Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Sly30, ja jednak bede bronil lampiego, sluchalem chyba level4 rok temu na AS2013 i nie powiem zeby to byla porazka, calkiem dobry dzwiek, ale jakims topem to nie bylo i to wszystko co moge powiedziec. Trzeba tez docenic ze to nasza rodzima produkcja i dac mu dodatkowe punkty, pamietaj! ;)

Dobrze tylko ile kosztuje AN5 a ile L4? To zupelnie inna liga nie tylko dzwiekowa ale przede wszystkim cenowa wiec porownywac nie ma co. Dla porownania DCS Elgar dostal 48,38 wiec chyba nie jest tak zle.

Dobrze tylko ile kosztuje AN5 a ile L4? To zupelnie inna liga nie tylko dzwiekowa ale przede wszystkim cenowa wiec porownywac nie ma co. Dla porownania DCS Elgar dostal 48,38 wiec chyba nie jest tak zle.

Tak oczywiscie, ale sam miales zamiar porownywac z Audio Notem wiec podalem ta klasyfikacje. Dodatkowo jak widzi sie wnetrza lampizatorow to przeciez widac czym konstruktor sie inspirowal przeciez jego inspiracja co tu ukrywac Audio Note wiec...tez takie porownanie cos mowi ewentualnym nabywcom ze Audio Note to klasa ponad klase.

Osobiscie wole Dac Magica anizeli lampiego, mysle ze lampizator jest strasznie spowolniony chyba do przesady ospaly - przynajmniej ja tak to slyszalem.

Trzeba tez docenic ze to nasza rodzima produkcja i dac mu dodatkowe punkty, pamietaj! ;)

Tu akurat mam odmienne zdanie. Jest właśnie odwrotnie. Dlatego, że jest to rodzima produkcja to przy rozsądnej cenie powinno to grać lepiej niż zachodnia konkurencja.

Osobiscie wole Dac Magica anizeli lampiego, mysle ze lampizator jest strasznie spowolniony chyba do przesady ospaly - przynajmniej ja tak to slyszalem.

Zgadza się. Do tego kiepska przestrzeń, brak wybrzmiewań, brak dalszych planów, słaba selektywność. U mnie zagrał bardzo kiepsko. A miałem bezpośrednie porównanie do Accustic Arts, Metronome i Esoteric.

To jest watek glownie o lampi dsd dac.

Co do level 4 to juz w pierwszych postach zaznaczylem, ze podobnie jak Sylwek sluchalem u siebie lampi z oddzielnym zasilaniem( chyba level5) i byl to stereotypowy dzwiek lampowy , bez niezbednej transparencji i precyzji , za to z wyraznie misiowata , lampowa maniera.

Oczywiscie na tle bardzo powaznej konkurencji jak La Fontaine, Vivaldi dac czy Metronome C8.

Dsd dac to inne zwierze , nikt jakos sie nie kwapi pisac na temat watku.

Gwoli scislosci wszystkie opinie o jakimkolwiek lampim uznaje za wpisy na temat, ale ta wczorajsza dyskusja o niczym nadaja sie tylko do posprzatania - prosba do moderacji.

Konto w trakcie usuwania

Dzis lampi dsd dac gra Brothers in Arms dsd 64 z wydania sacd 20th Anniversary Edition. Gra zaraz po plycie winylowej U2 pt "18 singles" i loi skore winylowi niemilosiernie.

Mam oczywiscie lepiej nagrane winyle i gorsze rippy plyt sacd i wtedy moze byc calkiem na odwrot.

A do tego dochodza wybitne pcm i to zarowno RR 24/176,4 jak i wydania studio master i dobre 16/44,1.

Jednym slowem dla kazdego cos milego.

Lampi dsd dac jest najtanszym zrodlem w tej stawce i na pewno ma najlepsza relacje cena/ jakosci dzwieku.

Mysle, ze gdyby zapytac grono wyrobionych audiofili, ktory dzwiek jest najlepszy, zdania bylyby podzielone.

Dzis jest moim faworytem ale dla scislosci trzeba dodac, ze umozliwia wylaczenie zasilania usb w Aurenderze w20. Ile to znaczy wie kazdy , kto probowal w20 z dakiem Vivaldi polaczonym w ten sposob.

A moze byc jeszcze lepiej, jak zamienie jcat usb na model reference, ktory wlasnie wszedl do sprzedazy.

