Skocz do zawartości
IGNORED

Idzie wojna, idzie wojna, idzie krwawa rzeź ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy tok myślenia. Głównym problemem ukraińskiej gospodarki są wpływy Rosji, a nie oligarchowie.

Jak zwykle Szanowny Kolega albo nie rozumie co piszę albo odwraca kota ogonem.

Mój wpis byl odpowiedzia na wpis antymalkontenta a nie analizą sytuacji. Czy naprawdę muszę to tłumaczyć???

A tak swoją drogą korupcja na Ukrainie to wynik wpływów Unii czy Rosji (na wszelki wypadek podpowiadam, że to pytanie retoryczne i czysto złośliwe)?

Jestem Europejczykiem.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Widzę, że niektórym już całkiem wszelkie hamulce puściły przy okazji świąt.

Czas najwyższy schłodzić atmosferę metodami administracyjnymi, jak nie umiecie normalnie dyskutować, bez agresji słownej i wzajemnego obrażania się :-(

Europejskich - twoich ulubionych

bez agresji słownej i wzajemnego obrażania się

A gdzie widzisz obrażanie? Jak się poczuje obrażony to zgłoszę, ni eprzypominam sobie bym składał takie zgłoszenie, choć tego nie wykluczam.

Europejskich - twoich ulubionych

A gdzie widzisz obrażanie? Jak się poczuje obrażony to zgłoszę, ni eprzypominam sobie bym składał takie zgłoszenie, choć tego nie wykluczam.

Grzecznie proszę Omena o dane bo nie po raz pierwszy jako fakt przedstawia coś, co według mnie jest jego wymyslem. Oczywiście mogę sie mylić więc prosze o konkretne dane.

Co do punktów dla Ciebie - potwierdza to omówiony przeze mnie efekt przejedzenia - tym razem u moderatora :-).

Jestem Europejczykiem.

Wymysłem jest i to wątlej głowy są również twierdzenia, że korupcja w Polsce jest wynikiem komunizmu sprzed 25 lat albo masonerii z czasów Królestwa Polskiego.

Na zachodzie nie ma korupcji oczywiście, bo nie było komuny, jest tylko światły i przejrzysty lobbing. W końcu to światła UE pokazała również że opodatkowane k**ewstwo staje się powszechnie szanowanym zawodem, a sutenerstwo od razu działalnością gospodarczą. No prosze jak mozna wszystko "uczciwie" rozwiązać.

A w Polsce niedawno posłowie chcieli zakazać lobbingu. Zacofańce komunistyczne :-)

Nie przypominam sobie, aby jeszcze kilka lat temu tak często wybuchały afery korupcyjne i to na taką skalę. Teraz nie ma miesiąca, aby nie pojawiła się informacja o przewale na grube miliony.

Ostatni miesiąc to afery w ZUSie przy przetargach na utrzymanie informatyczne tej instytucji na około 600mln:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po drodze kilka innych mniejszych afer w ZUS, przypominam, że niektórzy dyrektorzy mają zarzuty korupcyjne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z jednej strony emeryci i ich głodowe świadczenia, z drugiej przewały na miliardy.

To są afery w każdym roku, rok po roku, a czasami nawet kilka razy w roku, czyli nic się nie zmienia.

W tym samym miesiącu, w podobnej sprawie tydzień później mamy informację o nieprawidłowościach przy przetargu MSW na 100mln.

Kilka miesięcy wcześniej Amber Gold, sprawa obecnie wyciszona, w mediach jakby nie istniała.

Wcześniej mieliśmy Rycha, Zdzicha i ferajnę na cmentarzu. Obecnie skompromitowany Marek Sawicki posądzany niezdrowe układy powrócił do rządu, mamy wysokie standardy moralne.

Podczas ostatnich wyborów w Platformie wyszło handlowanie stanowiskami w państwowych firmach za głosy, stanowiska oferował Jacek Protasiewicz. Zresztą obsadzanie lukratywnych stanowisk w państwowych firmach przez opcję rządzące za odpowiednie zasługi w przeszłości i te przyszłe to w Polsce standard.

Wymieniać można jeszcze długo, a to i tak z pewnością czubek góry lodowej, o której wiemy.

