Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawa inicjatywa magazynu High Fidelity

Kazik II

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Podoba mi się inicjatywa naszego forumowego kolegi Martina (Marcina Michalczyka). Mam nadzieję, że wielu userów as zechce sprawdzić swoje sprzęty DiY. Zdaje się, że zalążkiem pomysłu, był nasz nasz pokój audiostereo DiY na wystawie AS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Martin

Napisano 11.12.2013 - 17:33

Laurka słuszna dla Twonka i Misiomora - należała Im się zarówno za Clokworki jak i "Smigła" zarazem... natomiast nie mogę tego samego powiedzieć o zestawieniach z ktorymi to grało ... o godz 10,15 jak przyszedłem to nie bardzo dalo sie sluchac - zamienione kanały, chyba wenątrz jakiegoś wynalazku bo polaczenia byly zgodne na Ic , calosc mocno przesunieta w lewo, i darło sie miejscami ... ale moim zadaniem bylo pisac o kolumnach ... jak sie eliminuje wpływ pomieszczenia na odsluch i wyciaganie pewnych wnniosków wiekszosc guru tutaj wie, wiec o czym mowa. Mialem pisac o kolumnach i na szczęscie tylko o nich. To zaden uklon w strone diy. redaktor Pacula dał mi wolna rekę - wiec nie musialem sie na nic ogladac. I na szczescie. Ale zaraz bedzie ze mi Twonk i Misiomor zaplacili, zebym to napisał.bo ogólna polityka jest taka ze sie płacaci - no nie? Maciarewicz tez pewnie swoim ekspertom zapłacił ... Moj Boże - jak mawiała moja śp babcia - ależ wielu z Was jest beznajdziejnych, zakochanych w sobie auto-adoratorów ... w tym swoim spiskowym rozumowaniu, rozumku i konkluzjach doganiacie absurd co nawet w dzisiejszych czasach nie jest łatwe. Na tyle na ile go znam (a znam dobrze) - Pacuła pisze jak jest - co do zasady - diy najczęsciej wyglada jak ... "przez okno". A poza tym - nie musicie go czytać ... Ale moim skromnym zdaniem milo jest jednak poczytac o wyjatkach. A ze innym sie nie udaje - cóz, składowa braku talentu, braku zaangazowania, braku checi do pracy, braku chęci do nauki, braki w konstruktywnym myśleniu, nieumiejtnośc analizy i syntezy, pojscie drogą na skróty (jakie to Polskie) ... to główne grzechy. Ale pier.... owe osobniki to umieją za to pierwszorzędnie.

Słyszałem od Przemka (djm) który był gościem Marcina, że jego kolumny Illuminati Audio "Olympus", to fajne głośniki. Jednak trzeba powiedzieć, że to całkiem nowy projekt, wujek google nie znajduje ani słowa na ten temat. Szczerze mówiąc, to jeśli firma jest gdzieś zarejestrowana, to zdaje się być jedyna różnica na tą chwilę w stosunku do DiY... Jeśli kolumnami odniesienia byłyby jakieś powszechnie znane konstrukcje, to można by się sporo dowiedzieć o brzmieniu porównywanych DiY, a tak, trudno będzie coś wywnioskować. Mimo to, życzę Marcinowi dobrej zabawy i konstruktywnych wskazówek oraz wniosków, dla domowych konstruktorów.

Ukryta Zawartość

Pozwólcie że zabiorę głos - ale komentować Waszych wpisów nie będę. To nie do końca tak jak sugerujecie zatem sprostowanie wątpliwości: które zresztą rozwieją się w dużej części po pierwszym teście w następnym odcinku.

1. sprzęt można wysyłać kurierem, pocztą itp.

2. W testach jest informacja o twórcach, skąd pochodzą, i jest kontakt w postaci email,

3. Sprzęt odniesienia nie jest podany w całości bo nie będę pisał o pozostałych 20 interkonektach czy innych wzmacniaczach itp itd.

