Skocz do zawartości
IGNORED

Uzyskać wiecej basu

Kriss-1973

Rekomendowane odpowiedzi

subwoofer jest dodatkiem do bardzo dobrych kolumn o ile ktos chce "cos tam" uzyskac

subwoofer uzupelnia a raczej dodaje rytm do pełno prawnych kolumn - ktore bez niego oddaja pełnie basu nagranego - on tylko dodaje "to cos" czyli rytm wystukuje

Że co?

Dziwne zjawiska kolega doświadczył :)

kiepskie, "poważne" kolumny

Możesz to wytłumaczyć?

Pozdrawiam

Tomasz

ze co dziwne?

dziwne?

rzeczywiscie dziwne ze dziwne ;)

to moze kolega wyjasni do czego "kolegi zdaniem" słuzy subwoofer

bo widze ze kolega z tej samej "szkoły" co koledzy od logitecha nie ujmujac koledze - bo logitechowi owszem

czyzby kolega chcial mnie uswiadomic ze subwoofer został wynaleziony po to aby zastepowac kolumnom braki

czyli kupcie koluminki (ograniczone) i subwoofer a bedzie idealnie?

do tego słuzy subwoofer?

ps

zaczynamy w swiadomosci społecznej byc niebezpiecznie blisko celu marketingowego

sprzedaz tandetnych kolumienek pozniej dosprzedaz subwooferów

pozniej wyznaczanie na podstawie tych tandetnch zestawó kolejnego poziomu który mozna odpowiednio wyskoko upozycjonowac cenowo

gdyz dopiero owe kolumny przebijaja ":drogi zestaw " kolumienki+drogi sub wiec calkiem kasy wydano to teraz sie ludu nie dziwta ze "my wielcy" producenci zaspiewamy sobie za normalne kolumny pełnopasmowe (i to porzadnie pelno a nie jakos tam) jak za złote zboza

ps2

prosze kolegi subwoofer nie słuzy do zastepowania basu ktorego nie jest w stanie oddac kolumna

a takie wymysły jak kupie dwa subwoofery dla kazdego kanału i na kazdym postawie kolumienke i razem beda tworzyły kolumne-to sa poprsttu załosne

zamiast wymuszac na producerntach by wzieli sie do roboty (zamiast zachłannosci merketingowej) i zaczeli jak za dawnych lat produkowac normalne kolumy , zamiast zauwazac manipulacje rynkiem i wymuszone pozycjonowanie -ludzie sie jej poddają i jeszcze za nia dziekuja, mało kaza innym tez dziekowac

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Bardziej chodziło mi po jakiego grzyba komuś subwoofer np: do STEREO jeśli posiadamy dobre pełnopasmowe kolumny?

Zaliczam się do grupy którzy unikają jak ognia w STEREO subwoofera aktywnego.

Pozdrawiam

Tomasz

zadziwiło wiece ze mamy tak odmienne zdanie

- najwyrazniej opacznie kolege zrozumiałem

jesli chodzi o inne zrozumienie to owszem przy bardzo dobrym zestawie stereo dla wielbicieli mocniejszego wybjania rytmu a tacy sa i w bardzo dobrym stereo - słuzy własnie dodatkowo subwoofer

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

subwoofer nie słuzy do zastepowania braków w kolumnach

Jest odwrotnie, po to właśnie są subwoofery:) Mają odtwarzać pasmo, którego nie odtwarzają kolumny. W kinie jest to podyktowane względami ekonomicznymi, ale też akustycznymi, ponieważ 5 lub 7 kolumn pełno pasmowych rodziłoby wiele problemów. Subwoofery ogólnie wykorzystują ułomność słuchu, człowiek coraz trudniej lokalizuje coraz niższe częstotliwości, a od pewnej granicy jest to niemożliwe.

