Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xniwax napisał:

Jest to artykuł chroniący (mający chronić) wierzących przed niewierzącymi.

Skoro nie istnieje żaden artykuł chroniący niewierzących przed wierzącymi, to już samo istnienie art 196 stanowi dyskryminację niewierzących.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli uprzywilejowuje jedną grupę społeczną i dyskryminuje drugą.

Musiałbyś jeszcze dojść do tego, dlaczego ?
Niestety obawiam się, że nie jesteś wstanie...

6 minut temu, McGyver napisał:

Skoro nie istnieje żaden artykuł chroniący niewierzących przed wierzącymi, to już samo istnienie art 196 stanowi dyskryminację niewierzących.

Nie.
Tylko dlatego, że jedni wierzą, a drudzy żyją przekonaniem (bo przecież nie wiarą).
Poza tym w tym wypadku ważna jest geneza, historia.

PS

Poza tym "obawiam" się pisać z tobą na ten temat, bo może mój wpis zniknie albo potraktujesz jako wpis warty zbanowania mnie. Dlatego nie chcę z tobą polemizować na ten temat.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Prawo sobie a życie sobie.

Ale nie mylmy dwóch rzeczy, bo ja piszę o treści przepisu a nie bzdurach, które za jego pomocą usiłuje się forsować.

-----

14 minut temu, McGyver napisał:

Daje prawo do zgłaszania organom ścigania że obrażono ich uczucia religijne. Ateiści i agnostycy nie mogą w ten sposób skorzystać z tego przepisu. 

A co mieliby zgłosić, skoro uczuć religijnych nie posiadają? Każdy "korzysta" z przepisów adekwatnych do sytuacji i nie ma w tym nic z dyskryminacji czy przywileju. Jak obywatel X znajdzie się w sytuacji opisanej art196 to z art196 skorzysta - jak nie to nie.

9 minut temu, McGyver napisał:

Skoro nie istnieje żaden artykuł chroniący niewierzących przed wierzącymi...

Jest sporo artykułów regulujących stosunki pomiędzy wszystkimi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, xniwax napisał:

Odpowiedział ci @McGyver.

3 minuty temu, xniwax napisał:

To bez znaczenia. Nie da się uzasadnić ani usprawiedliwić żadnej dyskryminacji. 

5 minut temu, xniwax napisał:

Powstrzymaj się od takich grubiańskich uwag. 

Tylko dlatego, że jedni wierzą, a drudzy żyją przekonaniem (bo przecież nie wiarą).

To nie jest powód by jednym nadawać przywileje, a innych analogicznych przywilejów pozbawiać. 

7 minut temu, xniwax napisał:

Poza tym w tym wypadku ważna jest geneza, historia.

Nie, nic nie usprawiedliwia dyskryminacji. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jest sporo artykułów regulujących stosunki pomiędzy wszystkimi.

I dlatego art 196 jest całkowicie zbędny, a fakt że uprzywilejowuje jedną grupę kosztem dyskryminacji innej grupy stanowi o szkodliwości tego przepisu.

16 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli uprzywilejowuje jedną grupę społeczną i dyskryminuje drugą.

Nie, pozostała grupa ma inne artykułu w KK i KC (przede wszystkim), z czego od kilku lat
z powodzeniem korzysta, które w przypadku pozwów składanych przez wierzących (różnych wyznań) sądy skrzętnie ignorują często tłumacząc, że od tego mają art. o którym była mowa.

Koło się zamyka, a Kafka wiecznie żywy.

Edytowane przez xniwax

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

A co mieliby zgłosić, skoro uczuć religijnych nie posiadają?

Chociażby to, że wszechobecne symbole religijne w miejscach publicznych, w tym także w urzędach państwowych obrażają ich rozumienie neutralności i bezstronności światopoglądowej państwa oraz naruszają konstytucyjną zasadę neutralności światopoglądowej państwa i rozdziału KK od państwa.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

A co mieliby zgłosić, skoro uczuć religijnych nie posiadają?

To tak jakby stwierdzić, ze 500+ dyskryminuje tych, którzy nie mają dzieci.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

pozostała grupa ma inne artykułu w KK i KC

Owszem, ale są to przepisy dla wszystkich. Skoro wierzący mają przepis z którego niewierzący nie mogą korzystać, to jest to jawna dyskryminacja i żadne zaklinanie rzeczywistości tego  nie zmieni.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

obrażają ich rozumienie

Genialne. Obrażać rozumienie...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

4 minuty temu, Bobcat napisał:

obrażają ich rozumienie neutralności i bezstronności światopoglądowej państwa oraz naruszają konstytucyjną zasadę neutralności światopoglądowej państwa

Sam ten przepis łamie konstytucyjną zasadę neutralności światopoglądowej państwa.

18 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Przyklęknij, zanim dotkniesz swym niegodnym wzrokiem Świętego Przedmiotu!!!🙏🙏

Ja dziś ten przedmiot napełniłem strawą.🍝

10 minut temu, McGyver napisał:

Nie da się uzasadnić ani usprawiedliwić żadnej dyskryminacji. 

Czyżby ?

Zajrzyj do wątku o korona wirusie, "pandemii" i szczepieniach.

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Genialne. Obrażać rozumienie...

Dokładnie. Bo bezrozumności obrazić się nie da. 

9 minut temu, Bobcat napisał:

że wszechobecne symbole religijne w miejscach publicznych, w tym także w urzędach państwowych obrażają

Usuwanie tych symboli czym byłoby twoim zdaniem ?

Zajrzyj do wątku o korona wirusie, "pandemii" i szczepieniach.

Tam jest mowa o konkretnych, wymiernych zagrożeniach a nie o dyskryminacji.

9 minut temu, McGyver napisał:

Owszem, ale są to przepisy dla wszystkich.

