Skocz do zawartości
IGNORED

Akrylowe stopki PAB

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Meishu to klasyka klasyki. Wybitny wzmacniacz. Aż dziw bierze, że tak mało popularny. Chyba ta niewielka moc odstrasza.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Szukales czy wpadl Ci w rece?

Co miales przed nim?

Nie szukałem,wcześniej miałem Soro,Meishu ale w podtawowej wersji wszystko nabyte u Wojtka Szemisa.Ten egzemplarz został złożony(wyprodukowany)bezpośrednio w Anglii w AN,dzięki koledze,który pracuje w AN oczywiście za zgodą właściciela Petera Ovortrupa.

Meishu to klasyka klasyki. Wybitny wzmacniacz. Aż dziw bierze, że tak mało popularny. Chyba ta niewielka moc odstrasza.

ale jeżeli odpowiednio dobierze się do niego komponenty(okablowanie,kolumny itd) potrafi odwdzięczyć się w sposób cudowny.Tzw planktonu jest ogrom.

Ze swej strony szczególnie polecałbym uwadze platformę akrylową ze stopkami lignofolowymi -fantastyczne połączenie. Warto spróbować.

Kiedyś byłem sceptyczny (i to całkiem niedawno-z 1 rok?) co do tych gadżetów -jak szafka, podstawki, platformy, stopki, kulki,kolce.

Uważałem, że to zbędne wydawanie kasy, nakręcone przez lobby redaktorsko-producenckie. Nie bardzo wierzyłem w kable sieciowe- uważałem ,że zasilanie we wzmacniaczach, elektronice filtruje wszystkie syfy z sieci; że jak konstruktor wkręcił nóżki w urządzenie, to jest to głęboko przemyślane i wystarczy, że stoi na płycie granitowej. Kolce- chyba jedyna rzecz, która do mnie trafiała- bo ktoś, kiedyś napisał, ze to dioda mechaniczno-akustyczna, więc jest uzasadnienie naukowe-fizyczne. W inne gadżety nie wierzyłem. Inna sprawa, to czy te gadżety mają kosztować po kilkaset dolarów???

Jak zwykle "wrodzony poszukiwacz" odezwał się we mnie i zacząłem zabawy z tymi gadżetami. Jakież było moje zdumienie, że te wszystkie "pierdoły" wpływają na dźwięk i to wcale poważnie. Słusznie ktoś kiedyś zauważył -hearing is believing. Przestałem szydzić z frajerów, którzy dawali sobie wciskać różne platformy,kulki itd. Sam się stałem frajerem (dalej dla niektórych). Nie wierzę w recenzje, choć czasem poczytuję sobie. Motto jakim podpisuje Elberoth swoje wypowiedzi ma dużo sensu. Dlaczego? Bo to co zagra w jednym systemie- w drugim nie musi. W tym samym systemie inaczej ustawione-także. Z mojego podwórka: stopki z lignofolu podstawione bezpośrednio po wzmacniacz grały gorzej niż pod platformą akrylową.

Tak, zaliczam się już do tych oszołomów!

Ale ile frajdy jest słyszeć jakby od nowa Coltrane'a , Hendersona, Jarreta, Methenego, Genesis, Gabriela, Dave Matthewsa....

Czemu taka spowiedź?

Może to da myślenia choćby paru sceptykom. Może się jeszcze obudzi w kimś "wrodzony poszukiwacz" i odkryje coś, czym się podzieli z ludzkością ;-) ?

I to jest wtedy postęp.

Saruman

Ile Ty masz lat? Wiesz bo ta zakładka to jest dla poważnych gości.

!.

1.Nie przypominam sobie, abyśmy przechodzili na Ty, koleżko.

2.Mógłbyś za mną teczkę nosić.

3.Proponuję korepetycje z kultury i etykiety, jeśli rodzice nie nauczyli.

Przyznaję, kolega Saruman to bardzo poważny meloman, audiofil, człowiek wielkiej kultury i klasy. Do tego z ogromnym, wieloletnim doświadczeniem, również życiowym. Tu na forum udziela się nie często i nie wdaje się w niepotrzebne sprzeczki.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

!.

1.Nie przypominam sobie, abyśmy przechodzili na Ty, koleżko.

2.Mógłbyś za mną teczkę nosić.

3.Proponuję korepetycje z kultury i etykiety, jeśli rodzice nie nauczyli.

