Skocz do zawartości
IGNORED

Klasyczny wzmacniacz ze wskaźnikami wychyłowymi. Jakieś propozycje?

Patryk_53813

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję wzmacniacza ze wskaźnikami wysterowania na "wychyłach". W oko wpadł mi Technics SU 7700K i obecnie się za nim rozglądam. Może macie jakieś lepsze propozycje? Cenowo tak do max 500zł.

Nie znalazłem opcji edycji, więc napiszę jako odpowiedź. Efekt dzisiejszych poszukiwań:

Yamaha CA 710 / CA V2

Akai AM 2450 / AM 2600

Technics SU 7700

Rotel RA 812 / RA 714

NAD 3060

Sony TA 515

TEAC BX-500 / AS-M50

Co sądzicie o tych urządzeniach?

NAD 3060 albo 3080. NAD im starszy tym lepszy :-) jak wino. Nie słyszałem wprawdzie tych wzmacniaczy, ale podobno grają rewelacyjnie. Wiem jak grają 3020 i 3240PE, bo je mam.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Przecież to te same wzmacniacze - z żarówką zamienioną na diody ...

Ba - jest to nawet jakaś wskazówka że podświetlane na niebiesko są lepsze - skoro wlaściciel stwierdził że warto wywalić kilkadziesiąt złotych na podświetlenie to musiał być pewny dobrego stanu swojego sprzętu ... :-)

NAD 3060 albo 3080. NAD im starszy tym lepszy :-) jak wino. Nie słyszałem wprawdzie tych wzmacniaczy, ale podobno grają rewelacyjnie. Wiem jak grają 3020 i 3240PE, bo je mam.

Szkoda, że tak ciężko dostać u nas te NADy :(

Te są ładne :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja miałem kiedyś coś takiego :

Ukryta Zawartość

wskaźniki wyglądają pięknie, wręcz czarująco...

Muza z tego wzmacniacza, a właściwie ze wszystkich wzmacniaczy z tej rodziny to jedno wielkie gówno.

Sądzę, że nie ma dobrze brzmiących wzmacniaczy posiadające wskaźniki.

Musisz wiec wybierać : albo słuchasz, albo oglądasz :)

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 10 miesięcy później...

Aby nie tworzyć nowego wątku, wrzucajcie też końcówki mocy z wskaźnikami VU. Najchętniej takie, które są mocne i dobrze brzmią - choć nie wiem, czy takie cuda istnieją... (przynajmniej w rozsądnych cenach hi-fi, nie hi-end).

Sam wiem o seri Onkyo Grand Integra 504, 508 i 510.

Co jeszcze?

Powrót po dłuższej przerwie...

To trochę drożej ale myślę że wartko, Akai AM 2950 lub 2850. Ja ma 2950, grają u mnie z Infinity Kappa 8,2 i Phlips CD204. Co mogę powiedzieć, na tej konfiguracji zakończyłem swoje poszukiwania jeśli chodzi o sprzęt. Akai 2950 to kawał klocka i potrzebuje dużych kolumn, na małych grał średnio.

To trochę drożej ale myślę że wartko, Akai AM 2950 lub 2850. Ja ma 2950, grają u mnie z Infinity Kappa 8,2 i Phlips CD204. Co mogę powiedzieć, na tej konfiguracji zakończyłem swoje poszukiwania jeśli chodzi o sprzęt. Akai 2950 to kawał klocka i potrzebuje dużych kolumn, na małych grał średnio.

B. ładny ten Akai, faktycznie, choć osobiście b. podobają mi się końcówki z dużymi VU wychyłowymi....

I super, że napędzasz nim Kappy - również je mam i sa to dla mnie jak na razie przynajmniej kolumny, których zmieniać nie zamierzam. Pytanie offtopowe, ale nie mogę się powstrzymać: z czym porównywałeś tego Akai wcześniej?

