Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dzisiaj zainstalowałem jedno z dwóch „nowych” ramion :)

Kawał mechanicznego brutalizmu
A wiesz może,skąd taka niecodzienna geometria?

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy
2 godziny temu, arpeggione napisał:

A wiesz może,skąd taka niecodzienna geometria?

Jakiejś tajemnej wiedzy nie posiadam. Sprawdziłem, że działa a ramię prawie niezagięte 🙂 

Jakiejś tajemnej wiedzy nie posiadam. Sprawdziłem, że działa a ramię prawie niezagięte  

Działa?
Z 3x większym błędem prowadzenia niż zwykle?
Po co?

• Moderatorzy
15 minut temu, arpeggione napisał:

Działa?
Z 3x większym błędem prowadzenia niż zwykle?
Po co?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziwne, ale działa. I to jak działa...

W tygodniu będę się jeszcze bawił z innymi ustawieniami. Na razie jeszcze mam FR-a do zamontowania.

Ukryta Zawartość

Dziwne, ale działa. I to jak działa...

Czyli montujesz 12-to calową wędkę, żeby mieć mniejszy błąd prowadzenia a potem ustawiasz geometrię z błędem kilka razy większym niż ma ramię 9-cio calowe?
Przypuszczam, że istnieje jakieś uzasadnienie. Może to jest geometria do odtwarzania pierwszego utworu z płyty?

• Moderatorzy
1 minutę temu, arpeggione napisał:

Czyli montujesz 12-to calową wędkę

To ramię nie ma nawet 11 cali

2 minuty temu, arpeggione napisał:

odtwarzania pierwszego utworu z płyty?

Raczej ostatniego 🙂 

To ramię nie ma nawet 11 cali
Ok.
Ale to nie zmienia istoty pytania.
Czy jest ktoś do kogo można napisać i zapytać?

• Moderatorzy
4 minuty temu, arpeggione napisał:

Przypuszczam, że istnieje jakieś uzasadnienie

Też tak przypuszczam.

Zawsze mnie ciekawiło, jak to ramię może być takie dobre z taką geometrią...?! Dlatego postanowiłem sprawdzić organoleptycznie.

2 minuty temu, arpeggione napisał:

Czy jest ktoś do kogo można napisać i zapytać?

Można samemu sprawdzić  🙂 

• Moderatorzy

W każdym razie ramię jest na tyle ciekawe, że zostaje w moich "zbiorach". Teraz poszukiwane 506/30 w idealnym stanie.

Można samemu sprawdzić   

Ramię wygląda świetnie i takoż jest oceniane. Ale autorska geometria jest dla mnie nowością. Stąd konfuzja.
Poszukam, może znajdę uzasadnienie.

Zapytałem i dostałem odpowiedź, która na nic nie odpowiada

Geometria ramienia tonearm SAEC WE-308L

Ramię tonearm SAEC WE-308L ma unikalną geometrię, która nie pasuje do konwencjonalnych schematów ustawień. SAEC zaleca niestandardowe ustawienie z 5 mm nadwieszeniem i kątem odchylenia wynoszącym 11,2 stopnia. Niektóre źródła sugerują, że projekt SAEC minimalizuje rezonans, akceptując mniej niż optymalny błąd śledzenia jako kompromis.

Zgodnie z postem na AudioAsylum.com, większość ramion tonearm SAEC ma "dość absurdalną geometrię", a WE-308L wykazuje "ogromne zniekształcenia w środkowej i zewnętrznej części rowka". Jednak to samo źródło zauważa, że "piękno większości ramion tonearm polega na tym, że można zmienić kąt odchylenia, przesuwając wkładkę w główce", ale ostrzega również, że większość ramion tonearm SAEC jest tak daleko od poprawnej odległości montażowej, że po prostu przesunięcie wkładki będzie działać tylko dla kilku z nich, wymagając ponownego montażu.

W dniu 8.02.2025 o 23:08, Bezlitosna Niusia napisał:

MF - 100, (licencja Tonorela, o ile pamiętam) była dołączana do pewnych gramofonów, które to znakomite maszyny ludzie po pierwotnej fascynacji płytami kompaktowymi - wyrzucali na śmietnik.

Ja nie wyrzuciłem i mam do dziś.😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
12 minut temu, arpeggione napisał:

Ramię wygląda świetnie i takoż jest oceniane. Ale autorska geometria jest dla mnie nowością. Stąd konfuzja.
Poszukam, może znajdę uzasadnienie.

Zapytałem i dostałem odpowiedź, która na nic nie odpowiada

Ukryta Zawartość

Geometria ramienia tonearm SAEC WE-308L

Ramię tonearm SAEC WE-308L ma unikalną geometrię, która nie pasuje do konwencjonalnych schematów ustawień. SAEC zaleca niestandardowe ustawienie z 5 mm nadwieszeniem i kątem odchylenia wynoszącym 11,2 stopnia. Niektóre źródła sugerują, że projekt SAEC minimalizuje rezonans, akceptując mniej niż optymalny błąd śledzenia jako kompromis.

