopągi i autobiusty - też wiedzą o mnie wiele.

Ale, gdzie kupuję kaszankę i polską musztardę - nie dowiedzą się nigdy!!! :-)

Kluczę i mylę tropy.

Ale - fakt. Gdym kiedyś przystanął przy salonie, by popodziwiać nowy model Jaguara - już po chwili mi dzwąknęło - "kuuupiiisz?".

Mam ich w d4.

Dodałbym, także, że np decyzje w sprawie ataków dronami na domniemanych członków Al-Kaidy podejmowane przez NSA oparte były m.in. na wyłapywaniu podejarzanych jednostek za pomocą algorytmów analizujących aktywność telefonów komórkowych. I to nie w sensie analizy treści rozmów tylko np. tego, że ktoś często zmieniał numer/kartę SIM, często wyłączał telefon, podróżował do stref uznanych za strefy militarne/walk, często dzwonił i podróżował w nocy. Tak np. namierzono i zakwalifikowano do ataku dronami Dyrektora Al-Jazeer'y. Złożył wyjaśnienia, ale wielu cywilów którzy zginęli w tych atakach (2,5-4 tys. szacunkowo) nigdy nie miało okazji złożyć wyjaśnień. Zginęli (niektórzy) ponieważ algorytm ich zakwalifikował i to na podstawie tego, co niektórzy KOledzy tutaj określają jako dane typu 'przecież nie mam nic do ukrycia'...

Phi! Wielkie mecyje...

Dzięki paryskiej karcie navigo - na metro, ciopągi i autobiusty - też wiedzą o mnie wiele.

Ale, gdzie kupuję kaszankę i polską musztardę - nie dowiedzą się nigdy!!! :-)

Kluczę i mylę tropy.

Ale - fakt. Gdym kiedyś przystanął przy salonie, by popodziwiać nowy model Jaguara - już po chwili mi dzwąknęło - "kuuupiiisz?".

Mam ich w d4.

Niusia, pożartować zawsze fajnie, i nie ma się co napinać.

Niemniej to żartobliwe trywializowanie wydaje mi się często wyrazem albo niefrasobliwości współczesnych społeczeństw, albo wyrazem po prostu braku krytycyzmu, wiedzy i zrozumienia, że informacja jest kluczowym elementem współczesności i przysżłości; alternatywnie, trywializowanie może być po prostu obronnym mechanizmem znanym w psychologii, spychaniem zagadnień, które nas przerastają do kategorii 'nieważne' i żartowania sobie z nich w celu przekonania/zapewnienia się, że nie musimy się nimi zajmować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.