Skocz do zawartości
IGNORED

Akrylowe stopki PAB

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pisał Sly oraz z moich krótkich odsluchow wynika , ze akryl pod transport lub źrodła, pod pozostałe elementy stopki metalowe i / lub platformy.

U mnie pod wzmakiem są tytanowe stopki Nordosta,a pod reszta elektroniki , łącznie z listwa, platformy i stopki mosiężne PAB.

Konto w trakcie usuwania

• 2 tygodnie później...
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kontynuując ciekawy wątek, zgodnie z tym co napisałem powyżej zacząłem poszukiwania innych absorberów pod swoje urządzenia. Na początku od razu odpadło wszystko co sorbotanowe, niestety bez względu na markę muliło dźwięk. Natomiast bardzo dobre wrażenie zrobiły na mnie absorbery o nazwie MIG czyli Mechanical Interface Grounding firmy Synergistic Research. Kosztują katalogowo 870zł i w mojej ocenie są absolutnie warte tych pieniędzy. Pod CD spisują się znacznie lepiej niż podstawowe rollerblocki Symposium Junior. Choć nigdy nie byłem zwolennikiem marki Synergistic Research to w tym przypadku duży szacunek.

Parę dni temu, pogawędziłem sobie z Władkiem PAB.

Zapewniał, że stopki akrylowe podeśle mi niebawem i w ogóle są tak dobre, ze same grają - klocki mogę sprzedać:)

Nie pomniejszając wibroakustyce, jestem zdania, ze nic tak dobrze nie robi jak wyrównane pasmo akustyki pokoju.

Nawiasem, za 2/3 tyg. zabieram się za poprawkę w celu max. wyrównania pasma.

Gdy skończę, to pomęczę te stopki pod CD i o ile działaniem zbliżą się do stopek mojej żony, to pomyślę się na przelewem:)

Tomkly, pod CD pre i końcówką mam PAB SE i chyba wystarczy(??!)

Bo Rollerblock to niestety nie jakiś junior i pojedynczy tylko musi być ten prawdziwy w pełnej opcji czyli Rollerblock 2+ z kulkami Superballs Grade 3 i wersja Double Stack. Wtedy jest pełne działanie.

Tomkly, :)

Na tym forum z rekomendacją czegokolwiek jestem już ostrożny.

Każdy, a wydaje się, że większość, inaczej odbiera działanie platform, stopek itp.

Do tego, mamy różnorodność sumarycznych wpływających na działanie lub "nie działanie" danej platformy.U jednych stoją one bezpośrednio na podłodze.U innych na dywanie, komodzie.., a każde z wymienionych ma odmienną pochłanialność dźwięku oraz inną podatność w kontekście wibroakustyki.Do tego mamy inne urządzenia, które stawiamy na platformach o różniących się parametrach, wadze, wpływie fali na obudowę itp.

Dalej.., odizolowanie od podłoża, to jedno, a next, mamy wpływ np. fali i ciśnienia akustycznego, bo np. u mnie Cardeasy walą niskimi na boki i postawione między kolumnami na platformie urządzenie, będzie bardziej podatne na te fale niż przy odmiennej konstrukcji kolumny np. gdy woofery są tylko na frontowej ściance.

W sumie miód i powidło.

Podam przykład; U Elba sprawdziła się platforma PAB Acrylic, a u mnie nie bardzo.W rezultacie, pod ARC wybrałem PAB SE.

W dalszym rozważeniu tego stanu, to myślę, że to nie zupełnie wina platformy, a być może(?!) kaszany w paśmie akustycznym i w/w czynnikach.U Elba jest zupełnie inna akustyka( zdecydowanie bardziej wyrównana) i to też może, a ściślej, na pewno wpływa na postrzeganie i wybór platformy.

Sumując; uważam, że każdy zainteresowany platformami, powinien u siebie sprawdzić i na tej podstawie dokonać wyboru.

W necie można napisać duuużo o magii różnych cudowności, ale ja jestem ostrożny, bo w końcu to mój post i w jakimś stopniu się pod nim podpisuje:)

Już dawno przekonałem się o jego doskonałych właściwościach mając u siebie podstawy PAB z akrylu. Moim zdaniem są dużo lepsze niż te ze sklejki. Teraz robię przymiarki aby akrylem zastąpić półki (centralną część) w moich Finite Elemente.

