Skocz do zawartości
IGNORED

Lista kato-lekarzy

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

rambo54, co jeszcze mam Ci napisać?

Taka obrona dotyczy tylko ludzi. Inne ssaki nie mają duszy a ich życiem kieruje instynkt a nie rozum. Nie znaczy to w żadnym stopniu o tym, że nad zwierzętami wolno się w jakikolwiek sposób znęcać.

Plemnik nie jest życiem. Życie tworzy się w wyniku połączenia komórki męskiej i żeńskiej.

Rambo idź na katechezę to się dowiesz :)

śmiem twierdzić że rozmówca z którym prowadzę dysputę, nakręca sobie własnie sprężynkę swojej nerwicy eklezjogennej by wymyśleć wypowiedzi pasujace do świata religi w jakim żyje, a tym czasem:

„Zaprawdę, powiadam wam,

że po to przyszedłem na świat,

aby położyć kres

wszelkim krwawym ofiarom

i spożywaniu mięsa zwierząt i ptaków,

które przez ludzi są zabijane”.

Ewangelia Jezusa

Rozdział 75, 9

Plemnik nie jest życiem

A ziemia nie jest okrągła

Wybacz bobcat ale jesteś po prostu głupkiem

Informuję, że zgłosiłem sprawę do Moderacji. Żadne różnice merytoryczne i światopoglądowe nie uprawiedliwiają chamstwa.

Skoro nie słyszałeś o teorii geocentrycznej i heliocentrycznej, oraz po której stronie przez bardzo długo opowiadał się KK - proponuję uzupełnić luki w wiedzy.

Jak na razie nic co powiedziałeś nie ma nic wspólnego z nauką, wiedzą, z rozsądkiem, z logiką ani z niczym takim, jest to zbiór zwykłych tanich kłamstw.

Typowe zachowanie i słownictwo agitatora PZPR. Dobór "argumentów" również.

Pewnie wszyscy spłonęli na stosach jak Kopernik i Galileusz :)

Słyszałeś coś Giordiano Bruno?

Rozumiem, że puszczają Ci nerwy. Jak każdemu obrońcy zakłamanej sprawy, gdy go wypunktować.

Nie zamierzam więcej zniżać się do zaproponowanego przez Ciebie poziomu rynsztoka.

Edit moderator

Ostrzeżenie

Prowokacyjny wpis o charakterze personalnym, w miejsce dyskusji merytorycznej. Próba eskalacji offtopwej kłótni personalnej.

Atak personalny (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Informuję, że zgłosiłem sprawę do Moderacji. Żadne różnice merytoryczne i światopoglądowe nie uprawiedliwiają chamstwa.

Sam zacząłeś od personalnych wycieczek ryjku :)

Skoro nie słyszałeś o teorii geocentrycznej i heliocentrycznej, oraz po której stronie przez bardzo długo opowiadał się KK - proponuję uzupełnić luki w wiedzy.

lol, sam, to ty zacząłeś od tego, że kościół w sporze z kopernikiem opowiadał się po stronie płaskiej ziemi tępy nieuku, o heliocentryźmie to się dowiedziałeś 5 minut temu z wikipedii :)

Giordano bruno został spalony na stosie za heliocentryzm? A Kopernik i Galileusz już nie? :D Chcesz coś jeszcze dodać w temacie czy pokażesz mi te źródła o kościelnym przekonaniu o płaskości ziemii. Nie musi być nawet XIX wiek, może być i 400 lat wcześniej. Jak stryjenka woli.

Ewangelia Jezusa

Jak ostatnio sprawdzałem to jeszcze ewangelii jezusa nie było...

Edit moderator

Ostrzeżenie za obraźliwy wpis o charakterze personalnym

Atak personalny (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

rambo54, co jeszcze mam Ci napisać?

Taka obrona dotyczy tylko ludzi. Inne ssaki nie mają duszy a ich życiem kieruje instynkt a nie rozum. Nie znaczy to w żadnym stopniu o tym, że nad zwierzętami wolno się w jakikolwiek sposób znęcać.

Plemnik nie jest życiem. Życie tworzy się w wyniku połączenia komórki męskiej i żeńskiej.

E, to nieprawda.

Np. według Św. Tomasza z Akwinu dusze mają ludzie , zwierzeta i rośliny.

On tez uważał, ze dusza wchodzi do płodu po 4 tygodniu. A przecież to świety człowiek, nie może się mylić ;)

Inne religie podają inne terminy, kilka dni, chwila odcięci pępowiny, są też takie, które mówią o wieku 7 lat.

