Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

... Panowie.... widzę ze trawa wojna niczym o Krym......

...Więc powtórzę jeszcze raz...

...nie wiem jak to się dzieje i jakie to są czary... ale oppo 103D i jego procesor, naprawdę czyni obraz lepszym na większych przekątnych ( 90"-120" )..

.... na moim tv 65" efekt był średni (no może mniej niż średni )..

..... nie chcę się wdawać w dyskusje natury techniczno - psychologicznej....ale po prostu ja to widzę doskonale... koniec.... kropka...

Jak może nie wkurzać dyskusja ze ślepym o kolorach ? ;-)

No to jest argument godny gentlemana.

oppo 103D i jego procesor, naprawdę czyni obraz lepszym na większych przekątnych ( 90"-120" )..

po prostu ja to widzę doskonale

A może jest on po prostu milszy dla oka? Bo (powtarzam) skoro pokazuje coś, czego w materiale źródłowym nie ma - to nie mówmy o wierności przekazu.

Bobcat... obraz jest dla mnie lepszy, a czy wyraźniejszy, słodszy,niewierny przekazowi,itd.itd.....to mnie nie interesuje.. dla mnie lepszy obraz i tyle..

Spróbuj zobaczyć jak działa ten procek na wielkim formacie a nie na 47".... :))))

P.S. .. może mam taki ch...wy "gust"..;) ..ale o gustach się nie dyskutuje....:)))).

.... ale skoro poddałem swój tv kalibracji , to chyba tak źle z moim "gustem" nie jest ;))...

Może nawet porobię zdjęcia

Zrób zobaczymy :) Ta dyskusja naprawdę nie ma sensu. Panowie porównują obraz projektora z obrazem TV, a to jednak dwie różne szkoły obrazu, może prawda jest taka, że na projektorze jest więcej do wyostrzenia niż na TV, na którym już dawno byłoby widać artefakty i stąd taki pogląd, że filtr daje tam więcej i to byłoby logiczne wytłumaczenie:)

moze sie tez wdam w dyskusje bo duzo czytalem o tym oppo 103d i powiem szczerze bardzo zachecil mnie do kupna. Ale zastanawia mnie jedna rzecz jak ten odwarzacz radzi sobie z kopiamy blu ray z internetu wypalonymi na plyte ? Bo z tego co czytalem oppo jest strasznie antypirackie. Stad rozwazam nad kupnem po prostu samego urzadzenia darbee bo jednak za takie pieniadze chcialbym, zeby to urzadzenie robilo wszystko. w innym wypadku kupie po prostu tani odwarzacz blu ray + darbee + ew. odwarzacz multimedialny.

Najlepsze rozwiązanie jakie u mnie działa to zrzut kopii bd z pominięciem dodatków i zbędnych ścieżek. Programikiem makemkv. Wszystko działa bezproblemowo. Drugie rozwiązanie jakie stosuje jeśli chce mieć 1:1 to odpalenie bdmodifier i spatchowanie na avchd tak jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi wtedy cała kopie łącznie z dodatkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Walek77.

Bardzo fajne pytania nabazgrałeś : )

U mnie Oppo BDP 105 D zastępuje.

Odtwarzacz CD, odtwarzacz Blu -Ray, odtwarzacz multimedialny.

Mam podłączone dwa szczury do Oppo każdy po 1tb

Obsłuje pliki MKV, które mnie interesują. Filmy Blu - ray

Co do wypalanych płyt blu - ray, mnie to nie interesuje, i mam to daleko

w dupie.

Interesuje się oryginalnymi płytami Blu - ray, oraz filmami MKV na szczurach.

Polecam szczury Seagate : )

Napisiory także obsługuje nie ma problemu.

Mam i kino i stereo odzielnie.

U mnie Oppo mam podpięte pod Harmana HK 990.

Stereo XLR.

Stereo filmy coaxial.

Ostatnio interesuje się na wymiane wzmacniacza, do mojego pokoju gracza. Stereo

Hegel H 300

Bryston B1 35 SST 2

Potrzebuje wzmacniacza, który będzie miał dwa wejścia optyczne do moich konsol

Playstation 3

Playstation 4

Troche już gadałem z Panem Michałem z salonu Q 21.

Szkoda że Hegel H 300 nie ma opcji gaszenia wyświetlacza, bo u mnie to ma być must have : )

Jak będziesz chciał jakiś informacji w sprawie Oppo to bazgraj.

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Zakładając, że za każdym razem siedzimy w optymalnej dla danej wielkości ekranu odległości

Tylko, że dla ekranów projekcyjnych te zalecane optymalne odległości są zupełnie inne niż dla telewizorów, od tego telewizora 47 cali - licząc optymalne warunki dla projekcji kinowej, musiałbyś siedzieć co najwyżej 1,2 - 1,3 m, uwzględnij dodatkowo, że sposób w jaki świeci projektor i telewizor LCD są zupełnie inne.

A może jest on po prostu milszy dla oka? Bo (powtarzam) skoro pokazuje coś, czego w materiale źródłowym nie ma - to nie mówmy o wierności przekazu.

Uwzględnij to, że doskonały obraz (materiał źródłowy) stanowi zaledwie ułamek tego co się ogląda - sam nośnik BD nie stanowi w żaden sposób o jakości nagrania! W takim przypadku, gdy mamy niedoskonały sygnał technologie tego typu mają znaczenie i jeśli działają bez dodawania widocznych artefaktów obrazu (tak jak Darbee), to sprawiają, że obraz jest przyjemniejszy w odbiorze i wydaje się bliższy obrazowi wzorcowemu.

gdy mamy niedoskonały sygnał technologie tego typu mają znaczenie

Nazwijmy więc rzecz po imieniu: nie jest to żadne cudo, które z każdego nagrania uczyni baśniowy ogród Edenu, a zwykły poprawiacz kiepskich nagrań. Na dobrych BD nie ma nic do roboty.

Na dobrych BD nie ma nic do roboty.

Zgadzam się. Ale nie samymi dobrymi BD człowiek żyje... Darbee świetnie sprawdza się podczas oglądania TV ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na dobrych BD nie ma nic do roboty.

Niestety dobrze zrealizowane płyty BD stanowią małą część tego co jest wydawane na tym nośniku.

a zwykły poprawiacz kiepskich nagrań

Czyżby? Jak na razie to JEDYNY na rynku tego typu "poprawiacz" obrazu, który przy wyraźnie widocznych efektach działania nie daje żadnych efektów ubocznych (chyba, że się przegnie z ustawieniem przetwarzania >60%), widać to chociażby na planszach kalibracyjnych.

Nie wiem czy zauważyłeś, Z3RO7OO, ale demo Darbee jest przy ustawieniach 100% ... normalnie uzywa się 30-60% ... Siłą rzeczy przy 100% mamy do czynienia z przerysowaniem ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Moderatorzy

Walek77.

Ostatnio interesuje się na wymiane wzmacniacza, do mojego pokoju gracza. Stereo

Hegel H 300

Bryston B1 35 SST 2

Potrzebuje wzmacniacza, który będzie miał dwa wejścia optyczne do moich konsol

Playstation 3

Playstation 4

Troche już gadałem z Panem Michałem z salonu Q 21.

Szkoda że Hegel H 300 nie ma opcji gaszenia wyświetlacza, bo u mnie to ma być must have : )

Jak będziesz chciał jakiś informacji w sprawie Oppo to bazgraj.

Rotel Ra 1570 ????????

Niestety dobrze zrealizowane płyty BD stanowią małą część tego co jest wydawane na tym nośniku.

i dlatego uważam, że Darbee ma sens.

filmów 4K czy 8K będzie jeszcze mniej, a do tego kwestia płyt ?, formatów ? odtwarzaczy ? przewodów HDMI.X ?

więc sądzę, że darbee ze skalerem 4K to będzie rzecz wystarczająca na 5-10 lat.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Prawdziwy postęp techniki audiowizualnej to rozwiązania zapewniające same z siebie lepszy obraz i dźwięk. Przykładów jest na pęczki: SD ustępuje miejsca Full HD, nadchodzi Ultra HD, nowe formaty dźwięku wypierają dotychczasowe.

Wszelkiej maści polepszacze to ślepa uliczka i droga do nikąd: przyjmujemy że jest tandetnie i się z tym godzimy, ale sobie coś tam spróbujemy podreperować po stronie odbiorczej. Czyli taka prowizorka.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Owszem. To niewątpliwie prawda.

Jednak spora ilość materiału jaką oglądamy w domach to niestety w dalszym ciągu nie jest FullHD, w jakości jaką może zapewnić ten format.

Więc mamy wybór, albo nie oglądać nic kolejne lata, albo oglądać i ratować się takimi cudami techniki.

Gdy oglądam komedię z początków kinematografii to świadomie godzę się na to, jaka jest: biało-czarna, niema i z zabawnie nieporadną płynnością ruchu. Nie oczekuję tam Technicoloru ani dźwięku Dolby Digital. Wolę w oryginalnej postaci.

Jest ogromny materiał, który zapisany był z bardzo taką sobie jakością i trzeba się z tym pogodzić. Robienie z tego materiału technologicznego arcydzieła to nieporozumienie. Coś jak gość, który do zdezelowanego Poloneza założył alufelgi oraz spojler i teraz myśli że ma Porsche.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nikt tu nie pisze o wpływie Darbee na nieme kino.

Robisz parodię z dyskusji.

Ci co widzieli pracę tego procesora mówią o efekcie jego pracy nie na archiwalne nagrania starego kina, tylko na niedoskonały format filmu, który posiadają.

Bo doskonałego, takiego jaki opuścił studio filmowe jest jak na lekarstwo.

Nieme kino to był tylko przykład, że chcę oglądać w takiej formie, w jakiej materiał powstał. Bez późniejszych przeróbek i bez sztucznych upiększaczy.

Dotyczy to w głównej mierze całej filmoteki SD i nagrań na DVD. Tak zostało zapisane i niech tak zostanie. Nie montujmy silnika odrzutowego do furmanki i nie oszukujmy się że mamy cudowną przyprawę, która z salcesonu uczyni kawior.

Coś jak gość, który do zdezelowanego Poloneza założył alufelgi oraz spojler i teraz myśli że ma Porsche.

Zaczynasz teoretyzować - co będzie jeśli....? Zobacz Darbee w warunkach do których jest przenaczone - czyli dużych ekranach projekcyjnych - wypowiadanie się jakiejś technologii, po testach w warunkach do których nie jest ona przeznaczona - to żadne testowanie - tak naprawdę nawet nie podałeś na jakim telewizorze testowałeś- przekątna 47 cali w żaden sposób nie świadczy o jakości telewizora - może być do dobry wysoki model Sony, a może być również tandetny telewizor firmy OK z MediaMarkt za niecałe 2000zł!

Stench.

Dzięki za odpowiedż : )

Wiem doskonale że Rotel RA 1570 ma dwa wejścia optyczne : )

Ale poszukuje lepszych wzmacniaczy do mojego pokoju gracza :)

Wzmacniacz będzie podłączony do Oppo BDP 105 D.

Stereo XLR

Jeżeli chodzi o filmy, Oppo 105 D mam podłączone pod wejście coaxial HK 990

Mam też kino, ale tu chodzi o stereo.

Harman Kardon HK 990 to bardzo dobry klocek, mam go już prawie cztery lata.

Kupiłem go we Francji razem z odtwarzaczem HD 990.

Jeżeli nie znajdę wzmacniacza, który będzie mi pasował pod względem wizualnym, ( to dla mnie bardzo ważne ) Pozostane przy HK 990.

Co do klasy wzmacniacza, to tutaj się nie martwię, ponieważ interesują mnie takie konstrukcje : )

Baltlab Endo 2

ModWright KWI 200

BMC AMP C 52 ten najbardziej mnie interesuje, nie wiem czy występuje w kolorze czarnym.

