Skocz do zawartości
IGNORED

PROJEKTORY 4K

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

W związku ze zmianą lokum i możliwością adaptacyjną pomieszczeń postanowiłem zakupić projektor i ekran oraz system kina domowego.

Od niedawna dostępne są już projektory 4K i chciałbym zasięgnąć opinii kolegów z forum na ich temat oraz na temat jakości i wymiarów ekranów.

Jeżeli ktoś testował już jakieś konkretne modele projektorów proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat tzn. jakich producentów i jakie modele polecacie dla potrzeb kina domowego na dobrym poziomie ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Jeżeli ktoś testował już jakieś konkretne modele projektorów proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat tzn. jakich producentów i jakie modele polecacie dla potrzeb kina domowego na dobrym poziomie ?

Z tego co mi wiadomo, to póki co tylko Sony oferuje projektory z natywnym 4K.

Jeżeli stać Cię, to Sony HW500 lub Sony HW1000 będą znakomitym wyborem. Być może we wrocławskim Cinematicu będziesz mógł obejrzeć jeden z nich lub nawet oba?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

O.K. dzięki za sugestie.

Wydaje mi się ,że w międzyczasie również inni producenci oferują już projektory 4K np. JVC (DLA-X700 czy X500)?

Ale Sony jak dla mnie jest b. dobrą alternatywą jeżeli jakość obrazu projektora dorównuje jakości na tv.

Widziałeś może obraz z tych projektorów i różnice ?

W projektorach 4K powinno moim zdaniem iść szybciej do przodu z tego względu, że to właśnie na większych ekranach odczuwamy tą technologię.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

DLA-X700 czy X500 nie są 4 K, są jedynie w stanie przyjąć tego typu sygnał a następnie poprzez patent z przesuwem piksela (eShift3) uzyskują rozdzielczość widzialną wyższą niż Full HD, ale z natywnym 4K ma to niewiele wspólnego, jedyne natywne 4K na konsumenckim rynku to modele Sony.

Nie znam nawet żadnego tytułu, który jest dostępny w 4K.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

DLA-X700 czy X500 nie są 4 K, są jedynie w stanie przyjąć tego typu sygnał a następnie poprzez patent z przesuwem piksela (eShift3) uzyskują rozdzielczość widzialną wyższą niż Full HD, ale z natywnym 4K ma to niewiele wspólnego, jedyne natywne 4K na konsumenckim rynku to modele Sony.

Rozumiem , że jedynymi projektorami , które potrafią odtworzyć materiał w 4K lub upscalować do quasi 4K materiał full HD to projektory Sony?

Pytanie czy widać na ekranie różnicę pomiędzy np. JVC a SONY ?

Jak już jeden z kolegów wcześniej zauważył materiałów (filmów) w 4K praktycznie na razie nie ma dlatego najbardziej interesuje mnie sprawa skalowania materiału full HD / Bluray.

JVC a SONY ?

Obrazu z nowych JVC nie widziałem, zresztą bez bezpośredniego porównania trudno cokolwiek porównywać, na pewno 4K na Sony robi ogromne wrażenie, a na materiał 4K przyjdzie czas, Sony ma najlepsze skalery, jeśli chodzi o układy tego typu firmowo wbudowane w projektor, jednak skalery do 4K w wysokiej klasy odtwarzaczach Blu-ray skalują lepiej niż Sony - chociażby skalery w Oppo 103d.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Obrazu z nowych JVC nie widziałem, zresztą bez bezpośredniego porównania trudno cokolwiek porównywać, na pewno 4K na Sony robi ogromne wrażenie, a na materiał 4K przyjdzie czas, Sony ma najlepsze skalery, jeśli chodzi o układy tego typu firmowo wbudowane w projektor, jednak skalery do 4K w wysokiej klasy odtwarzaczach Blu-ray skalują lepiej niż Sony - chociażby skalery w Oppo 103d.

Też o tym słyszałem i właśnie mam pożyczonego Oppo w domu i podłączonego do tv 4K.

Już gdzieś pisałem ,że obraz prezentowany na ekranie tv w najnowszej produkcji Hobbita jest czymś fantastycznym.

Jestem ciekawy jak ten sam obraz będzie wyświetlany na ekranie przez projektor ?

Muszę wybrać coś konkretnego i pożyczyć do domu przed zakupem więc należało by zwęzić grono potencjalnych urządzeń.

O jakim projektorze Sony piszesz?

O jakim projektorze Sony piszesz?

Sony VPL-VW500ES - oglądałem w specjalnie przystosowanym pomieszczeniu. Widziałem również VW1100 na targach, ale warunki oświetleniowe, duże zatłoczenie ludzi oraz ogólny brak przystosowania pomieszczenia skutecznie uniemożliwiły jakiekolwiek ocenienie jakości obrazu.

Z innej beczki pytanie do jarek&ania - czy Hobbit jest w 4K?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Z innej beczki pytanie do jarek&ania - czy Hobbit jest w 4K?

Wiadomo ,że Hobbit nie jest w 4K. ;)

Pomimo tego technologia , w której kręcono Hobbita w połączeniu z upscallingiem przez tv do quasi 4K jest po prostu rewelacyjna.

Inne filmy np. z DVD albo kręcone wcześniej są prezentowane gorzej choć np. "Titanic" wypada również znakomicie.

Miałem poprzednio inny tv Sony (mniejszy bo 55") full HD i różnica w obrazie jest b. duża na korzyść tego nowego tv 4K praktycznie we wszystkich aspektach wizualnych ale i dżwiękowych.

Choć jak to na tym forum są tacy , którzy twierdzą ,że różnicy pomiędzy 4K a full HD nie ma.

Na youtube jestem w stanie w to uwierzyć ;)

Dlatego myślę ,że warto tym bardziej spróbować projektor 4K bo im większy ekran tym przewaga 4K nad full HD będzie rosła.

Dodam tak...

Swego czasu obejrzałem oficjalny trailer Elizium w rozdzielczości 4K na moim TW9200.

I pomimo, że on jest jest FullHD (projektor) i nie ma żadnych upscalingów, to obraz pod względem ostrości wyglądałem zdecydowanie lepiej niż z płyty BD.

Więc przy skalowaniu czy natywnym 4K musi to robić mega wrażenie, zwłaszcza, jeżeli mówimy o obrazie >100 cali...

Nie oglądałem wspomnianych projektorów soniaka, ale już tutaj na forum było że Soniaki mimo braku materiału w 4K świetnie skalują materiał ze zwykłego BD i jest to duża różnica. Poza tym jako użytkownik soniaka i po obejrzeniu kilku ich modeli mogę dodać że to świetne projektory, pewnie wyższe modele będą tylko lepsze.

Kolego a tak z ciekawosci miales okazje jakies porownwyac modele bluray Sonego ktore mialy skaler do 4k w stosunku do oppo? Tylko jednoczesnie na tym samym materiale i w tych samych warunkach jak i sprzecie...

Nie oglądałem wspomnianych projektorów soniaka, ale już tutaj na forum było że Soniaki mimo braku materiału w 4K świetnie skalują materiał ze zwykłego BD i jest to duża różnica. Poza tym jako użytkownik soniaka i po obejrzeniu kilku ich modeli mogę dodać że to świetne projektory, pewnie wyższe modele będą tylko lepsze.

Dobre sa projektory tylko niestety swoje kosztuja, choc na innym forum czytalem o jakis nowosciach jesli chodzi o projektory i byly juz w granicach rozsadku (oczywiscie dla kazdego bedzie to inna kwota ) Ale ogolnie to wymiataja niezle ich projektory.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

miales okazje jakies porownwyac modele bluray Sonego ktore mialy skaler do 4k w stosunku do oppo?

Nie, nie oglądałem jak radzą sobie skalery w BD Sony, bo nie miałem akurat dostępu do odtwarzaczy BD tego producenta, ale podejrzewam, że są to te same układy co w projektorach oraz TV 4K Sony.

Sony jeśli chodzi o odtwarzacze BD, to od dłuższego czasu nie zbudowało żadnego modelu w wyższej klasie sprzętu, trochę te ich odtwarzacze odstają jakością od najwyższych modeli produkowanych przez nich telewizorów czy projektorów, szkoda bo mieli kiedyś w tym segmencie sporo do powiedzenia.

Nie, nie oglądałem jak radzą sobie skalery w BD Sony, bo nie miałem akurat dostępu do odtwarzaczy BD tego producenta, ale podejrzewam, że są to te same układy co w projektorach oraz TV 4K Sony.

Sony jeśli chodzi o odtwarzacze BD, to od dłuższego czasu nie zbudowało żadnego modelu w wyższej klasie sprzętu, trochę te ich odtwarzacze odstają jakością od najwyższych modeli produkowanych przez nich telewizorów czy projektorów, szkoda bo mieli kiedyś w tym segmencie sporo do powiedzenia.

Nie wypowiem sie odnosnie odtwarzaczy bluray sonego bo nie mialem nigdy, ale wiesz zeby byc uczciwym w 100% to trzeba byloby najpierw faktycznie zobaczyc i porownac... do innych marek , A Oppo to jednak wyzej stoi jesli chodzi o bluray...i sa drozsze.. ja bym je porownywal jednak z innym markami..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

czy materiał w 4K nie jest standartem w projektorach kinowych , o ile mnie pamięc nie myli pierwszy był którys z epizodów z nowej serii gwiezdnych wojen ?

oppo bardzo ładnie" ukrywa" niska rozdzielczość płyty , natomiast sam efekt po darbee przypomina zabawki z procesorow kamer tyle ze te procesory kosztuja po kilkadziesiat tysięcy a nie parę setek

przy bardzo dobrym jakosciowo materiale oczywiscie lepiej jest bez efektów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Poniżej kilka ciekawostek i test praktyczny projektora SONY VPL-VW500ES.

Wniosek : bezkonkurencyjny.

To samo dotyczy telewizorów 4K.

Widać , że Sony obrało inną drogę niż konkurencja i postawiło na innowacyjność i jakość w reprodukcji materiału 4K czyli wg. mnie obrało właściwą drogę.

Stało się to może trochę kosztem "zwykłego" full HD ale po co udoskonalać bez końca rowery skoro za chwilę i tak wszyscy przesiądą się na samochody? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.