Skocz do zawartości
IGNORED

Sony kdl-46w905 vs kdl-50w829

GalaktycznyRolmops

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały dylemat w wyborze jednego z powyższych modeli TV.

Czy czuje się ktoś na siłach by doradzić?

Za 905 zdecydowanie przemawiają kolory, które są dość wyraziste, nie są wyblakłe, i po prostu wydają się cieszyć. Za to 829 jest większy o 4 cale i tańszy o przeszło 1000zł, a wszystkie recenzje jakie przeczytałem do tej pory bardzo chwaliły ten model.

Proszę nie proponować innych telewizorów bo NA PEWNO ktoś prędzej czy później by zaproponował plazmę Panasonica, a na plazmy nie mam warunków. Samsungi i LG odpadają również.

W tym wszystkich chodzi o to, czy po prostu warto dołożyć te pieniądze do wyższego modelu?

https://www.audiostereo.pl/topic/110356-sony-kdl-46w905-vs-kdl-50w829/

Jeśli zależy Ci strikte na jakości obrazu to lepszym wyborem wydaje się w905.

Przemawia za nim chociażby kontrast,poziom czerni które to stoją na bardzo dobrym poziomie w środowisku telewizorów led.(Ansi 3765:1 i czerń około o,0318 czyli wynik godny topowych led)

Także nada się też jak najbardziej do wieczornego oglądania. Również jak już zdążyłeś zauważyć cechuje go lepsze nasycenie i odwzorowanie kolorów.

Za 829 przemawia raczej tylko rozmiar...

A jak jednak będę drążył.

Proszę nie proponować innych telewizorów bo NA PEWNO ktoś prędzej czy później by zaproponował plazmę Panasonica, a na plazmy nie mam warunków. Samsungi i LG odpadają również.

Dlaczego?

No to ja zaproponuję jeszcze założycielowi wątku przeczytanie bardzo ciekawego artykułu.

Tak dla ścisłości i uświadomienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jednak posiada warunki dla plazmy:)

Ukryta Zawartość

Plazma raczej odpada bo TV będzie użytkowany często za dnia, w dość dobrze oświetlonym pokoju.

Po drugie myśl o wypaleniu obrazu (nawet jeśli miałaby występować marginalnie) by mnie doprowadzała do szału. Ja chcę tv używać, a nie się stresować. Godzę się na wynikające z tego kompromisy.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Ps. Aha, design i sam "klimat" soniaków jakoś do mnie trafia. Nie wiem czemu. Ale to taki pomniejszy powód.

Plazma raczej odpada bo TV będzie użytkowany często za dnia, w dość dobrze oświetlonym pokoju.

Po drugie myśl o wypaleniu obrazu (nawet jeśli miałaby występować marginalnie) by mnie doprowadzała do szału. Ja chcę tv używać, a nie się stresować. Godzę się na wynikające z tego kompromisy.

To pierwsze problemem nie jest, to drugie - jest, choć to bardziej wyimaginowany problem. Niby nie widać ale człowiek zły że jest coś nie tak, albo że może być. Mimo wszystko kupujesz tv dużo wyższej klasy, a tego nie załatasz dopłacając marnym 1-2 tysiącami do trochę lepszego LEDa, więc to moim zdaniem wynagradza wszystkie niedogodności z nawiązką. Jedynie gdy tv pracuje dłuższymi godzinami w tle i często oglądasz informacyjne programy albo muzyczne, to wtedy chyba sam bym odpuścił plazmę.

Ps. Aha, design i sam "klimat" soniaków jakoś do mnie trafia. Nie wiem czemu. Ale to taki pomniejszy powód.

Swoją drogą patrząc na Twój wybór jeśli chodzi o serię w905 na tle innych konkurencyjnych telewizorów led w podobnej cenie wydaje się to i tak bardzo dobrym posunięciem. Model ten można śmiało polecić jako pewien kompromis pomiędzy dwoma technologiami.

Sprawdzi się dobrze w mocno oświetlonym salonie ale i nie będzie specjalnie "kaleczył" wzroku w nocy.

W829 z tego co widzę ma aktywne 3D więc z dużym prawdopodobieństwem stawiam, że będzie ma podobną matrycę do W905 (na pewnie nie ma IPS od LG, bo to oznacza pasywne 3D ). Tak więc 829 nie powinien on mieć o wiele gorszego obrazu niż 905, ale mimo to postawiłbym na 905 ze względu na to, że jest serię wyżej i moim zdaniem zapewni lepszy obraz.