Nie czytasz co napisałem.

Teraz, xniwax napisał:

Realizacją konstytucyjnej zasady neutralności światopoglądowej państwa oraz instytucji publicznych. 

2 minuty temu, McGyver napisał:

Tam jest mowa o konkretnych, wymiernych zagrożeniach a nie o dyskryminacji.

Nie.

Tam jest o wszystkich aspektach w tym dyskryminacji, która jest zagrożeniem.

Teraz, xniwax napisał:

Nie czytasz co napisałem.

Czytam. A jeżeli twierdzisz inaczej, to pokaż mi choć jeden przepis dla niewierzących, z którego wierzący nie mogą skorzystać.

Teraz, xniwax napisał:

Nie.

Tam jest o wszystkich aspektach w tym dyskryminacji, która jest zagrożeniem.

Przy takim rozumieniu dyskryminacji fakt, że zamykasz swoje mieszkanie na klucz gdy je opuszczasz jest dyskryminacją, bo uniemożliwiasz innym dostęp do Twojego miesskania.

2 minuty temu, McGyver napisał:

Realizacją konstytucyjnej zasady neutralności światopoglądowej państwa oraz instytucji publicznych. 

To pytanie nie było skierowane do Ciebie.
Ja nie pytam Bobcata w co wierzysz, a w co nie.
Odpowiadając na pytanie skierowane do niego stawiasz się w dość , hmmm wątpliwej sytuacji dla Ciebie bez względu na odpowiedź.

6 minut temu, McGyver napisał:

Skoro wierzący mają przepis z którego niewierzący nie mogą korzystać, to jest to jawna dyskryminacja...

Posiadający prawo jazdy też mają przepisy, z których nie posiadający prawa jazdy nie mogą skorzystać i nie jest to żadna dyskryminacja.

-----

10 minut temu, Bobcat napisał:

Chociażby to, że wszechobecne symbole religijne w miejscach publicznych, w tym także w urzędach państwowych obrażają ich rozumienie neutralności i bezstronności światopoglądowej państwa oraz naruszają konstytucyjną zasadę neutralności światopoglądowej państwa i rozdziału KK od państwa.

Z "naruszeniem konstytucyjnej zasady..." masz rację i choć Boga mamy w Konstytucji to krzyży w urzędach być raczej nie powinno, ale "obrażenie czyjegoś  rozumienia neutralności" - czegoś takiego zrobić się nie da, a nawet jeśli, to wyznacznikiem są normy społeczne a nie czyjeś widzimisię.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, McGyver napisał:

śz którego wierzący nie mogą skorzystać.

Jeszcze raz przeczytaj co napisałem. O stosowaniu prawa przez sądy w jednym i drugim przypadku.
No...nie czytałeś. Bo niewierze, że czytasz bez zrozumienia.
W natłoku wpisów nie byłoby to winą lecz ludzką słabością.
Mój wpis, który ponoć przeczytałeś (lub niezrozumiałeś przeczytawszy) jest dość neutralny.
Przyznam, że musiałem się mocno powstrzymywać aby był neutralny.

10 minut temu, xniwax napisał:

Poważnym potraktowaniem zasady neutralności i bezstronności światopoglądowej państwa. Państwo jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli. Nie jednej tylko wspólnoty religijnej. Dlatego powinno być całkowicie naturalne światopoglądowo.

3 minuty temu, xniwax napisał:

To pytanie nie było skierowane do Ciebie.
Ja nie pytam Bobcata w co wierzysz, a w co nie.
Odpowiadając na pytanie skierowane do niego stawiasz się w dość , hmmm wątpliwej sytuacji dla Ciebie bez względu na odpowiedź.

Bzdura. To jest forum publiczne, a każda treść umieszczona w przestrzeni publicznej może zostać skomentowana przez dowolnego użytkownika i nic na to nie poradzisz, a Twoje pretnsje są bezzasadne a zarzuty chybione, i to Ciebie, nie mnie stawiają w wątpliwym świetle. Jeżeli chcesz by tylko Bobcat odpowiedział na Twoje pytanie, to jedynym sposobem jest zadanie mu tego pytania na PW. A i wtedy wyłącznie od jego dobrej woli zależy czy w ogóle raczy odpisać. 

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Posiadający prawo jazdy też mają przepisy, z których nie posiadający prawa jazdy nie mogą skorzystać i nie jest to żadna dyskryminacja.

Przykład bzdurny. Mają przepisy porządkowe. Nie przywileje.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

A to jest akurat nieprawda, bo przepisy ruchu drogowego dotyczą również pieszych, w tym również takich którzy prawa jazdy nie posiadają. 

24 minuty temu, Bobcat napisał:

Na przykład jakie?

24 minuty temu, McGyver napisał:

Owszem,

Tak.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

wyznacznikiem są normy społeczne a nie czyjeś widzimisię.

Tak być powinno, ale nie jest. Wyznacznikiem jest właśnie czyjeś widzimisię, bo ktoś nocą bezprawnie wtargnął do sejmu i powiesił se tam krzyż nie pytając nikogo o zdanie.

Jeszcze raz przeczytaj co napisałem. O stosowaniu prawa przez sądy w jednym i drugim przypadku.
No...nie czytałeś. Bo niewierze, że czytasz bez zrozumienia.
W natłoku wpisów nie byłoby to winą lecz ludzką słabością.
Mój wpis, który ponoć przeczytałeś (lub niezrozumiałeś przeczytawszy) jest dość neutralny.

Dobra, a po polsku? Bo z tego co napisałeś ciężko jakikolwiek sens wyłowić.

Ogłoszenia

• Mogą występować chwilowe problemy z ładowaniem postów w tematach. Przepraszamy to tylko nasze prace techniczne.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.