Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano dziś, 16:43

Wyświetl postUżytkownik pmcomp dnia 03.03.2015 - 16:28 napisał

BTW sam jestem ciekaw co Pan Lukasz zrobi u mnie ponieważ u mnie lampki muszą być poziomo bo jest nisko, pewnie gotowe plytki nie wejdą.

Myślę, że poradzi sobie i z tym.

Dołączona grafika

Te lampy, to one tak same...wyskoczyły?

Teraz żałuję ,że stary parkiet wywaliłem na śmieci...

.

Te lampy, to one tak same...wyskoczyły?

Nie rozumiem ...

Pozdro

Spytaj Paltona, to on wymyślił te bzdury z branżą na moim koncie żeby mi uprzykrzyć życie. Obecnie jestem oczywiście zbanowany i mam wpisy moderowane. Ciekawe dlaczego?

Zostałem zmuszony do założenia drugiego konta prywatnego. Na szczęście właściciel forum widzi dla mnie nadzieje w przeciwieństwie do kilku osób, które chętnie przerobiłyby mnie na kaszankę :)

Jedyne moje konotacje z branżą to akustyka przemysłowa i moje udziały w jednej z firm produkcyjnych ale ubermoderator niestety nie mógł tego pojąć. Co najciekawsze to samo robię od kilkunastu lat ale dopiero od niedawna zostałem branżystą. Dobrze, że na rynku mięsnym jest dużo łatwiej i w spokoju mogę zająć się hodowlą świnek. Tak na marginesie to żarcie jest wiele bardziej dochodowe :)

Ja z nim nie gadam.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zakładając, że Lampizatour jest w zakładce Hi-End, a hi-end audio jest luksusowym produktem Hi-Fi, to te taśmy papierzaste z tyłu urządzenia z ręcznym napisem i boazerią w środku raczej nie spełniają wymogów hiendu - nie ma co zaklinać węża i wmawiać, że to super produkt! Produkt luksusowy powinien jednak spełniać określone kryteria i na pewno oprócz ceny i dżwięku powinien jakoś wyglądać - żeby było na czym oko zawiesić i mieć przyjemność obcowania z takim produktem. Mówię to jako zupełnie neutralny kibic i wyrażam opinię na podstawie zdjęć Lampizatoura, który, co tu dużo mówić - wygląda niehiendowo!

Parker's Mood

Ależ marudzicie.

Lampi składa swoje klocki w zunifikowanych obudowach, ze względu na ich cenę zakupu.

Nie angażuje się w design, gdyż to nie jest punkt nacisku - zob. Goldmund i jego przeszczepy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowy są schludne, choć nie wzbudzą zachwytu "estetów" spragnionych formy Burka, czy dCs -a.

Bebechy są już uporządkowane i nie mają nic wspólnego z pierwszymi modelami, prototypami. Dla

przeciwników montażu "punkt-punkt" też już nie ma argumentów - stronę wcześniej było foto PCB L7.

Należy także pamiętać, że LAMPI ma bardzo dużo wariantów konfiguracyjnych, a także ma opcję

zastosowania różnych gabarytowo podzespołów i projektowanie dla nich kolejnych odmian PCB lekko

trąci nonsensem. Podejrzewam, że dla snobów Łukasz może zaproponować customizację także płyty

czołowej, aby taki artysta mógł sobie zamówić (za odp.dopłatą) płat tytanu ozdobionego choćby

kryształkami Svarowskiego. :) A w te zepsute dwa egzemplarze po prostu nie chce mi się wierzyć !

Jak dobiją do tysiąca sprzedanych modeli, to pewnie coś i o tym pomyślą. :)

Skoro ludzie chcą za to płacić, to czemu by nie - odświeżą design i bebechy. :)

Ukryta Zawartość

Nazlatywalo sie specow od hiendu, ktorzy lampiego tylko na zdjeciu widzieli.

