Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do hardstyle, jazzu, rocka za 4000zl

Bumpalump

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn które sprawdzą się w wielu skrajnych gatunkach muzycznych, miedzy innymi takie gatunki jak hardcore, hardstyle, trance, rap, rock, jazz, klasyka

mozecie pomyslec ze takie kolumny nie istnieja, wiec nieco nakresle wam jakie sa moje konkretne oczekiwania. Kolumny moga byc używane, nawet 25 letnie byleby byly gdzies dostepne, w dobrym stanie i spelnialy wymagania.

Wymagania Konstrukcyjne:

- Kolumny zamkniete

- Metalowy wysokotonowiec

- 3 lub 3 i pół drożne

- 2x 8 cali na basie z zawieszeniem gumowym (nie chce pianki która sie rozsypie predzej czy pozniej a regeneracja nie wchodzi w gre)

Wymagnia soniczne:

- Szybki, punktowy ale i potrafiacy nisko zejsc bas, f3 w granicach 38Hz w pelni mnie satysfakcjonuje

- Górą moze byc lekko wysunieta, ale nie am to byc bezmyslne cykanie ze wzgledu na to ze kolumny sluzyc beda rowniez do sluchania ambitniejszej muzyki, pod zadnym pozorem nie moze sypac piachem ani kłóć w uszy

- Średnie tony nie moga byc na pierwszym planie ale nie moga byc tez wycofane.

Jeśli chodzi o moce i efektywnosc, kolumny z efektywnoscia 90db/1w/1m i moca 100W spelnia moje oczekiwania.

Dysponuje pomieszczeniem 15m2, moge dowolnie ustawic kolumny aby zapewnic jak najlepszy odbiór muzyki w miejscu odsluchowym.

Elektronika z którą będą graly kolumny to Sony TA-F570ES (w przyszlosci zmienie na cos lepszego o podobnym charakterze brzmienia) Sony DTC 57ES, Sony CDP 790 oraz CDP 970.

Muzyka w większosci to płyty CD, a jeśli już odtwarzam coś z plików to tylmko FLAC/Wav

Budżet to maksymalnie 4 tysiace i ani złotówki więcej.

Jeśli pominalem jakies istotne informacje prosze pytac.

Jeśli moderator uwaza ze 4 tysiace to kolumny na "start" to prosze o przeniesienie tematu.

Prosze nie proponowac zadnych tonsili, kody, magnata, jamo

niestety odpada ze wzgledu na BR i glosniki 6'' moze zejda nisko ale nie przepompuja takiej ilsoci powietrza jak 8, i ten glosnik wysokotonowy napewno nie wytrzymalby 100w przy hardstyle ciety pierwszym rzedem

umówmy sie wgl ze szukam tylko kolumn uzywanych

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

monitorków to ja mam w domu juz kilka par i malych i duzych

Odpal wszystkie na raz ,może nie będzie trzeba szukać za 4 koła 25 letnich szrotów. ;) sorry taki żarcik.-ale spróbuj może faktycznie będzie kosmiczna przestrzeń. ;)

Caly myk polega na tym ze takie "szroty" kiedys sporo kosztowaly, teraz takie kolumny lataja po 1500-2000zl i zadne nowe kolumny w nawet 2 krotnie wyzszym budzecie nie sa w stanie im dorównac

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie neguję-tylko trzeba mieć szczęście niesamowite żeby coś takiego w stanie idealnym dostać. ;)-ja go nie mam.

A towar wyblakły,oszczany przez psa lub kota,z obtartymi,obitymi rogami, itd to nawet za darmo nie chcę.-takie zboczenie estety mam i nic na to nie poradzę. ;)

Nie zamknięte i chyba nie 2x8 ale może Monitor Audio RX8 by fajnie zagrały z tym Sony ES. Niestety 570ES miałem dawnoooo temu i nie słyszałem z nim RX8 ale jeszcze miesiąc temu miałem 690ES wiem gra inaczej niż 570ES jednak dosyć fajnie sobie radził z moimi MA GS20 .

