Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ,ze offtopa juz wystarczy.

Prosze o powrot do tematu , czyli minimum to wypowiedzi nt lampizatora i dsd. Najlepiej w polaczniu.

Jestem wyluzowany- bo na wakacjach , ale trollingu w stylu Piotra i kol. Baltazara nawet po dobrym winku nie zniose.

Jak juz ma byc nie na temat, to niech bedzie kulturalnie, inaczej nie zdzierze.

P.S do mnie tez Lukasz pisal po zlozeniu pierwszych kompow, ze jest zaskoczony jakoscia dzwieku. Zapraszalem do porownania z W20, moze kiedys do niego dojdzie.

P.S 2 Jarek wez prosze wyedytuj poprzedni post i spusc troche z tonu, nie wypada tak...

Noblesse oblige.

Konto w trakcie usuwania

marslo, może napisałbyś do Aurendera czy planują zrobić taki upgrade softu,żeby była też konwersja w locie z PSM do DSD? Bo z DSD do PCM już jest. Nie wiem czy w W20 ale w N10 już jest. To chyba softowa kwestia, więc może i w W20 też jest to możliwe. Ale do GG potrzebowałbyś odwrotnie, z PCM do DSD w locie.

Sly,

Napisze po wakacjach , ok?

Grzegorz,

To nie jest ring bokserski ani walka podworkowa kto komu pierwszy krew z nosa pusci.

Podobno muzyka lagodzi obyczaje , ale jak widac nie na naszym forum.

Pamietajcie , ze sie roznimy , rowniez w odbiorze muzyki i to co dla jednego jest najlepsze dla drugiego jest srednie, slabe albo nie do przyjecia.

Wobec powyzszego kultura osobista jest jedynym wyroznikiem prawdziwego hiendu, kto tego nie rozumie nie idzie sie naparzac do innych watkow.

Konto w trakcie usuwania

Podobno muzyka lagodzi obyczaje , ale jak widac nie na naszym forum.

Marslo, zgadza się, z tym tylko wyjątkiem, że wy tutaj dyskutujecie głównie o sprzęcie audio, parametrach i kij wie o czym, nie zaś o muzyce, a to zasadnicza różnica. W wątkach o płytach lub samej muzyce jako takiej, podobnych sporów i puszenia się nie ma (vide wątek Stefka, wznowienia płytowe etc.). Niektórym nawet muzyka nie pomoże złagodzić osobistych zwyczajów :).

BTW, odnośnie wpisu Elberotha. Co tam ciekawego Elberothu miałeś w tym komputerze za te 14 tysia + soft drogi kolego? Bardzo jestem ciekawy, bo sam składam komputer klasy ultra high-end pod audio - przy okazji zapraszam do mojego wątku tematycznego. Twoje doświadczenia na gruncie PC audio mogą być nieocenione.

Masz racje , ale ten sprzet jest do sluchania muzyki , a nie do napie....ki.

Jak slusznie pisze konstruktor Audio Tekne, sprzet nalezy do sfery cywilizaji, a muzyka do sfery kultury.

Dobrze , zeby cywilizacja byla kulturalna, a nie barbarzynska.

Konto w trakcie usuwania

Masz racje , ale ten sprzet jest do sluchania muzyki , a nie do napie....ki.

Jak slusznie pisze konstruktor Audio Tekne, sprzet nalezy do sfery cywilizaji, a muzyka do sfery kultury.

Dobrze , zeby cywilizacja byla kulturalna, a nie barbarzynska.

Tak, np. mi służy właśnie do słuchania muzyki, ale wielu tutaj piszącym (bez wskazywania palcem) służy głównie do odtwarzania dźwięków a nie muzyki oraz jarania się samym sprzętem :). Muzyka jest o wiele mniej ważna, ważniejsze za to kto za ile kupił, ile wydał (bo jak wydał, to musi grać, nie?) i czyj gra lepiej oraz gdzie gra beznadziejnie :). Naparzanka więc trwa i będzie trwać.

A Axolotl dobrze napisał, zgadzam się z nim.

marslo, może napisałbyś do Aurendera czy planują zrobić taki upgrade softu,żeby była też konwersja w locie z PSM do DSD? Bo z DSD do PCM już jest. Nie wiem czy w W20 ale w N10 już jest. To chyba softowa kwestia, więc może i w W20 też jest to możliwe. Ale do GG potrzebowałbyś odwrotnie, z PCM do DSD w locie.