Zanim ktos paszcza klapnie, moze by posluchal lampiego dsd dac i wypowiedzial sie dopiero po odsluchu?

Ile jest takich " obroncow prawdy"?

Elb, ja i moze Szymon, jesli dac wiare jego deklaracji. Chetnie uslysze, kiedy pozyczyl i od kogo lampi dsd dac na odsluch.

Z trudem mi przychodzi wiara w jego bezstronnosc , bo wiem, ze traktuje forum jako poletko swoich interesow. Jesli jest taki szczery i uczciwy , to niech nam napisze tu wszem i wobec, ze nie ma zwiazkow biznesowych z zadnym urzadzeniem i marka , o ktorym pisze, ze szczegolnym uwzglednienem Amplifona.

Nie mam nic do Andrzeja Piwowarczyka ani do Lukasza Fikusa - obu ich cenie i lubie , ale nie mam zadnych zwiazkow binzesowych z kimkolwiek w audio.

Mozesz to samo powiedziec Szymon o sobie?

Nie lubie, jak sie mnie traktuje jak glupszego , niz jestem.

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

Mariusz , wybacz , ale jak widzę jak toto ktoś posklecał i wywalił cenę 9000 Euro...to płakać się chce.

Chciałem pożyczyć na odsłuch , przykro mi , ale mi się odechciało...

Już pisałem , że jak Lampizator przestanie być taką fleją , będę zainteresowany odsłuchem .

Tymczasowo to raczej żart....i faktycznie przychylam się do opinii Slya...

Nazlatywalo sie specow od hiendu, ktorzy lampiego tylko na zdjeciu widzieli.

Zanim ktos paszcza klapnie, moze by posluchal lampiego dsd dac i wypowiedzial sie dopiero po odsluchu?

Ile jest takich " obroncow prawdy"?

Elb, ja i moze Szymon, jesli dac wiare jego deklaracji. Chetnie uslysze, kiedy pozyczyl i od kogo lampi dsd dac na odsluch.

Z trudem mi przychodzi wiara w jego bezstronnosc , bo wiem, ze traktuje forum jako poletko swoich interesow. Jesli jest taki szczery i uczciwy , to niech nam napisze tu wszem i wobec, ze nie ma zwiazkow biznesowych z zadnym urzadzeniem i marka , o ktorym pisze, ze szczegolnym uwzglednienem Amplifona.

Nie mam nic do Andrzeja Piwowarczyka ani do Lukasza Fikusa - obu ich cenie i lubie , ale nie mam zadnych zwiazkow binzesowych z kimkolwiek w audio.

Mozesz to samo powiedziec Szymon o sobie?

Nie lubie, jak sie mnie traktuje jak glupszego , niz jestem.

Wreszcie jeden wydusił co mu leży na wątrobie. Bardzo się cieszę i spieszę z odpowiedzią. Dziękuję za głośne wypowiedzenie Swoich wątpliwości. Wiem, że kilku użytkowników próbuje mnie szkalować na pw. Mam sporo wiadomości na ten temat ale na razie trzymam dla siebie. Brzydzę się takimi gnidami.

Oświadczam iż NIE MAM ŻADNYCH ZWIĄZKÓW BIZNESOWYCH Z MARKAMI I URZĄDZENIAMI AUDIO w tym z firmą Amplifon. Moja znajomość z Andrzejem jest wyłącznie czysto prywatna. Poznałem go po zakupie pierwszych monobloków i do dzisiaj jestem jego klientem. Nigdy nie wziąłem nawet grosza za jakiekolwiek polecenie jego urządzeń ani jakichkolwiek innych. Nie jestem też dystrybutorem jakichkolwiek sprzętów audio jeżeli to się zmieni to na pewno wszystkich o tym fakcie poinformuję. Jeżeli pisze nieprawdę proszę mnie pozwać do sądu w trybie natychmiastowym lub zaprzestać podobnych pomówień.