O kierunkowości jest trochę tu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

subwoofer jest dodatkiem do bardzo dobrych kolumn o ile ktos chce "cos tam" uzyskac

subwoofer uzupelnia a raczej dodaje rytm do pełno prawnych kolumn - ktore bez niego oddaja pełnie basu nagranego - on tylko dodaje "to cos" czyli rytm wystukuje

Coś tam uzyskać:))) Jeśli mamy kolumny, które odtwarzają dobrze całe pasmo, to subwoofer nie jest potrzebny, bo i po co. To tylko spowodowałoby niechciane podbicia częstotliwości.

Ukryta Zawartość

malikali to ze dla Ciebie sa niechaciane to nie znaczy ze nie ma wielbicieli podbijania

własnie dla nich sa takie urzadzenia

dobre urzadzenia podbijaja w zakresie wysoce akceptowalnym

napewno nie dla tych ktorzy nia maja basu z kolumn

czy nie rozumiesz czy tez nie chcesz przyjac do wiadomosci ze bas to nie jest cos co ma łomotac a cos co jest nagrane na konktretnym kanale

nie gdzies i cos ale na konkretnym przykladowym lewym kanale i ten bas ma odtwarzac przykladowa lewa kolumna a nie jakis subwoofer "spod stołu"

to jest zwykly fakt nie mozna zastapic basu kanałowego lewego subwooferem - bo on pomijajac nawet jego konstrukcje i nie wnikajac w szczegóły- ON GO POPROSTU NIE ODTWARZA

nie wiem jak rozumiesz pojecie bas ale ja je rozumiem inaczej

bas to nie "cos gdzies" ale to konkretny instrument ktory musi byc w pełni przekazany a nie jakies łomot niskiej czestotliwosci

znam takich wielbicieli basu nawet u mnie w bloku i chyba kazdy zna ale to nie sa ani wielbbiciele basu ani jego znawcy to sa ludzie ktorym wmowiono ze łomot to bas - w zyciu nie słyszeli jak powinien grac bas

kupuja subwofery i łomocza myslac ze graja bas - mylą sie a na dodatek szkodza sadsiadom nie tylko sobie

ps

zapewniam Cie ze jest bardzo mozliwe lokalizowanie wybrzmiewania gitary czy saksofonu basowego i wielu instrumentów

poczytaj sobie o instrumentach i w jajkim pasmie maja mozliwosci grac

to ze tego nie słyszysz nie znaczy ze kto inny nie słyszy - masz nieodpowiedni sprzet skoro nie słyszysz

ps

nie jest tez mozliwe dobre zestrojenie subwoferów z kolumna

tak ze nigdy dwa subwofery podpiete do dwu kanałow na ktorych postawimy dwie kolumienki nie beda tak dobrze zestrojone w przenikaniu sie skutecznych pasm pomiedzy przetwornikami

nie istnieje taka opcja (poza cudem) ze subwofer l;ub nawet dwa subwofery dla konkretnych kanałow plus dwioe kolumineki osiagna poziom dobrych kolumn - jest to fizycznie niemozliwe

subwiofer w przciwienstwie do głeboce niskotoniowego w kolumnuie jest nisko odciety i podbity - traci cała swoja moc w odgrywaniu

w wysokiej klasy kiolumnie niski jest odciety na np.1000 nie na 100

wiesz dla czego nie lda tego ze sredni nie mogłby juz grac duzo nizej

dla tego ze niski gra 100-1000 duzo skuteczniej niz sredni

sa roznice pomiedzy głosnikami

to ze dwa rozne glosniki graja przykladowo 60 hz w ogókle nie znaczy ze oba graja je tak samo

ktos mogłby sie uparcie spierac ale moja kolumienka gra juz 80 hz i jest dobrze - nie nie jest dobrze bo lepszy głosnik tez gra 80 hz i robi to inaczej

to ze coc gra przykladowe iles hz nie znaczy ze robi to mozliwie dobrze to praktycznie NIC nie znaczy

malikali to ze dla Ciebie sa niechaciane to nie znaczy ze nie ma wielbicieli podbijania

własnie dla nich sa takie urzadzenia

dobre urzadzenia podbijaja w zakresie wysoce akceptowalnym

Podbić w zakresie akceptowalnym możesz sobie też pokrętłem bass :)

czy nie rozumiesz czy tez nie chcesz przyjac do wiadomosci ze bas to nie jest cos co ma łomotac a cos co jest nagrane na konktretnym kanale

