Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie brzmi pierwszy Cream ATCO z 1969 roku.
Tylko używka tania nie będzie 😉

Całkiem nieźle gra mono Deep Purple Shades of Deep Purple wznowienie z 2014 r.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

5 minut temu, xniwax napisał:

A i igiełka i wkładka do mono -...

😢

7 minut temu, xniwax napisał:

Fajnie brzmi pierwszy Cream ATCO z 1969 roku.

Całkiem nieźle gra mono Deep Purple Shades of Deep Purple wznowienie z 2014 r.

A ja mam współczesną edycję z Elektra. I to naprawdę jest dobre brzmienie. Wokal Jima jest niesamowicie naturalny a przy tym barwny. Tego słucha się z niesamowitą przyjemnością 

2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A i igiełka i wkładka do mono -...

😢

Wkładki mono aż tak tragicznie drogie nie są . Coś się pewnie znajdzie. 

Herezja.
I wracamy do początku.
Klipsh Heresy.
Kolumna na środku.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Wkładki mono aż tak tragicznie drogie nie są .

Szacun dla portfela!

😃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Szacun dla portfela!

😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

😛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Szacun dla portfela!

😃

Ukryta Zawartość

To już ekstremum 😉

Na szczęście są też tańsze 

Ukryta Zawartość

pol_pm_Bela-Lugosis-Dead-Bela-Session-LP

A dzisiaj dla odmiany takie cudo. 

Cyt."Reedycja kultowej EP-ki Bauhaus, wydanej pierwotnie w 1979 roku przez Small Wonder Records. "The Bela Session" to kompletna sesja nagraniowa zawierająca dodatkowo trzy niepublikowane wcześniej utwory, zarejestrowana 26 stycznia 1979 w Beck Studios, Gisburne Road, Wellingborough. Wydana z okazji 40 rocznicy legendarnej sesji i odtworzona z oryginalnych taśm." 

Co prawda nie mono ale na 45RPM. Ma to swoje wady bo człowiek nie zdąży wygodnie rozsiąść się w fotelu i trzeba zmieniać stronę ale jakość dźwięku robi wrażenie   

• Moderatorzy
22 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

😛

Ta jest akurat przeznaczona dla szelakowych płyt.

Ta jest dla drobnorowkowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Ta jest akurat przeznaczona dla szelakowych płyt.

Ta jest dla drobnorowkowych:

Ukryta Zawartość

dziekuje za sprostowanie

To chyba wole zrobic sobie MONO w dacu,mam taka mozliwość za darmo.

A gdzie mozna kupić i czy są tłoczone płyty w mono?

Hm,to musi całkiem dobrze brzmieć,jesli igła nie musi sie telepac z boku na bok,tylko z góry na dół...

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

To chyba wole zrobic sobie MONO w dacu,mam taka mozliwość za darmo.

No właśnie. Część współczesnych wkładek mono, to tak naprawdę wkładki stereo zmostkowane. A rowek na płycie mono jest inaczej modulowany niż w stereo, igła pracuje w jednej płaszczyźnie. Dlatego "prawdziwa wkładka mono, powinna o mieć inaczej zbudowany generator, zawieszenia a i samą igłę dobrze jakby miała o większym promieniu (bardziej tępą).

To tak w dużym uproszczeniu.

30 minut temu, Marcinus napisał:

Część współczesnych wkładek mono, to tak naprawdę wkładki stereo zmostkowane.

Dotyczy to chyba większości przystępnych cenowo wkładek. Zarówno AT jak i Ortofon otwarcie zamieszczają informacje, że wkładki są zmostkowane. Jedynie bardzo drogie modele Ortofona opisane są jako prawdziwe mono. Na razie nie doszukałem się takich informacji u innych producentów (tych przystępniejszych cenowo) 

Chciałbym tego posłuchać na prawdziwej płycie mono.
fajna klimatyczna płyta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Marcinus napisał:

No właśnie. Część współczesnych wkładek mono, to tak naprawdę wkładki stereo zmostkowane. A rowek na płycie mono jest inaczej modulowany niż w stereo, igła pracuje w jednej płaszczyźnie. Dlatego "prawdziwa wkładka mono, powinna o mieć inaczej zbudowany generator, zawieszenia a i samą igłę dobrze jakby miała o większym promieniu (bardziej tępą).

