Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze ktos wytlumaczyc czy to Hifidelux w Monachium 15-17. 05. 2014 to jest ta sama impreza co High-End w M.O.C. ? Czy sa to te same bilety na ktore wchodzimy na impreze glowna?

Ukryta Zawartość

To jest alternatywna impreza. Nie wiem jak będzie w tym roku - byłem tam 2 lata temu, łącznie chyba 5 malutkich pokoi - ogólnie strata czasu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Maja tam stoiska DCS , Audio Note, Acrolink, Einstein, Acapella, Von Schweikert, Jeff Rowland i wiele innych. To chyba nie są słabe firmy?

No chyba , ze prezentacje są statyczne, bez muzy. Ja chciałem od tego zacząć, bo maja otwarte do 20.00. Naprawdę nie warto?

Konto w trakcie usuwania

Jak byłem 2 lata temu to na dole hotelu była jedna sala - był tam właśnie Jeff z dCSem, plus do tego na piętrach kilka pokoi po mniej więcej 16m2.

Biorąc pod uwagę, że w MOCu masz takich sal nie jedną ale kilkadziesiąt, plus czas potrzebny na dotarcie, była to strata czasu IMO.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Magico ustawia już swoje Ultimate 3:

Ukryta Zawartość

post-579-0-52524500-1400013353_thumb.jpg

post-579-0-72984300-1400013372_thumb.jpg

post-579-0-87518900-1400013380_thumb.jpg

post-579-0-07538300-1400013392_thumb.jpg

post-579-0-47534600-1400013405_thumb.jpg

post-579-0-98734700-1400013413_thumb.jpg

post-579-0-20801000-1400013422_thumb.jpg

post-579-0-30741800-1400013436_thumb.jpg

post-579-0-79002300-1400013447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chętnie dołączyłbym się jeżeli już jakaś jest lub ewentualnie sformował jakąś grupkę zwiedzających z PL, w tym dość subiektywnym hobby opinie innych dla mnie są cenne - oczywiście luźną, bez zobowiązań, że wszędzie trzeba chodzić razem :)

Jestem od czwartku do niedzieli w Monachium i chętnie bym spędził wieczór na wymianie wrażeń, itp. - nie znam miasta, ale mogę się dowiedzieć jutro i zaproponować jakies miejsce spotkania, chyba że ktoś z bywalców może zaproponować jakiś np. przyjemny, łatwo skomunikowany lokalny pub ?

Jezeli są zainteresowani to moze prosba o kontakt na priv, mogę później np. powiadomić chętnych sms-em jeżeli się ustali jakieś spotkanie.

Ja też, choć wieczorami jestem już poumawiany.

Dotarł sprzęt na wystawę:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ja juz dzisiaj wyruszam do Monachium, wiec na necie mnie nie bedzie, jak cos, wszyscy zainteresowani maja moj nr telefonu prosze pisac sms-y lub dzwonic.

Pozdr.

Ja też, choć wieczorami jestem już poumawiany.

Dotarł sprzęt na wystawę:

Na chwie mysle ze dasz rade. ;)

Jak mozesz rob tym swoim fajnym aparcikiem zdjecia flakow, koniecznie zblizenia z roznych stron.

No i mamy za sobą pierwszy dzień High End Audio Show w Monachium. Nie będę pisał co było super, a co do D....bo taki ton narzuca kategoryczność ocen, a przecież każdy lubi coś innego. Ale chyba aż takim glucholcem nie jestem, gdyź poznałem wreszcie osobiście jednego forumowicza, który jest bardzo osłuchany, ma wyśmienity system i o dziwo wszystkie oceny systemów mieliśmy identyczne poza jednym aspektem w tubach Magico. Czyli mimo, że słuchaliśmy wszystkiego oddzielnie, razem tylko tub Magico to 99% ocen była taka sama! Może po prostu mamy zbliżony gust. Poza tym gość super, nie ma jak spotkać się na żywo. Na razie nie powiem kto. Sam zechce to powie, a może nie zechce. Jest tu na forum od dawna i w przeciwieństwie do mnie nie wdaje się w forumowe, słowne batalie. Widać mądrzejszy niż ja.... :-)

Co do ocen to od razu zaznaczam, że w wielu miejscach nie byłem. Wybierałem sobie prezentacje, wdawałem się w dysputy, kolega forumowicz śmiał się później bo przez przypadek był świadkiem mojej

zażartej dyskusji o cenach kabli z ludźmi z Nordosta. Jutro zaliczę kolejne odsłuchy.

Robiłem sobie notatki gdzie jak było. Zaznaczam też, że....co oczywiste grały całe systemy, więc trudno ocenić poszczególne ich elementy i wyłonić głównych sprawców sukcesu czy porażki danej prezentacji.

W tym roku jest znacznie mniej prezentacji z gramofonów niź w zeszłym roku. Rok temu faktycznie gramofonów grało sporo. Teraz znacznie mniej, być może ze względu na wygodę prezentacji z cyfry i szybkości dostępu do wybranych nagrań. Tak na oko 60% gra z plików, 25% z CD i 15% z vinyli.

Niestety znów nie było mi dane usłyszeć super analogu. Co prawda prezentacji z vinyli słyszałem tylko 5 ale żadna nie zbliżyła się nawet do cyfry. Ale o tym później.

System Soulution z Magico Q5 był super. Może basu trochę za duźo ale ogólnie najwyższa klasa. Już rok temu ten system grał super z Focalami Stella Utopia i moim zdaniem ze Stellami było lepiej niż z Q5 ale z Magico teź było świetnie. Tam słuchałem też analogu, raz cyfra, raz analog i to była najlepsza prezentacja z vinyla, zero trzasków, zero szumów ale z cyfry i tak duźo lepiej. Większa, szersza, głębsza scena, większy rozmach, dynamika i oderwanie się muzy od kolumn. Ten sam efekt co u kolegi marslo. Z cyfry piękna holografia i 3D oraz super rozmach i dynamika. Z analogu fajna barwa i granie łagodne ale już bez 3D, dźwięk przyklejony do kolumn i brak rozmachu, mniejsza scena, mniejszy wgląd w nagranie. Ktoś powie, że się czepiam? To niech sam posłucha. Są jeszcze 3 dni. Nie wiem jaki tam był gramofon. Rozmawiałem potem z szefem tego stoiska. To chyba jakiś ważniak z Soulution. Przyznał, że podobnie jak ja uważa, że z cyfry gra dużo lepiej.

Prezentacja MBL rewelacja. Nic dodać nic ująć. Po prostu wielkie granie, piękna muzyka.

Na stoisku WOD Audio stoją duże kolumny Rossofiorentino i wzmacniacze hybrydowe Thrax. Wpierw grało z vinyla i kicha. Trzaski było słychać, "smażenie jajek", dźwiek przygaszony, może wina tej konkretnej płyty. Potem puścili z cyfry i było całkiem dobrze, nawet fajnie.

Rok temu prezentacja firmy Gabel Audio była słaba. W tym roku na wzmacniaczach Analog Domain całkiem fajnie grało. Teraz mają swoje kable i wieżę sub-basowców, inaczej skonfigurowany system i mnie się podobało.

System Reimyo wypadł bardzo dobrze. Jak przy MBL, nic dodać, nic ująć. Muzyka.

JBL grało z Mark Levinson ale nie grały Everesty D67000 tylko takie mniejsze z pojedynczym basowcem.

Ostra góra, mało muzykalne granie, takie natarczywe, dla mnie brak muzyki.

Jeszcze gorzej było o Koreańczyków z Silbatone! Jezzzzu....masakra. Takie wielkie, gigantyczne tuby, subwoofer wielki jak łóżko, karykatura muzyki, pośmiewisko. Z vinyla dramat, z cyfry też kiepsko i lampy nic im nie pomogły!!

Jakie to dziwne bo zupelnie odwrotnie gralo na ostatnich targach na ktorych ja bylem, przesiadka na cyfre i od razu dzwiek sie splaszczal...dziwny jest ten swiat:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No nie wiem. Byłeś rok temu? Teraz jest jak jest. Ja tak to słyszę. Może mam inny typ słuchu. Ludzie mają różny słuch. Może kolega z forum coś doda od siebie. Też słuchał i wiem, co słyszał. Ale to niech sam powie,

Kolejne prezentacje:

Orpheus Labs z kolumnami Kharma- bardzo fajnie

Constellation z Wilson Alexia- bardzo dobrze

Cały system Kharma- dobrze grało

Metronome z jakimiś wzmacniaczami i Kharmami- w tym roku gorzej niż rok temu i to ewidentnie wina tych wzmacniaczy. Nie wiem jakie to były piece ale kiepskie.

Devialet- sztuczny, martwy dżwięk, brak muzyki.

Tidal- piękne kolumny z pięknymi wieżami basowymi, brak muzyki, muza wyszła chyba na wursta. Co prawda stereofonia i szybkość bardzo dobre ale barwa, bas, nasycenie kiepskie.

I na koniec TAD, małe kolumny CR1 i topowa elektronika TAD, pokój 150m2 i niewiarygodne granie. Rewelacja. To jest niemożliwe, żeby tak małe kolumny z przetwornikami 20cm w tak wielkim pokoju dawały taki bas i takie przedstawienie!! To nie jest normalnie możliwe ale tak się dzieje! Andrew Jones jest po prostu geniuszem.

Acha i jeszcze te tuby Magico. Na pewno najlepsze tuby jakie słyszałem. Najmniej krzykliwe. W sumie grało to nieźle ale za co te 600 tys.€ ? Małe TAD CR1 grały dużo lepiej.

Acha i jeszcze te tuby Magico. Na pewno najlepsze tuby jakie słyszałem. Najmniej krzykliwe. W sumie grało to nieźle ale za co te 600 tys.€ ? Małe TAD CR1 grały dużo lepiej.

Tadzie sa the best . Jak bym nie mial juz dopieszczonego zestawu , poszedlbym w Tadzie.