4. W przypadku kolumn głośnikowych: tak samo. Ale dla uscislenia - TAK mogę np testowane kolumny bezpośrednio zestawić w dowolnym momencie testu z np Sonus Faber Elipsa, Olympica II i Guarnieri Evolution, czy B&W 802 czy Dynaudio C4 (na tym, lista sie kończy) ...tylko po co mam o tym pisać ... żeby było bicie piany że te modele nie grają a inne grają? Albo ze graja tylko Magico ? No zastanówcie się ... Zatem - tak, mam sporo sprzetu z którym moge porównac dowolne urządzenie w dowolnej chwili przedstawione do testów. Od kabli, przez akcesoria i wzmacniacze po kolumny.

Mój system odniesienia wyglada jednak tak jak napisałem - bo w moim przekonaniu gra najlepiej w tym zestawieniu. I kropka I koniec dyskusji. Jesli jest potrzeba to odnoszę to do innych komponentów. Amen

5. I ostatnie - co do zasady oceniam dźwięk w kategoriach muzycznych - wiecie nutki pięciolinia i brzmienie żywych instrumentów, nie muszę się po prawdzie posiłkować sprzętem porównawczym.

I to wszystko.

Jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne i sensowne (związane z tematem) pytania - chętnie odpowiem - bo przecież to Wasza praca i pieniądze (często pewnie niemałe) wchodzą w grę ... a przez forum poza mailem tez mogę rozwiac ewentualne wątpliwości jesli sie pojawią.

PS: ponadto - dla wyjaśnienia, żeby było jasne bo nie zamierzam o tym więcej dyskutować - (kolumny) które słuchał Przemek (o których wspomina Palton) ... to nie były "Illuminati Audio", tylko moje autorskie konstrukcje nad którymi sobie pracowałem i grzebałem. One nie stanowią żadnego punktu odniesienia w ocenie brzmienia jakichkolwiek testowanych urzadzeń. Kropka.

<<.....................................................................................................>>.

a także wyjaśnienie do powyższego:

NIE MA DRUGIEGO DNA ... niech sobie to niektórzy (którzy psuja zabawę innym) zakodują to.<<....................................>> Długo walczyłem ze sobą i z Naczelnym o ten dział. O to jak pomóc ludziom którzy wkładają w to hobby/pasję całe serce i niejednokrotnie oszczędności , bo to co Polskie wcale nie oznacza gorsze. Jak choćby trochę pomóc tym którzy maja aspirację wiedzę i upór żeby coś stworzyć. Coś co może być zalążkiem ich przyszłości nawet w niedużej skali.

W końcu udało się - więc przede wszystkim sami sobie tego nie spaprajcie. Jeśli ktokolwiek jest Wam wrogiem - to tylko Wy sami sobie. Ja z pewnością nim nie jestem ... No ale może macie jakieś inne pomysły jak zaistnieć ... droga wolna... przymusu nie ma ... jak ktoś woli pieniactwo, to są wszak dwa poczytne fora internetowe. Tam na pewno znajdziecie całe rzesze "przyjaciół", motywacje i drogę do rozwoju o uchylonych drzwiach nie wspominając.

Pozdrawiam !

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Znaczy pozdrawiam was "ciule"?

Wywód długi, ale jest drugie dno . Nie podoba mi się sugerowanie, że osoby mające oddać swój sprzęt działają w szarej strefie a ta wspaniała inicjatywa pozwoli im wypłynąć z piwnicy, strychu i bloku na szerokie wody legalnego biznesu.

To co robimy dla siebie jest najczęściej na tyle oryginalne i podporządkowane własnym potrzebom, że trudno będzie znaleźć chętnych do zbiorowych zakupów. Jest najczęściej drogie w produkcji i tylko dlatego robi się "to" w piwnicy, że nie ma tego na rynku. Ewentualna konkurencyjność jest mrzonką, w obliczu konieczności zapłaty ZUS, 23% VAT, dochodowego, reklamę ("o to już sami musimy zadbać"), zadbać o serwis i rozpatrywać ewentualne sprawy gwarancyjne.