Konto w trakcie usuwania

U2 pt "18 singles" od tej "wybitnej" realizacji gra lepiej nawet Stasiek Wielanek ;)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

U2 pt "18 singles" od tej "wybitnej" realizacji gra lepiej nawet Stasiek Wielanek ;)

To prawda, to wyjatkowo spaprana realizaja, z ulga przelaczylem na pliki:)

Konto w trakcie usuwania

Dzis lampi dsd dac gra Brothers in Arms dsd 64 z wydania sacd 20th Anniversary Edition. Gra zaraz po plycie winylowej U2 pt "18 singles" i loi skore winylowi niemilosiernie.

Mam oczywiscie lepiej nagrane winyle i gorsze rippy plyt sacd i wtedy moze byc calkiem na odwrot.

A do tego dochodza wybitne pcm i to zarowno RR 24/176,4 jak i wydania studio master i dobre 16/44,1.

Jednym slowem dla kazdego cos milego.

Lampi dsd dac jest najtanszym zrodlem w tej stawce i na pewno ma najlepsza relacje cena/ jakosci dzwieku.

Mysle, ze gdyby zapytac grono wyrobionych audiofili, ktory dzwiek jest najlepszy, zdania bylyby podzielone.

Dzis jest moim faworytem ale dla scislosci trzeba dodac, ze umozliwia wylaczenie zasilania usb w Aurenderze w20. Ile to znaczy wie kazdy , kto probowal w20 z dakiem Vivaldi polaczonym w ten sposob.

A moze byc jeszcze lepiej, jak zamienie jcat usb na model reference, ktory wlasnie wszedl do sprzedazy.

potwierdzam , że w niektórych dac lepiej jest wyłączyć zasilanie usb. Dlatego z poziomu menu naszego serwera można sobie włączyć lub wyłączyć zasilanie usb. 76f416131cf0150b5ed13cba9352ec1a.jpg

Dzis lampi dsd dac gra Brothers in Arms dsd 64 z wydania sacd 20th Anniversary Edition.

Musze Cie zmartwic Mariusz ale ta plyta zostala nagrana w technologii 16bit/48khz i zadnego innego zapisu poprostu NIE MA przykro mi ale robienie z tego DSD to klasyczny przyklad robienia wody z mozgu przez wydawnictwa.

Stasiu,

bardzo mozliwe, jednak brzmi swietnie. Mam rowniez to w plikach pcm oraz na winylu, nie robilem na razie porownan , po prostu z lampiego bylo to co potrzeba : dociazenie i kontrola basu, wypelnienie, atak dzwieku , rytm. Moze hires pcm bedzie mial jeszcze wiecej PRAT a winyl wiecej wypelnienia , ale tor plikowy dsd bez zasilania usb daje bardzo duzo czystosc i bardzo niskie tzw noise floor ( po naszemu chyba najblizej czarno tlo ).

Marcin,

To bardzo wazna funkcja moim zdaniem , u mnie slychac wyrazna poprawe w zakresie tzw czarnego tla a wiec i lepszej dynamiki , szczegolnie mikro. Dobrze , ze ja macie.

Konto w trakcie usuwania

Jesli nie kpisz, to sprawdze moje cd , ale to chyba nie jest niestety wydanie xrcd.

To jest wydanie remasterowane sygnowane Vertigo, remaster przez Bob'a Ludwiga w Gateway Mastering, Mercury Records - Londyn1996.

Konto w trakcie usuwania

Moze hires pcm bedzie mial jeszcze wiecej PRAT a winyl wiecej wypelnienia , ale tor plikowy dsd bez zasilania usb daje bardzo duzo czystosc i bardzo niskie tzw noise floor ( po naszemu chyba najblizej czarno tlo ).

Ale koledzy w studio mogą to jeszcze wykręcić na gałkach a Wy tu się podniecacie, jedynie słuszne jest nie tykane oryginalne nagranie a nie ze zmienionym czasem narastania, delayem, ect.

Panowie zejdźcie na ziemię.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Otóż to. Większość remasterów jakie wpadły w me dłonie jest skopana. Podrasowane wysokie tony, wyżyłowane kontury i cholera wie co jeszcze..

Ale jaki FUN i cykanie na kopółkach ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wspomniany powyżej remaster Dire Straits akurat jest wolny od tych przypadłości, ale gra jak dla mnie strasznie zdechle;-) Najbardziej zepsuta płyta po remasteringu to w mojej ocenie "Macalla" Clannadu... To jest dramat, zniknął cały magiczny klimat tej pięknej płyty. Z mniej więcej podobnych powodów nie zachwycam się wydaniami XRCD. Np "Watermark" Enyi gra w zupełnie innej tonacji niż oryginał...