Moim zdaniem problemem może być niewystarczająca moc obliczeniowa procesora. Inaczej dlaczego udostępnili tylko konwersję DSD do PCM ? Z drugiej strony - czy konwersja DSD do PCM jest mniej zasobochłonna niż PCM do DSD ?

Pytania, pytania, pytania.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bez konwersji w locie PCM do DSD kupowanie Lampizatora GG czy nawet innego nie ma sensu. W trybie PCM to jest "średnie" granie i nie ma sensu. A plików DSD jest niewiele. I tak każdy ma większość w PCM. Czyli do GG należałoby dokupić dodatkowy komputer, który będzie konwertował wszystko do DSD. Tylko po co komputer komuś kto ma zasoby na kliku NAS-ach. Bez sensu.

Jak to po co? Żeby posiadać, tym bardziej za dziesiąt tysi. Jak będzie miał, to sam się Sly zaczniesz zastanawiać czy sobie nie kupić drugiego, no bo jak inaczej :). Polecam z PC audio Wam format MP3 128khz, zaoszczędzicie sporo miejsca, stresu i napinania :).

Elberothu, nadal czekam na Twoją odpowiedź na moje pytanie - nie ładnie tak ignorować merytorycznego pytania, masz okazję się wykazać w PC audio :). Tylko proszę nie kopiuj wpisów z innych poratli w jęz. angielskim, chińskim itp :).

Po co te głupie i złośliwe uwagi? Nie zdziwię się jak Elb oleje twoje zapytania. Kolejny sfrustrowany troll? To częste na forum. Frustraci często wylewają swoje żale i w sumie nie wiadomo o co chodzi. Oczywiście głoszą piękne tezy jak to, że liczy się tylko muzyka itd, ale wylewają żale o sprzęt. Ja polecam tobie poranną kawę i spacer, ewentualnie pogłaskać kota lub psa. Poczujesz się lepiej.

To jest tak, ze niektorym sie wydaje, ze ich wartosc mocno podskoczy jak dokopia komus znanemu. Kawa, spacer, kot lub pies tego nie daja.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Sly, ty to zawsze jesteś wujek dobra rada, a rady twe są be"$$$"cenne. Za psychologa audio powinieneś robić, bo i tak w każdym wątku piszesz praktycznie, więc nowy temat "Kącik porad psychologicznych audiofila" możesz założyć i będzie jak znalazł :). Spacerek to by się jednak chyba tobie prędzej przydał (z tego co słyszałem), ja swój odbyłem, a pogłaskałem innego miłego Kociaka o poranku, naturalnie było miło :). W trollingu ciebie jednak nie dam rady pobić, choć bym nie wiem jak się starał, a że się nie staram... Jesteś w końcu królem trolli na AS :).

I żadne złośliwe uwagi, stwierdzam jedynie fakt. Przecież pasjonujecie się PC audio, to pytam o porady, co, jak i z czym. A pytam o te porady doświadczonych w PC audio. Sly, już złożyłeś swój pierwszy hi-endowy komputer? Z przyjemnością poczytam o uwagach i krętej drodze między bajtami do osiągnięcia pc-audio-nirvany, inni na pewno też.

Właśnie, dobrze napisałeś z tymi żalami, przestań/ńcie je wylewać na sprzęt, i w ślad z słowami Marslo, weźcie się za słuchanie muzyki lepiej lub korzystajcie z lata, bo gorąco a na AS ruch jak by zima była :).

Wracamy więc do tematu głównego. Jeśli nie MP3 128mhz, to co? 64mhz? DSD to przeżytek – zaraz pojawi się inni bezstratny format.

komus znanemu

Kto jest niby znany i ze czego?

Z drugiej strony - czy konwersja DSD do PCM jest mniej zasobochłonna niż PCM do DSD ?

Oczywiście !

Łatwiej jest coś zepsuć - (szatkowanie DSD do PCM) - niż coś nowego stworzyć - (wygenerowanie DSD z PCM).

