Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Sylwek

Aksamit w gebie:)

Apropos aksamitu to zgadnij co wyladowalo ostatnio w samochodowym odtwarzaczu?

TG:VY:) Dobra muza do jazdy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

WE? Western Electric?

Tylko replika, ale jest super, nasycona i barwna, przypomniała mi Sophie

MPW maja ciekawa ceche, zależnie od lamp zmieniają całkowicie brzmienie, grając na Emissin Lab przypominają mi amplifona, na replice WE grają tak jak na cieplejszej bardziej nasyconej lampie sophia, na której je 1szy raz slyszalem-u SA i Na Wojtka monosach

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jako pierwszy mam niesłychaną przyjemność testować najnowsze monobloki Amplifona SET140 oparte o lampę mocy 833A, GU48.

Jakość wykonania, cichość układu jest wzorowa. Połączenie ultra nowoczesnego zasilania, układów miękkiego startu oraz sygnalizacji ewentualnych błędów i automatyczny pomiar wielu parametrów z auto biasem na czele to tylko przedsmak tej niesamowitej konstrukcji.

Dotychczasowe urządzenia oparte o tą lampę jak TNT czy Wavac kosztują od 500tysięcy do ponad miliona zł!

Najważniejsze jednak jak to gra?

Nadmienię jedynie, że moja piękniejsza połowa po odsłuchu pierwszego utworu z płyty Vivere Andrea Bocelli popłakała się ze wzruszenia.

Wszystko co dotąd u mnie lądowało do porównań zostało starte w pył!

Nawet genialne WM300 musiały oddać pola nowemu królowi.

Te monobloki dają tak nieprawdopodobną barwę i realizm, że boję się wieczorem zamykać oczy. Dźwięk jest niemal widoczny a pierwiastek ludzki oraz materializacja artystów w pomieszczeniu stoi na nieprawdopodobnym poziomie.

Jestem strasznie wybredny ale tym razem napiszę JESTEM W SZOKU!

Jeżeli tak gra niewygrzany egzemplarz z niespecjalnie wyszukaną lampą wejściową Telefunkena EC86 to ja nie mam pytań.

Barwa znana z 300B połączona z potężną dynamiką mocnych tranzystorów i niesamowitym bogactwem harmonicznych, całość niezwykle gładka i okraszona genialną lokalizacją w przestrzeni.

Wady? Głownie jedna, cena 40 tysięcy euro czyli prawie 170kzł.

Jeżeli nie macie powyższej kwoty na zakup, proszę o nie dokonywanie odsłuchu bo później spać już nie można

Moim zdaniem epokowe urządzenie Polskiego konstruktora i moje docelowe monobloki.

Teraz pozostaje mi tylko zbierać środki na te piękności i prosić Amplifona o wersję dedykowaną do elektrostatów z odczepem na 2 ohmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-874-0-41385500-1422543771_thumb.jpg

post-874-0-69114900-1422543777_thumb.jpg

post-874-0-88368200-1422543783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SET140

Piękna rzecz! Wygląda zawodowo i bardzo rasowo. Czy jest przewidziana produkcja referencyjnego preampu do SET140?

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Teraz pozostaje mi tylko zbierać środki na te piękności i prosić Amplifona o wersję dedykowaną do elektrostatów z odczepem na 2 ohmy.

Szymon napisz trochę na temat danych technicznych.

najnowsze monobloki Amplifona SET140

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

no cacko, koszt tez cacko, no ale jak ma byc the best of the best to musi kosztowac, moze to nawet bargain

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jeżeli nie macie powyższej kwoty na zakup, proszę o nie dokonywanie odsłuchu bo później spać już nie można

ujujuj - i tego bym się trzymał :-))

Moze dla forumowiczow bedzie znizka:)

A jaka lampa EC86 byłaby bardziej wyszukana?

Lampki tego typu robiło kilkunastu producentów. Będziemy je sukcesywnie sprawdzać.

Moim zdaniem czołówką mogą być Telefunkeny EC806S oraz selekcjonowane E86C gold pin Valvo, Siemens, Mullard, Amperex PQ

Piękna rzecz! Wygląda zawodowo i bardzo rasowo. Czy jest przewidziana produkcja referencyjnego preampu do SET140?

Z pewnością się pojawi. To tylko kwestia czasu.

Szymon napisz trochę na temat danych technicznych.

Dane techniczne:

Monosy SE

Lampa wejściowa EC86 lub E86c, driver 6C41C

Moc znamionowa 144W z pojedynczej triody wysokonapięciowej GU48, 833A (lampa mocy, wielkości słoika po ogórkach :)

Waga: ok 70kg/szt

Pasmo przenoszenia 10-40 000Hz

Wielkość: szerokość 310mm wysokość 410mm głębokość 690mm

Pobór mocy 1szt - 500W

Odczepy transformatora na 4 ohm i 8 ohm

Wejścia: RCA

Gniazda głośnikowe: WBT miedź złocona, akceptuje widły i banany

Kondy sprzęgające VCap CuTf lub Duelund Cast PioCu

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dane techniczne:

O.K. dzięki za info.

Wygląda obiecująco więc rozmawiałem z konstruktorem i zapisałem się na listę kolejkową ;)

Na dzień dzisiejszy zawitały do mnie monobloki i pre Pass.

Jutro podłączam i słucham.

Moje ostatnie podejście do tranzystora ;)

Obstawiam, ze Passy nie zostana:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

O.K. dzięki za info.