Wiem, że "życzliwym" trudno uwierzyć w bezinteresowne polecanie wyśmienitych produktów ale proszę sobie wyobrazić, że mam z czego żyć i branżowanie w audio do niczego nie jest mi potrzebne. Jest to wyłączny wymysł "życzliwego" mi moderatora. Nie mam żadnych profitów z polecania moich ulubionych marek jak Teac, Esoteric, CEC, Audiomeca, Martin Logan, Transparent, MIT, DCS, Gigawatt, Jplay, Siltech, Albedo, Studio16Hz, Phast, Abraxas, RLS, Xavian itd. Po prostu uważam te produkty za wybitne w swoich klasach, świetnie wykonane i pięknie grające.

Oświadczam, iż nie słuchałem Lampizatora DSD u siebie w systemie. Pisałem o bardzo podobnym układzie na amanero usb + filtracji + buforze wyjściowym, który miałem okazję testować w siebie. Porównania dokonywałem z innymi przetwornikami obsługującymi DSD w tym DSC Vivaldi. Wypadło to obiecująco i temat będę drążył dalej. Znam konstrukcję daczka DSD Łukasza i jest to niezwykle prosty układ. Czynię starania aby otrzymać do odsłuchu dużo bardziej zaawansowaną wersję ale na razie nie mogę podać szczegółów bo prace projektowe dopiero trwają.

Szymon,

Ciesze sie niezmiernie, ze mozna Cie zaliczyc do uczciwych i bezinteresownych uzytkownikow forum.

Napisz nam jeszcze kiedy i od kogo miales lampiego dsd dac na odsluch.

Edit:

A , WIEC JEDNAK NIE SLUCHALES LAMPIEGO, TO PO CO ZAWRACASZ GITARE ?

Grzegorz,

Czy nie zauwazyles postow kolegow, ze od pewnego czasu montaz lampiego jest bardziej staranny?

Cena dsd dac wynosi ok 10 k pln a nie 9000 euro , a o nim jest ten watek.

Mozna sie potargowac.

Jak posluchasz i nadal bedzies uwazal, ze najbardziej istotna cecha lampiego jest niestaranny montaz, postawie dobra butelke.

Konto w trakcie usuwania

Problem w tym, że ten wątek jest tylko o modelu DSD. A Lampizatorów jest wiele. Poza tym ludzie słuchają w różny sposób i z CD i z plików, ale nie koniecznie po USB. Dlatego można by więcej pisać gdyby był ogólny wątek o Lampizatorach, tyle, że wtedy okazałoby się, że jest jeszcze gorzej. Bo o tyle o ile podobno te lampizatory jakoś grają po USB to po innych wejściach jest mega kicha, a dopiero w topowym Big7 jest nieźle, ale nieźle to trochę za mało.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Szymon,

Ciesze sie niezmiernie, ze mozna Cie zaliczyc do uczciwych i bezinteresownych uzytkownikow forum.

Edit:

Grzegorz,

Czy nie zauwazyles postow kolegow, ze od pewnego czasu montaz lampiego jest bardziej staranny?

Cena dsd dac wynosi ok 10 k pln a nie 9000 euro , a o nim jest ten watek.

Mozna sie potargowac.

Jak posluchasz i nadal bedzies uwazal, ze najbardziej istotna cecha lampiego jest niestaranny montaz, postawie dobra butelke.

Miałem na myśli Big7 ...czyli opszczypaną deskę;))

Dla mnie wykonanie produktu za kilkadziesiąt tysięcy ma znaczenie ....

Poczekam na te nowe świetnie wykonane.