A Magico chetnie poslucham i porownam z topowymi Cessaro Liszt ( 120 k euor wyjsciowo, wygladaja pieknie ) i topowymi Trio od Avantgarda , tez kolo 100 k euro za zestaw z kompletem basshornow. Avantgardy jednak zabieraja za duzo miejsca , ale te LIszty z glosnikami od Tada to moze byc miodzio. Wez posluchaj Sly, ja wiem ,ze Ty nie gustujesz w hornach, ale tak ,zeby wymienic sie potem opiniami.

Konto w trakcie usuwania

Sly30, wybacz że tak bezpośrednio się zwracam, ale jesteś już na miejscu, jesteś bywalcem i jesteś na necie - czy mógłbyś może podpowiedzieć jakieś charakterystyczne miejsce na targach gdzie jutro w środku dnia np. o 13-tej kto by chcial moglby podejsc i poznac sie przy okazji ?

A zes mnie podlamal, a tak pieknie wygladaja :)

Moze i dobrze, jesli sie potwierdzi, nie bedzie trzeba sie zastanawiac, jakby to w domu zagralo:)

Mnie nie słuchaj....słuchaj kolumn. Wiesz, że tuby to nie moja bajka. Może tobie będą się podobać. W tym roku u nich nie byłem. Nie wchodziłem tam. Nie interesuje mnie to. Szkoda mi było czasu. Rok temu grało kiepsko. Może teraz lepiej.

Sly30, wybacz że tak bezpośrednio się zwracam, ale jesteś już na miejscu, jesteś bywalcem i jesteś na necie - czy mógłbyś może podpowiedzieć jakieś charakterystyczne miejsce na targach gdzie jutro w środku dnia np. o 13-tej kto by chcial moglby podejsc i poznac sie przy okazji ?

Targi to kilka hal na parterze ale tam są mniejsze firmy i tańsze sprzęty. Główne pokazy są w pokojach na 1 piętrze i na drugim piętrze.

To są takie korytarze i po bokach pokoje. Ale miedzy tym wszystkim na 1 piętrze są 2 duże, otwarte przestrzenie wokół których są kolejne pokoje, a na środku fotele, stoły, krzesła i barek. To są miejsca spotkań. Obie te przestrzenie są identyczne, przy czym jedna jest jakby na prawej stronie patrząc od frontu budynku gdzie są główne wejścia, a druga jest na lewo. Odległość między nimi to ok 100m. W tej lewej jest Burmester(na prawej ścianie) a obok fotele. To dobre miejsce na spotkanie. Przejście miedzy tymi otwartymi przestrzeniami jest na 1 piętrze,

Targi to kilka hal na parterze ale tam są mniejsze firmy i tańsze sprzęty. Główne pokazy są w pokojach na 1 piętrze i na drugim piętrze.

To są takie korytarze i po bokach pokoje. Ale miedzy tym wszystkim na 1 piętrze są 2 duże, otwarte przestrzenie wokół których są kolejne pokoje, a na środku fotele, stoły, krzesła i barek. To są miejsca spotkań. Obie te przestrzenie są identyczne, przy czym jedna jest jakby na prawej stronie patrząc od frontu budynku gdzie są główne wejścia, a druga jest na lewo. Odległość między nimi to ok 100m. W tej lewej jest Burmester(na prawej ścianie) a obok fotele. To dobre miejsce na spotkanie. Przejście miedzy tymi otwartymi przestrzeniami jest na 1 piętrze,

Bardzo dziękuję, o to dokładnie chodziło, wybór, opis i wskazówki - profeska :)

Czyli dla chetnych przy Burmesterze jutro koło 13-tej.

No nie wiem. Byłeś rok temu? Teraz jest jak jest. Ja tak to słyszę. Może mam inny typ słuchu. Ludzie mają różny słuch. Może kolega z forum coś doda od siebie. Też słuchał i wiem, co słyszał. Ale to niech sam powie,

Kolejne prezentacje:

Orpheus Labs z kolumnami Kharma- bardzo fajnie

Constellation z Wilson Alexia- bardzo dobrze

Cały system Kharma- dobrze grało

Metronome z jakimiś wzmacniaczami i Kharmami- w tym roku gorzej niż rok temu i to ewidentnie wina tych wzmacniaczy. Nie wiem jakie to były piece ale kiepskie.

Devialet- sztuczny, martwy dżwięk, brak muzyki.

Tidal- piękne kolumny z pięknymi wieżami basowymi, brak muzyki, muza wyszła chyba na wursta. Co prawda stereofonia i szybkość bardzo dobre ale barwa, bas, nasycenie kiepskie.

I na koniec TAD, małe kolumny CR1 i topowa elektronika TAD, pokój 150m2 i niewiarygodne granie. Rewelacja. To jest niemożliwe, żeby tak małe kolumny z przetwornikami 20cm w tak wielkim pokoju dawały taki bas i takie przedstawienie!! To nie jest normalnie możliwe ale tak się dzieje! Andrew Jones jest po prostu geniuszem.

Bylem w Horten na targach. Moze jest tak, ze wystawcy sami decyduja co ma zagrac lepiej zaleznie od tego na promocji czego bardziej im zalezy w danym momencie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.