Dodatkowo jak widzi sie wnetrza lampizatorow to przeciez widac czym konstruktor sie inspirowal przeciez jego inspiracja co tu ukrywac Audio Note

Nie do końca, bo przecież jednym z głównych założeń DACów AN jest fakt braku wykorzystania oversamplingu oraz stosowanie przetworników C/A typu multibit.

W Lampim jest BB, który jest konstrukcją typu Delta-Sigma, i ZTCW zintegrowany filtr cyfrowy jest wykorzystywany.

Jako ciekawostka mogę dodać, że 'dla znajomych' Lukasz robi też specjalne wersje na multibitach - konkretnie na 1704 (czyli tym samym chipie który siedzi w Trinity czy Reimyo) - który uważa za lepiej brzmiący.

Miałem u siebie najnowszego Lampi L7 z lampami 101 DHT i moim zdaniem jest to urządzenie wybitne, szczególnie w trybie pure DSD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Np "Watermark" Enyi gra w zupełnie innej tonacji niż oryginał...

Tego to już kompletnie nie rozumiem. Kto zmienił tonację? Czy zespół nagrał jeszcze raz tę samą płytę w innej tonacji dla potrzeb XRCD? Proszę o wytłumaczenie tej historii.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tego to już kompletnie nie rozumiem. Kto zmienił tonację? Czy zespół nagrał jeszcze raz tę samą płytę w innej tonacji dla potrzeb XRCD? Proszę o wytłumaczenie tej historii.

Słowo tonacja należy potraktować w sposób trochę przenośny, bardziej jako określenie barwy dźwięku. Płyta jest nagrana w sposób strasznie rozjaśniony, w efekcie część instrumentów sprawia wrażenie grających w wyższej tonacji. To jest jakieś japońskie wydanie XRCD, od strony technicznej dźwięk bardzo wyczyszczony, ale zupełnie odbiegający od mrocznego i klimatycznego pierwowzoru.

Odwiedzili nas znajomi, ludzie bardzo dojrzali. Puscilem im Nat King Cole Story przez lampiego, ripp z sacd. Stwierdzili, ze takich glosow juz dzis nie ma.

Potem puscilem polskie tanga z winyla , ktory odziedziczylem po zmarlym juz Tacie - przeboje lat powojennych.

W ktoryms memencie zona przyjaciela przezywala tak silne emocje, ze lzy same jej naplynely do oczu.

Pytam dlaczego- " mama mi to spiewlala jak bylam mala".

Muza to magia. Emocji, ktore generuje nie da sie z niczym porownac, dlatego tu wszyscy jestesmy na forum...

Szanujmy sie nawzajem...

Konto w trakcie usuwania

Odwiedzili nas znajomi, ludzie bardzo dojrzali. Puscilem im Nat King Cole Story przez lampiego, ripp z sacd. Stwierdzili, ze takich glosow juz dzis nie ma.

Potem puscilem polskie tanga z winyla , ktory odziedziczylem po zmarlym juz Tacie - przeboje lat powojennych.

W ktoryms memencie zona przyjaciela przezywala tak silne emocje, ze lzy same jej naplynely do oczu.

Pytam dlaczego- " mama mi to spiewlala jak bylam mala".

Muza to magia. Emocji, ktore generuje nie da sie z niczym porownac, dlatego tu wszyscy jestesmy na forum...

Szanujmy sie nawzajem...

Normalnie Ci nie wierzę-dotyczy to lampizatora......................ale szanujmy się wzajemnie.

Miałem u siebie najnowszego Lampi L7 z lampami 101 DHT i moim zdaniem jest to urządzenie wybitne, szczególnie w trybie pure DSD

Czyli co lepszy niz Trinity? Ciezko mi w to uwierzyc jakos ;)

Szanujmy sie nawzajem...

Wierzę marslo, że jesteś fajnym i godnym zaufania człowiekiem, jednak szacunek do człowieka, a szacunek dla komicznych komentarzy, fusologii > (nota bene świetne określenie) i wyimaginowanych opowieści, to dwie różne historie. Muza to magia, ale też i udawanie, ściemnianie i granie po zbójach - gdzie mogą się i pojawić emocje niejednokrotnie negatywne.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.