Tymczasowo podobnie w środku wygląda zwrotnica w moich głośnikach ...ale ja dopiero uczę się lutować;)))

Tymczasowo podobnie w środku wygląda zwrotnica w moich głośnikach ...ale ja dopiero uczę się lutować;)))

Fikus pewnie też się uczy... jak prawidłowo rozmieścić wszystko w środku. A najlepiej użyć gumek od piżamy, dają sprężysty bas, a jak się kupi wersję XXXXXL to jest taaaaka przestrzeń, że samolotem można latać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Szymon,

Edit:

Słuchałem 3 lampizatorów ale nie DSD, przeczytaj co napisałem wyżej. Efekty brzmieniowe i "dodatkowe" bonusy zniechęciły mnie na tyle mocno, że na razie nie kusi mnie aby znów to testować.

Myślę, że wątek może objąć wszystkie wyroby Łukasza.

Testowałem i testuję bardzo podobny układ do Fikusowego i nie wiem czy w ciemno sam byś rozpoznał who is who. To rozwiązanie oparte o gotowca i nie ma tam żadnej tajemnicy. Jakbyś się w minimalnym stopniu zainteresował elektroniką to sam byś doznał oświecenia nie tylko od lamp :)

Wiem, że mnie nienawidzisz za Jajona, Enteqa i rozwiewanie złudzeń ale musisz z tym żyć. Bardzo mi przykro.

Dziwni Ci posiadacze Lampi, bo z jednej strony zarzekają się, że jakość wykonania im nie przeszkadza i po prostu trzeba to "kochać", a za chwilę przyznają, że jednak trzeba cały czas mieć te urządzenie na oku i gdy się go nie słucha powinno się odłączać z gniazdka...

To jakaś piramidalna bzdura.

Mnie podoba się taka praktyka ze strony dealera, 300zł to nie majątek, jak ktoś chce kupić daca z tego przedziału cenowego i nie przeszkadza mu taki montaż. Mnie osobiście ciekawi ten DAC, chociaż szczerze wątpię aby dał radę DPA.

Jako osoba która posiadała wzmacniacz dzielony i przetwornik DPA (SX64), a także aktualnie posiada przetwornik będący niejako kontynuacją DPA (Chorda QuteEX), spieszę donieść, że urządzenia te dzieli ogromna różnica. Na korzyść Lampiego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ten watek jest wyraznie o dsd dac.

Pisalem od poczatku, ze - jak dotad - mnie granie pcm przez lampizatora nie przekonuje, zas dsd jest calkiem nowym doswiadczeniem.

Lampi dsd dac gra dsd zdecydowanie lepiej od auralic vega, a kosztuje duzo mniej.

Jak zwykle wszyscy , ktorzy go nie slyszeli , maja najwiecej do powiedzenia.

Prosze nie oceniac dzwieku urzadzenia na podstawie jego zdjec lub urzadzenia tej samej marki o calkiem innej konstrukcji.

Skoro dsd dac sluchaly 2 osoby a wypowiada sie kilkadziesiat, to jest to aberracja. Pewnym minimum przyzwoitosci jest kontakt z jakimkolwiek sprzetem od Fikusa, ale ocenianie - jak kilka osob to robi - dsd dac na podstawie odsluchu pcm dac to jednak grube nieporozumienie.

Konto w trakcie usuwania

Ten watek jest wyraznie o dsd dac.

Pisalem od poczatku, ze - jak dotad - mnie granie pcm przez lampizatora nie przekonuje, zas dsd jest calkiem nowym doswiadczeniem.

Lampi dsd dac gra dsd zdecydowanie lepiej od auralic vega, a kosztuje duzo mniej.

Jak zwykle wszyscy , ktorzy go nie slyszeli , maja najwiecej do powiedzenia.

Prosze nie oceniac dzwieku urzadzenia na podstawie jego zdjec lub urzadzenia tej samej marki o calkiem innej konstrukcji.

Skoro dsd dac sluchaly 2 osoby a wypowiada sie kilkadziesiat, to jest to aberracja. Pewnym minimum przyzwoitosci jest kontakt z jakimkolwiek sprzetem od Fikusa, ale ocenianie - jak kilka osob to robi - dsd dac na podstawie odsluchu pcm dac to jednak grube nieporozumienie.