Zakładam również, że niektóre odsłuchy już się odbyły i są już gotowe opinie. Aby zaprezentować ten sprzęt, można dopisać ideologię :)

Chętnie przetestuję Twoje kolumny. Słucham muzyki od wielu lat, nie jestem związany zawodowo z ZBoWiDem, jestem znany w swoim środowisku.

Nie sądzę, aby moja opinia zainteresowała kogokolwiek a więc skąd pomysł, że Twoja będzie bardziej wartościowa?

Świetnie ma się inicjatywa (niemal bez warunków wstępnych) znana jako pokój DIY AS. High Fidelity ze swoją wchodzi trochę na teren wroga. Czyżby proces "ewangelizacji" już się rozpoczął a następnym pomysłem będzie forum HF?

Czasopismo Hi-End wyszło z taką inicjatywą naście lat temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIE MA DRUGIEGO DNA ... niech sobie to niektórzy (którzy psuja zabawę innym) zakodują to w swoich durnych łbach. Długo walczyłem ze sobą i z Naczelnym o ten dział. O to jak pomóc ludziom którzy wkładają w to hobby/pasję całe serce i niejednokrotnie oszczędności , bo to co Polskie wcale nie oznacza gorsze. Jak choćby trochę pomóc tym którzy maja aspirację wiedzę i upór żeby coś stworzyć. Coś co może być zalążkiem ich przyszłości nawet w niedużej skali.

W końcu udało się - więc przede wszystkim sami sobie tego nie spaprajcie. Jeśli ktokolwiek jest Wam wrogiem - to tylko Wy sami sobie.

Przepraszam że cytuję tylko fragment, ale ta część Twojego wpisu jest najistotniejsza.

Nie spaprajmy tego!!!

Pozdrawiam

Życząc obiektywnego, uczciwego podejścia do testów.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Wywód długi, ale jest drugie dno . Nie podoba mi się sugerowanie, że osoby mające oddać swój sprzęt działają w szarej strefie a ta wspaniała inicjatywa pozwoli im wypłynąć z piwnicy, strychu i bloku na szerokie wody legalnego biznesu.

To co robimy dla siebie jest najczęściej na tyle oryginalne i podporządkowane własnym potrzebom, że trudno będzie znaleźć chętnych do zbiorowych zakupów. Jest najczęściej drogie w produkcji i tylko dlatego robi się "to" w piwnicy, że nie ma tego na rynku. Ewentualna konkurencyjność jest mrzonką, w obliczu konieczności zapłaty ZUS, 23% VAT, dochodowego, reklamę ("o to już sami musimy zadbać"), zadbać o serwis i rozpatrywać ewentualne sprawy gwarancyjne.

Zakładam również, że niektóre odsłuchy już się odbyły i są już gotowe opinie. Aby zaprezentować ten sprzęt, można dopisać ideologię :)

Chętnie przetestuję Twoje kolumny. Słucham muzyki od wielu lat, nie jestem związany zawodowo z ZBoWiDem, jestem znany w swoim środowisku.

Nie sądzę, aby moja opinia zainteresowała kogokolwiek a więc skąd pomysł, że Twoja będzie bardziej wartościowa?

Ale o co Ci tak naprawdę chodzi? Czy to nie aby krzyk egzystencjalnej rozpaczy sfrustrowanego "smerfa"? ;)

Komu ma służyć testowanie u Martina wyrobów wszelakiej maści a DIY w szczególności?

Panowie najlepsze wyroby DIY zrobione w kraju niebawem będą odsłuchiwane u mnie-poniewaz w tej materii mam coś do pokazania a także

niektórym jednocześnie cos do udowodnienia i tzw. sprowadzenia ich na ziemię.

