Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie i masz rację. Byleby Ci sticka pozwolili włożyć:) z tym jest różnie

Tak na pena nie licze bo jest opor w tej materii chociazby z uwagi na wirusy.

Na szczescie tak zazwyczaj bywa ze okolo 50% nagran stosowanych na takich targach przewaznie jest mi znajoma, wiec nie potrzeba softu. Zreszta zawsze mam przy sobie swoje dyzurne plyty Stereophila ktore sa dla mnie dobrym papierkiem lakmusowym. ;)

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Te kolumny za 600 000 euro niestety prezentują typowe podejście osób bez wiedzy.

Skutek uboczny jest zawsze ten sam - gigantyzm.

Nie będę tego rozszerzał.

To bardzo przebiegłe działanie, ustanawianie własnego terytorium /600k/ i w ten sposób pozbycie się konkurencji, ci którzy na tej półce funkcjonują, nie są strukturalnie wobec siebie wrogami, gdyż przestrzeń do działania jest bardzo przestronna...

Problemem w kolumnach jest to, że musi być jeden głośnik dla danego zakresu, / najlepiej jakby był w ogóle tylko jeden, na całe pasmo /, więc osoby idące na skróty i budujące zespoły "w bok", powielając przetworniki są bez szans, pozostają tylko ci, którzy skonstruują najskuteczniejsze przetworniki dla danego zakresu.

Niestety skuteczność nie zapewnia jakości, dlatego istnieje i będzie zawsze istniała kontrowersja wobec takiego postępowania, może ona wytworzyć po jakimś czasie realny postęp, choć dziś chyba nikt go nie czyni lub nie widzi, poza zastosowaniem coraz bardziej wyrafinowanych materiałów, a szkoda, ponieważ to droga do ściany, teoretycznie, jeszcze możemy się spodziewać już tylko wprowadzania rozwiązań symetrycznych, trudnych z uwagi na rozmiary przy "gigantyźmie" konstrukcji.

Burmester zaprezentuje nowy serwer muzyczny zbudowany w oparciu o model 111,

bez funkcjonalności przedwzmacniacza i przetwornika C/A. Ponadto zaprezentowany zostanie streamer, kolumny o oznaczeniu BA31 opierające się o rozwiązania konstrukcyjne znane z BA71, kolumny do montażu wewnątrz-ściennego i wzmacniacz mocy nowej generacji.

Ukryta Zawartość

Stoisko Burmestera: hala 3 / D106

PS Audio z nowości zaprezentuje PerfectWave DirectStream DAC oraz kompaktowy wzmacniacz zintegrowany Sprout o mocy 50W/kanał

post-31776-0-91491900-1399295486_thumb.jpg

Stoisko PS Audio: hala 2 / B204

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kolumny za 600 000 euro niestety prezentują typowe podejście osób bez wiedzy.

To bardzo przebiegłe działanie, ustanawianie własnego terytorium /600k/ i w ten sposób pozbycie się konkurencji, ci którzy na tej półce funkcjonują, nie są strukturalnie wobec siebie wrogami, gdyż przestrzeń do działania jest bardzo przestronna...

Problemem w kolumnach jest to, że musi być jeden głośnik dla danego zakresu, / najlepiej jakby był w ogóle tylko jeden, na całe pasmo /, więc osoby idące na skróty i budujące zespoły "w bok", powielając przetworniki są bez szans, pozostają tylko ci, którzy skonstruują najskuteczniejsze przetworniki dla danego zakresu.

Niestety skuteczność nie zapewnia jakości, dlatego istnieje i będzie zawsze istniała kontrowersja wobec takiego postępowania, może ona wytworzyć po jakimś czasie realny postęp, choć dziś chyba nikt go nie czyni lub nie widzi, poza zastosowaniem coraz bardziej wyrafinowanych materiałów, a szkoda, ponieważ to droga do ściany, teoretycznie, jeszcze możemy się spodziewać już tylko wprowadzania rozwiązań symetrycznych, trudnych z uwagi na rozmiary przy "gigantyźmie" konstrukcji.

Ja dodam tylko co napisał Mariusz w innym wątku. Cudowne Magico z amelinium w wersji top są .................................. tubami. Nigga pliz. I nie chodzi mi o to że są tymi tubami jako takimi, sam mam w 1 zestawie tuby pewnej zacnej firmy. Tylko o kontekst.

Poczatkowo myslalem bardzo podobnie jak kolega na temat tych kolumn ale z czasem wglebiajac sie w konstrukcje zauwazylem bardzo dobre podejscie konstrukcyjne. Kazdy glosnik pracuje tutaj w swoim zakresie tlokowo, malo tego, kazdy glosnik ma dopasowanie do obciazenia zewnetrznego tubami, ktore moge byc projektowane w zakresie liniowosci pracy bez znieksztalcen wnoszonych przez tuby. Mamy wiec piec glosnikow, kazdu pracujacy w swym pasmie, piec tub dopasowanych do swych zakresow czestotliwosci, oraz kompensacja fazowa glosnikow (montaz na roznych glebokosciach scianki przedniej.) Problem teraz w tym aby te wszystkie glosniki polaczyc w jedna calosc przy malych zmianach fazy, a jesli juz zmiana fazy to w bardzo malym zakresie pasm czestotliwosci. Z pomoca przychodza tutaj strome zwrotnice cyfrowe ktore maja wrodzona latwosc do zmian czestotliwosci podzialow oraz mozliwosci dopasowywania skutecznosci dzialania przetwornikow. Kazdy glosnik ( kazdy najlepszy z mozliwych na swiatowym rynku glosnikow) zasilany jest z oddzielnego wzmacniacza poprzedzony wlasnie taka cyfrowa zwrotnica, oczywiscie kazdy glosnik ma tez swoj przetwornik C/A. Robi sie z tego bardzo zlozony system, ale zamozni audiofile ktorzy posiadaja taki system pisza o dzwieku tych kolumn tak: One nie graja muzyki one poporostu SA Muzyka. ;)

Bedziemy miec okazje w Monachium w tym roku przekonac sie na wlasnie uszy czy faktycznie tak jest, czy tylko to sa tylko audiofilskie przechwalanki. :)

pozdr. StasioP

myslalem bardzo podobnie

Początkowo..lista osób, które coś wiedzą o dźwięku jest ..krótka.

Ci, którzy posiadają środki z okolic produkcji urządzeń za 600k euro, są biznesmenami, nie mają czasu na pierdoły dotyczące niuansów jakości, robią to co jest oczywiste, kiedy posiada się taki budżet.

Ci, którzy wiedzą o jakości nie posiadają możliwości działania na polu top, z oczywistych względów, a jeśli jakimś cudem by im to się udało, takie możliwości uzyskać to i tak zaraz zostali by dociągnięci do pionu i nauczeni "sztuki biznesu", tak "magicznie" bowiem działa otoczenie.

P.S.

Ja nie twierdzę że kolumny przedmiotowe nie reprezentują wysokiego poziomu inżynierii, przedstawiam tylko fakty dotyczące przebiegłości działania, gdzie "gigantyzm" konstrukcji jest jego podstawowym elementem.

To w pewien sposób oczywiste, że sporych rozmiarów i masy kolumna posiądzie przewagę wobec mniejszej.

Czy ktoś widział absolutną referencję, do tego podobnie kosztowną, o normalnych rozsądnych rozmiarach?

Nie

Dlaczego?

Z prostego powodu brak technologii aby uzasadnić wysoką cenę oraz uzyskać jakość.

bardzo zlozony system

Bardzo proszę, technika cyfrowa jest formą postępu, zapewne nieuniknioną, ale proszę zachować umiar, pamiętam Kolegi wpisy dotyczące dźwięku z gramofonu analogowego, proszę samemu o nich nie zapominać.

Tam gdzie wchodzi technika cyfrowa, stamtąd w tym samym momencie wychodzi dźwięk.

Przykro mi.

To nie znaczy że nie da się uzyskać fantastycznej jakości z źródeł cyfrowych, to tylko znaczy, że jesteśmy na drodze..źródło analogowe, zawsze pokaże, w którym aktualnie miejscu..

swiatowym rynku glosnikow

Światowy rynek głośników wygląda na bardzo konserwatywny...

sam mam

Tuba nie jest zła, nic nie mam do tub, nawet posiadam taki głośnik, problem z głośnikiem tubowym polega na tym, że jak już wykorzystało się wszelką dostępną wiedzę i wszystkie możliwości techniczno-materiałowe, a pragnie się wyprzedzić konkurencję na polu jakości, wtedy sięga się po zjawiska dopasowania przy pomocy tuby, lecz to swoista manipulacja, to swego rodzaju powiększenie, można to spróbować porównać do szkła powiększającego, oczywiście membrana posiada znacznie lepsze warunki pracy, to jest pozytywne, lecz wielkość konstrukcji powoduje bardzo istotne ograniczenia, nie wszędzie dające się tolerować, nie chcę tego rozszerzać, to oczywiste.

Ukryta Zawartość

e tam Magico ta grupa szykuje open baffle na show w Monachium

Ukryta Zawartość

Ja dodam tylko co napisał Mariusz w innym wątku. Cudowne Magico z amelinium w wersji top są .................................. tubami. Nigga pliz. I nie chodzi mi o to że są tymi tubami jako takimi, sam mam w 1 zestawie tuby pewnej zacnej firmy. Tylko o kontekst.

Wlasnie, Magico wprawilo w zaklopotanie zagorzalych przeciwnikow tub i zowlennikow ich bardzo drogich kolumn pasywnych . No bo jak to, tuby koloruja, nie trzymaja fazy, maja waski sweet spot , an tu nagle najlepsze dotad Q7 za 700 kola maja byc slabeuszami na tle naprawde topowych , opartych o tuby i to jeszcze 3 x drozszych. No to te wszystkie S i Q startu do tub U3 miec nie moga .

Sam jest ciekaw ich dzwieku, wybieram sie do Monachium . Na WBF bylo gdzies zdjecie zapakowanych U3 do transportu , robilo wrazenie iloscia skrzyn, tak na oko z 10 szt.

P.S Wkurzyl mnie ten forumowy strajk, mysle ze powinnno sie o tym pogadac, bo kilka dni minie i znowu wojenka wroci na forum

Konto w trakcie usuwania

Ultimate powstały znacznie wcześniej niż Q, a więc nie sądzę, aby kogokolwiek z posiadaczy późniejszych modeli Q (lub S) mogły wprawić w zakłopotanie. W praktyce to chyba ich najstarszy modeł będący w produkcji - choć oczywiście, teraz jest to wersja mk 3.

Sam chętnie ich posłucham, choć nie spodziewam się cudu. Raczej lekkiego rozczarowania. Jeszcze nigdy nie słyszałem na wystawie dobrze grających tub.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Prawde powiedziawszy rzadkie sa prezentacje, gdy na wystawach dobrze cos zagra. To raczej loteria - uda sie albo nie, dowodem prezezntacje na AS wielu firm , ktore jednego dnia sa fatalne, a drugiego calkiem udane.

Po raz pierwszy bede w Monachium, ciekaw jestm jak tam wypadna uznane sprzety.

Konto w trakcie usuwania

Sam chętnie ich posłucham, choć nie spodziewam się cudu. Raczej lekkiego rozczarowania. Jeszcze nigdy nie słyszałem na wystawie dobrze grających tub.

Ja oczekuje cudu po tych kolumnach, z glowa zaprojektowane tuby w waskich pasmach moga zrobic istne CUDA tak sadze.

Wzmaki chodza na malych mocach oraz amplitudach to moze powodowac to ze rozdzielczosc bedzie wyjatkowa.

Z tego co gdzies kiedys czytalem na temat tych kolumn to jest ponoc prawdziwe obcowanie z muzyka live, ponoc cos absolutnie wyjatkowego. Te kosmiczne pieniadze to nie jest tylko marka...to musi byc wyjatkowe, inaczej nie byloby na to klientow

Pewnie będzie jakaś wielka hala, przyjdzie strylion osób, siądziesz gdzieś off-axis ... dla mnie to poroniony pomysł.

Oczywiście pójdę (choćby po to, aby móc się potem wypowiedzieć) ale moje oczekiwania są zerowe. Może kiedyś będę miał szansę ich posłuchać ich w jakiś finalnych warunkach - mam już nawet zaproszenie od gościa z Azji ...

5zws0.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Niezależnie od tego co koledzy usłyszycie "recenzje" będą na pewno entuzjastyczne.

Jak może być inaczej skoro produkt a raczej pomnik "przerostu formy nad treścią" jest oderwany chyba od minimum zdrowego rozsądku.

Ale i tak znajdzie się pewnie jakiś Azjata , który te kolumny kupi i wstawi do 20 m2 ;)

Cena jest bardzo wysoka, ale tez zastosowane drivery (po 10-20k sztuka) należą do najdroższych na świecie. To nie jest konstrukcja za $600k zbudowana z elementów za $10k.

R&D przy planowanej sprzedaży typu 10 par, zupełnie inaczej się rozkłada.

Pytanie czy tak wysoka cena jest proporcjonalna do osiągów - pewnie nie, ale kto bogatemu zabroni zapłacić 4x więcej za ostatnie 10% ?

Niezależnie od tego co koledzy usłyszycie "recenzje" będą na pewno entuzjastyczne.

Jednym slowem uwazasz nas za stado baranow ktoro jest gluche i kierujemy sie tylko opiniami zaczerpnietymi z gazetek.i tym ze jak cos slono kosztuje to musi zagrac! Zapewniam Cie ja sie kieruje logicznym rozumowaniem i wlasnym TYLKO wlasnym uchem. :)

Jak może być inaczej skoro produkt a raczej pomnik "przerostu formy nad treścią" jest oderwany chyba od minimum zdrowego rozsądku.

To jest produkt bezkompromisowy i biorac pod uwage zalozenia projektowe uwazam ze ma wszelkie przeslanki aby zagrac naprawde BOSKO ;)
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jednym slowem uwazasz nas za stado baranow ktoro jest gluche i kierujemy sie tylko opiniami zaczerpnietymi z gazetek.i tym ze jak cos slono kosztuje to musi zagrac

Kolego Stanisławie proszę nie wmawiać mi czegoś czego nie napisałem i zalecam czytanie ze zrozumieniem.

To ułatwia dialog.

Zapewniam Cie ja sie kieruje logicznym rozumowaniem i wlasnym TYLKO wlasnym uchem. :)

Cieszę się niezmiernie ,że tak piszesz.

Czyli jednak edukacja na forum pomogła i nie twierdzisz już ,że wystarczy zerknąć na pomiary i należy również posłuchać ;)

ALLELUJA !!!

Dynaudio szykuje jakiś nowy tajemniczy głośnik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Allnic pre-test:

10007394_631882423562983_4281732257573251773_n_zpsbcaed567.jpg

Sala F-128

Zapytajcie,czy zagrają w 20 metrach ;)

Zagra na 20 metrach i nawet u sąsiada obok ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Zagra na 20 metrach i nawet u sąsiada obok ;)

To tak jak na pokazie mody,modelki prawie po dwa metru wzrostu w szpilach, tak zjawiskowe ze dech zapiera,musicie zobaczyc to na zywo,podobnie jest to z tymi kolumnami tez beda zjawiskowe i tez wszyscy beda chcieli je zobaczyc,czy beda dobrze graly?to takie samo pytanie mozna zadac czy ta modelka bedzie sie dobrze kochac?

To powyżej to zdjęcie z CES 2014. Ultimate były tam pokazywane tylko statycznie - mieli chyba nawet tylko 1szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marten pokaże swoje najnowsze, topowe kolumny Marten Supreme 2. Do tego monobloki darTZeel 458 (coś dla Łukasika) i nowy pre darTZeela.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS Audio z nowości zaprezentuje PerfectWave DirectStream DAC.

To jest okazja aby zaczerpnąć wiedzy u źródła i rozwiać wszelkie bzdurne insynuacje - "brodaty" nie po to zmarnował

6 lat na projektowaniu, aby taki klocek przeszedł bez echa ... KONIECZNIE zróbcie mu wiwisekcję ! :)

na wystawę do Monachium nie wybieram się ale najbardziej mnie interesują nowe kolumny Harbeth

jeżeli ktoś z kolegów będzie miał tą przyjemność posłuchać tych nówek...proszę o kilka zdań komentarza

zdjęcia mile widziane

Dla miłośników analogów ciekawa prezentacja:

Wilson-Benesch-MiZiK-Munich-High-End-2014.jpg

A dla miłośników monitorów Wilson Benesch zaprezentuje swoje najlepsze w historii podstawkowce. To bezpośredni rywal innych super drogich kolumn podstawkowych. Nowe Extremy SF wykorzystały pomysł z WB o zastosowaniu włókien węglowych w obudowach kolumn. Wilson Benesch stosuje obudowy z włókien węglowych od wielu lat i robi to najlepiej na świecie. Jak zabrakło Serblina Panowie z Sonusa próbują zrzynać z innych ciekawe pomysły...

Wilson-Benesch-CH-Precision-Munich-High-End-Kempinski-Endeavour-Launch.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.