+1

"Kiedyś byłem sceptyczny (i to całkiem niedawno-z 1 rok?) co do tych gadżetów -jak szafka, podstawki, platformy, stopki, kulki,kolce.

Uważałem, że to zbędne wydawanie kasy, nakręcone przez lobby redaktorsko-producenckie. Nie bardzo wierzyłem w kable sieciowe- uważałem ,że zasilanie we wzmacniaczach, elektronice   filtruje wszystkie syfy z sieci; że jak konstruktor wkręcił nóżki w urządzenie, to jest to głęboko przemyślane i wystarczy, że stoi na płycie granitowej. Kolce- chyba jedyna rzecz, która do mnie trafiała- bo ktoś, kiedyś napisał, ze to dioda mechaniczno-akustyczna, więc jest uzasadnienie naukowe-fizyczne. W inne gadżety nie wierzyłem. Inna sprawa, to czy te gadżety mają kosztować po kilkaset dolarów???"

1) Ten wpis świadczy o braku doświadczenia i infantylności, nie nadaje się do tej zakładki, my tutaj o " wierze" w gadżety nie rozmawiamy

2) Niech Tobie będzie, żeś Pan

3) Dobrze, teczkę poniosę

4) Co do rodziców zostawiam bez komentarza

"Kiedyś byłem sceptyczny (i to całkiem niedawno-z 1 rok?) co do tych gadżetów -jak szafka, podstawki, platformy, stopki, kulki,kolce.

Uważałem, że to zbędne wydawanie kasy, nakręcone przez lobby redaktorsko-producenckie. Nie bardzo wierzyłem w kable sieciowe- uważałem ,że zasilanie we wzmacniaczach, elektronice filtruje wszystkie syfy z sieci; że jak konstruktor wkręcił nóżki w urządzenie, to jest to głęboko przemyślane i wystarczy, że stoi na płycie granitowej. Kolce- chyba jedyna rzecz, która do mnie trafiała- bo ktoś, kiedyś napisał, ze to dioda mechaniczno-akustyczna, więc jest uzasadnienie naukowe-fizyczne. W inne gadżety nie wierzyłem. Inna sprawa, to czy te gadżety mają kosztować po kilkaset dolarów???"

1) Ten wpis świadczy o braku doświadczenia i infantylności, nie nadaje się do tej zakładki, my tutaj o " wierze" w gadżety nie rozmawiamy

2) Niech Tobie będzie, żeś Pan

3) Dobrze, teczkę poniosę

4) Co do rodziców zostawiam bez komentarza

Ad. 1. Nie znam Pana, więc odebrałem to jako wpis trolla, który dla zasady kontestuje. Może źle to odebrałem.

Myślę, że niepotrzebnie Pan mnie zaatakował. Mnie również trochę poniosło.

Proponuję zakopanie topora wojennego.

Łączę wyrazy szacunku

Saruman

Musialem wujka zapytac ,zeby wiedziec o co biega:)

Bylem goracym zwolennikiem fantastyki w latach 80tych, nawet mam kilka rocznikow Fantastyki, potem zycie osmieszylo ja , znaczy fantastyke...

Konto w trakcie usuwania

Moje doswiadczenia ze stopkami z akrylu PAB rozpoczęły się po otrzymaniu od p. Władysława 2x kompletów (8 szt.) i 1 kompletu stopek z brązu (droższe). Aczkolwiek w moim przypadku koncentrowałem się na kolumnach ( bo kolce i jeszcze do tego na granicie wg wielu to pomyłka, więc zamierzałem to sprawdzić osobiście). Ale zanim je tam wstawiłem to przeprowadziłem kilka kombinacji pod sprzętem.