To wszystko są afery na setki milionów, czy już nawet miliardy złotych.

Chętnie też bym się dowiedział, co pewnie nigdy nie nastąpi, ile dostają nasi rządzący, jaką prowizję za zaciąganie pożyczek zagranicznych w różnych instytucjach np. MFW.

Naprawdę trzeba być głuchym i ślepym, żeby nie dostrzegać tych spraw. Co też znamienne nie słychać, aby były tworzone jakieś mechanizmy żeby zapobiegać na przyszłość takim zdarzeniom.

No ale to wszystko oczywiście mój wymysł, te sprawy nie istnieją.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale to wszystko oczywiście mój wymysł, te sprawy nie istnieją.

Ciekawe spostrzeżenie ale dosyć dziwne ;-).

Jestem Europejczykiem.

Teraz nie ma miesiąca, aby nie pojawiła się informacja o przewale na grube miliony.

To może świadczyć o wysokiej wykrywalności, niekoniecznie o dużej skali korupcji.

Ktoś tu zauważył, że teraz dużo trudniej przekupić policjanta z drogówki. Korupcji jest wiele na szczytach władzy, natomiast jej powszechność u podstaw jakby zmalała.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Wymysłem jest i to wątlej głowy są również twierdzenia, że korupcja w Polsce jest wynikiem komunizmu sprzed 25 lat albo masonerii z czasów Królestwa Polskiego.

A niby gdzie to napisałem??? Proszę o konkretny cytat bez zwyczajowego rżnięcia głupa.

Jestem Europejczykiem.

To może świadczyć o wysokiej wykrywalności, niekoniecznie o dużej skali korupcji.

Ktoś tu zauważył, że teraz dużo trudniej przekupić policjanta z drogówki. Korupcji jest wiele na szczytach władzy, natomiast jej powszechność u podstaw jakby zmalała.

Myślę, że taka tendencja istnieje, tzn płotki biorą coraz rzadziej np. policja, urzędnicy w różnych instytucjach. Złapią szarego Kowalskiego co przyjął 100zł i ma problemy, na górze natomiast przewala się miliony i cisza.

Także nie jestem pewien co do tej wykrywalności, tzn może jest bardziej skuteczna w jednej części i mniej w innej, tam gdzie ginie poważna kasa i biorą udział ważni ludzie.

Afera Amber Gold wypłynęła bo musiała wypłynąć, było dużo zainteresowanych, poszkodowanych i nie dało się całkiem wyciszyć, a i tak zrobili kozła ofiarnego z jednego słupa, który rzekomo sam wszystko wymyślił i zorganizował. Ciekawe co tam porabiał syn premiera, pewnie wzięli go bo to wybitny specjalista od finansów.

Z pewnością jest wiele przekrętów, w których bierze udział kilka, kilkanaście osób i rzadko wychodzą na jaw.

Weźmy choćby te Amerykańskie więzienia w Polsce, przecież oficjalnie już wiadomo, że Amerykanie zapłacili za nie Polakom. Była to kwota co najmniej 15mln $. Padło pytanie gdzie są te pieniądze, nikt nic nie wie, każdy udaje głupiego. Myślicie, że komuś włos za to z głowy spadnie ?

Afera goni aferę, już tak do tego się przyzwyczailiśmy, że nie zauważamy, traktujemy jako normę, a to niedobrze.

Weźmy choćby te Amerykańskie więzienia w Polsce, przecież oficjalnie już wiadomo, że Amerykanie zapłacili za nie Polakom. Była to kwota co najmniej 15mln $. Padło pytanie gdzie są te pieniądze, nikt nic nie wie, każdy udaje głupiego. Myślicie, że komuś włos za to z głowy spadnie ?

No to weźmy.