Powód jest prosty i banalny jednocześnie-osobiście poprowadzę pokój na AS 2014 z urządzeniami DIY światowej klasy zarówno pod względem

wyglądu jak i klasy brzmienia...........dość miernoty i oszołomstwa oraz zachwytu nad byle czym-bądżmy poważni wreszcie-już czas ku temu.

Wygląd będzie sam mówił za siebie.........zdjęcia wkrótce-jak nie tu to w innym wątku.

pozdr.

;) Nie mam problemów.

Jak czerwona płachta na byka działa na mnie - brak przejrzystości. Co do samej inicjatywy faktycznie trudno mieć zastrzeżenia. Ktoś poświęci swój cenny czas, będzie odsłuchiwał i postara się rzetelnie opisać to łamach HF. Proste a więc po co ta demagogia o pomocy amatorom z piwnicy i strychów, opisy pomocy w jakimś "starciu" i "zmierzeniu się z rzeczywistością". Jaką rzeczywistością, jakie starcie?

• Użytkownicy+

Pozwólcie że zabiorę głos - ale komentować Waszych wpisów nie będę. To nie do końca tak jak sugerujecie zatem sprostowanie wątpliwości: które zresztą rozwieją się w dużej części po pierwszym teście w następnym odcinku.

3. Sprzęt odniesienia nie jest podany w całości bo nie będę pisał o pozostałych 20 interkonektach czy innych wzmacniaczach itp itd.

4. W przypadku kolumn głośnikowych: tak samo. Ale dla uscislenia - TAK mogę np testowane kolumny bezpośrednio zestawić w dowolnym momencie testu z np Sonus Faber Elipsa, Olympica II i Guarnieri Evolution, czy B&W 802 czy Dynaudio C4 (na tym, lista sie kończy) ...tylko po co mam o tym pisać ... żeby było bicie piany że te modele nie grają a inne grają? Albo ze graja tylko Magico ? No zastanówcie się ... Zatem - tak, mam sporo sprzetu z którym moge porównac dowolne urządzenie w dowolnej chwili przedstawione do testów. Od kabli, przez akcesoria i wzmacniacze po kolumny.

Mój system odniesienia wyglada jednak tak jak napisałem - bo w moim przekonaniu gra najlepiej w tym zestawieniu. I kropka I koniec dyskusji. Jesli jest potrzeba to odnoszę to do innych komponentów. Amen

PS: ponadto - dla wyjaśnienia, żeby było jasne bo nie zamierzam o tym więcej dyskutować - (kolumny) które słuchał Przemek (o których wspomina Palton) ... to nie były "Illuminati Audio", tylko moje autorskie konstrukcje nad którymi sobie pracowałem i grzebałem. One nie stanowią żadnego punktu odniesienia w ocenie brzmienia jakichkolwiek testowanych urzadzeń. Kropka.

Pozdrawiam !

Tak jak napisałem wyżej, dopinguję Marcinie w tym przedsięwzięciu. Jedyną wątpliwość którą powyżej poddałem, to kolumny które są mało znane. Jeśli byś się odnosił do np. wymienionych wyżej Dynaudio czy B&W, to znacznie łatwiej byłoby coś wywnioskować.

Fajnie więc, gdybyś napisał coś więcej o Illuminati Audio, to zawsze jakaś wskazówka.

Co do forumowiczów, to można spodziewać się nieco alergicznego zachowania, wszak w dość szorstkich słowach napisałeś kilka zdań o DiY. Być możę są one w pewnym stopniu prawdziwe, jednak każdy rodzic jest cholernie wrażliwy na punkcie swoich dzieci.

Pozdrawiam!

...pitu, pitu,zgadzam się,.. system za 0.5 mil.zł, nie zagrał tego,...z czystością i rozdzielczością,...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Komu ma służyć testowanie u Martina wyrobów wszelakiej maści a DIY w szczególności?