Zgodnie z postem na AudioAsylum.com, większość ramion tonearm SAEC ma "dość absurdalną geometrię", a WE-308L wykazuje "ogromne zniekształcenia w środkowej i zewnętrznej części rowka". Jednak to samo źródło zauważa, że "piękno większości ramion tonearm polega na tym, że można zmienić kąt odchylenia, przesuwając wkładkę w główce", ale ostrzega również, że większość ramion tonearm SAEC jest tak daleko od poprawnej odległości montażowej, że po prostu przesunięcie wkładki będzie działać tylko dla kilku z nich, wymagając ponownego montażu.

Naczytałem się już wiele takich i podobnych tekstów, ale żadne z nich nie dają jednoznacznej odpowiedzi.

Owszem, można sobie przesuwać wkładką w główce i będę to robił 🙂 , ale należy pamiętać, że offset to 11,2

Ukryta Zawartość

należy pamiętać, że offset to 11,2

Jedyne co mi z tego wynika to mały skating

Tylko co z tego?

• Moderatorzy
11 minut temu, arpeggione napisał:

???

Kąt zagięcia ma wpływ na kąt styczności.

• Moderatorzy

W każdym razie mam zabawę, porównuję różne wkładki i jakoś nie słyszę tych większych błędów. Może już głuchy jestem... 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
W dniu 8.02.2025 o 10:23, iro III napisał:

W środę ma dotrzeć, hmm...jak sam nie sprawdzę, nigdy nie przekonam się o zaletach mycia ultradżwiękami.

Dam znać jak jest.

Jako się rzekło.

8 placków umytych, na początek poszły ostre przypadki, kupione kiedyś za grosze (bo białe kruki), w komisie, gdzie nie tylko płyty.

Wyglądały paskudnie, ale co tam - umyję, zobaczymy. Wtedy myłem ręcznie, po umyciu niestety smażyły, jednak nie do słuchania.

Przeleżały tak nie słuchane do taraz.

Ultradźwiekowe mycie ustawiłem 30 minut i 35 st. podgrzania, medium myjące 1:4

Mieczysław Kosz - "Reminiscence" Polish Jazz vol. 25, label czerwony Muza, gra jak...nowa

Paradox - "Drifting Feather"  Polish Jazz vol. 26, label niebieski Muza ...jak nowa. Tu dodać trzeba, że brzmi jak zachodnia płyta. Można? można.

Pewnie ułatwieniem przy nagrywaniu był brak perkusji. Ciekawy, zaskakujący i nowatorsko brzmiący quintet - puzon, wiolonczela, bas, gitara klasyczna (S. Piwowar), sax alt.

Debiut Budki Suflera - nadal smaży niestety, choć może o 50% mniej?

Tu po prostu potrzebny nowy egzemlplarz. W końcu płyty zdarte mechanicznie też istnieją.

Stańko Quintet "Music for K", Polish Jazz vol.22, czerwony label Muza.

Tylko na rozbiegówce i w cichych momentach "coś tam pyka".

Skoro jest aż tak...

...no ale jak miałoby być inaczej, kiedy moje dotychczasowe mycie ręczne, (pędzelkiem) trwało na jedną stronę płyty ...może minutę? Powierzchownie coś tam wypłukałem...🤭

Enyłej i do brzegu (bom się mocno rozgadał), warto było kupić to urządzenie. 

Acha, bym był zapomniał, stojak do schnięcia służy mi tylko do wstępnego "obcieku", resztę "mokrego" zbieram po staremu, czyli odkurzaczem, za pomocą odpowiedniej ssawki oklejonej "miękkim".

Edytowane przez iro III

P.S. zawsze są jakieś wady.

Szczególnie z opcją podgrzewania - śmierdzi jak w bimbrowni.

Oraz, jak wiadomo opary IPA zdrowotności nie dodadzą.

Na szczęście mogę "to" robić w zamkniętym pomieszczeniu z otwartym oknem w piwnicy.

Jak to robić, mieszkając w bloku?

Trudna sprawa.

20 godzin temu, iro III napisał:

P.S. zawsze są jakieś wady.

Szczególnie z opcją podgrzewania - śmierdzi jak w bimbrowni.

Oraz, jak wiadomo opary IPA zdrowotności nie dodadzą.

Na szczęście mogę "to" robić w zamkniętym pomieszczeniu z otwartym oknem w piwnicy.

Jak to robić, mieszkając w bloku?

Trudna sprawa.

Ja myję w płynie od winylspot. Nic nie śmierdzi

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

23 godziny temu, iro III napisał:

Acha, bym był zapomniał, stojak do schnięcia służy mi tylko do wstępnego "obcieku", resztę "mokrego" zbieram po staremu, czyli odkurzaczem, za pomocą odpowiedniej ssawki oklejonej "miękkim".