SVART, nie jesteś zbyt rozgarnięty. Nie rozumiesz idei zakładek i wątków tematycznych. Zakładka High End nie jest po to by pisać w niej o muzyce! Jest inna zakładka...Muzyka. A wątek o Lampizatorze to nie jest wątek o PC Audio, który jest też oddzielnie na forum! Nie wiem czy to od upałów czy taka wrodzona tępota. Masakra. To tak jakby na forum BMW mieć pretensje, że nie piszą o Volvo... :-)

Slayu drogi, nie gorączkuj się tak, nie służy to tobie, a wiem, że wpisy podobne do moich to woda na młyn dla ciebie - poprężyć się możesz. Przecież do Lampizatora wypadałoby zapodać jakieś pliki, źródło etc. I o tym pisałem. Sam z siebie przecież nie zagra. Zresztą o tym ostatnio piszecie (formaty i pliki), więc sam potwierdzasz, iż nie piszesz w temacie. Znaczy jesteś wobec tego nierozgarnięty i tępy? Nie oceniam, wbrew tobie, acz sugeruję w odniesieniu do twojego posta :). Chyba że DSD masz nagrane na CD/DVD-romie i odtwarzasz za pomocą jakiegoś odtwarzacza Hi-END-DVD. A i dosyć o rozgarnięciu i tępocie napisałeś, uspokój się, ...a taki niby kurturarny ten Slaj. Byłeś już na spacerze?

P.s. Nie jeżdżę Volvo, Slayu, chociaż nowe XC90 ładne jest, nie powiem. Testowałes już?

W locie to są jeszcze do nabycia bilety..lotnicze..

Co Wy tu za brednie wypisujcie, nie macie pojęcia o PC-audio, nie posiadacie narzędzi do poruszania się po przedmiocie, co Wy chcecie osiągnąć z tymi swoimi komputerami do gier.. dźwięk o wysokiej jakości..?

w locie

Bez urazy.

747, za przeproszeniem, sugerujesz, że np. Sly i Elb nie znają się na PC-audio? Jak nie oni na tym forum, to kto? Z kim więc rozmawiać rzeczowo? W takim przypadku wątku o Lampizatorze nie ma co czytać, skoro piszą tu amatorzy :(. Ja z góry piszę, że się nie znam, ale chcę się czegoś ciekawego dowiedzieć od mądrzejszych i doświadczonych w DACach, plikach itp. - po to jest m.in. AS.

Moim zdaniem problemem może być niewystarczająca moc obliczeniowa procesora. Inaczej dlaczego udostępnili tylko konwersję DSD do PCM ? Z drugiej strony - czy konwersja DSD do PCM jest mniej zasobochłonna niż PCM do DSD ?

Tak duzo wiekszych trzeba zasobow jesli przechodzi sie z PCM do DSD, przynajmniej u mnie tak jest ze komputer robil to wyraznie dluzej.

Tylko po przejsciu z PCM do DSD czy tego chcemy czy nie chcemy mamy to -

Ta oscylacja to jest troche jak z lampa zamula przekaz. Oczywiscie DSD ma jakby swoje pozorne plusy ale to tylko do sredniej polki High-endu, ma plusy takowe ze ma nosna znacznie wyzej anizeli PCM i stad na srednio jakosciowych klockach jak Lampizator, slychac ze jest lepiej. Ale to nie oznacza ze Lampizator dobrze gra tylko oznacza ze wlasnie nie radzi sobie z PCM-em ktory jest przeciez najwazniejszy a musi sie konwertowac do DSD aby zagralo. To nie jest dobry DAC, obecnie tak sadze przeciez kto chce miec DAC ktory gra dobrze tylko DSD, to jakas paranoja jak dla mnie, ile jest materialu w DSD a konwersja z PCM wszystkiego do DSD to czysta paranoja. Posluchajcie CAD-a ten DAC, PCM gra bardzo dobrze jak na te pieniadze i jest sporo tanszy!

Co do oscylogramow, jak latwo zauwazyc mamy tutaj stosunek okolo 7:1 czyli to jest okolo 15% THD, oczywiscie sygnal muzyczny nie jest tak stromy, wiec oscylacje sa o znacznie mniejszej amplitudzie,wlasciwie przy pomiarze sinusem to tego wogole nie bedzie widac, THD wtedy wyjdzie 0.001%, ale muzyka to nie sinus to sa modulacje wielu sinusow i roznych dziwnych ksztaltow, moga i na pewno beda wystepowac sytuacje ze DSD zacznie mocno sie wzbudzac i nie ma szans, to bedzie slychac, bedzie sluchac, jako zmniejszenie rozdzielczosci i dodania muzycznej slodyczy wlasnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-19918900-1439983997_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Ty masz pojęcie o kompach? Hę? Mój komputer złożony za 500, o parametrach takich jak kompy za 3000 :-P Bo się znam, Ty pewnie masz kompa za piedylion, którego podzespoły są warte 20% tego. Czujesz bluesa?...

Fenomenalne wynurzenie.... ;) jesteście rodziną ze Svartem?

Wybacz nie mogłem się powstrzymać.