Wygląda obiecująco więc rozmawiałem z konstruktorem i zapisałem się na listę kolejkową ;)

Na dzień dzisiejszy zawitały do mnie monobloki i pre Pass.

Jutro podłączam i słucham.

Moje ostatnie podejście do tranzystora ;)

Posłuchasz tej lampki to sam napiszesz gdzie jest miejsce tranzystora.

Zapomniałem o jednym istotnym fakcie. Nagrzewanie i emisja ciepła.

Spodziewałem się farelki albo piecyka kuchennego oraz 10 wentylatorów jak w TNT :)

Szukam wentylatorów i znalazłem jeden, do tego wyłączony (załącza się tylko w razie przegrzania układu). Totalne pasywne chłodzenie. Wszystkie kratki można spokojnie dotykać i trzymać na nich rękę po kilkunastu godzinach grania!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Obstawiam, ze Passy nie zostana:)

Wojtek weź mnie nie załamuj, jeszcze ich nie wypakowałem z kartonów.

Może wogóle nie warto ich wypakować? ;)

Nerkę ... prawie nówkę, "mało śmiganą" sprzedam albo oddam za monoski SET 140 :))))

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Nerkę ... prawie nówkę, "mało śmiganą" sprzedam albo oddam za monoski SET 140 :))))

To już prędzej wątrobę opylisz :)

Jak nera nie wystarczy to i wątrobę poświęcę :)... ech super, że takie piękne rzeczy powstają w PL.

autorski pomysł jednego forumowicza,

To prawda "spryciulek" miał nosa i dzięki niemu mogę cieszyć się takim zestawem ... pozdrów go ode mnie :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Jak nera nie wystarczy to i wątrobę poświęcę :)... ech super, że takie piękne rzeczy powstają w PL.

Mówię Ci to jest pierwszy sprzęt od bardzo baaaardzo dawna, z którym żal mi się rozstawać. "Moje chineczki" na tych monoskach brzmią tak smakowicie, że bym je ugryzł w... Tyłek hahaha.

Sly i Jarek mam serdeczną prośbę do Was nie trzymajcie tych monosów zbyt długo :)

Mówię Ci to jest pierwszy sprzęt od bardzo baaaardzo dawna, z którym żal mi się rozstawać.

Cholera ... wiem że mnie nie stać ... na razie :) ... ale Andrzej za jakiś czas musi zmontować jakiś odsłuch w Kra ... tu "richmanów" też ci dostatek ... może Smok Wawelski się skusi na takie "owieczki" :)

Ciekawe, który juzer odda swój mózg za SET140? Może mały forumowy quiz?

Parker's Mood

Fajne te monosy

ale cena zabija

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Jako pierwszy mam niesłychaną przyjemność testować najnowsze monobloki Amplifona SET140 oparte o lampę mocy 833A, GU48.

Jakość wykonania, cichość układu jest wzorowa. Połączenie ultra nowoczesnego zasilania, układów miękkiego startu oraz sygnalizacji ewentualnych błędów i automatyczny pomiar wielu parametrów z auto biasem na czele to tylko przedsmak tej niesamowitej konstrukcji.

Dotychczasowe urządzenia oparte o tą lampę jak TNT czy Wavac kosztują od 500tysięcy do ponad miliona zł!

Najważniejsze jednak jak to gra?

Nadmienię jedynie, że moja piękniejsza połowa po odsłuchu pierwszego utworu z płyty Vivere Andrea Bocelli popłakała się ze wzruszenia.

Wszystko co dotąd u mnie lądowało do porównań zostało starte w pył!

Nawet genialne WM300 musiały oddać pola nowemu królowi.

Te monobloki dają tak nieprawdopodobną barwę i realizm, że boję się wieczorem zamykać oczy. Dźwięk jest niemal widoczny a pierwiastek ludzki oraz materializacja artystów w pomieszczeniu stoi na nieprawdopodobnym poziomie.

Jestem strasznie wybredny ale tym razem napiszę JESTEM W SZOKU!

Jeżeli tak gra niewygrzany egzemplarz z niespecjalnie wyszukaną lampą wejściową Telefunkena EC86 to ja nie mam pytań.

Barwa znana z 300B połączona z potężną dynamiką mocnych tranzystorów i niesamowitym bogactwem harmonicznych, całość niezwykle gładka i okraszona genialną lokalizacją w przestrzeni.

Moim zdaniem epokowe urządzenie Polskiego konstruktora i moje docelowe monobloki.

Wyglądają fenomenalnie aż dech zapiera na myśl że to jest Made in Poland .

Ogromny szacunek dla konstruktora a Tobie Szymon dzięki za opis i fajne zdjęcia.

Monobloki prezentują się na prawdę interesująco...tylko mała uwaga do @Szymona:dlaczego zdjęcia tych SET140 wyglądają jakby były robione na przeterminowanej kliszy ORWO?Można było się trochę przyłożyć,na ten przykład:

Ukryta Zawartość

No i kurczę chyba nie tylko ja chciałbym przeczytać odrobinę bardziej rzeczowy opis brzmienia bez tej ekstatycznej nutki;)

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

ile godzin wytrzymuje lampa mocy?

Aby do wiosny :)

Pewnie dość długo to lampa nadawcza ,przemysłowa do "ciężkich" zastosowań w trudnych środowiskach .

Można poczytać o lampach działających od np 1964 roku, ale linka nie mogę znaleźć,jak zwykle kiedy potrzeba.

Nie jest to lampa megamodna i popularna we

współczesnych wzmacniaczach(jakieś 4-5 modeli w produkcji) ,więc informacje o niej mogą być dość wiarygodne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.