Panowie najlepsze wyroby DIY zrobione w kraju niebawem będą odsłuchiwane u mnie-poniewaz w tej materii mam coś do pokazania a także

niektórym jednocześnie cos do udowodnienia i tzw. sprowadzenia ich na ziemię.

Powód jest prosty i banalny jednocześnie-osobiście poprowadzę pokój na AS 2014 z urządzeniami DIY światowej klasy zarówno pod względem

wyglądu jak i klasy brzmienia...........dość miernoty i oszołomstwa oraz zachwytu nad byle czym-bądżmy poważni wreszcie-już czas ku temu.

Wygląd będzie sam mówił za siebie.........zdjęcia wkrótce-jak nie tu to w innym wątku.

pozdr.

Będziesz w oficjalnym czy "wyklętym" pokoju ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A ja z chęcią poczytałbym na temat wyrobów forumowiczów znanych tutaj z forum. Okazji posłuchać nie mam i pewnie nie będę miał. Tak ze zwykłej ciekawości. Mam nadzieję tylko że nie zamieni to się w towarzystwo wzajemnej adoracji. Miło byłoby gdyby wyborem sprzętu do testów kierowano się dźwiękowymi możliwościami takowego a nie wzajemnymi sympatiami. Boję się tylko że co poniektórzy po testach poobrażają się na Pana Marcina. No i oczywiście wtedy będą głośno krzyczeć o kumoterstwie.

Zresztą jeszcze testów nie było a już krzyczą.

Wszyscy bez opisów testowych, już wiedzą jaki będzie opis osoby prowadzącej.

Nikt nie zakłada że będzie stała ponad podziałami.

Każdy test to subiektywne odczucia testującego.

• 2 tygodnie później...

Jest już pierwsza recenzja. Ponieważ trochę słuchałem jednych i drugich kolumn, ciekawi mnie, jaki ich obraz powstanie w wyobraźni tych, którzy bazują jedynie na tej opini zamieszczonej tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedne z kolumn Misiomora - monitory, słuchałem dwa lata temu na AS 2013 (i chyba 2012), te co są w HF mogę ocenić tylko z wyglądu. Znakomita robota Panowie, super!!! Wierzę, że grają znakomicie.

System gra dobrze, albo nie....

No i pierwsze koty za płoty:) słyszałem obydwie konstrukcje na AS, ( wiadomo jakie warunki są do spokojnego odsLuchu :( ) , ale nie o same kolumny mi chodzi a bardziej o rzetelność recenzji a którą wielu z nas się martwiło , że może to nie być do końca to - ale myslę ,że (przynajmniej mnie się tak wydaje) jest ona uczciwa.

• Użytkownicy+

Recenzja jest ok, wnikliwa i dość rozbudowana. Nie ma lania wody, zbyt wielu ozdobników, dla mnie ok, no może nieco długa.

Clockworki słyszałem na AS, oraz miałem krótko u siebie. W telegraficznym skrócie, miękkie, ciepłe brzmienie, a jednak dość szczegółowe (może nie w skali bezwzględnej). Elica słuchałem wyłącznie przez trzy dnia na AS, ale za to w naszym pokoju z liczną elektroniką. Brzmienie szybkie, konturowe i napowietrzone. Obie konstrukcje miały sporo dołu i to jest aspekt, który nie zgadza mi się z recenzją. Jednak trzeba powiedzieć, że pomieszczenia moje, oraz te z wystawy, są znacznie mniejsze niż u Marcina. Wiem, że drobna ingerencja w zwrotnicy i dołu może być więcej.

Zapomniałem dodać, że uruchomienie tylnego głośnika wysoko tonowego, słyszalnie poprawiało u mnie górę pasma. To kolejna z różnic, jaką wyłapałem. Ponownie napiszę, że to prawdopodobnie kwestia pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.