Każda religia, każdy mistyk ma swoje widzenie tego aspektu. Nawet największa księga ksiąg czyli Biblia tego nie okręśla.

Bo jeśli zakłada się nieśmiertelność duszy, to ona nie umiera ale i się nie rodzi. Musi więc wchodzić do ciała. Jak wchodzi, to przedtem musi byc ciało. Czyli dusza wybiera sobie ciało.

A kto udowodni kiedy to ma miejsce, jesli same religie nie mają jednego zdania na ten temat?

To zarodek ma duszę czy nie?

U fundamentalistów to normalne. Ale - przy okazji - nie zauważacie pewnego podobieństwa w stylu do niejakiego majowego ??? Tenże jakby ucichł ostatnio, a pojawił się ten osobnik. Czyżby centrala szkoliła nowe kadry i wdrażała je do PR-owskich obowiązków ??? :)

_________

Edit moderator

Ostrzeżenie za

Offtop o charakerze personalnym, trolling w celu eskalacji kłótni.

Trolling (Netykieta pkt. 11)

To się nazywa bycie chorym na pewność

Chorują na to domokrążcy jehowi i katolicy

Myślę właśnie, że z braku tej pewności przyjmuje się najbezpieczniejszy moment, czyli moment poczęcia.

Rozumiem, że "nauka" już określiła moment w którym ciało zyskuje duszę, i stąd ten cały hejt na katoli, że z jakiegoś powodu nie zgadzają się z powszechnie przyjętym terminem?

Każdy kto miał psa wie,że jeśli ludzie mają duszę to i psy również.

No więc weterynarz który nie chciałby dokonywać aborcji sukom powinien nie móc być weterynarzem? Albo być zmuszonym do tego siłą?

Niektórzy mówią weteryniarz.

Zapłodnionej komórki jajowej nie można "zamordować" ale człowieka na polu bitwy czy na szubienicy można.To jest logika!

Ja się chciałem jeszcze przed spaniem dowiedzieć, co myśli kolega Marcin o umowie podpisanej między Polską a Watykanem, zwanej konkordatem w której Państwo Polskie za każdego urodzonego Polaka musi płacić Watykanowi daninę, nie zależnie czy nowo narodzony będzie katolikiem, muzułmaninem czy osobą nie wierzącą. Przypomnę że rocznie to 25 miliardów złotych to jest 650zł na każdego ochrzczonego czy nie

Przypomnę że rocznie to 25 miliardów złotych to jest 650zł na każdego ochrzczonego czy nie

znowuż, czy mogę prosić o źródło tej informacji?

Zapłodnionej komórki jajowej nie można "zamordować" ale człowieka na polu bitwy czy na szubienicy można.To jest logika!

Gdybyś nie mordował człowieka na polu bitwy to ten człowiek zamordował by ciebie, a prawo do obrony przysługuje nawet katolikom, tak logika.

Jest napisane nie zabijaj.Nic nie pisze o obronie własnej.

Gdyby wszyscy wierzący stosowali się do tego nakazu to obrona własna nie byłaby potrzebna.

Gdyby wszyscy wierzący stosowali się do tego nakazu to obrona własna nie byłaby potrzebna.

A bo, jak każdy dobrze wyrobiomy ideologicznie system totalitarny ma zawsze dwie skrajne odpowiedzi na ten sam problem.

I każda jest prawdziwa. Np. "oko za oko" i "nadstaw drugi policzek". Żeby mozna było każdego oskarżyć, że "bluźni". ;)

Najzabawniejsza jest ta pewność tego co myśli Bóg i tego co jest potem.Nawet cienia wątpliwości!

Przemawiający w imieniu Pana Boga powinni przestawić listy uwierzytelniające.

Jest napisane dużo rzeczy. Miedzy innymi np. zabójstwo jest grzechem, gdy jest wyborem wolnej woli, zabicie w obronie nie jest wyborem, jest koniecznością.

Panowie, mam wrażenie, że zaraz trzeba wam będzie streszczać cały temat katolicyzmu, o którym najwyraźniej nie macie pojęcia.

Tym bardziej dziwne jest to, że odbieracie ludziom prawo do wyboru tego co chcą w życiu robić a czego nie.

, zabicie w obronie nie jest wyborem, jest koniecznością.

Zawsze jest wybór. Jezus wybrał własną śmierć.

Poproś księdza o korepetycje z religii.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

karawana jedzie dalej

Najpierw z tej karawany odeszła połowa, tworząc prawosławie. Potem z tego co pozostało odeszła połowa tej połowy tworząc protestantyzm.

Tak więc wyrażajmy się precyzyjnie: ćwierć karawany idzie dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.