Myślisz, że kasą podzielili się koledzy?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jak podaje tygodnik "Przegląd" nr 17-18 z br., w miesięczniku "Odra" "Klaus Bachmann, politolog, były korespondent prasy niemieckiej w Polsce, na Ukrainie, Litwie i Białorusi", czyli osoba nieprzypadkowa, świetnie znająca realia i mająca zapewne sprawdzone kontakty i informacje - napisał tak:

"Końcowy "majdan" nie był emanacją cywilnego protestu - był zmilitaryzowany, dowodzony przez profesjonalistów, dawnych wojskowych, weteranów z Afganistanu i członków paramilitarnych organizacji nacjonalistycznych. Jeszcze w grudniu mieszkańcy Kijowa stanowili około połowy protestujących. Pod koniec lutego, kiedy "euromeeting w Kijowie przekształcił się w zbrojna "Sicz", 88% protestujących pochodziło spoza Kijowa, głównie z zachodnich regionów Ukrainy". Traktowanie "majdanu" jak instytucji politycznej, partii albo zwartego, dobrze zorganizowanego ruchu społecznego, przed którym władze musza się rozliczyć, jest niebezpieczna mistyfikacją."

Jeżeli do tego dołoży się rosyjskie informacje o szkoleniu aktywistów "majdanu" w Polsce i niemrawe ich odpieranie przez POlski MSZ: "Rosyjska telewizja państwowa Rossija oskarżyła Polskę o współorganizację przewrotu na Ukrainie. Oskarżenia podbudowała wypowiedzią byłego szefa Służby Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) Ołeksandra Jakymenki. Ten oświadczył, że radykałowie z Majdanu byli szkoleni w Polsce

Na potwierdzenie tych słów media w Rosji poinformowały jeszcze, że 18 aktywistów rosyjskiej opozycji uczestniczy w Warszawie w szkoleniu poświęconym sposobom prowadzenia kampanii politycznych. Co na to strona polska? Jak zauważa Onet.pl rzecznik polskiego MSZ Marcin Wojciechowski powiedział, że resort nie komentuje „dywagacji medialnych”.

Zresztą wcześniej – bo już 2 marca – minister Radosław Sikorski napisał na Twitterze, że Russia Today wyznacza „nowe standardy obrzydliwej propagandy”. Tak określił to, w jaki sposób stacja relacjonuje wydarzenia na Ukrainie." Więcej tu: http://www.fakt.pl/rosyjska-tv-oskarza-w-polsce-sa-obozy-szkolace-do-walki-z-rosja-,artykuly,449564,1.html

Oraz pojawiające się informacje o kilku miliardach USD przeznaczonych na rozwój demokracji na Ukrainie: "Na spotkaniu “grupy roboczej’ USA-Ukraina”, vice-Sekretarz Stanu Wiktoria Nuland w grudnu 2013 potwierdziła, że od roku 1991 rząd USA wydał “na demokrację” na Ukrainie aż 5 000 000 000 dolarów. Ta gigantyczna suma pieniędzy przeszła w “czyste ręce” ukraińskich “aktywistów”, którzy teraz muszą “odrabiać” zarobione dziesiątki – jeśli nie setki – tysiecy dolarów na Majdanie. (Przyznaję, że i ja coś z tych dolarów “uszczknęłem”, będąc dwa razy zaproszony, w 2004 i 2005 roku, wraz z Dawidem Duke i Izraelem Szamirem, na konferencje organizowane przez “amerykański uniwersytet” MAUP w Kijowie.)" http://wiernipolsce.wordpress.com/2014/02/05/usa-w-ukraine-zainwestowaly-juz-5-milardow-dolarow/

Wnioski nasuwają się same. Mniej ważny, że majdan to dzieło zagranicznych specjalistów. Bardziej, że po udanym majdanie w Kijowie - takie same majdany mogą powstać w Warszawie, Pradze czy Budapeszcie, jeśli tylko tylko rządy tu rezydujące będą wykazywały się zbyt daleko idącą samodzielnością lub nieposłuszeństwem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Sam to wymyśliłeś czy przepisałeś z rosyjskich propagandowych portali?

Strasznie zajadły jesteś od dłuższego czasu wobec mających inne od twojego zdanie.

Nie mam zamiaru wdawać się tego rodzaju wymiany.

Rosjanie nie zrobią majdanu w Warszawie , a USA nie musi , bo realizujemy ślepo w brew swoim interesom politykę USA . Na Węgrzech pomimo że nie są mocno prozachodni , też to nie uda się . Chociaż nic nie trwa wiecznie ?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Rosjanie nie zrobią majdanu w Warszawie , a USA nie musi , bo realizujemy ślepo w brew swoim interesom politykę USA . Na Węgrzech pomimo że nie są mocno prozachodni , też to nie uda się . Chociaż nic nie trwa wiecznie ?

Własnie POlski rząd oprócz uprawiania POlityki w cudzym interesie, zdaje się uważać, że w polityce sojusze są wieczne.

Dokładnie, my bez majdanu realizujemy obce interesy.

Tu POlski rząd POwinien uczyć się od... bułgarskiego. Ten ma kapitalne podejście do własnego interesu narodowego: zawsze z Niemcami i nigdy przeciwko Rosji.

Ten ma kapitalne podejście do własnego interesu narodowego: zawsze z Niemcami i nigdy przeciwko Rosji.

Podkreślałem to wielokrotnie w tym wątku, że jesteśmy słabym gospodarczo i militarnie krajem, co za tym idzie powinniśmy być mądrzy, sprytni, załatwiać swoje sprawy bez argumentów siły, której nie posiadamy, szukać sojuszy gospodarczych wszędzie, nie obrażać się na nikogo, nie palić za sobą żadnych mostów, stawiać na pierwszym miejscu Polski interes i ekonomię zamiast dziwnie pojęty honor oraz działać według zasady, że pokorne ciele dwie matki ssie. Pokazać, że jesteśmy narodem obliczalnym, stabilnym, z którym można myśleć o długofalowej współpracy, a nie rozhisteryzowanym, rozchwianym emocjonalnie wariatem europy, który nigdy nie wiadomo co wywinie.

No ale tutaj, przykładem naszych polityków, niektórzy zaczęli wyciągać szabelki i bij Moskala. Głupota do kwadratu.

A kto będzie robił u nas Majdan?

Związkowcy Dudy, PiSSmani, Ślązacy czy funkcjonariusze i agenci GRU?

Własnie POlski rząd oprócz uprawiania POlityki w cudzym interesie, zdaje się uważać, że w polityce sojusze są wieczne.

Tu POlski rząd POwinien uczyć się od... bułgarskiego. Ten ma kapitalne podejście do własnego interesu narodowego: zawsze z Niemcami i nigdy przeciwko Rosji.

dokładnie u nas na żaden majdan się nie zachodzi hameryka osiąga swoje cele bezsilowo bezstratnie (idealny sojusz hamerykansko-hamerykanski w Polsce)

a jako ze ukraina chciała uprawiac rosyjska polityke zamiat hamerykansko-europejska to był i majdan żeby w koncu uprawiac hamerykansko-europejska polityke

nowi faszyści mimo realizacji antydemokratycznych metod zarzadzania realizują cele - wyprzedają już gospodarke hameryce i unii no i garna się do unii... - bardzo niebezpieczna sprawa jest z zasilaniem elektrowni atomowych bo hamerykanskie paliwo jest niestabilne i zdecydowanie gorsze od rosyjskiego no i tylko ruscy znaja się dobrze na ukrainskich elektrowniach atomowych i teraz jak hamerykanie zaczna zaopatrywać elektrownie i je obslugiwac się obawiam - bo jak będzie awaria to na prawde mamy bardzo blisko granicy elektrownie ukrainskie

wiec

mysle ze sprawa ukrainy dla średnio rozgarniętej osoby już jest wyjasniona i przyczyny majdanu...

chwilowy brak działalności w audio.

antymalkontent , to prawda .

Nie ma wątpliwości ,że nawet dla średnio rozgarniętej osoby sprawa Ukrainy i Majdanu jest już wyjaśniona .

To dlaczego ty jeszcze nie rozumiesz :-D

Najlepszym przykładem jest poziom życia nowych krajów Unii i poziom życia na Ukrainie będącej do niedawna pod wpływem Rosji i rządzonej przez marionetki Kremla takie jak Janukowycz , który nawet uciekł schronić się do Ruskich aby dać dowód na to kto go wykreował i wspierał .

...there is no spoon...

Boże! Jak można tak bredzić? Dla mnie kompletnie niepojete jak można mieć taką kaszankę w głowie. No ale jak widać można i da się z tym żyć. Gratulacje i słowa uznania!

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.