Svart przychodzisz tutaj, bez powodu obrażasz innych użytkowników i ich poglądy a potem praktycznie żądasz żeby inni się z Tobą dzielili wiedzą. Ciekawe rozumienie kultury osobistej i postrzeganie rzeczywistości...

Pozdrawiam

Sent from my HTC One using Tapatalk

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Sebna, Cytując ...ja niczego nie "rządam", tylko grzecznie proszę, a że m.in. Sly się (jak zwykle) niepotrzebnie napina, to już inna sprawa :). Ty też się tak nie gorączkuj ;). Keef? Tia, zaraz dostaniesz potwierdzenie testów DSD, tfu DNA :). Też Ciebie serdecznie pozdrawiam,

- Sent from my desktop HP155 procesor @#%@# , monitor @#%#%, zasilanie @#@%, myszka !@%@$^, klawiatura $^*%^$% -

Tak duzo wiekszych trzeba zasobow jesli przechodzi sie z PCM do DSD, przynajmniej u mnie tak jest ze komputer robil to wyraznie dluzej.

Tylko po przejsciu z PCM do DSD czy tego chcemy czy nie chcemy mamy to -

Ta oscylacja to jest troche jak z lampa zamula przekaz. Oczywiscie DSD ma jakby swoje pozorne plusy ale to tylko do sredniej polki High-endu, ma plusy takowe ze ma nosna znacznie wyzej anizeli PCM i stad na srednio jakosciowych klockach jak Lampizator, slychac ze jest lepiej. Ale to nie oznacza ze Lampizator dobrze gra tylko oznacza ze wlasnie nie radzi sobie z PCM-em ktory jest przeciez najwazniejszy a musi sie konwertowac do DSD aby zagralo. To nie jest dobry DAC, obecnie tak sadze przeciez kto chce miec DAC ktory gra dobrze tylko DSD, to jakas paranoja jak dla mnie, ile jest materialu w DSD a konwersja z PCM wszystkiego do DSD to czysta paranoja. Posluchajcie CAD-a ten DAC, PCM gra bardzo dobrze jak na te pieniadze i jest sporo tanszy!

"czysta paranoja" :))) i te wszystkie wnioski to z tego lapka na filmie ?

Może powinno się zaczynać tak ... z moich odsłuchów w domu Golden 7 i CAD wynika że ...

Taka dygresja. Nie można odczytać tak łatwo DNA, ponieważ wiele kodonów może szyfrować ten sam aminokwas ;-)

Tak se myślę, że najlepiej mieć audiofilski prąd z rozpadu jąder atomowych ;-) Choć teoretycznie lepsza byłaby reakcja termojądrowa ;-)

Czemu miałabym być spokrewniona ze SVARTem? ;-)

Sent from my Asus Eee Pad Transformer without HiEnd Digital to Analog Converter

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

A Ty masz pojęcie o kompach? Hę? Mój komputer złożony za 500, o parametrach takich jak kompy za 3000 :-P Bo się znam, Ty pewnie masz kompa za piedylion, którego podzespoły są warte 20% tego. Czujesz bluesa? Slyerek w swej niewiedzy znając życie ma to samo.

Jesteście bandą ignorantów. Samolociku drogi, wracaj do Hujenki.

Zamiast Hadena słuchacie kabli, wtyczek oraz lutów i znając życie beznadziejnej muzyki (czego dowodem jest Numerek).

Nie wmawiajcie mi tylko, że mam kompleksy, bo jak to słyszę, to konam ze śmiechu. Jestem herosem :-D

A propos PC Audio, jak już temat poruszono, składam PCta z epoki, mam już nawet monitor Herculesa i zastępny lamp, od diodek po pentody :-) Mówię Wam, jaki piękny dźwięk, aksamitność góry, poezja ;-) ;-) ;-) z kolei bas jest analogowy :-D :-D :-D

Jesli Ty naprawde jestes nastoletnia dziewczyna, to chyba tylko ban w tym watku moze Cie otrzezwic.

Nie czekajac na kolejne podobne wpisy daje prewencyjnego bana.

To jest jakies horrendum- nastolatka i ten styl. Wolne od forum dobrze Ci zrobi.

Biorac w nawias Stasia styl - osoby , ktorej wydaje sie , ze zjadla wszelkie rozumy i jej wiedza i doswiadczenie sa niepodwazalne oraz uprawniaja do ferowania wyrokow co jest a co nie jest wlasciwym sprzetem hiendowym, pozostaje kwestia ktory rodzaj kodowania jest blizszy Muzyki.

Ja ciagle nie mam calkowitej pewnosci, ale po kilu dniach z pcm musze przelaczyc na klasyke w natywnym dsd z lampiego, bo mi brakuje tego magicznego dzwieku.

Wiele osob na calym swiecie uwaza podobnie tj ze dzwiek dsd z lampiego to jest wyjatkowe doznanie audiofilskie, wystarczy przsledzic watki o lampim na WBF , jest ich kilka.

Mimo, ze pisza tam osoby profesjonalnie zajmujace sie dzwiekiem od lat nie spotkalem nikogo , kto z taka doza bezkrytycznego zadufania uwaza swoje sady za prawde objawiona.

Przykro mi, bo bralem kiedys opinie Stasia za dobra monete wierzac, ze mimo braku srodkow jest w nim przeblysk zdolnosci, ktora zaowocuje nie tylko lawina postow na forum.

Konto w trakcie usuwania

Biorac w nawias Stasia styl - osoby , ktorej wydaje sie , ze zjadla wszelkie rozumy i jej wiedza i doswiadczenie sa niepodwazalne oraz uprawniaja do ferowania wyrokow co jest a co nie jest wlasciwym sprzetem hiendowym, pozostaje kwestia ktory rodzaj kodowania jest blizszy Muzyki.

Mariusz to jest forum DYSKUSYJNE jesli uwazasz ze sie myle napisz w ktorym miejscu, mozesz podpytac tez ludzi z branzy nawet samego Pana Lampizatora, przeciez jesli sie myle mozemy sobie to wyjasnic, a tak to jest to co piszesz tylko jakas beltrystyka aby kogos zdyskredytowac nic wiecej!

Dodatkowo wiesz co masz w srodku w Lampim 95% tego co tam jest to bardzo bardzo taniutkie czesci z Chin, ja balbym sie stosowac takie czesci z kilku przyczyn, pierwsza to oczywiscie jakos dzwieku co jest oczywistym ze to slychac tylko ze lampa i tak wygladzi jak wal wszystko, drugi powod, awaryjnosc tego sprzetu, za kilka lat moze byc taka sytuacja ze to moze nadawca sie juz tylko na smietnik a nie do odsprzedania. Jesli uwazasz ze zmyslam jak sie uprzesz pokaze Ci dowody ile te czesci kosztuja i jaka jest tego wytrzymalosc. Tym bardziej ze Lampi to nie jest sprzet tranzystorowy to wszystko sie grzeje, a cieplo to podstawowoy parametr ktory skraca zywotnosc takich marniutkich czesci. Wiem ze to bolesne co pisze ale to nie jest jakas walka konkurencji tylko ja tak mam ze pisze prawde, a taka wlasnie ona jest. Gdyby byly super czesci, tak samo to napisalbym i pogratulowal konstruktorowi. Z tego co obserwuje roznych producentow sprzetu, to NIKT za takie pieniadze nie stosuje tak marnej jakosci czesci, takie czesci to mozna montowac w zabawkach dla dzieci albo w elektronice za pare groszy a nie w High-endzie, To by bylo na tyle!

Mimo, ze pisza tam osoby profesjonalnie zajmujace sie dzwiekiem od lat nie spotkalem nikogo , kto z taka doza bezkrytycznego zadufania uwaza swoje sady za prawde objawiona.

Oczywiscie sie mylisz, nie ma zadnego zadufania. Sa matematyczne dowody w postaci oscylogramow, zreszta nie sa one mego autorstwa. To sa prawdy oczywiste ktore przez producentow DSD sa ukrywane jako niewygodne. Takie sa po prostu fakty, DSD sie wzbudza i jest to FAKT oczywisty! ;) Juz dawno to wykazali Lipshitz i Vanderkooy, teraz to mozesz sobie poogladac na oscyloskopie, jak wyglada to w naturze i zrozumiec czego tak naprawde sluchasz w DSD ;)

Wiele osob na calym swiecie uwaza podobnie tj ze dzwiek dsd z lampiego to jest wyjatkowe doznanie audiofilskie, wystarczy przsledzic watki o lampim na WBF , jest ich kilka.

Wiele osob tak uwaza jak i wiele osob uwaza ze inne sprzety graja rownie dobrze. Lampi to jest jakis tam przelom w tanim dobrze grajacyn High-endzie wiec ludzie moga sobie posluchac jak moze grac dobrze cyfra, ale to nie jest koniec...konkurencja nie spi..n.p.taki CAD to o klase lepszy dzwiek i na PCM ktorego materialu na rynku muzycznym jest 99.9% a nie jakies niszowe DSD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.