To tak w dużym uproszczeniu.

tak,ale pytanie,czy mozna kupić płyty tłoczone w mono?

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

czy mozna kupić płyty tłoczone w mono?

Oczywiście, ale myślę, że tylko z epoki.

mam w upie

• Moderatorzy
8 godzin temu, tomcioxxx napisał:

Kolega @xniwax pisał wyżej, że słuchał współczesnej reedycji mono.

Osobiście posiadam AT-3M ,taką:

Ukryta Zawartość

Jest to prawdziwe true mono. Mam tylko kilka płyt mono, więc się jakoś bardzo tym nie przejmuje. Jak się uzbiera więcej, to zakupię SPU mono.

Mam płyty Glenna Millera, które są niby zapisane w stereo, ale wolę ich słuchać na wkładce mono.

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zarówno AT jak i Ortofon otwarcie zamieszczają informacje, że wkładki są zmostkowane

To można sobie samemu zrobić, zwierając "plusy" w headshellu, lub jeśli ktoś ma taką możliwość, to w elektronice włączyć tryb mono.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, tomcioxxx napisał:

No oczywiście, że z epoki. Bo tak zostały nagrane oryginalnie, późniejsze edycje stereo to inny mix/master a nawet "take", najczęściej gorzej brzmi niż pierwotne mono.

Dziś wydawane są reedycje głównie stereo, mono to raczej dla fanów/koneseròw.

Wszpółcześnie nikt raczej mono nie nagrywa, być może poza jakimiś niszowymi freakami.

8 minut temu, przmor napisał:

Reszta toru też mono i odsłuch na jednej kolumnie?

Dlaczego na jednej?

Mnie bardzo zadowala odtwarzanie nagrań mono za pomocą normalnego systemu stereo. "Scena mono" jest wtedy rozciągnięta w przestrzeni między (dwiema) kolumnami, jedno "źródło pozorne" jest po prostu większe, nie jest "punktem".

Dotyczy to jednak muzyki z CD, nie mam winyli mono i nie staram się takich mieć.

Edytowane przez iro III
  • Moderatorzy

Ja się na razie tematem mono jakoś bardzo nie interesowałem. Mam dostać trochę starego jazzu na szelakach, to pewnie poszerzę  swoje doświadczenia w tej kwestii.

Mam trochę płyt mono z epoki z muzyką klasyczną, płyt znienawidzonych przez ucznia szkoły muzycznej do słuchania których był zmuszany w dzieciństwie. Szczerze? Nie rozumiem tego zachwytu nad monofonicznymi nagraniami.

• Moderatorzy

Ja również na razie sie jakoś nie podniecam tymi mono, ale fakt, że jak już ich słuchać, to lepiej się słucha w mono. Osobiście wolę nagrania w porządnym stereo.

Szelaków to chcę posłuchać z czystej ciekawości i dla fanu, bo jedyny kontakt z tymi płytami miałem w dzieciństwie.

41 minut temu, przmor napisał:

Mam trochę płyt mono z epoki z muzyką klasyczną, płyt znienawidzonych przez ucznia szkoły muzycznej do słuchania których był zmuszany w dzieciństwie. Szczerze? Nie rozumiem tego zachwytu nad monofonicznymi nagraniami.

@przmor...wyrazy współczucia. Takie zmuszanie może zryć banię.😉

Bo nad słuchaniem w mono nie ma tak naprawdę żadnego zachwytu.To tylko chęć pokazania ,że jest się...no właśnie nawet nie wiem kim.Chyba jakimś cool ałdiofilem patrzącym z góry na innych.

Gdy płyta jest oryginalnie monofoniczna to OK.Nie ma innej opcji.

Trabantem to się można karnąć z czystej ciekawości.Ale jeśli ktoś próbuje udowadniać ,że "mydelniczka" jest lepsza od porządniej S-klasy czy nawet zwykłego szmelcwagena ,to chyba miał trudne dzieciństwo.

