Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ale o których piszesz? Ongaku miałem, fajny, dobre granie ale nie jest nr 1. Poza tym Kondo ma już nowe, znacznie lepsze monobloki Kagura.

oczywiscie ( Spartacus)!!!

Rozumiem. Tak przypuszczałem ale wolałem się upewnić. To super monobloki, zgrabne, pasują do każdego wnętrza i napędzą każde kolumny. Nie musiałbyś się ograniczać tyko do kolumn wysokoskutecznych.

Przez wielu uznawane za jedne z najlepszych lamp na rynku, oczywiście SET

Po wysłuchaniu tych urządzeń,mogę się tylko przyłączyć do tych zachwytów.

Szkoda,że ich DACa miałem wcześniej i oddzielnie,świetne urządzenie,ciekawe jak zagrałby ich cały zestaw.

Także sam preamp jest znakomity,sprawdziłem go wczoraj zupełnie niezależnie od Spartakusów.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Po wysłuchaniu tych urządzeń,mogę się tylko przyłączyć do tych zachwytów.

Szkoda,że ich DACa miałem wcześniej i oddzielnie,świetne urządzenie,ciekawe jak zagrałby ich cały zestaw.

Także sam preamp jest znakomity,sprawdziłem go wczoraj zupełnie niezależnie od Spartakusów.

Tylko Spartacus 46tys $ !!!!ceny sluszne powiadaja jak dobrze gra ,oczywiscie!

Tylko Spartacus 46tys $ !!!!ceny sluszne

Zgoda.

Tylko słuchałem wielu systemów za większe pieniądze,i nie bardzo słyszałem za co mam zapłacić ;).

Tutaj wiem :).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tutaj wiem :).

Jak wiesz to powiedz ;)

Jak to gra tzn. chodzi o ogólne wrażenia , sygnaturę brzmienia i ew. podobieństwo do czegoś powiedzmy bardziej znanego.

Pytam bo odsyłam w poniedziałek Ypsilona i mogę ew. wziąć te Thrax-y z Niemiec od tego samego dystrybutora skoro ma już moją kaucję.

podobieństwo do czegoś powiedzmy bardziej znanego.

Można by się tutaj trochę posłużyć przykładem kolumn MBLa.

Przejście z systemu typu Kondo,Audio Note czy Reimyo,na Thraxa to jak przejście z tradycyjnych głośników na kolumny dookólne.

Dostajesz bardzo dużo informacji o akustyce,w której są muzycy,wokół instrumentów świetna "aura",po prostu wylądowaliśmy w miejscu,gdzie grają z danej płyty.

Natomiast u Japończyków muzycy przychodzą do domu i grają tylko dla Ciebie.

I tu,i tu słucha się świetnie,i wybór jest niezmiernie trudny,chcesz iść na koncert,czy posiedzieć w ciepłych kapciach przy kominku :).

W japońskich urządzeniach namacalność głosów czy instrumentów jest podana w inny sposób,trochę poprzez przybliżenie sceny,i umiejscowienie muzyków bliżej siebie.

W Bułgarii najwidoczniej lubią płyty wydawane przez ECM,bo takiego grania jeszcze nie słyszałem.

Muzykalność,namacalność,obecność instrumentów,ogólne wrażenia,

i z Japonii, i z Bułgarii na 10tkę,ale jakże inaczej jest to podane.

P.S.

Tu nie ma co pisać o poszczególnych zakresach,wysokich,średnicy czy basie.

Jest gładka,acz bardzo rozdzielcza średnica,żadnego sztucznego grzania,wysokie doskonałej jakości,ciekaw jestem,jak ten zakres wypadnie na Focalach.

Bas bez żadnych problemów.

mogę ew. wziąć te Thrax-y

Ze wzmacniaczy bierz Spartacusy,ten niższy model grał ok,ale nic mnie specjalnie nie powaliło,ale słuchałem w innych warunkach,więc trzeba wziąć poprawkę.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ze wzmacniaczy bierz Spartacusy,ten niższy model grał ok,ale nic mnie specjalnie nie powaliło,ale słuchałem w innych warunkach,więc trzeba wziąć poprawkę.

O.K. dzięki za informacje. Wezmę te Spartacusy wraz z pre i posłucham.

Może faktycznie jest to sprzęt warty zainteresowania i nie trzeba iść do Providenta po pożyczkę na zakup ;)

Chociaż rozeznałem trochę temat i sprawa nie jest taka oczywista jakby mogło się wydawać ...

Ach ci Bułgarzy ... słowiańska fantazja ;)

Tak czy inaczej RCM pożycza czy trzeba ustawić się w kolejkę?

A to już musisz sprawdzić.

Następny w kolejce na pewno jest Sylwek :).

Ja Thraxow sluchalem w Monachium z glosnikami Kawero, wiele sobie obiecywalem po tym zestawie, bo czytalem dobre rzeczy o firmie Thrax.

W sali obok graly mniejsze Chiary z monosami od Engstrom&Engstrom i Total Dac Dual.

W mojej ocenie byl to wyraznie lepszy dzwiek.

Konto w trakcie usuwania

W mojej ocenie

Oczywiście,to są tylko nasze subiektywne oceny.

Słuchanie na wystawach niesie za sobą wiele zmiennych,do tego nasz własny osobisty gust :).

Nie podobają mi się Avantgardy,nie lubię Transrotorów,Ayon to dla mnie niewypał,

co wcale nie oznacza,że dla Ciebie te urządzenia nie mogą być referencją.

Wszak to jest tylko audio,bardzo indywidualne hobby,więc musimy się różnić :).

Ja Thraxow sluchalem w Monachium z glosnikami Kawero, wiele sobie obiecywalem po tym zestawie, bo czytalem dobre rzeczy o firmie Thrax.

W sali obok graly mniejsze Chiary z monosami od Engstrom&Engstrom i Total Dac Dual.

Mariusz, ale Ty słuchałeś Herosów (hybrydy) :)

Poza tym najwyższy set Totaldaca jest imho sporo lepszym źródłem od DACa Thraxa, nie ujmując temu ostatniemu.

Marcin,

Dlatego nie podalem nazwy, bo jej nie pamietalem.

Pamietalem tylko, ze dzwiek mnie nie zachwycil i po krotkim odsluchu wrocilem z przyjemnoscia do pokoju obok z total dac i engstromem.

Kable byly tam od bibacord, fajny gostek.

Oczywiście,to są tylko nasze subiektywne oceny.

Słuchanie na wystawach niesie za sobą wiele zmiennych,do tego nasz własny osobisty gust :).

Nie podobają mi się Avantgardy,nie lubię Transrotorów,Ayon to dla mnie niewypał,

co wcale nie oznacza,że dla Ciebie te urządzenia nie mogą być referencją.

Wszak to jest tylko audio,bardzo indywidualne hobby,więc musimy się różnić :).

Dlatego dalem zastrzezenie. Nieco mnie dziwi tak jednoznacznie negatwna opinia o wymienionych przez Ciebie markach, w koncu w obrebie ich oferty sa bardzo roznie brzmiace urzadzenia na roznym poziomie, czy to jakies uprzedzenie, bo dystrybutor sie nie spisal?

Prawde mowiac spodziewalbym sie nieco bardziej wywazonej opinii od tak wytrawnego audiofila...

Konto w trakcie usuwania

dystrybutor sie nie spisal?

Nigdy nie miałem problemów z tym dystrybutorem,kupiłem tam wiele urządzeń i kabli,więc nie rozumiem po co ta uwaga.

Zwyczajnie nie podoba mi się brzmienie i szkoła dźwięku firm,które wymieniłem.

To jest moja opinia,wyrobiona na podstawie wielokrotnych odsłuchów,w różnych konfiguracjach,i w różnych miejscach.

No to mnie troche jednak dziwi, bo chocby biorac na tapete Transrotora to dzwiek bedzie bardziej zalezal od ramienia, wkladki i phono stage'a niz samego napedu.

No i miedzy modelami podstawowymi a topowymi jest kolejna przestrzen , ktora bardzo je rozni.

Podobnie np Ayon Spirit vs topowe monosy Titan z np pre Polaris.

Co do Avantgardow, to rzeczywiscie dzwiek kolumn wysokoskutecznych jest znaczaco odmienny od np pasywnych monitorow.

Wtedy indywidualna preferencja jest bardziej zrozumiala.

Konto w trakcie usuwania

to mnie troche jednak dziwi

Mnie nie dziwi,że Tobie może podobać się inny dźwięk niż mi.

dzwiek kolumn wysokoskutecznych

Pisałem tylko o Avantgardach,a nie o innych wysokoskutecznych.

jest kolejna przestrzen , ktora bardzo je rozni.

Oczywiście,że jest.

Ale firmowy sznyt jest nadany,i jako taki po prostu mi nie odpowiada.

Ale w Monachium nie grały Spartacusy!

A ktory producent daje wybor potencjometru?

kazdy ktory dopuszcza robienie sprzętu pod konkretnego klienta

rynek na takie uslugi jest od dawna , rowniez sa posrednicy zbierajacy takich klientów zamawiajac wieksza partie u producentow ktorych nie interesuje jednostkowe zamowienie tak było np w gramofonach

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zdaje się grały w poprzednich latach,i podobno był to jeden z najlepszych systemów.

Zdaje się grały w poprzednich latach,i podobno był to jeden z najlepszych systemów.

Nawet najlepszy system jest do niczego jak nie ma pięknej muzyki do odtworzenia;-)

Miałem okazję słuchać pre i końcówki Thrax Spartacus u Kolegi Stefka i podobało mi się bardzo...szczególnie wokale robią wyjatkowe wrażenie. Nigdy one jeszcze tak wybitnie nie zabrzmiały w jego mieszkaniu.

Podczas słuchania i późniejszej rozmowy mieliśmy podobne zdanie co do tego jak ten set Thraxa potrafi pokazać muzykę. Pozwolę sobie zauważyć, że wyjątkowo dobrze Thraxy zgrały się z kolumnami Lowthera Fidelio kosztującymi (jako nowe) 10 razy mniej od setu Thraxa. Nikt raczej nie robi takiego zestawienia jakie poczynił Stefek, a Lowthery często grają z lampkami za kilka tysięcy...i potem są ofiarami tych ostatnich;-). Warto było posłuchać co potrafią te ,,starożytne" kolumny gdy poda im się sygnał za pomocą tak dobrych monosów. W każdym razie ,,tanie" Made in England i ultra drogie Made in Bulgaria...co to się wyrabia na tym świecie...

Bardzo jestem ciekaw wrażeń Kolegi SLY jak one zagrają z drogimi Focalami.

kazdy ktory dopuszcza robienie sprzętu pod konkretnego klienta

rynek na takie uslugi jest od dawna , rowniez sa posrednicy zbierajacy takich klientów zamawiajac wieksza partie u producentow ktorych nie interesuje jednostkowe zamowienie tak było np w gramofonach

Ale nie jest to norma. Czy ARC, McIntosh, Krell tak robi? Wydaje mi sie, ze niepotrzebnie dodajesz ideologie na sile czepiajac sie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Sylwek, przeca nigdzie nie napisalem, ze to byly Spartacusy, a Marcin doprecyzowal,ze to byly Herosy.

Konto w trakcie usuwania

Stefek, będzie switch?

Chwilowo będą wakacje.

Potem niczego nie wykluczam. ;)

Ale nie jest to norma. Czy ARC, McIntosh, Krell tak robi? Wydaje mi sie, ze niepotrzebnie dodajesz ideologie na sile czepiajac sie.

czy to jest watek sponsorowany ?

dziwne ze Amplifon rzeczowo odpowiada bo najwyrazniej odróznia produkt robiony dla dystrybutora od produktu robionego pod konkretnego klienta

Po co emocje , sam tego nie wymyslilem. Produkty custom w audio istnieja tak samo jak custom w moto , zegarkach i wszystkim gdzie klient chce podukt pod siebie i nie mysli przy kupnie o odsprzedazy aby wiele nie stracić

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.