Drogi Elberothcie wraz ze swoją Nirvaną..................NIE IDŻ TA DROGĄ!!

Czy ktoś może używa stolika PAB...chętnie bym się dowiedział opinii na jego temat....tzn. co wnosi i poprawia.

Na tym forum z rekomendacją czegokolwiek jestem już ostrożny.

Każdy, a wydaje się, że większość, inaczej odbiera działanie platform, stopek itp.

Do tego, mamy różnorodność sumarycznych wpływających na działanie lub "nie działanie" danej platformy.U jednych stoją one bezpośrednio na podłodze.U innych na dywanie, komodzie.., a każde z wymienionych ma odmienną pochłanialność dźwięku oraz inną podatność w kontekście wibroakustyki.Do tego mamy inne urządzenia, które stawiamy na platformach o różniących się parametrach, wadze, wpływie fali na obudowę itp

+1

Używam akrylowych platform i stopek pod różnymi elementami toru. W mojej opinii super akcesoria. ALE Najlepiej spróbować SAMEMU !

Różne są gusta i każdy ma inne preferencje dźwiękowe. Nie we wszystkich systemach sprawdzą się jednakowo. Generalnie poprawiają niezwykle kulturę przekazu muzycznego redukując "rozedrganie" - mikrorezonanse. Podkreślam -niejednakowo pod każdym urządzeniem, być może w niektórych systemach będzie to voodoo gadżet. "Trust Your ears"- to juz dogmat

Zamówiłem dzisiaj półkę z czarnego akrylu, jako alternatywę do półki z MDF stanowiącej standardowe wyposażenie w moich podstawach Finite Elemente.

Sam jestem ciekaw efektu - kto wie, może się okazać, że Finite Elemente jest tak 'dostrojony' że będzie to krok w bok albo w do tyłu ... Jak mawiają - jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedział. Ktoś szlaki musi przecierać :)

Razem z półką Pan Władek obiecał podrzucić 3 akrylowe stopki pod DACa, więc zobaczę u siebie to nad czym wszyscy się tu tak zachwycają. Do oferty PAB doszły także podstawki na kable - ale to dla mnie trochę zbyt 'geekowe' akcesoria ...

(mam podstawy ceramiczne, ale używam ich tylko aby odseparować kable od siebie, tak aby np. sygnałowe nie leżały na sieciowych).

Akrylowa półka spoczywać będzie na stelażu stolika - podparta w 4 punktach na kolcach, analogicznie jak oryginalna. Czarny akryl powinien dobrze wyglądać w połączeniu z klonem.

product_920.jpg

prod_uebersicht_pagode1.jpg

Na razie zamówiłem jedną sztukę - jak będzie dobrze, to domówię 2 kolejne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A to ciekawe zagadnienie. Jaki mają wpływ na dźwięk Cerabase i stolik Finite Elemente na postawionego na nich laptopa? Ciekawe czy eliminują wibracje twardego dysku? Na streamera działają, sprawdzaliśmy.

A kto stawia na FE laptopa ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W takim razie pytanie nie do mnie. Pytaj tych co stawiają :)

Ja swoją półkę robię pod DACa.

Wypożyczyłem na potrzeby przetestowania zarówno podstawę basic jaki i wspomniane akrylowe stopki. Każdy z elementów coś daje ale zastosowane razem to już wykracza poza "coś". Na początku trochę powątpiewałem w stopki i skoncentrowałem się na platformie. I po kilku dniach słuchania razem tych dwóch bajerów wyjąłem stopki spod źródła. Wtedy przychodzi refleksja, że dają więcej koncentracji na muzyce, dźwięk jest jakby bardziej płynny. Początkowo sądziłem, że zmniejsza się trochę rozdzielczość. Dopiero po dłuższym słuchaniu wiem, że to po prostu została zredukowana pewna nerwowość w wyższej średnicy.

Przy zastosowaniu stopek pod ciężkim monoblokiem różnica jest niewielka. Pod źródłem znacznie większa.

• 1 miesiąc później...
<br />Obiecane zdjecia stopek z czarnego akrylu <br />

Cześć, Mariusz:)

Właśnie kurier dostarczył.

Robiłeś próby stawiając też na nóżkach LaFontaine czy tylko jak na zdjęciu - bezpośrednio pod obudową z pominięciem nóżek?

Z góry dzięki za wskazówki:)

Na razie ustawiłem na nóżkach ARC.

Teraz nie mam takiej możliwości, ale może namówię znajomego, to zrobimy "ślepy test". W końcu, to już parę zeta i nie powinno się tak łatwo sprzedawać własnej skóry:)

Póki co, rozgrzewam maszynerię.

Tylko tak , jak na zdjeciu. Te od La Fontaine sa dosyc wysokie i stawianie pod nimi stopek z akrylu raczej nie wchodzi w rachube.

W sumie najbardziej to mi przypasowal dzwiek, kiedy akrylowe stopki trafily pod Aurendera, a pod La Fontaine dalem mosiezne PAB.

Domowilem tez komplet nizszych akrylowych a o wiekszej srednicy pod Auralic Vega, naprawde znaczaca poprawa.

Uzylem tych spod Vegi wczoraj przy odsluchu DSD DAC od Lampizatora . Dzieki nim Lampi zagral jak inne urzadzenie.

Na marginesie po pierwszym dniu odsluchow nie przekonal mnie do wymiany Vegi w roli mojego dsd dac'a , co mnie zaskoczylo. Spodziewalem sie, ze ja rozjedzie , wziawszy pod uwage opnie o Lampi dsd dac z WBF. Lampi chyba nie jest tez do konca uformowany , a to sprzet lampowy , wiec trzeba mu dac troche czasu.

Konto w trakcie usuwania

• 5 miesięcy później...

Pojawiły się w ofercie PAB stopki z lignofolu.

Czy ktoś z szanownych kolegów ma już jakieś doświadczenie z tymi stopkami i materiałem??

pozdrawiam

Owszem,stopki z lignofolu miałem przyjemność odsłuchiwać dzięki koledze,który je zakupił.W swoim systemie mam platforme z lignofolu pod wzmacniaczem.Co mogę napisać o wrażeniach dźwiękowych,jeżeli stopki akrylowe wprowadzają w brzmieniu dużo blasku,energii,czystośći ,ogólnie przejrzystość wynoszą o stopień wyżej.Dźwięk jest konturowy trochę mało nasycony.Wspaniale spisuja się pod transportem(u mnie),cd.Natomiast stopki,platforma z lignofolu fajnie te "braki"uzupełniają.Wpowadzają cieplejszą,nasyconą barwę,Scena staje się większa przede wszystkim w głąb.Tylne plany są czytelniejsze po prostu odkrywamy wiele szczegółów o których wcześniej nie miałem pojęcia.Dla mnie lignofol jest najlepszy pod dac-a,wzmacniacza,końcówki.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11695-0-04905900-1414247491_thumb.jpg

post-11695-0-00470200-1414247506_thumb.jpg

post-11695-0-96878000-1414247526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Owszem,stopki z lignofolu miałem przyjemność odsłuchiwać dzięki koledze,który je zakupił.W swoim systemie mam platforme z lignofolu pod wzmacniaczem.Co mogę napisać o wrażeniach dźwiękowych,jeżeli stopki akrylowe wprowadzają w brzmieniu dużo blasku,energii,czystośći ,ogólnie przejrzystość wynoszą o stopień wyżej.Dźwięk jest konturowy trochę mało nasycony.Wspaniale spisuja się pod transportem(u mnie),cd.Natomiast stopki,platforma z lignofolu fajnie te "braki"uzupełniają.Wpowadzają cieplejszą,nasyconą barwę,Scena staje się większa przede wszystkim w głąb.Tylne plany są czytelniejsze po prostu odkrywamy wiele szczegółów o których wcześniej nie miałem pojęcia.Dla mnie lignofol jest najlepszy pod dac-a,wzmacniacza,końcówki.

pozdrawiam.

Mam podobne obserwacje. Zadałem prowokacyjnie pytanie, bo ciekaw byłem, czy ktoś jeszcze miał takie wrażenia.

Sądzę, że stopki, i akrylowe, i z lignofolu świetnie mogą dostrajać system podobnie jak kable.

Wielu audiofilom mogłyby zredefiniować brzmienie ich systemów, Lignofol daje fantasyczne dociążenie srednicy.

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się takiego wpływu tych akcesoriów.!!!

Ten lignofol to interesujący materiał. Tylko nazwa mało handlowa. PAB powinien iść śladami Kawero i nazywać to panzerholtz - od razu lepiej brzmi :)

Ten lignofol to interesujący materiał. Tylko nazwa mało handlowa. PAB powinien iść śladami Kawero i nazywać to panzerholtz - od razu lepiej brzmi :)

Parę razy go wklejałem, w sumie jest to legendarna mityczna sklejka bałtycka (po naszemu z brzozy)której szukał Magico nim utonął w aluminium lotniczym. Jest to bardzo dobry materiał na budowę kolumn tak że panowie kolumnowcy do roboty, dajcie ludziom w Piszu zarobić.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam podobne obserwacje. Zadałem prowokacyjnie pytanie, bo ciekaw byłem, czy ktoś jeszcze miał takie wrażenia.

Sądzę, że stopki, i akrylowe, i z lignofolu świetnie mogą dostrajać system podobnie jak kable.

Wielu audiofilom mogłyby zredefiniować brzmienie ich systemów, Lignofol daje fantasyczne dociążenie srednicy.

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się takiego wpływu tych akcesoriów.!!!

Zgoda, i jeszcze jeden aspekt w dźwięku bas,który po zastosowaniu lignofolu stał się głębszy fajnie różnicujący instrumenty.Tak jak wcześniej napisałem:

-akryl-więcej blasku,życia dźwięk lekki nieco konturowy.Najlepsze zastosowanie wszelkiego rodzaju źródła(transporty,cd)

-lignofol-wypełnienie,ciepła i nasycona średnica,głęboki zróżnicowany bas,zwiększenie czytelności tylnych planów(dac,wzmacniacz,końcówki)

Aha i jeszcze jeden skarb w talii P.Władka;

Ukryta Zawartość

post-11695-0-95860900-1414307190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda nie akrylowe, ale wyśmienite stopki PAB.

Jeśli kto zainteresowany, to mam na sprzedaż 8szt. Gwint M 8

Ukryta Zawartość

Niestety, nie pasują do moich obecnych kolumn.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam.

O , Meishu, gratuluje, jak wrazenia?

Zgoda, i jeszcze jeden aspekt w dźwięku bas,który po zastosowaniu lignofolu stał się głębszy fajnie różnicujący instrumenty.Tak jak wcześniej napisałem:

-akryl-więcej blasku,życia dźwięk lekki nieco konturowy.Najlepsze zastosowanie wszelkiego rodzaju źródła(transporty,cd)

-lignofol-wypełnienie,ciepła i nasycona średnica,głęboki zróżnicowany bas,zwiększenie czytelności tylnych planów(dac,wzmacniacz,końcówki)

Aha i jeszcze jeden skarb w talii P.Władka;

Zacheciles mnie do sprobowanie stopek z lignofolu pod dakiem, dzieki .

Konto w trakcie usuwania

O , Meishu, gratuluje, jak wrazenia?

Zacheciles mnie do sprobowanie stopek z lignofolu pod dakiem, dzieki .

O Meishu mogę wyrazić sie tylko w samych superlatywach.Gra on niezwykle przejrzyście,zachowuje czytelność lokalizacji,różnicuje wybrzmienia,ma wspaniałą rozdzielczość.Krótko piecyk którego chce się słuchać godzinami.Przy czym mój egzemplarz różni się od innych tym że cały tor jest srebrny,zastosowano w nim kondensatory black gate,trafa wyjściowe to permalloy core czyli jeśli chodzi o podzespoły jest lepszy niż Meishu Signature(taką informację uzyskałem tam gdzie go składano w AN) .

Tak wygląda w środku;

Ukryta Zawartość

post-11695-0-28739400-1414314771_thumb.jpg

post-11695-0-30598300-1414314788_thumb.jpg

post-11695-0-71402100-1414314804_thumb.jpg

post-11695-0-60633000-1414314894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.