Teac AI 3000 ten wzmacniacz najmniej mnie interesuje.

No i wszystko by było fajnie, gdyby te wzmacnicze miały wejścia optyczne szczególnie BMC :)

A tu dupa :(

Co do kolumn to się nie martw he he :)

Ale pewnie zapytasz dlaczego mam Oppo 105D podpięte pod coaxial, gdy oglądam filmy ze szczurów, lub z oryginalnych płyt.

A muzykę, podpinam pod wejścia XLR.

Pisz bazgraj nie bój się : )

Czekam

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Dotyczy to w głównej mierze całej filmoteki SD i nagrań na DVD. Tak zostało zapisane i niech tak zostanie. Nie montujmy silnika odrzutowego do furmanki i nie oszukujmy się że mamy cudowną przyprawę, która z salcesonu uczyni kawior.

Jeśli robiłbyś, tak jak mówisz, to nie używałbyś również skalowania do HD i kilku innych technologii które są nie do ominięcia przy oglądaniu nagrań SD na panelach HD - jeśli chcesz oglądać materiał taki - jaki został nagrany to powinieneś SD oglądać na telewizorze CRT lub starych Plazmach o rozdzielczości SD (były takie), trochę śmieszy mnie takie wybiórcze dążenie do uzyskania tego co zostało zapisane na krążku.

Nie należy mylić pojęć. Skalowanie jest wymuszone taką a nie inną technologią wyświetlania. Darbee nie jest skalowaniem tylko jakimś (w założeniu) poprawiaczem czy też upiększaczem obrazu i ze skalowaniem nie ma nic wspólnego.

Takie doczepianie kwiatka do kożucha.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nieme kino to był tylko przykład, że chcę oglądać w takiej formie, w jakiej materiał powstał. Bez późniejszych przeróbek i bez sztucznych upiększaczy.

No to zacytuję Twoje poprzedniejsze stwierdzenie.

Powiedz mi jakim cudem oglądasz u siebie materiał w takiej formie jak powstał? Masz jakiś przerobiony TV?

No to zacytuję Twoje poprzedniejsze stwierdzenie.

Powiedz mi jakim cudem oglądasz u siebie materiał w takiej formie jak powstał? Masz jakiś przerobiony TV?

Czepiasz się i albo ja tak nieprecyzyjnie się wyrażam albo Ty udajesz że nie rozumiesz.

Film niemego kina można poddać obróbce cyfrowej, usunąć wszystkie szumy i wady celuloidowej taśmy, lepiej zsynchronizować ruch, sztucznie pokolorować i dodać mu ścieżkę dźwiękową Dolby TrueHD. Tylko po co? Chcę go oglądać w takiej formie, w jakiej powstał. Bez wyżej wymienionych udoskonaleń, jakie mi oferuje współczesna elektronika. I to, że telewizor mi go wyświetli na ekranie Full HD nie ma znaczenia. Inaczej nie potrafi.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

to, że telewizor mi go wyświetli na ekranie Full HD nie ma znaczenia. Inaczej nie potrafi.

Otóż to.

Więc skoro i tak jesteś zmuszony do stosowania przeróbek sygnału wizyjnego, to nie lepiej żeby te przeróbki przyniosły jak najlepszy efekt? Wolisz żeby ta przeróbka była zrobiona prymitywnie z zastosowaniem kiepskiej elektroniki?

Ja mam u siebie porównanie. Do tej pory przeróbke taką robił procek w VT Panasa albo procesor wizyjny w amplitunerze Onkyo 905. Oba klocki topowe i kosztujące nowe w debiucie po 8-10tzł.

Ale czas biegnie i technika idzie do przodu.

Teraz zakupiłem prościutkiego Asusa z procesorem Marvell Qdeo i to jest przepaść.

A ten odtwarzacz BD kosztował w debiucie chyba coś koło 1000zł.

Darbee sprawia, że obraz jest wyraźniejszy, nabiera głębi. Bez efektów ubocznych. Skoro jest lepiej to dlaczego go nie stosować ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.