A gdzie ja napisałem o łomotaniu?

nie gdzies i cos ale na konkretnym przykladowym lewym kanale i ten bas ma odtwarzac przykladowa lewa kolumna a nie jakis subwoofer "spod stołu"

Radzę zgłębić temat:D Subwoofer grający spod stołu, to efekt słabej akustyki i samego subwoofera, który nie jest wolny od harmonicznych, jeśli mamy kiepski przetwornik, który gra sporo takich zniekształceń, to lokalizacja staje się możliwa.

ps

nie jest tez mozliwe dobre zestrojenie subwoferów z kolumna

tak ze nigdy dwa subwofery podpiete do dwu kanałow na ktorych postawimy dwie kolumienki nie beda tak dobrze zestrojone w przenikaniu sie skutecznych pasm pomiedzy przetwornikami

nie istnieje taka opcja (poza cudem) ze subwofer l;ub nawet dwa subwofery dla konkretnych kanałow oplus dwioe kolumineki osiagna poziom dobrych kolumn

Pudło:) dziś już subwoofery posiadają korekcję częstotliwości, która umożliwia "zszycie charakterystyk"

idz odsłuchaj kolumne WSOKIEJ jakosci o doskonałym przetworniku niskotonowym

nie nie w sklepie bo nie uwidzuisz idz odsłuchaj jak robi to nikotonowy jak w spendor sr100

pozniej wroc i zachwalaj subwoofery ze robia to tak samo dobrze i lepiej

jakie zaszycie czestliwosci jakie?

czli co mozna sobie w subwoferze ustwic ze ma grac od 1500 ?

jestes szkodliwy dla rozwoju a raczej poworotu do rozwoju rynku kolumn na moje - zsostałes spreparowany marketingiem

wróc sam przed soba do dyskusji jak posłuchasz jak gra t+a tmr 220 albo cokolwiek co jest wysokiej klasy kolumna pełnopasmową

zostałes urobiony i wydaje Ci sie tylko ze masz jakąs racje i teraz przyszłosc nalezy do subów - kiedys zmienisz zdanbie ale co szkód narobisz w powszechnej swiadomosci to Twoje zostanie

jakie zaszycie czestliwosci jakie?

Dzięki takiej korekcji i pomiarów w danym pomieszczeniu, można bez problemu dopasować.

Ukryta Zawartość

czli co mozna sobie w subwoferze ustwic ze ma grac od 1500 ?

Nie po pierwsze dlatego, że 1500Hz to nie jest już przedział tonów niskich a średnich. Druga sprawa napisałem, że subwoofery odtwarzają najniższe rejestry, których człowiek nie lokalizuje dobrze, a od pewnych częstotliwości nie jest w stanie lokalizować. Przeważnie subwoofery odcina się przy 80Hz resztę basu, który staje się już bardziej kierunkowy dla człowieka odtwarzają kolumny frontowe.

jestes szkodliwy dla rozwoju a raczej poworotu do rozwoju rynku kolumn na moje - zsostałes spreparowany marketingiem

wróc sam przed soba do dyskusji jak posłuchasz jak gra t+a tmr 220 albo cokolwiek co jest wysokiej klasy kolumna pełnopasmową

zostałes urobiony i wydaje Ci sie tylko ze masz jakąs racje i teraz przyszłosc nalezy do subów - kiedys zmienisz zdanbie ale co szkód narobisz w powszechnej swiadomosci to Twoje zostanie

Nigdzie nie napisałem, co jest lepszym, a co gorszym rozwiązaniem, są plusy i minusy zależnie też od przeznaczenia kino, stereo i konkretnego pomieszczenia rzecz jasna.