A ten odkurzacz to jakiś specjalny, bo słyszałem, że woda to chyba ogólnie odkurzaczom nie służy? Muszę przyznać ze wstydem, że nie znam się na odkurzaczach 😞

Godzinę temu, payong napisał:

A ten odkurzacz to jakiś specjalny, bo słyszałem, że woda to chyba ogólnie odkurzaczom nie służy? Muszę przyznać ze wstydem, że nie znam się na odkurzaczach 😞

Zwykły odkurzacz, stary ale na chodzie zelmerek. "Tyle" on tego mokrego zassie, że ledwie może osadzi się to na sciankach rury zanim dojdzie do worka, worek jest suchy. 

3 godziny temu, daru0105 napisał:

Ja myję w płynie od winylspot. Nic nie śmierdzi

Bardzo być może, jednak mam sprawdzony ten roztwór, jest tani i skuteczny a bimbrem zalatuje tylko w piwnicy i do czasu wywietrzenia. 

W dniu 10.02.2025 o 21:49, piotrek7 napisał:

Obiecałem sobie, że w tym miesiącu nie kupię już więcej płyt. Ale obietnice są po to, aby ich nie dotrzymywać. Zwłaszcza, że tą płytę mam tylko na zwykłym CD i SACD. Nie przepadam za "ciężkimi" vinylami i pewnie co do zasady zdania nie zmienię, ale to nie znaczy, że taka płyta nie może zabrzmieć  pięknie. Bo ona właśnie taka jest. Nakład 500 egzemplarzy. Jak ktoś przegapi, będzie miał czego żałować    

Ukryta Zawartość

Bardzo dobra płyta . Wyciska łzy podczas słuchania - Zwłaszcza Bema Pamięci Żałobny Rapsod .

Ukryta Zawartość

---------------

W dniu 16.02.2025 o 13:22, jezz napisał:

Ja nie wyrzuciłem i mam do dziś.😀

Ukryta Zawartość

MF 100 . Niezbyt dobra wkładka . Tenorel była o wiele lepsza.

image.png.d491d080430ee9e246deefc9fdebba83.png

Ukryta Zawartość

---------------

W dniu 10.02.2025 o 21:49, piotrek7 napisał:

Obiecałem sobie, że w tym miesiącu nie kupię już więcej płyt. Ale obietnice są po to, aby ich nie dotrzymywać. Zwłaszcza, że tą płytę mam tylko na zwykłym CD i SACD. Nie przepadam za "ciężkimi" vinylami i pewnie co do zasady zdania nie zmienię, ale to nie znaczy, że taka płyta nie może zabrzmieć  pięknie. Bo ona właśnie taka jest. Nakład 500 egzemplarzy. Jak ktoś przegapi, będzie miał czego żałować    

Ukryta Zawartość

Gdyby Czesław Niemen wykorzystał na tej płycie organy piszczałkowe - zwłaszcza w utworze Bema pamięci żałobny rapsod to dopiero byłby majstersztyk . Miał w tamtych czasach techniczne możliwości bez wynajmu instrumentu w kościele do sesji nagraniowej . Mógłby skorzystać z organów Radia  Wrocław. 

image.png.30b9decc9ac9d7d0acff0967acb4a9f0.png

Ukryta Zawartość

---------------

MF - 100, (licencja Tonorela, o ile pamiętam

Część gramofonów Foniki miała wkładki oryginalne , te szły na eksport , część miała oryginalne . Pierwsze ,,Fonomastery maiły Tenorela , Shure . Później dawano MF 100 . Miałem gramofon i z Tenorelem i z MF 100. MF 100 wypadała przy oryginale bardzo ubogo . Przysłowiowa wąskopasmowa decha.

---------------

Bywało, że myłem i po trzydzieści płyt dziennie...

Ale - dziś już by mi się nie chciało.

Jest temat o procedurach mycia?

(Włącznie z wypłukiwaniem i obciekaniem, tak na masową skalę)

Wady, zalety metod w praktyce?

Konkretnie - ile na to miejsca potrzeba?

Ja tylko wycieram i czasami psikam płynami do czyszczenia ekranów, nie wypłukuję (chyba że w pracy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, xetras napisał:

Jest temat o procedurach mycia?

(Włącznie z wypłukiwaniem i obciekaniem, tak na masową skalę)

Wady, zalety metod w praktyce?

Konkretnie - ile na to miejsca potrzeba?

Ja tylko wycieram i czasami psikam płynami do czyszczenia ekranów, nie wypłukuję (chyba że w pracy).

Cofnij się o kilka stron. 

Sam się własnie niedawno przekonałem, co znaczy i ile daje PRAWDZIWE mycie.

"Psikanie i przecieranie tylko rozmazuje i "konserwuje" stary brud.

Oczywiście dotyczy to płyt starych.

Nowe, dobrze przechowywane moga być jedynie "psikane i przecierane".

Edytowane przez iro III

Zmywaka to mam czasem dość. Może kompresor, odkurzacz czyli czyszczenie na sucho ale hałaśliwie, czyli w godzinach 7-18 jest też skuteczne?

PS.

Własnie po poczytaniu tego dziurawego tematu pomyślałem że warto podawać krok po kroku jak wypucować album na błysk i uzyskać  nówkę sztukę nieśmiganą, no to dodałem temacik chemiczny.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi