Skocz do zawartości
IGNORED

dźwięk winla nie zachwyca

ROCHO

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedz na moje pytanie.Ręce do góry opadają.Jak się nie zna to trzeba pytać.Wytłumaczę żonie ,że lepiej sprzedać ten gramofon,wkładkę i przedwzmacniacz.Może ktoś kupi.Nawet dobrze nie pograło.Znajdę zaraz temat i się podepnę jaki gramofon do ceny ..... w celu słuchania muzyki rockowej, na raty można kupić na allegro.Płyty CD będę sprzedawał na spłatę rat.

Dziękuję wszystkim i proszę o pomoc w wybraniu tym razem odpowiedniego sprzętu.

Pozdrawiam

Ja bym na Twoim miejscu nie porywał się na audiofilskie patefony, bo ten reloopik jako napęd może być całkiem spoko. Dokup sobie do niego tylko jakąś wkładkę do słuchania a nie jak jakiś cymbał w sklepie Ci doradził dłuto zdzierak dejocki:-) na początek załaduj tam at95, at110 i wymien ten preampik na dj art pre ktory był już tu opisywany nie jeden raz i zazwyvzaj w superlatywach. Wtedy dopiero jak Cię wciągnie winylowe bagnoto bedziesz ganiał króliki :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

I to jest głos rozsądku. Jeśli ten Reloop jest nowy i ma pracować pod Kraftem to zrób jak Thrak radzi. Ja bym spróbował powiesić mu Goldiego 2200. A do łojenia cięższym rockiem pomysł wspomożenia subem nie jest wcale żadnym grzechem.

Przez pewien czas bym słuchał i uczył się użytkować gramofon, a kiedy zacząłby boleśnie nie wystarczać pomyślałbym o zmianie całego systemu z myślą o analogu.

Pozdrawiam, Włodek.

A zupełnie na marginesie, ROCHO : wiedz, że to hobby wciąga łokrutnie! :) Dziś Ci się wydaje, że sto, dwieście płyt - to dużo. Jutro, lub za rok przekonasz się, że pokój i półki na winyle - za małe!:) U mnie tak się zaczęło kilka lat temu... Co jo godom!- zaczęło się kilkadziesiąt lat temu, inom przez cede był ogłupion wielce przez jakiś czas:) Dochodzą do tego: szczoteczki, szmateczki, ciecze do mycia lps, wagi, koperty wewnętrzne i folie wszelakiej maści, pędzle z kozy lub barana, wkładki i igły najróżniejsze, tudzież inne rupiecie związane z naszą winylową manią . He! :)

Pozdrawiam. Gdy się "zaszczepisz" - wiele Cię czeka!:) Jacek.

Chłopaki dobrze radzą. Ta zmiana prampa i wkładki to jest praktycznie wszystko co można w tym torze zrobić. Nie ma sensu dalszego pakowania kasy w ten układ.

Aaaa, dobrze radzę zapoznaj się z tymi dwoma tematami na początek: Analogowe FAQ i Początek przygody. One rozwieją wiele twoich problemów i rozterek, znajdziesz tam dużo odpowiedzi oraz porad.

Jeszcze coś: to nie te czasy, gdy płytka kosztowała miesięczną pensję ( Gratefull i Jego Pinki Flojdy przykładem, tu: pozdrawiam), ale...

Ale płyty, zwłaszcza nowe wydawnictwa - są drogie. Marnej jakości, zresztą...:/

Gdy nie masz dostępu do płyt "second hand" w dobrym stanie ...:(

• Redaktorzy

A propos "oczywistych" idiotyzmów w naszym hobby. Mam w UK kolegę, który na RELOOP'ie takim identycznym z Technicsem grał DENON'em 103 i brzmienie wcale nie wykazywało drastycznych niedostatków.

Takie cuda to tylko w analogu :-)

W.

Mówiłem, że to ramię musi byc dostosowane do wkładek z niską podatnością. Wszystko się zgadza. W takim razie jak mu się da jakiegoś typowego miękkiego Ortofona MM (VMS czy coś) to będzie mezalians.

Mówiłem, że to ramię musi byc dostosowane do wkładek z niską podatnością. Wszystko się zgadza. W takim razie jak mu się da jakiegoś typowego miękkiego Ortofona MM (VMS czy coś) to będzie mezalians.

I słusznie prawiłeś Alku. A rzeczony mezalians, zapewne zaowocowałby pięknym wzbudzaniem rezonansów o harmonicznych mocno wk***iających nasze uszy :-)

Włodek.

RELOOP 2000M kupiony z miesiąc temu.Ciężki gramofon.Wkładka i preamp również.Może i faktycznie sprzedam i kupię coś na raty.Albo wymienię wkładką na Shure M97xE ?

Powinieneś sprawić sobie jeszcze szablon do kalibracji. To na prawdę ważne. Ale to przy innej wkładce bo tego co masz nie da się wykalibrować.

Mylisz się. Ta wkładka to taki cudowny dinks, że jest tak zbudowany dla Reloop'a aby wymiana była natychmiastowa a kalibracja zapewniona fabrycznie. To wkładka DJ.

W.

RELOOP 2000M kupiony z miesiąc temu.Ciężki gramofon.Wkładka i preamp również.Może i faktycznie sprzedam i kupię coś na raty.Albo wymienię wkładką na Shure M97xE ?

Ta wkładka ma wysoki compilance (podatność dynamiczną) i jest dość wymagająca co do kalibracji i parametrów pre. Z ramieniem DJ. może nie zagrać.

W.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ten gramofon swego czasu był sprzedawany z wkładką AT 3600. To tania wkładka, na ile lepsza/gorsza od tej, którą obecnie posiada ROCHO, nie wiem. Jej zalecany nacisk to 1.5-3.0, czyli nadal "orzemy" płyty.

A tak przy okazji Koledzy, to podajcie kilka nazw wkładek (w umiarkowanych cenach) które zagrają z ramionami DJ.

Oczywiście wszystkie DJ'skie. Ortofon, Stanton, Shure itp. Ramie gramofonów DJ jest zaprojektowane w kierunku wytrzymałości na intensywna i specyficzna pracę. Delikatnie zawieszone igły o zaawansowanych szlifach wkładek audiofilskich, nie będą z nimi dobrze współpracować.

W.

Już całkiem zgłupiałem.A już nastawiłem się na wymianę wkładki na Shure M97xE. Jednak po przeczytaniu wszystkich postów w 99% jestem nastawiony na wymianę gramofonu.Ale z drugiej strony dopiero co zostały wydane pieniądze. I to nie małe.Miałem już przeprowadzoną rozmowę z żoną. Może po cichu na raty

Mylisz się. Ta wkładka to taki cudowny dinks, że jest tak zbudowany dla Reloop'a aby wymiana była natychmiastowa a kalibracja zapewniona fabrycznie. To wkładka DJ.

Gadza się tylko, że nasz nowy kolega rozważa teraz zakup wkładki innej niż banan.

Już całkiem zgłupiałem.A już nastawiłem się na wymianę wkładki na Shure M97xE. Jednak po przeczytaniu wszystkich postów w 99% jestem nastawiony na wymianę gramofonu.Ale z drugiej strony dopiero co zostały wydane pieniądze. I to nie małe.Miałem już przeprowadzoną rozmowę z żoną. Może po cichu na raty

Przepraszam, że się wtrącę...

ROCHO, tylko spokój Cię uratuję.

:]

Moim zdaniem powinieneś zostawić gramofon (prezent od żonki jak by nie było) i zmienić wkładkę oraz pre. Koszty takiej zabawy nie będą zbyt wielkie i nie będziesz musiał brać kredytu pod hipotekę.

;)

Dobrze radzi thrak.

Ja bym na Twoim miejscu nie porywał się na audiofilskie patefony, bo ten reloopik jako napęd może być całkiem spoko. Dokup sobie do niego tylko jakąś wkładkę do słuchania a nie jak jakiś cymbał w sklepie Ci doradził dłuto zdzierak dejocki:-) na początek załaduj tam at95, at110 i wymien ten preampik na dj art pre ktory był już tu opisywany nie jeden raz i zazwyvzaj w superlatywach. Wtedy dopiero jak Cię wciągnie winylowe bagnoto bedziesz ganiał króliki :-)

Spokojnie na początek wystarczy. Dorzucę od siebie wkładkę ortofon'a m2red. Dla domorosłych audiofilii to gramofon za 20000PLN nie zagra więc nie zwracaj uwagi na część "dobrych rad". Trzeba przefiltrować i patrzeć na nie z rozsądkiem.

Pewnie nie pisałbym tego jeśli miałbyś "worek" pieniędzy ale jak już piszesz o ratach czy kredycie to ja bym lekko przystopował.

Poszedłbym do sklepu gdzie sprzedali Ci wkładkę i pre i poprosił o wymianę na inny zestaw. Tyle w temacie.

Pozdrawiam.

Przepraszam, że się wtrącę...

ROCHO, tylko spokój Cię uratuję.

:]

Moim zdaniem powinieneś zostawić gramofon (prezent od żonki jak by nie było) i zmienić wkładkę oraz pre. Koszty takiej zabawy nie będą zbyt wielkie i nie będziesz musiał brać kredytu pod hipotekę.

;)

Dobrze radzi thrak.

Spokojnie na początek wystarczy. Dorzucę od siebie wkładkę ortofon'a m2red. Dla domorosłych audiofilii to gramofon za 20000PLN nie zagra więc nie zwracaj uwagi na część "dobrych rad". Trzeba przefiltrować i patrzeć na nie z rozsądkiem.

Pewnie nie pisałbym tego jeśli miałbyś "worek" pieniędzy ale jak już piszesz o ratach czy kredycie to ja bym lekko przystopował.

Poszedłbym do sklepu gdzie sprzedali Ci wkładkę i pre i poprosił o wymianę na inny zestaw. Tyle w temacie.

Pozdrawiam.

Wkładkę i preamp kupiłem przez internet.Pewnie ciężko będzie oddać.Postaram się sprzedać.

Dziękuję za radę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardo proszę o skompletowanie zestawu do tego sprzętu.Wkładka + przedwzmacniacz.Muzyka rockowa.

Dziękuję

Ukryta Zawartość

Jeśli zakup przez internet masz prawo zwrotu w ciągu 14 dni od zakupu bez podawania przyczyny.

Zdaje się, że już weszły w życie nowe przepisy odnośnie terminu zwrotu. Do niedawna było to 10 dni.

Gdzie mieszkasz? Jakiś sklep powinien się w okolicy znaleźć.

Masz w zestawie headshell jak na zdjęciach z linku, który podałeś?

Zmień tą wkładkę i preampa. A resztę na razie zostaw. Zarówno propozycje wkładki jak i preampa już padły. Na początek kup nową wkładkę i przekonaj się czy nastąpiły zmiany na lepsze. Jeżeli tak to wymień preampa. Wszystko spokojnie bez paniki. Bardzo ważne - jak już kupisz nową wkładkę to zrób porządną kalibracje - ustaw ją wg wszelakich prawideł.

Propozycje wkładek, które padły:

- AT-95E,

- AT-110,

- Ortofon 2M Red.

Preampa na razie zostaw bo na czymś musisz to wszystko sprawdzić.

Jeśli zakup przez internet masz prawo zwrotu w ciągu 14 dni od zakupu bez podawania przyczyny.

Zdaje się, że już weszły w życie nowe przepisy odnośnie terminu zwrotu. Do niedawna było to 10 dni.

Gdzie mieszkasz? Jakiś sklep powinien się w okolicy znaleźć.

Masz w zestawie headshell jak na zdjęciach z linku, który podałeś?

Nie weszły. Są w podpisie u Prezydenta. A po podpisie 6 miesięcy na wejście czyli wejdą w życie na przełomie roku.

Jestem taki mundry bo właśnie miałem z tej nowelizacji szkolenie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Ten gramofon swego czasu był sprzedawany z wkładką AT 3600. To tania wkładka, na ile lepsza/gorsza od tej, którą obecnie posiada ROCHO, nie wiem. Jej zalecany nacisk to 1.5-3.0, czyli nadal "orzemy" płyty.

Nie, już nie. Ustawiasz w takim razie na powiedzmy 2 lub 2,5 grama i jest jako tako normalnie.

Zmień tą wkładkę i preampa. A resztę na razie zostaw. Zarówno propozycje wkładki jak i preampa już padły. Na początek kup nową wkładkę i przekonaj się czy nastąpiły zmiany na lepsze. Jeżeli tak to wymień preampa. Wszystko spokojnie bez paniki. Bardzo ważne - jak już kupisz nową wkładkę to zrób porządną kalibracje - ustaw ją wg wszelakich prawideł.