Trochę tego było, chociaż wszystko trochę innej klasy, Realistic Sa2001, UHER PACO, Rotel RX200, Onkyo TX-SR606, który napędza kino domowe. Mam też Pioneera SX1010, który mimo że jest flagowym modelem amplitunera Pioneera z początku lat 70 przy AKAI wymięka. Po moich doświadczeniach ze sprzętem mogę stwierdzić jedno, można kupić świetne kolumny i bardzo dobry wzmacniacz/amplituner i nie gwarantuje to, że będzie dobrze grać, bo sprzęt nie zawsze się będzie zgrywał. Mam jeszcze inne kolumny, SABA hifi box IVa, i z AKAI grają gorzej niż Infinity, ale z Pioneeram lepiej. A co do AKAI, kupiłem go trochę przypadkiem, podobały mi się te wszystkie potencjometry, i przełączniki, ale z Infinity wszystko jest ustawione na zero, bo te kolumny nie potrzebują nic więcej. A u ciebie z czym grają?

A u ciebie z czym grają?

Nakamichi pa-5EII i Sansui au-717

W końcu kiedyś sobie kupię taki z wychhyłowymi, tylko chciałbym aby opórcz wyglądu także grał...

Co dziwne jest z AM-2950. Miałem Kappa 7 z zawieszeniami gumowymi. Kiedy balance dałem na jedną stronę grało normalnie, a na obie kolumny wzmacniacz wyraźnie osłabł (basu nie było prawie wcale). Z jednym Epsilonem, Sigmami, czy nawet Kappa 9 nie miałem takich problemów. Kolumny na pewno sprawne, bo ani Akai AM-93 ani Yamaha AX-900 nie osłabły pprzy Kappach 7.

Co dziwne jest z AM-2950. Miałem Kappa 7 z zawieszeniami gumowymi. Kiedy balance dałem na jedną stronę grało normalnie, a na obie kolumny wzmacniacz wyraźnie osłabł (basu nie było prawie wcale). Z jednym Epsilonem, Sigmami, czy nawet Kappa 9 nie miałem takich problemów. Kolumny na pewno sprawne, bo ani Akai AM-93 ani Yamaha AX-900 nie osłabły pprzy Kappach 7.

No to faktycznie czary.. ;) Albo po prostu AM-2950 nie dawał rady...

Do listy dopisuję Hitatchi HMA-8500, 750 i inne z serii hma.

Te AKAI to żadne cuda, średnia budżetówka.

Phase Linear 400 miałem, z wyglądu piękny ale bardzo niebezpieczny, w razie uszkodzenia spali Ci kolumny, pamiętaj o tym.

Brzmieniowo też cudów nie ma, gra dość sucho.

Technicsów A900/A1000 nie polecam, straszna karykatura jeśli chodzi o dźwięk. SU-Z1 to również kaszanka.

No na Akai i Technicsa się raczej nie zdecyduję.

Ale takie Rotel RB-5000 to już chętniej ;)))

Albo Marantz SM-1000, Marantz SM-8

Nie piszę, że AKAI to jakaś rewelacja. Ze wszystkimi kolumnami, z którymi go próbowałem grał średnio, tylko z Infiniti się dobrze zgrał, i dźwięk mi bardzo odpowiada. Porównywałem go także z Mission M66i, które są u mnie głównymi kolumnami w kinie domowym i amplituner Onkyo TX-SR606 wypadał nawet lepiej. Jak pisałem zgranie sprzętu to nie jest łatwa sprawa i przed zakupem, jak jest możliwość warto wypróbować jak to będzie razem grać. Preferencje muzyczne to indywidualna sprawa i nie każdy słucha takiej samej muzyki i słyszy tak samo ;)

• 6 miesięcy później...

Mój 28 letni Nakamichi PA-7E (z nowym frontem). Projekt i wykonanie własne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zapewniam, że sonicznie rozkłada na łopatki o wiele droższe konstrukcje :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.