Mariusz z całym szacunkiem ale wiesz co to jest amanero usb i jak działa daczek dsd. Jeśli nie to poczytaj. U Fikusa nie ma żadnej wiedzy tajemnej w tej kwestii. Takie urządzenie może Ci zmontować każdy elektronik.

Jako osoba która posiadała wzmacniacz dzielony i przetwornik DPA (SX64), a także aktualnie posiada przetwornik będący niejako kontynuacją DPA (Chorda QuteEX), spieszę donieść, że urządzenia te dzieli ogromna różnica. Na korzyść Lampiego.

Adaś wytłumacz koledze jak działa ten daczek i jaki to prosty układ bo mnie nie słucha.

Czy w tym roku Lampizator będzie miał większe pomieszczenie na AS?

Ja na Twoim miejscu to bym sie ze wstydu spalil, ze wyglaszam kategoryczne sady nie sluchajac urzadzenia , o ktorym pisze.

Widocznie mamy inne standardy, ja sie do Twoich nie znize i nie bede dyskutowal o czyms , czego nie slyszales.

Konto w trakcie usuwania

Ja na Twoim miejscu to bym sie ze wstydu spalil, ze wyglaszam kategoryczne sady nie sluchajac urzadzenia , o ktorym pisze.

Widocznie mamy inne standardy, ja sie do Twoich nie znize i nie bede dyskutowal o czyms , czego nie slyszales.

Co ma klamizerstwo i tandetne wykonanie do słuchania? Nie wykręcaj się sianem tylko napisz czy śpisz z gaśnicą :)

Nie moja wina, że jesteś indolentem elektronicznym i nie zdajesz sobie sprawy, że Twój nowy cudowny nabytek jest wart kilka setek.

Fikus pewnie też się uczy... jak prawidłowo rozmieścić wszystko w środku. A najlepiej użyć gumek od piżamy, dają sprężysty bas, a jak się kupi wersję XXXXXL to jest taaaaka przestrzeń, że samolotem można latać :)

Czy przepuszczanie sygnału spdif przez lampę ma jakiś głębszy sens?

Raczej..., nie ma żadnego sensu, lepiej jest to zrobić po stronie analogowej - i tak raczej robią prawie wszyscy...

Jest jeszcze jedno ale. Wiadomo, że kable cyfrowe także grają, skoro tak, to niech Fikus zrobi Lampi DSD z przełącznikiem, gdzie w torze cyfrowym będzie można posłuchać z lampką i bez...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Szymon,

Twoje argumnety ad personam sa zalosnym przyznaniem sie do bezsilnosci w dyskusji.

Robisz to zawsze, kiedy brak Ci argumentow merytorycznych, dla mnie to zamyka mozliwosc rozmowy.

Jeszcze jedna taka wypowiedz i masz bana, nie ma innego sposobu na brak kultury w dyskusji.

Konto w trakcie usuwania

Czy Ty naprawdę uważasz, że SX-64 gra tak jak SX-512? :) Tu jest dopiero przepaść.

Nie sądzę, ze Lampi ma taką samą rozdzielczość i muzykalność co SX-512. Ale wszystko jest możliwe, posłuchamy, zobaczymy.

Fotki wnętrza tych dwóch urządzeń dla porównania.

Ukryta Zawartość

post-1801-0-37731700-1425409191_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymon,

Twoje argumnety ad personam sa zalosnym przyznaniem sie do bezsilnosci w dyskusji.

Robisz to zawsze, kiedy brak Ci argumentow merytorycznych, dla mnie to zamyka dyskusje.

Jeszcze jedna taka wypowiedz i masz bana, nie ma innego sposobu na brak kultury w dyskusji.

Poproszę o bana bo widzę, że nie masz nic w temacie do powiedzenia. Zerowa wiedza elektroniczna i wiara w cuda, idealny klient. Jedyne co pozostało to się pośmiać albo pogadać o atari.

Pozdrawiam i już zmykam bo widzę, że guma napięta do granic możliwości.

Nie zapomnij się poskarżyć koleżce Paltonowi i wypłakać w radzie 10.

Brak argumentów u Marslo = banan

Gość jt211

(Konto usunięte)

Słuchajcie a nie jest to przypadkiem tak że cały ten kwik na temat Lampizatora jest efektem tego że Łukasz olał po prostu polski audiofilski branżowy światek i robi w najlepsze swoje ? Niektórzy toczą pianę godną lepszej sprawy. Tak to wygląda i niektóre wpisy kwiczących powodują już odruch wymiotny.Nikt jakoś nie zauważył że clue grania Lampizatora to stopień wyjściowy na lampach i użyte tu elementy.Big7 z lampami mocy na wyjściu to taka że tak powiem przesadna przesada.

Ale to gra i ludzie dlatego to kupują.Lampy grają tu aktywną role a nie role bufora po opampach jak w 99% niby lampowych Daców Jest to też ile byście nie kwiczeli produkt już kultowy biorąc pod uwagę historię Łukasza.O co ten kwik ??? Nie pasuje nie kupuję !!! Czy to jest zbyt proste dla wielu ???

Czy Ty naprawdę uważasz, że SX-64 gra tak jak SX-512? :) Tu jest dopiero przepaść.

Nie sądzę, ze Lampi ma taką samą rozdzielczość i muzykalność co SX-512. Ale wszystko jest możliwe, posłuchamy, zobaczymy.

Fotki wnętrza tych dwóch urządzeń dla porównania.

Proszę nie kłócić się z największym nirvanowecem na AS on wszystko wie najlepiej! Jak mówi, że nie gra to nie gra :)

Nie masz wyboru musisz kupić gaśnicę proszkową i Lampiego.

Dla przypomnienia - skandaliczna (cytując kolegę Sly30) jakość wykonania przetwornika Lampizator DSD, będącego tematem wątku:

full3_24_272.jpg

Obecnie produkowane wersje Big 7 także oparte są o PCB.

Uporczywe wklejanie starych, dawno nieprodukowanych urządzeń nie posuwa nas ani na krok do przodu w dyskusji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb daczki Ci się pomyliły :) Amber Gold, Golden Gate, DSD, Big 7 mały Zenek połapać się w tym wszystkim nie sposób. Do tego z 10 leveli i 100 odmian, 4 kolory płytek drukowanych aż się w głowie kręci. Istna cepelia.

Dlaczego tu nie ma czarnej puszki DSD to już nie jest tajemnica?

Ale cukierek jakbym esoterica oglądał.

Czy Ty naprawdę uważasz, że SX-64 gra tak jak SX-512? :)

Słuchałeś tych przetworników u siebie, czy tylko tak klepiesz w klawiaturę dla zabicia czasu ?

Poproszę o bana bo widzę, że nie masz nic w temacie do powiedzenia. Zerowa wiedza elektroniczna i wiara w cuda, idealny klient. Jedyne co pozostało to się pośmiać albo pogadać o atari.

Pozdrawiam i już zmykam bo widzę, że guma napięta do granic możliwości.

Nie zapomnij się poskarżyć koleżce Paltonowi i wypłakać w radzie 10.

Brak argumentów u Marslo = banan

Tak sie koncza rozmowy z ludzmi, ktorzy nie maja nic konkretnego do powiedzenia o sprzetach bedacych przedmiotem dyskusji.

Zegnamy sie na dluzej - do czasu az dorosniesz do rozmow na naszym forum, mlody jestes, masz jeszcze czas.

Konto w trakcie usuwania

Słuchałeś tych przetworników u siebie, czy tylko tak klepiesz w klawiaturę dla zabicia czasu ?

Mam SX-512 i porównywałem do SX-128. SX-64 jest najniższym modelem tej serii, wiec zakładam, ze gra gorzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.