Po drugie myśl o wypaleniu obrazu (nawet jeśli miałaby występować marginalnie) by mnie doprowadzała do szału

... W ledach masz tzw. "clouding" ( chyba tak to się pisze ) chodzi mi o nierównomierne podświetlenie matrycy.. a więc podobna sprawa do tego co Cię doprowadza do szału masz już na starcie. Oczywiście widoczne to jest w ciemnych pomieszczeniach i ciemnych scenach..... ale w tv sony który Cię interesuje może tego nie ma....

..oczywiście ten clouding nie jest tym samym co rozdmuchany problem plazm, ale widziałem to i to by mnie dopiero doprowadzało do szału...

W ledach masz tzw. "clouding" ( chyba tak to się pisze ) chodzi mi o nierównomierne podświetlenie matrycy

W krawędziowych, na Full LED zjawisko to nie występuje. Natężenie zależy od modelu, a nawet egzemplarza. Widziałem takie, w których cloudingu nie ma.

W krawędziowych, na Full LED zjawisko to nie występuje. Natężenie zależy od modelu, a nawet egzemplarza. Widziałem takie, w których cloudingu nie ma.

....wiem że takie istnieją ( przecież napisałem ).......

ok .. a ile taki full led 42" kosztuje? na pewno niemało..... i czy produkują jeszcze takie ?bo z tego co widzę to lcd-ki z roku na rok na rzecz wodotrysków uciekają z jakością ( mówię o tych tańszych )... bo zawsze chodzi o kaskę......

...a jak teraz panas wyciągnął kopyta w temacie plazm to może być taka sytuacja , ,że lcd-ki będą coraz gorsze w wyniku braku konkurencyjnej technologii w podobnych pieniądzach...

.... tak,tak są jeszcze plazmy samsunga i lg ale jakoś im nie ufam...

bo z tego co widzę to lcd-ki z roku na rok na rzecz wodotrysków uciekają z jakością ( mówię o tych tańszych )... bo zawsze chodzi o kaskę......

...a jak teraz panas wyciągnął kopyta w temacie plazm to może być taka sytuacja , ,że lcd-ki będą coraz gorsze w wyniku braku konkurencyjnej technologii w podobnych pieniądzach...

W topowym modelu 955 fullHD na ten rok Sony już zastosował matrycę IPS,wcześniej były to zawsze matryce xVA z podświetleniem full led

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W topowym modelu 955 fullHD na ten rok Sony już zastosował matrycę IPS,wcześniej były to zawsze matryce xVA z podświetleniem full led

Ukryta Zawartość

... czyli ekologia, moda na led i chęć zysku wygrywa na rzecz jakości obrazu... bo ja tak to postrzegam...

.. i okulary pasywne , które dają niepełną rozdzielczość w 3D, porażka,oczywiście dla kogoś kto lubi tą technologię...

Ukryta Zawartość

ile taki full led 42" kosztuje? na pewno niemało..... i czy produkują jeszcze takie?

Ostatnim modelem LG Full LED z pełnym local dimming był (jeśli dobrze się orientuję) LE8500 rok 2010. Kosztował (42") 4600 zł. Jego następcą był LV5500, krawędziowy z systemem LED Plus (16-strefowe wygaszanie). Mam taki, nie narzekam na clouding. Może mi się trafił dobry egzemplarz?

z tego co widzę to lcd-ki z roku na rok na rzecz wodotrysków uciekają z jakością

Nie pozostaje mi nic innego, jak przyznać Ci całkowitą rację. Obserwacja kolejnych modeli LG to w całej rozciągłości potwierdza. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są nowe modele Ultra HD - też krawędziowe LED LCD, a przecież niosą sobą nową jakość (którą trudno nazwać wodotryskiem).

lcd-ki będą coraz gorsze w wyniku braku konkurencyjnej technologii w podobnych pieniądzach

Pełna zgoda. Też się tego obawiam.

są jeszcze plazmy samsunga i lg ale jakoś im nie ufam

Nowa plazma Samsunga to może nie Panas, ale złych opinii nie zbiera. Raczej wprost przeciwnie.

Nowa plazma Samsunga to może nie Panas, ale złych opinii nie zbiera. Raczej wprost przeciwnie.

Model f8500 wypada naprawdę dobrze ale moim zdaniem trochę za drogi,cena podobna do serii vt60 Panasonica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.