Ukryta Zawartość

Wszystko ani nie jest tak proste, ani aż tak skomplikowane. Pisałem o "poważnych" kolumnach mając na myśli pełnowymiarowe podłogówki z wooferem czasem nawet tylko 13,5 cm, albo i 8" czyli 20 cm. Poczytajcie na forach, ile trzeba czasem roboty, żeby z nich w ogóle wydobyć bas, a co dopiero mówić o CZYTELNYM basie, który ma jeszcze do tego melodię i zaznaczone krawędzie. Często trzeba stroić je na nowo, czyli nowy BR, jego długość i objętość kolumny. Przy cienkich kolumnach dobry sub załatwia wszystko.

Wiem, co piszę, bo sam usprawniałem nawet suby ( kino za 400 zł ) i to, co się z nich później wydobywało, było właśnie prawdziwym basem, z krawędzią i melodią. Trudność polega na dobraniu głośnika z odpowiednią Fs i Qts powiedzmy do 0,5. Potem jest już tylko lepiej a słucham naprawdę wielu gatunków, bo od baroku, klasykę symfoniczną po akustycznego Chica Coreę i Aerosmith. Jak poczytacie nieco o subach, to jest sporo dedykowanych właśnie do muzyki, poza zadaniami efektowymi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

czyli jednym słowem "wy " juz sie poprostu pogodziliscie z tym ze nie robi sie dobrych kolumn

diobre kolumny sa dla "milionerów"

a biedota ma sie pogodzic z tym aby sobie wspomagac i radzic "domowymi" sposobami (np dwa suby;)

ok

ja sie nigdy nie pogodze - to jest chamstowo buractowo zachłannosc i wsie zadze producentów

zabrano produkt dano syf i kaze sie klaskac i sobie radzic - to jest nie do pogodzenia sie - nie jestem konformistą

brzydzi mnie konformizm

jestem idealista i jesli kto przestaje produkowac idealizm a zmiast wstawia podróbe i kaze klaskac na podróbe to mnie mierzi

was widac nic nie mierzi zawsze mozna i nalezy sie dostosowac

z Bogiem dobrzy ludzie;)

ps

nigdy nie zmienicie swiata bo wy go poprstu wcale nie chcecie zmieniac - niby staram sie szanowac ludzi ale jedbnak czesciej mam do nich obrzydzenie

Malikali widzę ma pojęcie nie tylko o różnych kablach i akcesoriach audio, które widział co najwyżej na zdjęciu, ale teź o akustyce i subwooferach. Tekst, że dziś suby posiadają korekcję czestotliwości, która umożliwia zszycie charakterystyk to kolejna nagroda roku za Audio Idiotyzm i zupełnie nie rozumienie tematu.... :-)

Jak ze wszystkim innym w audio i tu koleś nie ma rozeznania bo skąd miałby je mieć. Przecież nie ze zdjeć w necie a to jego główne "źródło wiedzy".

Erazm, choć generalnie różnimy się w poglądach, to w tym sporze ma sporo racji. Nie jest to niemożliwe, ale bardzo trudne by subwooferem zastąpić braki w kolumnach.

Jest wiele problemów jak przesunięcia czasowe, fazowe i właśnie idealne zszycie tego w jedną całość co jest bardzo trudne w wielu kolumnach jako całości, a co dopiero gdy sekcja basowa jest oddzielna.

Zwykły kinowy sub, nawet taki dobry nie nadaje się do tego. Jakoś słuchać oczywiście można ale dobry dźwięk to nie jest. Procesor DSP coraz częściej stosowany w subach to faktycznie rewelacja i dziś bez tego używanie suba nie ma sensu. Pozwala on wkomponować się w akustykę pokoju i miejsce w którym stoi. Przez to zszywa się z pomieszczeniem ale nie z głównymi kolumnami!! Takiej możliwosci nie ma. Jedyna opcja do takiej zabawy, jeśli juź ktoś się upiera to suby muszą być 2, do tego specjalny typ, ultra szybki, nadający się do stereo, a nie kinowy i cena takich subów to ponad 10 tys.za sztukę i najważniejsza rzecz, wręcz niezbędna wtedy, to procesor DSP z aktywną zwrotnicą, która "zepnie" czasowo, fazowo i częstotliwościowo główne kolumny i 2 szybkie subwoofery czy raczej oddzielne sekcje basowe. Tylko, że jest to jest kosztowna opcja. Dobry procesor DSP z aktywną zwrotnicą i pomiarowym mikrofonem 3D np Trinnov to wydatek ok 50 tys i 2 szybkie suby min 20 tys. Tak więc pytanie jaki sens ma dokładanie do głównych kolumn 70 tys? Chyba, że ktoś ma duży pokoj, nie chce robić adaptacji akustycznej bo np pokoj jest wielofunkcyjny, lubi potężny, szybki, dobrze kontrolowany bas i do tego chce mieć różne tzw.programy brzmieniowe, to taka opcja ma sens. Wtedy uzyskuje się z systemu duźo wiecej niż z kolumn mających w sobie dobry bas. Procesor przez mikrofon 3D robi wiele pomiarów systemu i pokoju po czym zszywa to razem w dobrze grającą całość. Trzeba to jescze umieć obsłużyć a takie super proste to nie jest.