• Redaktorzy

Mono w HiEndzie to:

- cudowna barwa dźwięku

- gęsta wysycona średnica

- kula dźwięku wypełniona planktonem

- rysy na płytach mono nie miały wpływu na dyskomfort odsłuchu

Jakoś w 2014 r. przyjechał do Wrocławia RCM - Roger Adamek z Wojtkiem Hrabią na "Audiofila". Zabrali dwa gramofony - jeden z wkładką STEREO, drugi zaś z wkładką MONO. Obie firmy Miyajima. Dwa preampy THERIAA. Grało wybornie! Na płytach MONO wkładka MONO dawała wyraźną przewagę. Trzeba zauważyć, że sygnały z obu wkładek miały różne napięcia wyjściowe. Mono miała znacznie większe (prawie x2).

Słuchaliśmy kilka godzin w sobotę i kilka godzin w niedzielę. Graliśmy m.in. płytę Skaldów "Cała jesteś w Skowronkach". Zagrało tak, że fest podniecony Piotr Guzek zadzwonił przy nas do Jacka Zielińskiego z pozdrowieniami i na koniec powiedział mu, że mono zagrało tak, jakby psa ze smyczy spuścić.

Jacka Zielińskiego już wśród nas nie ma. Pozostały wspomnienia.

Doświadczenie niezapomniane.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

22 minuty temu, gitarrra napisał:

@przmor...wyrazy współczucia. Takie zmuszanie może zryć banię.😉

Bo nad słuchaniem w mono nie ma tak naprawdę żadnego zachwytu.To tylko chęć pokazania ,że jest się...no właśnie nawet nie wiem kim.Chyba jakimś cool ałdiofilem patrzącym z góry na innych.

Gdy płyta jest oryginalnie monofoniczna to OK.Nie ma innej opcji.

Trabantem to się można karnąć z czystej ciekawości.Ale jeśli ktoś próbuje udowadniać ,że "mydelniczka" jest lepsza od porządniej S-klasy czy nawet zwykłego szmelcwagena ,to chyba miał trudne dzieciństwo.

Nie załapałeś, o co chodzi. A chodzi o master i brzmienie płyt, które zostały nagrane jako mono. Problemem, o który mi chodzi jest maniera wdpolczesnych realizatorów "zwiększania ilości cukru w cukrze" i czynienia brzmienia analogowe go jeszcze bardziej analogowym, przez co jest niepotrzebnie bułowate i często przebasowione. Mono (jeśli tak dana płyta została pierwotnie zarejestrowana) brzmi naturalnie, ze znacznie lepszą dynamiką i barwą. Wspomniałem The Doors w wersji mono i z pełnym przekonaniem twierdzę, że jest to najlepsze wydanie tej płyty jakie słyszałem bez względu na nośnik . Winyl stereo, CD, pliki 

• Moderatorzy
10 minut temu, piotrek7 napisał:

maniera wdpolczesnych realizatorów "zwiększania ilości cukru w cukrze" i czynienia brzmienia analogowe go jeszcze bardziej analogowym, przez co jest niepotrzebnie bułowate i często przebasowione.

Dlatego od pewno czasu staram się kupować płyty z "epoki", na ogół brzmią dużo lepiej.

Zgadza się. Choć (na szczęście) są wyjątki i można kupić współczesne wydania, które brzmią naprawdę dobrze i w niczym nie ustępują tym z epoki 

5 godzin temu, gitarrra napisał:

..wyrazy współczucia. Takie zmuszanie może zryć banię.😉

e,mogło byc gorzej.
Juz lepiej być zmuszanym do muzyki,niż jako dziecko kopać żadkie metale do baterii tesli w Afryce,aby potem jakas europejska pindolinda mogła sie na fejsie pochwalic jaka jest eko.☝️

• Moderatorzy

Odnośnie prawdziwych wkładek mono, to pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem foto cewek wkładki MC mono:

Ukryta Zawartość

Oczywiście wystarczyłaby tylko jedna cewka, ale układ jest poziomy, tak jak zapis na płycie mono.

Tutaj dla porównania cewki wkładki MC stereo:

image.png

Cewki ustawione pod kątem 45 stopni, tak jak zapis na płycie stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
  • Moderatorzy

Dziś mam dobry humor, bo udało mi się kupić jedną z ostatnich dostępnych na rynku (pierwotnym) SPU Wood A 🤓

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
18 minut temu, Marcinus napisał:

Dziś mam dobry humor, bo udało mi się kupić jedną z ostatnich dostępnych na rynku (pierwotnym) SPU Wood A 🤓

Piękna biżuteria!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi