Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung - SACD player - różnice.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega wygrzebał z pawlacza taki playerek z zapytaniem co to warte. Pierwsza myśl była oczywista - stary złom.

Zauważyłem na nim jednak logo SACD i z ciekawości zabrałem go do domu. Jakie było moje zdziwienie gdy

postanowiłem go podłączyć i posłuchać co potrafi z płytami SACD. Czyta bez zająknięcia i to z jakim skutkiem - szok !

Gdy muzyczka sobie leciała, poszukałem jakichś opinii na ten temat w sieci, no i tutaj kolejny szok - to rewelacyjny

(na tej półce) odtwarzacz. Pomijam wszelkie formaty video, a także CD - przedmiotem zainteresowania było tylko SACD.

Wpadła mi także jakaś stronka, w której właściciel takiego playera (po porównaniach z innymi) zbudował na jego bebechach

player do swojego setu - no, normalnie szok. :) Myślałem już, że wystarczy tych "szoków" na jeden dzień, a tu otwieram

kolejną stronkę, a tam jest napisane jak byk, że Samsungi SACD potrafią czytać ... uwaga ... SACD-R. He,he,he ...

Samsung napiął się (podobno) na taki player z ambicjami, że ma być tanio i pod strzechy - podobno mu się udało.

Wypuścił wg. mojej, szybko zdobytej wiedzy, takich pięć modeli : HD745, HD841, HD941, HD945, HD950.

Czy macie jakąś wiedzę nt. różnic pomiędzy tymi modelami i ich DAC-ami. Który z nich wypadł najlepiej ?

Jedyną różnicę jaką udało mi się wyłapać, to 745-945 ( HDMI i lepszy scaler video, podobno też wyświetlacz.

Nic o sekcji audio. Znalazłem jedynie jakies tam info o wykorzystaniu najlepszego układu od Philipsa.

Royal Philips Electronics today announced that Samsung Electronics has chosen to integrate Philips' Super Audio CD (SACD)

single-chip solution, the SAA7893HL. Samsung will integrate Philips’ SAA7893HL into its DVD Players (DVD-HD841) as Samsung

strives to deliver high-quality audio and video experience to its customers.

Co więc siędzi w tych modelach - wszędzie tak samo, czy też są jakieś różnice ?

A to wspomniana przeróbka DIY . :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110120-samsung-sacd-player-r%C3%B3%C5%BCnice/

745

Swego czasu miałem HD 745.Żadnej rewelacji nie odkryłem odtwarzając płyty CD i DVD.W starciu ze starym Onkyo Dx 7211 Samsung skapitulował na materiale cd.Filmy też nie porażały w porównaniu ze sporo tańszym dvd playerem Panasonica (scart-rgb).Moim zdaniem to już tylko legenda i tyle.

Owszem,jako multiformatowy player,Samsung oferował wiele w chwili pojawienia się na rynku,a apogeum jego popularności wzrosło w momencie jego wyprzedaży.

Patrząc na jego mutację(foto) ,sądzę,że upgrade było dość kosztowne.Zaglądałem mu w bebechy,raził słaby zasilaczyk impulsowy.Co w nim można było poprawić wiedzą tylko fachowcy :)

Próbowałeś go jako transportu ? Tego akurat nie sprawdzałem,gdyż nie miałem przetwornika.

Próbowałeś go jako transportu ?

Nie, ani jako transport, ani jako CD, ani jako DVD - to nie jest teraz ważne.

On czyta SACD-R i to jest jego największa zaleta, a robi to bardzo przyjemnie.

Ma ktoś z Was linki do Serwisówek tych modeli ?

Czy znacie jakieś inne playery Samsunga czytające SACD ?

Raczej nie ma, o tych odtwarzaczach było sporo szumu w latach 2005,2006,aż dziwne że nic o nich nie wiesz,ja miałem wszystkie te modele,oraz philipsa 9000 .Nic specjalnego,wtedy po prostu była to nowość oraz bardzo niska cena,jakość jednak tandeta straszna.

To przecież kolega Ci napisał - nagrywa się na DVD-R. Czego nie wiesz ?

Wiem, że to stare modele, ale nie wiem dlaczego miałby to być wielki minus - kondy nie ruszone,

a playerek gra coraz fajniej ... oczywiście SACD, nic mu innego nie wkładam, bo i po co . :)

Mi udało się nagrać na płytę DVD ale nie mogłem tego na niczym odtworzyć.

No, to już wiesz na czym odtworzyć.

To przecież kolega Ci napisał - nagrywa się na DVD-R. Czego nie wiesz ?

Wiem, że to stare modele, ale nie wiem dlaczego miałby to być wielki minus - kondy nie ruszone,

a playerek gra coraz fajniej ... oczywiście SACD, nic mu innego nie wkładam, bo i po co . :)

No, to już wiesz na czym odtworzyć.

Jak to gra ? Ten samsung. bo u mnie na denonie SACD brzmi rewelacyjnie i już nie chce mi sie słuchać CD tylko te ceny płyt SACD.

skk

problem nie w cenach ale w wyborze

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

coś tam zawsze można sobie wybrać - www.sa-cd.net

A w temacie - jakie są różnice w torze DSD-Audio dla poszczególnych odtwarzaczy ?

HD745, HD841, HD941, HD945, HD950 - to chyba wszystkie modele z tamtych czasów - który z nich jest TOP ?

Z mojego doświadczenia tego typu odtwarzacze dobrze odtwarzają SACD a słabo CD, ale nie wynika to z faktu że SACD są lepsze ale z faktu, że tor audio przy CD w tych odtwarzaczach jest byle jaki. Na dobrym odtwarzaczu SACD i CD idą łęb w łęb. Są pewne różnica ale minimalnie i raz lepiej wypada SACD np na symfonice i klasyce a znów na rock, pop, electronic rock lepiej wypada CD. Dlatego większość pozycji na SACD to klasyka.

Niestety nowości na SACD prawie się już nie wydaje. Wbrew pobożnym życzeniom kilku forumowiczów to nowości na SACD nie ma i nie będzie.

Format jest skazany na wymarcie. Trochę szkoda bo pewien potencjał w tym był ale jest już pozamiatane i nawet Sony, twórca tego formatu już go nie wspiera.

No nie za bardzo .... wystarczy popatrzyc tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He,he,he - co za czasy, gdy jedna płyta SACD kosztuje tyle co kilka playerów potrafiących ją odczytać ! :)

Ukryta Zawartość

Świat oszalał - krążki po 1000 - 1500 pln. :)

Jak za komuny, gdy pensja wynosiła równowartość 20$ , czyli tyle, ile jedna ówczesna płyta CD. :)

Ukryta Zawartość

No nie za bardzo .... wystarczy popatrzyc tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jest...27 tytułów, a wiesz ile w tym czasie wyszło nowości tylko w ciągu jednego roku?....samego Jazzu...kilkaset...a ogólnie kilka tysięcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym roku liczba wydanych plyt w formacie SACD powinna dojsc do 10k .... !!! Jak na niszowy audiofilski format to bardzo dobrze !!!

Nie liczy sie ilosc tylko jakosc ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda ale zdanie jest niejedznoznacznie sformułowane, gdyż sugeruje, że w tym roku wyda się 10 tys pozycji, a prawda jest taka, że być może w tym roku liczba ogólnie wydanych pozycji dojdzie do łącznej liczby 10 tys. Niestety większość jest już niedostępna i nie wydaje się wznowień.

A potrafiłbyś wskazać ew. różnice do 945 oprócz czarnego frontu i innego wyświetlacza ?

W ogóle różnice pomiędzy tymi 5 modelami są bardzo zagadkowe (z punktu widzenia archeologa) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.