Propozycje wkładek, które padły:

- AT-95E,

- AT-110,

- Ortofon 2M Red.

Preampa na razie zostaw bo na czymś musisz to wszystko sprawdzić.

Dokładnie. I lepiej na początek wybierać wkładki z płaskim czołem, będzie łatwiej ustawić geometrię, bo taka np. Goldring 2200 i inne to już wyższa szkoła jazdy.

Tak na marginesie to ten shure 97 na pewno lepiej by zagrał od tego dłuta ortofona które masz teraz aczkolwiek wymaga preampu z regulacjami i lepiej na początek nie rzucać się na głęboką wodę, bo lepiej opanować najprzód ustawianie geometrii wkładki - patrz strona vinylengine.com

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

No dobra porad nasz kolega dostał sporo ,ale w dalszym ciągu nie wiem jaka jest masa efektywna tego ramienia.Może od tego zacząć ,będzie łatwiej szukać odpowiedniej wkładki.

Polecany tu Ortofon 2M Red ma podatność 20x10-6 ! Miękka to wkładka że aż strach. I wszystkie te wkładki polecane przez kolegów nadają się do leciusieńkich ramion. Ja gram na ramieniu ok 22g z wkładką która ma podatność ok 10 x10-6 i jest zgodnie z regułami. Reloop jakoś nie podaje tego parametru. Polecając jakąś konkretną wkładkę możemy narobić więcej szkód,niż pożytku.

<br />Zostałem obdarowany gramofonem RELOOP 2000M (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ucieszyłem się bardzo<br />
- i słusznie - wygląda na niezłą maszynę - zastanawia mnie tylko, dlaczego talerz ma 4 paski stroboskopu, skoro silnik jest sterowany kwarcem ?

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witaj ROCHO,

Napisales "Włączam cd i brzmi to lepiej, głośniej, dźwięk czysty niż ta sama płyta na LP".

Nie wiem dlaczego ta dyskusja poszla w strone wymiany "wszystkiego". To o czym piszesz zawsze bedzie zaletą zródeł cyfrowych. W zdecydowanej wiekszosci przypadków bedzie glosniej i bedzie czysciej ( np: wieksza rozdzielczosc i brak szumu tła w przewach pomiędzy dzwiękami) ... i nie sa to walory przypisywane czarnym winylom, nie za to tez ceni sie dzwiek ktory udaje sie z nich przeslac do pozsotalem czesci toru audio !

Zapytam tak ... czy byles może u znajomego, kolegi i sluchales analogów, ktore urzekły Cie brzmieniowo ?

Powiedz jakie to byly plyty i na jakich gratach odtwarzane ... wtedy będzie być moze i mnie i nnym kolegom na forum zrozumiec o co Ci chodzi ... bo "glosniej i czysciej" to nie wyznacznik dla analogu.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

No dobra porad nasz kolega dostał sporo ,ale w dalszym ciągu nie wiem jaka jest masa efektywna tego ramienia.Może od tego zacząć ,będzie łatwiej szukać odpowiedniej wkładki.

Polecany tu Ortofon 2M Red ma podatność 20x10-6 ! Miękka to wkładka że aż strach. I wszystkie te wkładki polecane przez kolegów nadają się do leciusieńkich ramion. Ja gram na ramieniu ok 22g z wkładką która ma podatność ok 10 x10-6 i jest zgodnie z regułami. Reloop jakoś nie podaje tego parametru. Polecając jakąś konkretną wkładkę możemy narobić więcej szkód,niż pożytku.

No właśnie, może się czasem okazać, że DL103 trzeba będzie na nim powiesić a nie 2Mred :) Nie mogę nigdzie znaleźć info jaka to masa efektywna ramienia jest.Myślę jednak że zbliżona do Technicsowego a więc średnio ciężki ramię.

Rocho - może pójdź w inną stronę - kup stare kolumny prznajmniej 30 litrowe najlepiej trójdrożne do 200 zł + stary wzmacniacz Ws z serii 430, 440 koszt do 150 zł + wypróbuj nieużywaną wkładkę Mf100 - 100zł - będziesz miał niezależny tor analogowy, który powinien zagrać - kolumny rozstaw min ok 2,5m...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.