Jest wiele problemów jak przesunięcia czasowe, fazowe i właśnie idealne zszycie tego w jedną całość co jest bardzo trudne w wielu kolumnach jako całości, a co dopiero gdy sekcja basowa jest oddzielna.

A słyszałeś o czymś takim jak regulacja fazy?

Tekst, że dziś suby posiadają korekcję czestotliwości, która umożliwia zszycie charakterystyk to kolejna nagroda roku za Audio Idiotyzm i zupełnie nie rozumienie tematu.... :-)

Charakterystyki subwoofer - kolumna procesor łączy podobnie jak zwrotnica pasywna, ucina zbocza pod pewnym nachylaniem 12dB/oct lub 24dB/oct tak działają klasyczne rozwiązania. Do tego w droższych konstrukcjach dochodzi korekta częstotliwości w subie, która wspomaga ten proces wyrównuje charakterystykę w miejscu podziału i względem pomieszczenia.

Malikali widzę ma pojęcie nie tylko o różnych kablach i akcesoriach audio, które widział co najwyżej na zdjęciu,

Takie akcesoria jak myszki i podkładki wolę oglądać tylko na zdjęciu

Jak ze wszystkim innym w audio i tu koleś nie ma rozeznania bo skąd miałby je mieć. Przecież nie ze zdjeć w necie a to jego główne "źródło wiedzy".

Przez to zszywa się z pomieszczeniem ale nie z głównymi kolumnami!!

Bez dopasowania charakterystyki subwoofera z kolumnami nie ma mowy o jakimkolwiek graniu, bo będzie dziura lub podbicie w miejscu podziału.

Rzeczywiście masz rozeznanie "koleś" :)

Ale korekcja DSP nie spina w żaden sposób suba z głównymi kolumnami. Spina z akustyką pomieszczenia i powoduje, że jakość basu jest wyraźnie lepsza. Ale nie spina tego w całościowy przekaz muzyczny z głównymi kolumnami. Może to zrobić tylko procesor DSP z aktywną zwrotnicą i do niego muszą być podłączone zarówno główne kolumny jak i sekcje basowe jeśli mamy je oddzielne. Sub można odciąć np na 80hz ale już kolumn głównych nie. Regulacja fazy w subach owszem jest ale nie jest tak dokładna by idealnie spasować się w kolumnami.Poza tym są też przesunięcia czasowe. Temat nie jest taki prosty i oczywisty jakby się wydawać mogło.

Sub można odciąć np na 80hz ale już kolumn głównych nie.

Można ... np. stosując typowy sub studyjny + typowe aktywne monitory. Problemy zaczynają się w rozwiązaniach pasywnych.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale korekcja DSP nie spina w żaden sposób suba z głównymi kolumnami. Spina z akustyką pomieszczenia i powoduje, że jakość basu jest wyraźnie lepsza. Ale nie spina tego w całościowy przekaz muzyczny z głównymi kolumnami.

Są chyba wyjątki. Np. seria DD Velodyne.

Może ja się wypowiem jako użytkownik sub-ów w stereo (wyłącznie) od lat. Sub pomaga zawsze (przynajmniej w moim pomieszczeniu). Czy idealnie zgrywa się z kolumnami ? Nie. Ale czy każdy wzmacniacz idealnie zgrywa się z kolumnami ? Też nie. Czy każde kolumny idealnie zgrywają się z pokojem ? Nie. Żyjemy w świecie niedoskonałości. Niedoskonałości te nauczyliśmy się obchodzić. Można wydać pieniądze na adaptację akustyczną. Ale mało kto to robi, bo szkoda kasy a tak naprawdę zdanie żony na temat wyglądu salonu też się tu liczy. Można wymieniać non stop kolumny i wzmacniacze czekając aż się w końcu sprzęt zgra ze sobą i z pomieszczeniem. Tylko nie każdy ma na to czas, pieniądze i ... wyrozumiałą żonę, żeby go było stać na takie eksperymenty. Więc wstawiasz sub i jest dużo lepiej. Czy jest doskonale ? Nie jest. Jest tylko dużo lepiej niż bez niego. Bo z subem poprawia się nie tylko ilość basu. I sub jest po prostu najtańszą i najszybszą metodą na poprawienie dźwięku. Nie piszę że najlepszą. Jeżeli ktoś ma duży budżet na zabawę w audio i doświadczenie w doborze elementów - to spokojnie może ten element pominąć. Jeżeli budżet ma mały - to zamiast mieszać kolumnami i wzmacniaczami - lepiej po prostu kupić sub-a. Poprawę usłyszy nawet głuchy.

P.S. Zauważyłem też że wiele osób w ogóle nie wie co to bas. Słyszałem kilka domowych systemów których właściciele pokazywali mi swój "audiofilski" sprzęt, m.in chwaląc "dobrze kontrolowany" bas. Ci ludzie w ogóle nie wiedzieli co to jest bas. W ogóle nie wiedzieli że coś takiego jak bas istnieje. W ogóle nie wiedzieli ile tracą na takim zubożonym o niższy bas dźwięku.

P.S. 2 I na koniec - żeby nie było wątpliwości - nie znoszę basu. Nie znoszę kiedy bas dominuje, nie znoszę kiedy bas się rozlewa. Nie znoszę jak bas trzęsie ścianami (choć czasami jak kumpel wpadnie - to czemu nie). Słucham basu tak żeby nie było go słychać ! Dodam że subwoofer gra u mnie z kolumnami podłogowymi. Ale po wyłączeniu subwoofera - część magii dźwięku mi ginie. I tyle ...

jesli chodzi o inne zrozumienie to owszem przy bardzo dobrym zestawie stereo dla wielbicieli mocniejszego wybjania rytmu a tacy sa i w bardzo dobrym stereo - słuzy własnie dodatkowo subwoofer

Ale pasywny!

taki który jest niezbędny dla reszty pasma całego projektu kolumny głośnikowej i zaadoptowany w oddzielnej obudowie.

Aktywny subwoofer jedynie toleruję w KD, ale osobiście u siebie posiadam dwa pasywne i korzystam z nich tylko w KD.

lepiej po prostu kupić sub-a. Poprawę usłyszy nawet głuchy.

Wibracjami na jajkach;-)

PS: To ja jednak mam kochaną i wyrozumiałą żonę, nawet pozwoliła mi na zagospodarowanie jednego pomieszczenia na moje zabawki;)

Pozdrawiam

Tomasz

Justas

ale kto "ciebie" okradł z mozliwosci bo sam przyznasz ze jestes "okradziony"

chodzi tylko o to by pamietac ze cos ludziom zabrano - chcemy to odzyskac czy mamy w nosie? chce wierzyc ze nie mamy jako spolecznosc w nosie - choc koncowo pewnie sie zawiode;)

wiemy wszyscy ze w tej rzeczywistosci w jakiej jestesmy wiele nie podskoczy sie

"Ty" sobie radzisz tak bo uwazasz ze to dobre - ja inaczej zwracajac sie ku starociom

chodzi tylko o to by pamietrac ze ogolnie to wcale nie jest dobrze - kiedy sie zapomni ze nie jest dobrze i zacznie sie poprostu zachwalac bez krytycyzmu to co jest - to nie polepszy sie

tylko krytyka moze cos zmienic i to intensywna krytyka

tak ze korzystajmy z czego sie da ale pamietajmy i nie udawajmy nigdy ze jest dobrze bo nie jest

"nasze" poczucie ze mamy dobrze i chcemy w to wierzyc jest nieistotne warto je nawet poswiecic w imie polepszania - tak ze ja jestem gotów powiedziec sam sobie mam nedze

bo tylko to mi zaoferowano - nie musze sobie wmawiac mam fajnie

wielu ma nedze a chce sobie i innym wmawiac ze to super - to nie jest zdrowe i niczemu sie nie przysłuzy

a np. ja bym chcial by cos sie polepszyło (szczegolnie własnie w swiatku produkcji kolumn bo wyjatklowo zszedł na psy o wiele bardziej niz swiatek wzmacniaczy) i wiem ze kazdy by chciał niektórzy tylko nie wiedza coz takiego by sie mialo polepszyc bo i wielu nie ma odpowiedniego punku odniesienia

ps

co do wypowiedzi czesto poszechnej "nie lubie basu" to wielu nie lubi bo jak sam spomniales wileu go wcale nigdy nie słyszało nawet choc im sie wydaje ze słyszeli

ja nie rozumiem jak mozna nie lubic saksofonu, gitary czy kontrabasu itd. ;)

jak mozna nie lubic bicia serca ;)

a co kto ma na mysli mowiac bas to wiece rozbiezne sprawy

tez moge calkiem szczerze powiedziec nie lubie "basu" ale mam co innego na mysli niz bas

bas kocham - nie lubuie tego co powszechnie funkcjonuje w swiadomopsci jako bas

i jest ukazywane w swojej pełni na zawodach moto audio

A ja lubię dobry bas, nawet bardzo. Wtedy muza dla mnie żyje, tętni pulsem życia. Muza bez dobrego basu jest wykastrowana. Pytanie co to jest dobry bas i czy nie może być jeszcze lepiej albo inaczej.

Ale pasywny!

taki który jest niezbędny dla reszty pasma całego projektu kolumny głośnikowej i zaadoptowany w oddzielnej obudowie.

Aktywny subwoofer jedynie toleruję w KD, ale osobiście u siebie posiadam dwa pasywne i korzystam z nich tylko w KD.

Dla czego aktywny sub tolerujesz tylko w Kinie Domowym, natomiast do stereo tylko pasywny?

Pytanie co to jest dobry bas i czy nie może być jeszcze lepiej albo inaczej.

Dla mnie, dobry bas, to bas nie podbity, nisko schodzący, z dobrą odpowiedzią impulsową i z niskimi zniekształceniami. Czyli mówiąc krótko, to ma grać, a nie robić łuuuu, łuuuu :)

Dla mnie, dobry bas, to bas nie podbity, nisko schodzący, z dobrą odpowiedzią impulsową i z niskimi zniekształceniami. Czyli mówiąc krótko, to ma grać, a nie robić łuuuu, łuuuu :)

Rozumiem i w zasadzie podzielam ten pogląd w znacznym stopniu, choć nie w 100%. Wiele razy w życiu słyszałem systemy/kolumny, które podawały perfekcyjny, szybki, mega konturowy bas, zero podbić, podbarwień, żadnego lania się po podłodze i niby jakościowo najlepszy bas jaki może być, ale po chwili nie chciało się już tego słuchać. Owszem, było wyczynowo ale nie było to przyjemne, jakby nienaturalne. Było chyba za dobrze, za szybko, zbyt konturowo, za krótko.

Dla czego aktywny sub tolerujesz tylko w Kinie Domowym, natomiast do stereo tylko pasywny?

Kolega mnie żle zrozumiał,

jeśli chodzi o mnie, to w STEREO nie używam żadnego dodatkowego subwoofera.

Miałem na myśli takie projekty jak np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

• 1 rok później...