I tak pod transportem zamieniając Rollerblocki 2+ na akrylowe stopki zauważyłem, że dźwięk stał się nieco cichszy (może nie tak jak to opisywał założyciel wątku), i jednocześnie zmniejszyło się wypełnienie, co rzutowało na inną barwę (do jakiej byłem przyzwyczajony, wg. mnie z Symposium była bardziej obfitsza) jako całość grania. Odniosłem wrażenie że i dynamika była ciut mniejsza. Dalej w dac-u Esoterica który gdzie stoi na platformie A. Revive RAF48 jeszcze bardziej dało sie odczuć ten brak dociążenia. A juz pod wzmacniaczem Gryphona było to do nieprzyjęcia. Dźwięk zmniejszył się, stał się suchy, jeszcze bardziej techniczny. Natomiast ciekawiej pod wzmacniaczem wypadł ten komplet stopek z brązu. Tutaj dźwięk był dociążony, z lekką „nutą słodyczy”. Dźwięk mi spodobał i tu pewnie by zostały, ale ostatecznie znalazły się pod kolumnami bo takie było ich przeznaczenie. Tutaj za dużo kombinacji nie miałem bo akryl miałem na obydwie kolumny, a brąz tylko na jedną. Ostatecznie brąz został z przodu a akryl z tyłu (w miejscu kolców pod stendami), tak było najlepiej. Tutaj otrzymałem najwięcej zmian i zgadzam się, że ten granit na którym stały stendy z kolumnami był niefortunny. Tak również sugerował mi p. Władysław. Teraz miałem w pokoju więcej muzyki.

Gdybym miał jeszcze 2x komplet y z brązu to pewno by poszły na kolumnę i wzmacniacz, ale trzeba by to sprawdzić. Akryl który został dałem pod platformę A. Revive, chyba coś tam wnosi na plus, albo mi się wydaje, ale napewno lepiej wygląda – wcześniej też tu miałem granit.

Konkludując moje doświadczenie jest takie, że ze wszystkim trzeba robić próby. Nie da się całkowicie usunąć granitu np.(jeszcze mi trochę zostało), a w tym miejscu dać tylko akryl, albo tylko brąz itd. A jeszcze jedno, ważne jak mi się wydaje. Stopki przychodzą razem z podkładkami filcowymi. Ze stopkami akrylowymi jako opcja z której można skorzystać, natomiast te z brązu są przyklejone na stałe. I teraz – uwaga – na początku słysząc, że te akrylowe jakby wychudzały dźwięk to na wszystkie ponaklejałem filc, ale później zorientowałem się że to był błąd, bo wpływało to negatywnie na „motorykę” grania. I zaczęło się, zacząłem sciągać ten klei, ale nie było to takie proste. Dzwoniłem też do p. Władysława, ale potwirdził tylko, że klei jest dobry i przy próbie usunięcia będą problemy. Próbowałem chyba wszystkiego i wreszcie natknąłem się na amoniak, po którym wszystko ładnie zeszło. Potem chciałem wymienić ten komplet akrylowych stopek na te z brązu, ale nie wypadało bo po wcześniejszych próbach usunięcia kleju porobiłem kilka rys na akrylu, który jest materiałem delikatnym i tak zostało. Na koniec jeszcze przeproszę kolegów, że skupiłem się tylko na jednym parametrze „wypełnieniu”, żeby wykazać różnicę poszczególnych elementów, ale tak było mi łatwiej. Oczywiście słyszałem i inne aspekty dźwiekowe, ale żeby je przelać na papier musiałbym więcej poswięcić czasu, a i tak gdybym miał powtórzyć te kombinacje które robiłem to by mi się naprawdę nie chciało – podnoszenie, przesówanie, odłączanie sprzętu itd. Zrobiłem to dla siebie, by zobaczyć jak to będzie u mnie a przy okazji nabrałem sam jakiegoś doświadczenia i dzielę się tym na forum z którego sam korzystam.

Poza tym moje kochane matrixy 801 s2 nie sa tak bardzo rozdzielcze jak współczesne kolumny, ale te stopki lignofolowe trzeba by było też sprawdzić. Pozdrawiam

Świetny opis ! Cieszę się, że komuś chciało się tak to opisywać.

Intencje kolegi są mi bardzo bliskie.

Też uważam, że indywidualizowanie podstawek to jedyna droga.Nie ma uniwersalnych "the best".

Uważam, że Pan Władysław z Proaudiobono powinien rozważyć podkładki z filcu tylko jako opcję. Moim zdaniem one psują dźwięk, ale to tylko moje zdanie.

Jak to w pewnej reklamie: wolę bez.. ;-) Być może w niektórych systemach i aplikacjach będą niezbędne.

pozdrawiam

onkludując moje doświadczenie jest takie, że ze wszystkim trzeba robić próby. Nie da się całkowicie usunąć granitu np.(jeszcze mi trochę zostało), a w tym miejscu dać tylko akryl, albo tylko brąz itd. A jeszcze jedno, ważne jak mi się wydaje. Stopki przychodzą razem z podkładkami filcowymi. Ze stopkami akrylowymi jako opcja z której można skorzystać, natomiast te z brązu są przyklejone na stałe. I teraz – uwaga – na początku słysząc, że te akrylowe jakby wychudzały dźwięk to na wszystkie ponaklejałem filc, ale później zorientowałem się że to był błąd, bo wpływało to negatywnie na „motorykę” grania.

Moze ten spadek "motoryki" to nie wina podkladek filcowych, ale rodzaju uzytego kleju?

Dzięki za odzew koledze Saruman i uznanie moich skromnych wypocin. Pan Władysław, rzeczywiście daje filce jako opcję na stopki akrylowe, natomiast te z brązu są już podklejone na stałe, ale tych nie odklejałem by sprawdzić bo dźwięk już mi się podobał. Przy akrylowych zasugerowałem się tym lekkim osuszeniem dźwięku, podklejając wszystkie stopki z akrylu filcem, który był w komplecie i to był mój błąd. Drugi raz już go nie popełnię. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Moze ten spadek "motoryki" to nie wina podkladek filcowych, ale rodzaju uzytego kleju?

Witam kolegę Saku,

no na szczęście tego nie sprawdzałem, jeszcze bym miał do czyszczenia parkiet. Pozdrawiam serdecznie.

Dołanczam zaległe zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-44523-0-53103000-1414789268_thumb.jpg

post-44523-0-99730400-1414789289_thumb.jpg

post-44523-0-97754600-1414789344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Cie jak dziadek dziadka :), fajny sprzet i wpisy.

Witam również serdecznie Założyciela wątku i dziękuje za ciepłe słowo. Na zdjęciach nie wiele widać zato kurz na stendach i podłodze. No ale juz posprzątane. Co do tego "dziadka" to jeszcze czuję się młodo, ale to chyba ze względu na to nasze chobby. Pozdrawiam

a co sądzicie o tym?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może byłoby dobrym pomysłem zrobienie stopek kompozytowych. Na przykład dolna część stopki z brązu, a górna z akrylu.

Mielibyśmy wtedy odpowiednie dociążenie dołu i średnicy przy jednoczesnym zachowaniu szczegółowej i lekkiej góry.

PS

Czy ktoś testował stopki z ołowiu?

Czy ten materiał jest teraz w ogóle dopuszczony do obrotu?

krzyzakov

Może byłoby dobrym pomysłem zrobienie stopek kompozytowych. Na przykład dolna część stopki z brązu, a górna z akrylu.

Mielibyśmy wtedy odpowiednie dociążenie dołu i średnicy przy jednoczesnym zachowaniu szczegółowej i lekkiej góry.

PS

Czy ktoś testował stopki z ołowiu?

Czy ten materiał jest teraz w ogóle dopuszczony do obrotu?

krzyzakov

Może to i jakiś pomysł na stopki z ołowiu???

Widziałem ołów sprzedawany w Metkolu .

a co sądzicie o tym?:

Ukryta Zawartość

Bardzo dobre i efektywne rozwiązanie. Miałem kiedy u siebie - wsadzenie pod płytę granitową ze sprzętem przyniosło olbrzymią poprawę. Obecnie to rozwiązanie (granit + vibrapod - ale w opcji także corian i sklejka) stosuje Audiophilar w swoich standach.

Ukryta Zawartość

Sam granit to moim zdaniem absolutna porażka - nie mam pojęcia skąd jego popularność w stolikach pod sprzęt. Chyba tylko z powodów estetyczno użytkowych.

Na zdjęciach nie wiele widać zato kurz na stendach i podłodze. No ale juz posprzątane.

Jak u każdego porządnego audiofila. Pokój sprząta żona lub gosposia, a sprzęt my sami ... i takie są zawsze wyniki :)

Cały pokój czysty, a na sprzęcie tona kurzu.

Kurcze, chyba muszę u siebie poodkurzać ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak dla mnie vibrapody sa bardzo przecietne, nigdzie ich nie stosuje choc mam kilka kompletow.

Jam mam odmienne zdanie, to genialny produkt [ Audio Nobel ]biorąc pod uwagę cenę i to co są w stanie uczynić z dzwiekiem pod kompaktem [ cdp ].Przez kilka lat pracowały w moim systemie a obecnie z uwagi na ciągłe zmiany,

czekają aż wszystko zafunkcjonuje.

PS. Dla najlepszego sonicznego efektu należy stosować ściśle wg.instrukcji .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.