Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie mouser

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję osoby chętnej do zamówienia z mousera. Brakuje mi 60EUR do darmowej wysyłki, może akurat ktoś coś potrzebuje na podobną kwotę. Można tam m.in. zamówić oryginalne Nichicony, rezystory Caddock. Adres: pl.mouser.com

https://www.audiostereo.pl/topic/111253-zam%C3%B3wienie-mouser/
  • 2 lata później...

Temat sprzed kilku lat, ale jestem świeżo po zakupach w Mouser i czegoś takiego nigdy nie widziałem. Cały dzień jestem w szoku :)

Otóż złożyłem zamówienie w poniedziałek (przedwczoraj) o godzinie 18:00. Zakupy powyżej 200 zł, więc bezpłatna dostawa kurierem FEDEX. Miałem nadzieję, że przesyłka dojdzie przed weekendem, abym miał co lutować w weekend. Jakie było moje zdziwienie, gdy dzisiaj (w środę) koło 13:00 kurier dostarczył paczkę... Nie byłoby to może aż takie niesamowite, gdyby nie fakt, że paczka szła ze Stanów. Sprawdzałem kilka razy na stronie kuriera, czy aby nie została wysłana z Europy i na trackingu są poszczególne etapy podróży począwszy od magazynu w GRAND PRAIRIE, TX, poprzez punkty przeładunku w USA, aż do dostawy do Kielc.

Szok....

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Mam podobne doświadczenie z przesyłką z TI. Zamówiłem w nocy, zapłaciłem PayPal. Za kilka godzin w Stanach spakowali i wysłali. Jeden przeładunek w u nich i lot transatlantycki do Paryża-Roissy. Stamtąd bezpośrednio do mnie. Stwierdzenie, że świat to globalna wioska zmaterializowało się na naszych oczach.

Jestem Europejczykiem.

A jak wyglądała sprawa z odprawą celną i VATem?

Czy poniosłeś jakieś dodatkowe koszty odprawy?

Nie, nic dodatkowo nie płaciłem. Nie mam pewności, ani nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, ale może rozwiązali to w taki sposób, że centrala Mousera na Europę (lub nasz region) jest w Brnie, a więc w UE. I jest to traktowane jako dostawa wewnątrzwspólnotowa, pomimo że paczka leciała z USA. Tak gdybam, ale przy zamawianiu przez stronę pl.mouser.com i wybraniu waluty jako PLN nie doliczało mi VATu ani kosztu transportu. Po ustawieniu na USD kwota ta zwiększała się o VAT.

Pozdrawiam,

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Ze dwa lata temu sprowadziłem sample z TI właśnie FEDEX'em i wypełniałem deklarację celną. Musiałem napisać tam, że podzespoły nie będą wykorzystane do działalności komercyjnej i obyło się bez cła.

AMB

Nie, nic dodatkowo nie płaciłem. Nie mam pewności, ani nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, ale może rozwiązali to w taki sposób, że centrala Mousera na Europę (lub nasz region) jest w Brnie, a więc w UE. I jest to traktowane jako dostawa wewnątrzwspólnotowa, pomimo że paczka leciała z USA. Tak gdybam, ale przy zamawianiu przez stronę pl.mouser.com i wybraniu waluty jako PLN nie doliczało mi VATu ani kosztu transportu. Po ustawieniu na USD kwota ta zwiększała się o VAT.

Gdybasz :) Zamawiałem w tym roku 2 razy, oba zamówienia powyżej 200PLN, wysyłki darmowe z USA w ciągu kilku dn w Polsce, za każdym razem doliczono 20% VAT. Zadnych dodatkowych kosztów/odpraw etc. Sprawdź fakturę.

Pytanie na temat dodatkowych opłat zadałem dlatego że kilka razy zamawiałem elementy z Digi-Key wybierając różnych kurierów (UPS, DHL)

i musiałem dopłacić koszt obsługi celnej ok 60PLN netto oraz VAT

Za każdym razem musiałem tez przesyłać do spedytora tłumaczenie faktury i kilka dodatkowych informacji

Elementy sprowadzałem na firmę.

Dlatego jestem ciekaw jak to wygląda w Mouser i czy brak opłat wynika z wybrania FedEx-u jako kuriera.

Pozdrawiam

JarekC

Jak ja zamawiam z Mouser, wybieram zawsze darmowy Fedex z opcją opłat (nie pamiętam jakich) po stronie Mouser. Przy takim wyborze, do ceny za elementy dodawany jest 22% VAT. Coś mi się wydaje że te opłaty, to właśnie obsługa celna.

Mały offtop.

Ostatnio zaskoczył mnie TME. Przesyłka był u mnie po 22h. To jest rekord świata. Była to przesyłka lotnicza za 8EUR

Mieszkam w Ire.

Ja zamawiałem z Farnell ale przez stronę Element14 w niedzielę na wieczór, mosfety HUF75344G3 do sterownika dmuchawy peugeot - gorąc, a tu dmuchawy i klimy brak.

Wysyłka z magazynu w Wielkiej Brytanii kurierem UPS o godzinie 17 w poniedziałek, a we wtorek o 10 kurier zapukał do domu, 10 minut roboty i działa aż miło.

Mosfecik ok 13zł za szt + 20zł wysyłka i pewność że jak wlutuję to nie zobaczę pożaru :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.