Banał z fizyki:

Częstotliwośc razy długość fali daje prędkość rozchodzenia się fali w danym ośrodku. Dla pasma 40- 160 Hz to długości ~ 2 do nawet 9 metrów

-Jeśli uznamy, że chcemy basu w postaci fali

lub

-jeżeli to ma być Impuls basowy

ewentualnie

-może zadowoli niektórych Bas słuchawkowy ? Taki np. jak w Ultrasone Pro900. Miodzio, no ale na słuchwakach i to w dodatku zamkniętych - czyli długo sie nie da :(

Są to 3 kompletnie różnie brzmiące ( dla mnie )

Ad1- wystarczy pstryknąć i zwielokrotnić odległość między ścianami. (Byle wytłumić pomieszczenie drugim pstryknięciem).

Ad2- nie wpuszczać powietrza (to dla tych zatykanych i poniewieranych)

Ad3- z kim by tu zatańczyć ?

PS. Odpuściłem sobie temat poniżej circa about 50-60 Hz, bo to nie organy, nie fortepianum, nie kontrabasso - nie mieszczę się z nimi u mnie w pomieszczeniu w kamienicy.

No chyba że Ampeg BA110, ale to już ani audio ani stereo, za to 14-kilogramowe 10-calowe kombo.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A MOŻE -kupisz średniej wielkosci dobre monitory z drugej reki i te 60 hz o ktorych mowa pojdzie w zapomnienie .Poszukaj monitorow niemieckiego elaca maja doskonałe basy ,schdzą bardz nisko i potrafia nagłosnić wiekszy pokój niż twój .Sam sprawdzałem moje elac 201 ,które maja małe wymiary w pokoju 25 metrowym - grały dobrze . Zostały sprzedane za 600zł -a nowy wlasciciel jest b.zadowolony. Zmieniłem zestaw na duzo droższy i mosialem zmienić monitory .

Rozumiem i w zasadzie podzielam ten pogląd w znacznym stopniu, choć nie w 100%. Wiele razy w życiu słyszałem systemy/kolumny, które podawały perfekcyjny, szybki, mega konturowy bas, zero podbić, podbarwień, żadnego lania się po podłodze i niby jakościowo najlepszy bas jaki może być, ale po chwili nie chciało się już tego słuchać. Owszem, było wyczynowo ale nie było to przyjemne, jakby nienaturalne. Było chyba za dobrze, za szybko, zbyt konturowo, za krótko.

KOLEGO -masz racje bas ma byc taki jaki został na płycie nagrany a tor audio ma go tylko odtwożyc .a w zaleznośći od tego co jest w zestawie to tak gra, jak za 1 tyśiaka to może byc ćinko ale już za 3 tysiaki jest lepiej i bas jest tęż lepszy .

Jak kolego chcesz dużo basu to kup sobie Infinity Kappa 9.2 ewentualnie 9A

A jak z tymi kolumnami będziesz miał go za mało, to zwrócę Ci cały koszt za te kolumny.

Pozdro

Nordost mi nie pasuje do tych monitorów.Sam miałem go wpiętego w system i wróciłem do Audioquesta a ty masz jeszcze głośnikowe z Nordosta.

To wysusza Ci system.

Nie kupuj a pożycz inne kable na tydzień.

Druga sprawa to te Twenty powinny mieć niezły bas chociaż to tylko podstawka.

Łokmen Saba

W planach na razie konwerter-preamp do słuchawek.

Będzie (mam nadzieję) w ten sposób nie konfliktowo z najbliższymi.

Jak mi będzie trzeba to nie będą narzekać pozostałe osoby z rodziny, że za głośno.

I tak to na razie plany, jednakże dzięki za porady - monitory z Elaca będę brał pod uwagę.

Przez najbliższe pół roku raczej z paczkami nie będę kombinował.

Mają pewną szczególną zaletę -w zwrotnicy tylko cewka i kondensator, więc k o s z m a r n i e podatne na ustawienie w pomieszczeniu.

PS.

MS 30 są 22-litrowe jak wyczytałem w specyfikacji ale może starczy zaśmiecania wątku.

Mam i nie zamierzam pozbywać się, bo kupione od samego inżyniera AkustyKA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.