570ES gra trochę cieplej od 690ES a Monitor Audio lubią ciepełko i jak dostaną odpowiednią moc to bas mają bardzo dobry może warto posłuchać i sprawdzić jak będzie okazja MA RX8 .

Pokój prostokątny 3x5, kolumny stoja na krótszej scianie, miejsce odsluchowe ok 3,5-4m od kolumn, łącznie 4x 8'' w closed do 15m2 to w sam raz, a jakimś maniakiem basu nie jestem, po prostu ma być obecny od ok 38Hz.

Wzmacniaczem sie zbytnio nie sugerujecie, zdecydowanie najlatwiej go wymienic, MA posluchac zawsze warto chociaz poki co zadne BR mnie nie przekonaly czy to drogie nowe czy drogie używane, nie zalezy mi na bardzo niskim basie a cenie sobie ponad wszystko szybkosc i precyzje, zroznicowanie basu.

Maniek no szczescie trzeba miec, ale nie spieszy mi sie

Spróbowałby.m czegoś z Audio Academy. Jak chcesz mieć 2 duże przetworniki to Hyperion, ale moim zdaniem do 15 metrów to Phoebe będzie w zupełności wystarczające. Masz i dół mniej więcej taki jak chcesz, i metalowy wysokotonowiec i 100W i 90db.

Nie znam tego wzmacniacza ale kolumny są ok i powinny Cię zadowolić.

W metrażu 16,5m2 mam Infinity Kappa 8.2i. Jest miodnie. Tyle, że to BR.

Ale są i Infinity R90 - choć tych nie słyszałem, to są OZ.

Bas 10" i 12" (8.2i); schodzi niżej niż 38Hz. Myślę, że doskonale sprawdzą się w Twoich gatunkach (sam słucham jazzu, klasyki, rocka, bluesa).

Nie wiem, czy masz do nich jednak odpowiednie wzmocnienie.

Ale jeśli możesz przynajmniej posłuchaj.

Do 4 tys. 8.2i znajdziesz spokojnie w dobrym stanie.

R90 tez powinno się udać.

A na górze wstęga - delikatność, finezja, detal.

Powrót po dłuższej przerwie...

Bardzo trudno uzyskać wymagany szybki I punktowy ,ale nisko schodzący bas mając 15m2 .Mały pokój to walka z położonymi w zakresie basu dudniącymi modami , albo kompromis w postaci monitorków które niskiego basu nie mają. W moich 18m2 najlepszy efekt uzyskałem z klasycznymi starymiTannoyami , obecnie DEVON na papierowym koncentryku 12`` .

Te kolumny nie spełniaja żadnych z kryterii autora wątku ( są bas reflex I dwudrożne ), ale grają genialnie i jakimś cudem świetnie współgraja z pomieszczeniami. Na pewno przepompują też wystarczającą ilość powietrza.

Mam też infinity R90 jednak brakuje im tej "łatwości grania" którą mają Tannoye .

• 5 miesięcy później...

Panowie podbijam temat, nadal szukam tych kolumn. Jestem w stanie teraz jeszcze nagiac budzet do 5tys.

Zmiany jakie nastapily to zmiana wzmacniacza na TA-F 670ES ale to raczej bez roznicy, ten sam charakter brzmienia tylko mocniejszy i wydajniejszy pradowo.

witam... tak czytam i po swoich doświadczeniach napiszę tak...

nie ma kolumn do jazzu, rocka czy innych stylów - to tak jakby kupowac telewizor np. tylko oglądania seriali lub kryminałów...

mam nadzieję, że wiesz już co chciałem powiedzieć... acha i jeszcze jedno, sam się przekonałem że pieniążki nie grają

ps. powodzenia w poszukiwaniach!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie upieraj się na 2x8cali. Trzydrożne na 10calowym to zdecydowanie lepiej. 38Hz? W 16m? Ambitnie. Ale jak nie masz sąsiadów, to dlaczego nie.

A mury runą, runą ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.